Windows Mobile vs Windows CE - słów kilka

• 1198 Odpowiedzi
  • 262040 Wyświetleń

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: Windows Mobile vs Windows CE - słów kilka
« Odpowiedź #810 dnia: Kwiecień 30, 2007, 18:06:32 »
Pasek tytułowy można zmniejszyć za pomocą CETunera, jednak niestety przyciski się nie skalują a nazwa zostaje względem góry belki w takiej samej odległości niezależnie od rozmiaru paska

*

Offline usercontrol

• 393
  • Sprzęt: HTC Touch Pro2, Newton OMP
« Odpowiedź #811 dnia: Kwiecień 30, 2007, 18:28:16 »
Wysokość paska a wielkość przycisku to 2 różne rzeczy.

*

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
« Odpowiedź #812 dnia: Kwiecień 30, 2007, 20:06:49 »
Niestety na CE tak, w pełnym win nie. Z drugiej strony wielkości tych przycisków chyba są w systemie na sztywno, także łatwo ich się nie ruszy

*

Offline usercontrol

• 393
« Odpowiedź #813 dnia: Kwiecień 30, 2007, 20:39:57 »
Nie wiem, dlaczego tak sądzisz - ja zrobiłem sobie normalne.

*

• 6211
« Odpowiedź #814 dnia: Kwiecień 30, 2007, 21:05:07 »
Owszem, na wysokość się przeskalowują, na szerokość już nie co kozacko wygląda, a nazwa okna jest raczej osobnym tworem

co ciekawe wcześniej jak próbowałem, przyciski były poprostu poucinane ?! teraz wygląda to nieco sensowniej

No chyba, że masz pomysł, co z tą nazwą zrobić, to nawet byłbym za okienkowaniem
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 30, 2007, 21:08:46 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #815 dnia: Kwiecień 30, 2007, 21:12:34 »
No chyba, że masz pomysł, co z tą nazwą zrobić, to nawet byłbym za okienkowaniem
Chwila, chwila. A czy ja już nie wspominałem o skinowaniu? Przecież skinowanie to nie tylko "cukierkowy" wygląd okienek, ale także wyświetlanie na tej górej belce dowolnych grafik (jak ikonka programu, czy inny wygląd przycisków zamykania, maks i minimalizowania), czy też tekstów (właśnie ta nazwa aplikacji).

*

• 6211
« Odpowiedź #816 dnia: Kwiecień 30, 2007, 21:17:31 »
Przecież skinowanie to nie tylko "cukierkowy" wygląd okienek, ale także wyświetlanie na tej górej belce (...) też tekstów (właśnie ta nazwa aplikacji).
Ile się nie mylę, to WM jest wykastrowany z możliwości skonowania(ale ten fakt można pominąć, bo widzę że coś kombinujesz), a nie wiem czy wogóle tekst (nazwa okna) nie jest przypadkiem narzucany na belkę przez system???

*

Offline usercontrol

• 393
« Odpowiedź #817 dnia: Kwiecień 30, 2007, 21:19:24 »
Wiecie, jak skojarzyć wszystkie elementy typu Menu_Worker z daną aplikacją? Hmm, z tego, co widzę, menu_worker nie jest dzieckiem, tylko niezależnym oknem..

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #818 dnia: Kwiecień 30, 2007, 21:28:24 »
Kitor: mi chodzi o rysowanie po tzw. non-client area, czyli właśnie tej belce i 3 pikselowej obwódce okna. Można spokojnie po tym rysować, jednak okno przy zmianie pozycji, zeskalowaniu, czy po prostu kiedy system chce musi się przerysować i wtedy to co namalowałem muszę znowu malować. ;) Przy przechwycie WM_NSPAINT możnaby było malować TYLKO wtedy gdy system sam o to poprosi, więc jest to najlepsza metoda.
Co do nazwy okna, to (edit) jest narzucana głównie przez programistę danej aplikacji, jednak można to łatwo zmienić.

Usercontrol: przeczytaj dokładniej wcześniejsze wypowiedzi. Było tam m.in. o funkcji w Aygshell na wykrywanie menu_workera danego okna, a takżeo tym, że pomimo tego co widać np. w WinCETree menu_worker jest w jakimś stopniu childem. Dopiero przy zmianie stylu na parenta (także o tym pisałem) zachowuje się jak parent i można go przenieść gdzie się chce.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 30, 2007, 21:32:27 wysłana przez Poklik »

*

• 6211
« Odpowiedź #819 dnia: Kwiecień 30, 2007, 21:40:29 »
Hmm. Teraz jestem już zupełnie ubity w przekonaniu, że pod maską WM nie kryje się shell CE. W ceshell.exe pod uchwytem ikony 1204 w CE mamy ikonkę Mój Komputer, w WM ikonkę skrótu. Pod 1207 w CE jest kosz, w WM jest karta pamięci.

