Windows Mobile vs Windows CE - słów kilka

• 1198 Odpowiedzi
  • 262347 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: Windows Mobile vs Windows CE - słów kilka
« Odpowiedź #870 dnia: Maj 01, 2007, 21:21:06 »
Sanjuro chce przenieść traya do paska zadań

« Odpowiedź #871 dnia: Maj 01, 2007, 21:42:51 »
Sanjuro: chwila, co ty chcesz właściwie zrobić? Przenieść m_w do innego okienka? Jeżeli tak to niedawno (początek 25 strony) podawałem, że trzeba zmienić styl m_w na "WS_CLIPCHILDREN" i wtedy można robić z nim co się chce.

Kitor: sprawdzę kiedyś, jak będę miał chwilkę czasu na ponowne złożenie DOTka :) Jednak z tego co pamiętam to aplikacje przystosowywały się, jednak głównie programy z PPC nie działały...

Próbowałem z samym WS_CHILDREN teoretycznie wg MS to to samo :| Ale dalej "Worker" nie reaguje :| Chyba, że ja coś źle robię :/

*

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
« Odpowiedź #872 dnia: Maj 01, 2007, 21:54:47 »
Jednak z tego co pamiętam to aplikacje przystosowywały się, jednak głównie programy z PPC nie działały...

Czyli miały wince'owski pasek menu??? Czyli trzeba jakoś zmusić WM do udawania CE i sprawa sama się rozwiąże?!

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #873 dnia: Maj 01, 2007, 22:33:25 »
Kitor: z tego co pamiętam PHM Reg Edit miał m_w na górze, jednak nie wiem, czy nie był on pisany, aby sam się przystosowywał do WinCE/PPC, czy to sprawka systemu.

Sanjuro: a jak pobierasz uchwyt do traya? Bo ja z początku tak po prostu FindWindow((L"Worker"), (L"")); i pierwszy raz działało normalnie, tzn. miałem do niego uchwycik, jednak teraz za każdym razem nic się nie dzieje, tzn. nie może wyszukać takiego okienka...

EDIT:
Przed chwilą sprawdziłem PHM Reg Edit wersję dla PPC na DOTcie. Standardowo z braku dll program się nie uruchamia. Po dograniu fakedll aplikacja rusza, m_w wyświetlany jest na górze jak w normalnym Windowsie, jednak przysłania on okno aplikacji. Jednak IMO jest to zasługa samych fakedll niż systemu, gdyż z tego co czytam prawdziwy WinCE nie ma menu_workerów.
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2007, 22:42:37 wysłana przez Poklik »

*

• 6211
« Odpowiedź #874 dnia: Maj 01, 2007, 22:44:41 »
I właśnie o to mi biega, że CE nie ma m_w więc co robi z m_w programów z WM

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #875 dnia: Maj 01, 2007, 22:49:16 »
Kitor: Jak widzisz nic nie robi, bo program bez fejków dlli się nie uruchamia. :) Zapewne w aygshell.dll (jeden z fejków) siedzą informacje m.in. o m_w i co system ma z nimi robić.
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2007, 22:51:08 wysłana przez Poklik »

*

• 6211
« Odpowiedź #876 dnia: Maj 01, 2007, 22:53:28 »
yyy czyli modyfikująć któryś z dlli wmowskich (agyshell lub inny patrząc po fake'ach) wrzuci się m_w na górę??

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #877 dnia: Maj 01, 2007, 23:02:11 »
Tak, prosta modyfikacja załatwi wszystko. Tylko jak to zmodyfikować, skoro nie mamy źródełek WM (te od WinCE tu się niestety nie przydadzą :( ).

*

• 6211
« Odpowiedź #878 dnia: Maj 01, 2007, 23:03:25 »
skąś się biorą te fake'i trzebaby dotrzeć do ich źródeł
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2007, 23:05:06 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

« Odpowiedź #879 dnia: Maj 01, 2007, 23:11:35 »
Sanjuro: a jak pobierasz uchwyt do traya? Bo ja z początku tak po prostu FindWindow((L"Worker"), (L"")); i pierwszy raz działało normalnie, tzn. miałem do niego uchwycik, jednak teraz za każdym razem nic się nie dzieje, tzn. nie może wyszukać takiego okienka...
No przez FindWindow :| Kurcze nawet nie pomyślałem, żeby sprawdzić czy pobiera uchwyt :| Tylko jak w takim razie pobrać uchwyt tray'a?

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #880 dnia: Maj 01, 2007, 23:14:09 »
Kitor: Producent DOTa (a nazywa się on Dream Of Telecomunication) udostępnia na swojej stronie oficjalnie takie fake dll dla D320 :) Jest tam m.in. aygshell.dll i z tego co widzę jest to to samo co np. dla Simpada. A więc zapewne bierze się to od producentów, którzy mają dostęp do źródełka WM. Albo i nie, mniejsza o to. :) Jednak taki fejk nie działa na WM więc nie ma co się nad nimi zastanawiać.

