Windows Mobile vs Windows CE - słów kilka

• 1198 Odpowiedzi
  • 262283 Wyświetleń

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: Windows Mobile vs Windows CE - słów kilka
« Odpowiedź #900 dnia: Maj 02, 2007, 12:50:46 »
Tak, ten worker todaya to nasz "pulpit"

przesunięty ten worker, sam "desktop" na 0,0

na upratego trza się przyjżeć żródłom explorera z PB, wyrwać fragment od traya i napisać własnego
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2007, 16:50:45 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

« Odpowiedź #901 dnia: Maj 02, 2007, 13:05:59 »
Widzę, że programy z tray'a są pisane na sztywno, tzn menu sie wysówa dalej w dolnym rogu :|

*

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
« Odpowiedź #902 dnia: Maj 02, 2007, 13:07:12 »
menu jakiego programu?

« Odpowiedź #903 dnia: Maj 02, 2007, 13:33:05 »
menu jakiego programu?
Card Export'a 2, bo narazie tylko to mam w trayu

*

• 6211
« Odpowiedź #904 dnia: Maj 02, 2007, 20:49:19 »
Co tak cicho?

Sanjuro - zrób coś takiego - przesuń pasek zadań na dół, pasek new pod pasek zadań (żeby go nie było widać) i przesuń traya na pasek zadań i zobacz skąd menu będzie się wysuwać. Nie moze być wpisane na sztywno, bo przecież ikonak w trayu za każdym razem może być w innym miejscu

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #905 dnia: Maj 02, 2007, 20:54:13 »
Akurat jeżeli ikonka jest na innym miejscu to i tak menu wyświetla się w tym samym miejscu. Sprawdziłem także, jak będzie to wyglądać, gdy ruszy się menu_workera od desktopa (czyli ten pasek, na którym defaultowo jest tray) i bez zmian. Zresztą czy to takie ważne? ;)

*

• 6211
« Odpowiedź #906 dnia: Maj 02, 2007, 21:33:22 »
No śmiesznie będzie wyglądać system z kaskadowym menu start od góry, dymkami od góry a menu programów z traya 26px nad trayem.

*

Offline usercontrol

• 393
  • Sprzęt: HTC Touch Pro2, Newton OMP
« Odpowiedź #907 dnia: Maj 02, 2007, 21:54:32 »
W Windowsach CE tych nowszych da się walnąć menu start na górę jak w Windows win32? Mam pomysł...

*

• 6211
« Odpowiedź #908 dnia: Maj 02, 2007, 22:05:20 »
Poklik sprawdzi ;-)

Przynajmniej w emulatorze się nie da, co najwyżej metodą WinCEModów

Przerzuciłem w emulatorze .net 4.1 za pomocą lekko zmodyfikowanego moda 003 pasek zadań na górę i śmiga. Menu start otwiera się coprawda od 0,0 a nie od 0,26 ale jest i tak lepsze niż WMowskie
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2007, 22:27:30 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

Offline usercontrol

• 393
« Odpowiedź #909 dnia: Maj 02, 2007, 23:02:30 »
Chodziło mi o to, czy bez żadnych modów idzie.

*

Offline Kargul.pl

• 303
  • Sprzęt: Mitac Mio269+ WinCE 4.2 .NET
« Odpowiedź #910 dnia: Maj 02, 2007, 23:13:46 »
W Windowsach CE tych nowszych da się walnąć menu start na górę jak w Windows win32? Mam pomysł...

NA WinCE 4.2 .NET nie można przenieść menu start.

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #911 dnia: Maj 02, 2007, 23:15:49 »
Tak po prostu z gołego systemu nie można go przenieść, tak samo jak w WM. Do tego trzeba zewnętrznego softu. Jednak nie ma takich sztuczek jak w WM, gdzie po odpaleniu programu dla CE pasek sam szedł na dół.