*

Offline usercontrol

• 393
« Odpowiedź #820 dnia: Kwiecień 30, 2007, 21:45:05 »
Nie kryje się, jestem przekonany w 80%.
Btw: jak wydobyłeś CESHELL.EXE? U mnie plików, które znajdują się w romie nie można kopiować.

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #821 dnia: Kwiecień 30, 2007, 21:53:28 »
EDIT całego posta (znowu źle zrozumiałem Kitora  ;D):
Kitor: a nie mówiłem? ;) WM jest zbudowany na bazie WinCE, jednak nie jest jego wierną kopią. Wiele rzeczy trzeba było po prostu wyrzucić, przecież tu się liczy każdy kilobajt. Jednak jak pisałem to nadal WinCE.
Zresztą prawdziwy WinCE chodzi nawet BEZ shella, tylko z konsoli. Wystarczy spojrzeć na PB 4.2 (mi nawet nie udało się "ugotować" romu, który by był z shellem, zawsze tylko linia poleceń...).

Usercontrol: nie denerwuj mnie.  ;D Temat o plikach z romu był tyle razy wałkowany, że aż strach.

*

• 6211
« Odpowiedź #822 dnia: Kwiecień 30, 2007, 22:09:00 »
Rozpakowałem dumpromem rom od mojego ipaq
a tak wogóle miało być ceshell.dll ;-)
uchwyty sprawdzam za pomocą cLauncha (bardzo roabudowany today launcher, widać do na moim screenshocie wyżej), który ma możliwość przypisania dowolnej ikony do skrótu. Tutaj przykład: (z lewej ceshell z CE, z prawej z WM)

Poklik - to dziwne, bo ja zawsze robię z shellem?! To się nazywa niezrozumienie ;-) A ten post jest jeszcze na uświadomienie usercontrola
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2007, 16:40:57 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #823 dnia: Maj 01, 2007, 00:17:35 »
[edit]
dopiero teraz zajażyłem, co zobaczyłem pod 1208. Co robi ikonak desktopa w Wm03?!
[/edit] ;-)
Ja nadal wierzę, że Desktop jest. Tego od tak nie wywalą, bo to jedna z podstaw systemu. Mimo wszystko postarał się MS w uwalaniu systemu.

*

nothin

« Odpowiedź #824 dnia: Maj 01, 2007, 01:49:45 »
Hmm. Teraz jestem już zupełnie ubity w przekonaniu, że pod maską WM nie kryje się shell CE. W ceshell.exe pod uchwytem ikony 1204 w CE mamy ikonkę Mój Komputer, w WM ikonkę skrótu. Pod 1207 w CE jest kosz, w WM jest karta pamięci.

lol, jakbym słyszał siebie sprzed pół roku :D

w wm są też takie ikony...wierz mi. na wm03 miałem i ikonę mojego kompa, i kosz..

*

• 6211
« Odpowiedź #825 dnia: Maj 01, 2007, 09:44:53 »
kiedyś pokazywałeś ikonę kosza, jednak to nie była standardowa ikona (ta z pulpitu, one wyleciały) a ta która się pojawia w ce w okienku dialogowym "Are you sure you want to send " " to Recycle Bin". Ja jednak jestem za tym to napisał Poklik - MS nie robił od nowa todaya i paska zadań tylko z(...)lił to co miał :-/

BTW: Nothin - może pamiętasz w jakich plikach?