« Odpowiedź #881 dnia: Maj 02, 2007, 00:47:02 »
Ha!!! Przerzuciłem tray'a do paska zadań :D Zrobiłem to trochę łopatologicznie (bo nie mogłem dojść do ładu z FindWindow i Worker'em):
- za pomocą Task  Menager'a zdobyłem uchwyt okna tray'a czyli Worker'a, niestety za każdym razem jest inny, więc i tak trzeba wymyśleć jak go chwycić automatycznie :|
- ustawiłem mu nowego parenta czyli pasek zadań,
- przesunąłem w odpowiednie miejsce :P

I jest tam gdzie na okres testu chciałem :), ale tyle wrażeń teraz uwagi:
- trick nie chce współpracować z IcBar'em (WisBar?) tzn pewnie by współpracował, gdyby tray'a przypisać nie do paska zadań, a do okna WisBarClass które zresztą podpięte jest pod pasek zadań. Klasa WisBar'a jest to okno nałożone (sic!) na pasek zadań w celu skinowania go oraz dodawania/przesówania przycisków po ukryciu tego okna (WisBarClass) za pomocą Task Menager'a (pewnie WinCETree też by to zrobił) widać ładnie tray'a a w tle klasyczny pasek zadań.
- po zamknięciu IcBar'a po przepisanym już trayu, tray wyrzuca w kosmos (współrzędne ok -300), więc trzeba go znowu przesunąć.

Aha no i trzeba będzie zobaczyć jak skinować tray'a :|

Poklik ten IcBar nasunął mi myśl co zrobić z tym skinowaniem okienek. Poprostu podkleić jako childa okienko które będzie tak samo nałożone na okno programu jak WisBar na Pasek zadań. Minusy są 2:
- w ch... roboty (napisać własne okno, z obsługą skalowania i przekazywania parametrów do okna maskowanego)
- pewnie będzie to przymulać :/

EDIT:
--------
No właśnie czytam, że FindWindow nie dobiera się do "podklejonych" okien czyli wiekszości childów. Trzeba użyć do tego FindWindowEx.
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2007, 01:02:57 wysłana przez Sanjuro »

*

• 6211
« Odpowiedź #882 dnia: Maj 02, 2007, 09:14:23 »
Nie widzę tego Task Managera dla WM03 :( Do tego schrzaniła mi się synchro po usb, został tylko com i irda, a nie chcę robić HR :-/

Ale zobaczy się

Sanjuro - pochwal się shotami z tej modyfikaji ;-)
-----
Może głupie pytanie, ale może mi ktoś nawet na PW napisać, jak złapać uchwyt tego traya?
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2007, 09:42:53 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #883 dnia: Maj 02, 2007, 10:53:21 »
Sajnuro: tak, już dawno to zauważyłem. Wszystkie tego typu nakładki typu WisBar to po prostu child w parencie, którym jest TaskBar. Proste, acz skuteczne rozwiązanie.

Kitor: na razie sami nie wiemy, jednak popróbuj z FindWindowEx, gdyż jak widzisz childów FindWindow nie łapie (chociaż za pierwszym razem u mnie się udało go złapać...).

*

• 6211
« Odpowiedź #884 dnia: Maj 02, 2007, 10:58:23 »
ktoś tu kiedyś podawał coś do dodawania path-ów - przydało by się - [edit]już znalazłem[/edit]

Właśnie kombinuję i eVC4 wywala mi error C2065: 'FindWindowEx' : undeclared identifier
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2007, 11:31:00 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #885 dnia: Maj 02, 2007, 11:15:53 »
Hehehe... Faktyczne, ani w 2002, ani 2003 SDK nie ma takiego czegoś jak "FindWindowEx". Super! ;D

*

• 6211
« Odpowiedź #886 dnia: Maj 02, 2007, 11:20:54 »
kur(...) jeszcze się cieszy ;-)
No to bedzie trzeba sobie radzić w sposób Sanjuro. Tylko jak przechwycić uchwyt traya bez FindWindowEx?

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #887 dnia: Maj 02, 2007, 12:00:25 »
kur(...) jeszcze się cieszy ;-)
No to bedzie trzeba sobie radzić w sposób Sanjuro. Tylko jak przechwycić uchwyt traya bez FindWindowEx?
Skoro i tak będziemy mieli program działający w tle to nie ma chyba problemu zrobić tego sposobem Sanjuro? Przecież WinCEmod nie ma menu_workera

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #888 dnia: Maj 02, 2007, 12:01:43 »
A jeżeli w innym palmtopie tray siedzi pod innym uchwytem?  ;D

*

• 6211
« Odpowiedź #889 dnia: Maj 02, 2007, 12:07:10 »
Bat - jak menu

No niestety ale chyba tylko microsyf będzie wiedział jak rozwiązać nasz problem

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #890 dnia: Maj 02, 2007, 12:08:08 »
Musi być inne rozwiązanie, bo w takim razie, jak WinTreeCE wyświetla childreny? :)

*

• 6211
« Odpowiedź #891 dnia: Maj 02, 2007, 12:11:30 »
Ehm WimTreeCE??? Przypadkiem nie ma gdzieś tego źródeł... zaraz spojżę