*

• 6211
« Odpowiedź #912 dnia: Maj 02, 2007, 23:18:15 »
Na .net 4.1 i 5.0 też nie

Ale po zabawie z emulatorem i jednolinijkowym programem (SetWindowLong, o czym Poklik kiedyś pisał) wyszedł ten screen:

Microsoft nawet Windowsa CE potrafił załatwić. Jedna linijka i mamy wpełni okienkowy mobilny system operacyjny

Co ciekawe w CE 5.0 też nie odpalimy 2 okienek tej samej aplikacji, np. eskploratora

Kiedy wyprodukują Simpada z hostem USB, prockiem tak z 600MHz i lepszym wyświetlaczem?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2007, 16:50:50 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #913 dnia: Maj 02, 2007, 23:25:22 »
Tak, większy ekran w DOTcie, tego mi tylko potrzeba. Zresztą żebyście widzieli jak w pracy wygląda zokienkowany WinCE na DOTcie z ustawioną wirtualną rozdzielczością 640x480 w VD. Miodzio. :o

PS. Nie wiem czemu MS zrobił taki dziwny taskbar w WinCE 4.2, jak u Kitora na screenie. Na WinCE 4.1 i wcześniejszych wyglądał identycznie jak na Win98 i dla mnie tamten był najlepszy.

EDIT: A u mnie na DOTcie Explorer i Internet Explorer da się uruchomić więcej niż jeden raz w tle (nie wiem jak inne aplikacje).
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2007, 23:27:06 wysłana przez Poklik »

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #914 dnia: Maj 02, 2007, 23:25:28 »
Ja nie mogę! Tożto wygląda jak wpełni funkcjonalny Win 95/98! Jeszcze żeby mieć te SVGA jak Simpad, masakra piłą mechaniczną. Jeszcze mi tylko kitor powiedz, że okienka zostają na swoim miejscu i nie zmieniają rozmiaru to się potnę :D

Albo mam lepszy pomysł - sprzedam Aximka, kupię Jornadę 720 i na chipsy jeszcze zostanie :D

Poklik - na screenie jest ten nie z wersji .NET, tylko zwykłej. To jest już krok w tył (do ukomórkowienia systemu) - MS powoli zaczynał system "ulepszać" ;D Oczywiście, że taskbar z tabami jest lepszy :)

*

• 6211
« Odpowiedź #915 dnia: Maj 02, 2007, 23:31:16 »
Poklik - ten zrzut pochodzi z emu WinCE 5.0, w emu CE .net można bez kłopotu kilka okienek otwierać. ten dziwny taskbar to też taskbar z CE 5.0, w emu .net jest poprostu pikny ;-)

Tak, Bat. Okna zostają na swoim miejscu i nie zmieniają rozmiaru. A do tego można zokienkować pasek zadań i dowolnie zmieniać jego wielkość i położenie

Oto emu .net-a

Menu Start trochę puste bo to bardzo okrojony ROM emulatora

Nie no, miałem kupować Acera n30 ale Simpad korci...

Poklik - Wszystkiego najlepszego!
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2007, 16:50:57 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

nothin

« Odpowiedź #916 dnia: Maj 03, 2007, 15:49:32 »
sprawdziłem źródła, które wczoraj były do ściągnięcia i powiem Wam, że wm06 i wm05 właściwie odpadają z zabawy paskami.
I nie piszę tego, by pomarudzić, tylko raczej się sam wyleczyć..

Robi się niesamowity mess wynikowo, menusy wyskakują znów na pełne okno, cholerny kbd button pojawia się ciągle na środku, leci funkcja każdej rzeczy, która robi z krzyżyka zamykacz programów, no i te cholerne notyfikacje... są w tym samym miejscu(czyli na dole), teksty na softbuttonach są na górze, ale ich funkcja jest na dole.... ogólny dramat, wątpię, by się dało zrobić uniwersalny program....

wm03 to granica sensu działania chyba..

btw, mam pytanie... czym zrobić 640x480 w wizardzie...wolałbym uniknąc nyditota...czy dotpocketa...bodajże.

piękne screeny, jak w98 zupełnie.
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2007, 16:07:52 wysłana przez nothin »

*

• 6211
« Odpowiedź #917 dnia: Maj 03, 2007, 17:51:33 »
Dlatego coś mi się wydaje że na 2003/SE będzie jeden program, na 5.0 drugi a na 6.0 nie wyjdzie :(

->Nothin: Chyba bez Nidytota lub dotPocketa nie da rady

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #918 dnia: Maj 03, 2007, 18:04:37 »
Nothin: nie wyjdzie, trudno. Przynajmniej poznaliśmy część prawdziwych możliwości systemu. :)

Kitor: Dziękuję. ;)