Bat: Chiciaż folderu \Windows\Desktop u mnie nie ma to w rejestrze w HKLM\Explorer\Shell Folders mamy odniesienia zarówno do "Desktop" \Windows\Desktop jak i do "Programs" \Windows\Programs. Ale z innej strony (doczytajcie do końca bo lekko mieszam) w dużym windowsie są różne identyfikatory folderów, np jak się folder nazwie "Panel sterowania.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D} " to wejście w folder spowoduje otwarcie panelu sterowania. W WinCE też takie coś istnieje, tyle że tu trzeba (ja to robię w Tolal Commanderze) zrobić skrót o nazwie dajmy My Computer.lnk a w polu skrót (takiego skrótu z Eksploratora edytować się nie da) wpisać {000214A0-0000-0000-C000-000000000046}. Skrót zmieni ikonkę na mojego komutera i będzie tam prowadził. W WM też taka sztuczka istnieje, tylko że skrót opisany wyżej został zmodyfikowny i teoretycznie prowadzi do katalogu \ (zapis w resestrze). Teoretycznie, bo rzeczywistości dostaniemy komunikat Cannot Find (...). Dziwne, nie? Mnie to wygląda na przypadkowe usunięcie bo "Shell folders" działały z plikiem explorer.exe. Dodatkowo w kluczu rejestru mamy zapisaną ikonę do tego "skrótu" - shell32.exe -1204. Pod tym uchwytem nic nie ma, ale uchwyt jest identyczny jak do ikonki "Mojego komputera" w ceshell.dll z winCE. Coś naprawdę jest namieszane i tego ukryć się nie da

[edit]
Jeszcze jedna rzecz: ma ktoś dostęp do urządzenia PNA z ce .net 4.2 core?? Z tego co zauważyłem na wszystkich screenach, każdy zaczyna od instalacji TC. Po co? Nie ma tam eksploratora? Jeśli tak, to zawitała mi w głowie jedna koncepcja...
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2007, 10:46:04 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

Offline usercontrol

• 393
« Odpowiedź #826 dnia: Maj 01, 2007, 10:52:42 »
{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D} to nazwa klasy. Jej opis można znaleźć w gałęzi HKEY_CLASSES_ROOT.

Tak dla rozwinięcia skrzydeł:

Obrazek oczywiście sfabrykowany, ku pokrzepieniu serc  :D Do roboty :P
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2007, 11:02:50 wysłana przez usercontrol »

*

• 6211
« Odpowiedź #827 dnia: Maj 01, 2007, 11:39:54 »
Ja takiej klasy nie mam, za to mam te z posta wyżej.

Chcesz mnie załamać??

A to już screen autentyczny:

:D Tylko brakuje mi sposobu na zmianę napisu na obudowie z Pocket PC na Handheld PC ;D
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2007, 16:43:48 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

Offline processor

• 691
    • Radio i telewizja w Małopolsce
  • Sprzęt: XDA Exec, iPAQ 3870
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2007, 12:00:01 wysłana przez processor »

*

• 6211
« Odpowiedź #829 dnia: Maj 01, 2007, 12:01:52 »
Nie wiem dlaczego tobie Processor niedziała - czyżby PocketIE i problem z PPC Ogólne?
Nothin - WA 1.3.cośtam(ten z downloadu) + CLanuch + WinModCE 002

Tak na marginesie:
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2007, 16:43:57 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

nothin

« Odpowiedź #830 dnia: Maj 01, 2007, 12:04:27 »

Nothin - WA 1.3.cośtam(ten z downloadu) + CLanuch + WinModCE 002
no ale jak to.. tray skąd?

*

• 6211
« Odpowiedź #831 dnia: Maj 01, 2007, 12:06:31 »
tray jest już na pulpicie, ten tray to odpowiednio przygotowane tło + ikonka głośności z wa + userbutton1 z wa (klawiatura) + userbutton2 z WA (desktop)

Pozatym tray to "worker" w "menu_worker" także napewno da się go wrzucić do taskbara

Pisałeś gdzieś o jakiś skryptach, żeby uruchomić np tcpmp, odczekać 500ms i odpalić winmodce - jak to zrobić
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2007, 16:43:52 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

nothin

« Odpowiedź #832 dnia: Maj 01, 2007, 12:14:21 »
Pisałeś gdzieś o jakiś skryptach, żeby uruchomić np tcpmp, odczekać 500ms i odpalić winmodce - jak to zrobić

pewnie mortscript?

zaraz , jak zrobiłeś  menubar przezroczystym? skin?

Poklik, widzę Cię heh heh, nic nie piszesz...

Trzeba trochę zmniejszyć wysokość paska tytułowego, to kwestia czasu...

hm.. czy one nie są przypadkiem podatne na zwykły tweak z wysokością właśnie pasków okien? ptweak ma opcje do zmiany...na przykład.
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2007, 12:24:42 wysłana przez nothin »

*

• 6211
« Odpowiedź #833 dnia: Maj 01, 2007, 12:18:13 »
Pobieram. Mozesz napisać jeszcze jak tego używać
Domyślam się, że chodzi o Run i RunWait, tylko jakie parametry wpisać??