[EDIT]
Kto zamawiał źródła WinTreeCE???
Cytat: http://www.hjgode.de/dev/iLock/index.html#WinTreeCE
You would like to spy the windows running on a device, try WinTreeCE based on an article in CodeProject
(http://www.codeproject.com/tools/showwindowtree.asp)

A tu sam kod WinTreeCE:
http://tech.groups.yahoo.com/group/ITC_Software/message/3

niestety trzeba się zalogować żeby ściągnąć
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2007, 12:18:54 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #892 dnia: Maj 02, 2007, 12:25:25 »
Nu da. Tan kod na CodeGuru widziałem, jednak jest on dla PC. Ciekawi mnie, czy to jest źródełko wersji PPC http://groups.yahoo.com/group/ITC_Software/files/Source%20files/WinTreeCE.zip

*

• 6211
« Odpowiedź #893 dnia: Maj 02, 2007, 12:26:32 »
tak, tylko jak pobrać, próbuję się zarejestrować

Jeszcze jeden głupi pomysł - można spróbować z SDK dla WinCE .net
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2007, 12:31:28 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #894 dnia: Maj 02, 2007, 12:31:10 »
Łoboszszsz... Nie dość, że nie lubię Jahóó to jeszcze mój nick jest zajęty. :) Ja tam się nie rejestruję, poczekam, może ty Kitor dotrwasz do końca i udostępnisz ten pliczek. ;D

*

• 6211
« Odpowiedź #895 dnia: Maj 02, 2007, 12:32:21 »
Luzik, mój nick też jest zajęty ale cośtam wklepałem

i jak wyedytowałem wyżej

Jeszcze jeden głupi pomysł - można spróbować z SDK dla WinCE .net

[edit]

echh .net sdk też nie ma findwindowex
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2007, 12:35:42 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #896 dnia: Maj 02, 2007, 12:35:29 »
Nie no, na CE .NET bez problemów program się skompiluje, jednak albo wogóle nie pójdzie, albo nie będzie działąć poprawnie, gdyż takich funkcji nie ma fizycznie w SYSTMIE WM2003, tak samo jak WM_NCPAINT, który skompilowany na CE nic ciekawego nie robił na WM.

« Odpowiedź #897 dnia: Maj 02, 2007, 12:36:26 »
Nie widzę tego Task Managera dla WM03 :( Do tego schrzaniła mi się synchro po usb, został tylko com i irda, a nie chcę robić HR :-/

Ale zobaczy się

Sanjuro - pochwal się shotami z tej modyfikaji ;-)
-----
Może głupie pytanie, ale może mi ktoś nawet na PW napisać, jak złapać uchwyt tego traya?

Sorry że tak późno ale coś mi się komp pieprzy :/

Ja użyłem tego TaskMenager'a od WM03SE i działa na zwykłym WM03.

No to kilka screenów:

Tu widzimy tray'a w pasku zadań, po ukryciu IcBar'a.

Bez IcBar'a

Po włączeniu IcBar'a na modyfikacji nie chce się skinować menu "New" :/ i tray.

Skoro i tak będziemy mieli program działający w tle to nie ma chyba problemu zrobić tego sposobem Sanjuro? Przecież WinCEmod nie ma menu_workera

A jeżeli w innym palmtopie tray siedzi pod innym uchwytem?  ;D

Otórz to. Na dodatek uchwyty przyznawane są oknom dynamicznie, tak więc za każdym razem (po każdym SR) uchwyt jest inny (inny adres pamięci).

Musi być inne rozwiązanie, bo w takim razie, jak WinTreeCE wyświetla childreny? :)

Hmmm... Korzystają z GetWindow z parametrem GW_CHILD. Trzeba więc pobrać uchwyt okna nadrzędnego (m_w), którego trzeba pobrac poprzez uchwyt eee... DesktopExplorerWindow? A właśnie zauważyłem dopiero, że DEW też na ma swojego Workera, który jest... pulpitem? tzn oknem Today'a w nim jako childreny sa pluginy today'a.

Fajnie TaskMenager podświetla wskazane okna :P
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2007, 16:02:33 wysłana przez Sanjuro »

*

• 6211
« Odpowiedź #898 dnia: Maj 02, 2007, 12:39:00 »
Patrząc na te shoty doszedłem do jeszcze jednego wniosku - długość traya w CE jest przyznawana dynamicznie, w WM wpisana jest na stałe :/

Dzięki za źródła

« Odpowiedź #899 dnia: Maj 02, 2007, 12:40:20 »
Patrząc na te shoty doszedłem do jeszcze jednego wniosku - długość traya w CE jest przyznawana dynamicznie, w WM wpisana jest na stałe :/

Nom niestety :( Trzebaby jakoś przechywtywać ilość inkon w tray'u i zmieniać sługość tray'a poprzez timera :/
U siebie i tak przy przenoszeniu skróciłem trochę tego tray'a bo normalnie to zajmuje ponad połowę paska.