EDIT:
OT:
Mam taki pomysł. Bądźmy użyteczni i napiszmy prosty programik podwyższający kompatybilność softu na tych biednych, skaleczoncy pocketach z ekranami 240x240. ;) Otóż można wrzucić program, który nie mieści się na ekranie do nowego okienka i po prostu dodać scrolla. Nie będzie to wygodne rozwiązanie, jednak zawsze to coś. Albo inaczej, czyli cały obszar programu dajemy na fullscreen bez m_w (lub zmiejszyć go) i taskbara, wtedy bez scrollowania jest niemal całe okno aplikacji na ekranie.
Koniec OT.
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2007, 18:12:23 wysłana przez Poklik »

*

• 6211
« Odpowiedź #919 dnia: Maj 03, 2007, 18:19:55 »
Ten OT nawet niezły, ale NAJPIERW WinCEMod. Amen

*

• 6211
« Odpowiedź #920 dnia: Maj 03, 2007, 18:29:27 »
Rozumiem, że zkaładamy drugi wątek dot. OT? ;P

Znowu Nothin skasował post :-/
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2007, 19:37:53 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

Offline usercontrol

• 393
« Odpowiedź #921 dnia: Maj 03, 2007, 19:33:49 »
Nie wiem, czy warto następny wątek...to kwestia tym razem 10 linijek kodu.

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #922 dnia: Maj 03, 2007, 20:01:11 »
Sanjuro - dostałem PW z tym trayem, tylko teraz pytanie jak to wygląda w WM5? Tam tray nie jest w menu_workerze, mamy go pod Today (albo raczej jako główną wtyczkę today - nie wiem), a na menu workerze są softkeye. Jak to rozwiązać?
Swoją drogą będzie zamęt z kompatybilnością. Ja chcę WM 2003, tam nie ma softkeyów :(

*

• 6211
« Odpowiedź #923 dnia: Maj 03, 2007, 20:17:00 »
Bat - chętnie sie zamienię

A tego od Sanjuro jeszcze ne testowałem, wolę mieć tray na pulpicie, niż na sztywno przysłaniający część paska zadań

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #924 dnia: Maj 03, 2007, 20:18:29 »
Bat, jak i inni: uspokójcie się. Przecież to dopiero pierwsze wersje programu. Jeżeli kiedyś przyjdzie taki radosny dzień i uda nam się to wszystko złożyć do kupy to chyba nie myślicie, że to ostatecznie będzie taka fuszerka? Przecież to oczywiste, że trzeba będzie dużo testować programik na wielu systemach/pockatach i go po prostu przystosowywać na każdy zauważony wyjątek. Przecież aktualnie w WCEModzie są 1 lub 2 instrukcje warunkowe, reszta to tylko ciąg funkcji, chyba nie myślicie, że to będzie chodzić bezbłędnie na każdym systemie. :)

Kitor: mam takie motto: co masz zrobić dziś, zrób jutro. :) A więc nie ma się co spieszyć z tym OT, a jeżeli komuś bardzo zależy to można śmiało pisać, przecież nie mam patentu na ten pomysł.

Usercontrol: zapraszam do pisania. :)

Sanjuro: jak już pisałem na PW, dzięki za kodzik.  :D

Xoen: musisz trochę popracować nad swoim zdecydowaniem. Jak już napiszesz posta to go od razu usuwasz, lub edytujesz.  ;D Niemniej dziękuję za życzenia.  ;) (nawet te usunięte  ;D ).

*

• 6211
« Odpowiedź #925 dnia: Maj 03, 2007, 20:22:27 »
No przecież nie damy kilku plików na zasadzie "róbta z nimi co chceta" wykonujących HR urządzenia :)

Też chętnie bym wyrzucił laptopa, palmtopy i całe złomowizko z domu żeby kupić iStation, ale jeszcze mnie nie przygrzało

Bat - co z tym menu start

A tak wogóle to od jakiś 3 stron jest taki offtop że głowa boli
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2007, 20:24:54 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #926 dnia: Maj 03, 2007, 20:29:00 »
Od razu mowie ze nie czytalem calego watku... ale skoro chcecie miec zwykle okienka przesuwalne w WM ... podobnie jak w Win CE, to byc moze kiedys pojawi sie ciekawa alternatywa:
http://www.vijay555.com/index.php?Releases:VJSihaya

Nie wiem czy o tym ktos pisal czy nie, ale chyba warte jest uwagi. Szkoda tylko ze autor sam nie wie kiedy zabierze sie za ukonczenie tego projektu.

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #927 dnia: Maj 03, 2007, 20:44:15 »
Od razu mowie ze nie czytalem calego watku...
Nie dziwię się.  ;)

ale skoro chcecie miec zwykle okienka przesuwalne w WM ... podobnie jak w Win CE, to byc moze kiedys pojawi sie ciekawa alternatywa:
http://www.vijay555.com/index.php?Releases:VJSihaya
Tak, ktoś już kiedyś zapodawał tego linka (wtedy nikt nawet nie myślał o pisaniu jakiegokolwiek programu :P ), jednak jak widzę do dzisiaj nic w sprawie tego programiku się nie zmieniło. :(
Ciekawi mnie także czy to po prostu nie fake, a jeżeli nie to w jaki sposób autor rozwiązał kwestię automatycznego maksymalizowania się aplikacji, oraz skinowania... wydajnego. Co do tego ostatniego można oczywiście iść na łatwiznę z WM_PAINT, jednak jak już pisałem niepotrzebnie będzie to zjadać większość mocy procesora. Ideałem byłby WM_NCPAINT jednak nie ma go w systemie.  >:(
Niemniej jednak chętnie bym zobaczył tego VJSihaya w działaniu.

Nothin: każda pomoc się przyda, a w szególności w testowaniu.

Kitor: prawdę mówiąc to gdzieś od 2 strony to już OT w odniesieniu do wątka głównego :) Zresztą, żeby nie takie luźne rozmowy i gdybanie temat dawno by upadł, więc może warto? Zresztą dla mnie to nawet admin może wyłączyć naliczanie postów w tym temacie, bo zaraz przyjdzie ktoś i zwyzywa, że nabijamy posty. :P

*

• 6211
« Odpowiedź #928 dnia: Maj 03, 2007, 20:48:39 »
Zresztą dla mnie to nawet admin może wyłączyć naliczanie postów w tym temacie, bo zaraz przyjdzie ktoś i zwyzywa, że nabijamy posty. Tongue

Chyba nie będzie konieczności

A co do tego VJSihaya to zobaczcie na okno GSFinder - VJFloatMe. Czyżby ktoś uprzedził TB_TB?

Na mój gust to fake:
1. Ikonki wystają z pasków (nieznacznie)
2. GSFinder ma inną skórę niż reszta
3. Aktywne jest IE - a od kiedy IE ma przyciski OK i HELP, nic więcej?
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2007, 20:50:48 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

« Odpowiedź #929 dnia: Maj 03, 2007, 20:52:33 »
Co do mojego kodu to było tylko prezentacja jak chycić tego Worker'a w WM2003. Wiadomo, że jest childem i na dodatek jest pierwszym childem z brzegu (przynajmniej u mnie). Kod można dosotosowywać do własnych potrzeb (a nawet trzeba), potem się pozbiera do kupi i się zrobi konfigurowalnego WinCEMod'a.

Co do WM2003 vs WM5 to powiem tylko tyle, że trzeba zobaczyć jak pobierać wersję systemu, wtedy wystarczyłby switch lub if i będzie lux :P No chyba że nie uda się skompilować 1 progsa dla 2 systemów naraz :| ale raczej nie korzystamy narazie z jakichś funkcji przypisanych do danego systemu wiec...

Aha ludzie co mają WM5 mogli by zarzucić wymienionego przezemnie TaskMenagera i posprawdzać co jest co i pobrać stamtąd uchwyty (to te ładne cyferki w zapisie szesnastkowym :P do pierwszego soft reseta powinny sie nie zmienić) i popróbować coś z danymi przyciskami softkey'ami i innymi poerdułami zrobić :P

Co do licznika postów to może mi ktoś wyjaśnić po jakiego grzyba jest taki cudak? Przez to niektórzy błednie myślą, że jak ktoś ma 5362546352876 postów to jest mistrz wszystkich mistrzów i wie więcej niż ten co ma 10 postów :| To już lepiej podchwycić pomsł z elektrody gdzie jest licznik POMÓGŁ albo coś na ten styl :P