Co do menubara, to wyciąłem kawałek tapety i wstawiłem w tło menumara ;D
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2007, 12:20:26 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

nothin

« Odpowiedź #834 dnia: Maj 01, 2007, 12:26:56 »
Pobieram. Mozesz napisać jeszcze jak tego używać
Domyślam się, że chodzi o Run i RunWait, tylko jakie parametry wpisać??

Co do menubara, to wyciąłem kawałek tapety i wstawiłem w tło menumara ;D

nie wiem, ale ja bym uzył:
run "app.exe"
sleep xxx

runwait może blokowac kolejne kroki skryptu do czasu..hm zamknięcia appa?

zielonego pojęcia nie mam....po prostu nie wnikałem nigdy,..i to błąd z tego ci widzę tu:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=289197&highlight=mortscript

hmm widzę, ze to całkiem przydatne...
http://discussion.treocentral.com/showthread.php?t=132525
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2007, 12:37:38 wysłana przez nothin »

*

• 6211
« Odpowiedź #835 dnia: Maj 01, 2007, 12:36:37 »
LOL Morscript nie działa z wincemodem/winmodce. Powód - programy przenoszą pasek morscripta.

*

• 6211
« Odpowiedź #836 dnia: Maj 01, 2007, 12:39:49 »
Spróbuję dodać linijkę do wincemoda, żeby czekał 500ms, dopiero potem dobierał się do pasków. A nóż zadziała
Zadziałało!!!
Widać przez ułamek sekundy, że bar pojawia się kilka ms później niż okno programu, ale z cLaunchem chodzi zarąbiście

500ms to nawet przesada, ale jakby program nie zdążył jeszcze narysować okna, to 500 jest na styk
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2007, 12:59:28 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #837 dnia: Maj 01, 2007, 12:55:52 »
{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D} to nazwa klasy. Jej opis można znaleźć w gałęzi HKEY_CLASSES_ROOT.

Tak dla rozwinięcia skrzydeł:

Obrazek oczywiście sfabrykowany, ku pokrzepieniu serc  :D Do roboty :P
Skończ już z tym. Rozwinęliśmy skrzydła bez takich motywacji, sam ostatnio dałeś sobie też luz.

Mam trochę chory pomysł, zobaczymy co z tego wyjdzie.

kitor - ten pulpit masz świetny, sam bym sobie zrobił taki skin, ale jakoś trzyma mnie cały mój ala Vista skin :D
Ale mam chory pomysł :) Zobaczymy co z tego wyjdzie.
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2007, 12:57:50 wysłana przez Bat· »

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #838 dnia: Maj 01, 2007, 13:22:31 »
Nothin:
Poklik, widzę Cię heh heh, nic nie piszesz...
Arghhh, rozszyfrowałeś mnie.  ;D A więc lepiej napiszę coś:
Dzień dobry!  ;D

Kitor: fajnie to wygląda, jednak to tak samo jakbyś umieścił screen z pulpitu WinXP na PDA. Niby ładnie wygląda jednak w praktyce w porównaniu do orginału jest do niczego. :(
Co do Morta to po prostu w WinCEModzie dopisz jeden warunek, czy aktywne okienko to nie okienko Morta i po sprawie.
BTW. Zachowujesz się normalnie jak klubowy paparazzi, Jakub wszedł zapewne przez przypadek do tego wątka a ten od razu robi zdjęcia.  ;D Wogóle to chyba oprócz tych kilku osób nikogo ten wątek nie interesuje. :)

Bat: to zdradź jakieś szczegóły. :)

*

• 6211
« Odpowiedź #839 dnia: Maj 01, 2007, 13:39:35 »
Kitor: fajnie to wygląda, jednak to tak samo jakbyś umieścił screen z pulpitu WinXP na PDA. Niby ładnie wygląda jednak w praktyce w porównaniu do orginału jest do niczego. :(
Nie tak samo, przyciski działają! ;D
Co do Morta to po prostu w WinCEModzie dopisz jeden warunek, czy aktywne okienko to nie okienko Morta i po sprawie.
zobaczy się

BTW. Zachowujesz się normalnie jak klubowy paparazzi, Jakub wszedł zapewne przez przypadek do tego wątka a ten od razu robi zdjęcia.  ;D

LOL

PS: Bat - udało się załatwić tą softkeysową klawiaturę?
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2007, 14:01:25 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »