Windows Mobile vs Windows CE - słów kilka

• 1198 Odpowiedzi
  • 262580 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: Windows Mobile vs Windows CE - słów kilka
« Odpowiedź #720 dnia: Kwiecień 23, 2007, 16:19:45 »
Bat - i jak z tym kaskadowym menu start? Bo po tym screenie to chyba padniecie (ipaq 3850, WinCE for PocketPC 4.20 ;D):

odpowiednio skonfigurowany cLaunch z ikonakmi z Simpada + WAdv + WinCEMod002
BTW: jak w WA pod jeden z userbuttonów podpisać SIPa?? Bo narazie klawiatura robi za pokaż pulpit, a pokaż pulpit za sipa :(

« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2007, 16:34:05 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #721 dnia: Kwiecień 23, 2007, 16:26:19 »
Jakto ShellExecute nie działa? Musi działać :) Ta ShellExecuteEx - pewnie nie jest to takie skomplikowane, luknę na MSDN później, bo teraz jestem chwilowo przy komputerze tylko.
Ja jestem zawsze optymistą :D A więc Lakeridge zrobiło tylko Wisbara Advance i na tym biją kasę? Hehehe

kitor - screen świetny. Wywal tylko w Wisbarze pokazywanie "Start" jako główny napis na desktopie. A czego używasz na Today? WAD? Chyba sam zrobię sobię podobny skin, tylko raczej nie na bazie Windows CE, tylko classic Windows XP albo 98 :)

*

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
« Odpowiedź #722 dnia: Kwiecień 23, 2007, 16:28:40 »
Gdzie w wisbarze wywalić ten Start??? Nie używam WAD!!! to plugin cLaunch po "drobnym" tunningu. Jak będziesz chciał, to mogę podać dokładną konfigurację.

Mam WA 1.x

Poklik - choć na WinAPI wogóle się nie znam, to jednak luknę ;-)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2007, 16:30:45 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #723 dnia: Kwiecień 23, 2007, 16:30:39 »
cLaunch jakoś na WM5 mi nie chce śmigać.
Start wywalasz w Settings Wisbara "Display desktop title on today screen" czy jakoś tak - piszę z pamięci.
Kaskadowe menu od dołu będzie :) Z napisem po lewej "Windows CE" chcecie? ;D

*

• 6211
« Odpowiedź #724 dnia: Kwiecień 23, 2007, 16:32:31 »
TAK!!!!!!!! A jak będzie się dało ten obrazek z lewej zmienić (mam już przyszykowany ;D) to będzie BAJER!!!

Podobno z cLaunchem były jaja na niektórych urządzeniach z WM5. A w wisbarze znaleść nie mogę (mam 1.x). Jak zrobić SIPa na user buttonie?

Chyba jednak zainstaluję WA2

*

nothin

« Odpowiedź #725 dnia: Kwiecień 23, 2007, 16:40:15 »
WA2 to syf imo, wolny wielki i mulący. lepiej sprawdź wisbara lite, nawet ładniej wygląda imo...a tym ,którym zadziała(wm03) polecam icbara, potężne darmowe narzędzie.

*

• 6211
« Odpowiedź #726 dnia: Kwiecień 23, 2007, 16:42:37 »
Nothin - a Wisbar Lite ma skinowanie?? Bo jak nie, to wyjazd ;-)

instaluję WA2 tak dla testów ;-)
Jesus, jak w tym cholerstwie pozmieniać grafiki w skinie?!
Jak wszybko wleciał, tak szybko wyleciał...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2007, 16:55:03 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

nothin

« Odpowiedź #727 dnia: Kwiecień 23, 2007, 16:54:38 »
Nothin - a Wisbar Lite ma skinowanie?? Bo jak nie, to wyjazd ;-)

instaluję WA2 tak dla testów ;-)
Jesus, jak w tym cholerstwie pozmieniać grafiki w skinie?!

nie ma, ale icbar, jeśli ruszy ma.. zresztą looknij tu, widać icbara z Otpika w starszych wpisach...tzn, jeśli na screenach widać inny, niż standardowy pasek, to jest icbar.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2007, 17:40:04 wysłana przez nothin »

« Odpowiedź #728 dnia: Kwiecień 23, 2007, 17:29:48 »
A może ktoś zna jakąś funkcję na uruchomienie zewnętrznego programu? Ja znalazłem tylko Exec, WinExec, ShellExecute, ShellExecuteEx. Dwie pierwsze nie działają (i nawet się nie dziwię ;) ), następna SE także nie działa,  :( ostatnia powinna działać (bo nawet WisBar z niej korzysta) tylko jak dla mnie nie jest zbyt czytelna i wogóle nie wiem jak z niej cokolwiek odpalić.  ;D

No ShellExecute też ponoć nie ma w WCE, a to SEEx to rzeczywiście niezły kosmos, ale... daje ciekawe możliwości. Trzeba patrzyć na maski pisząc strukturę SHELLEXECUTEINFO, a przykład użycia masz np tu na CodeProject.

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #729 dnia: Kwiecień 23, 2007, 17:32:23 »
Kolejna wersja WinCEMod 005:

http://www.poklik.yoyo.pl/pliki/projekty/wincemod/wincemod005.zip

Zasada działania: Tworzone jest nowe okienko i do niego przenoszone są menu_worker i cała aplikacja.

Plusy takiego rozwiązania:
-okienko samo nie zmienia rozmiarów po przełączeniu na inne (jak np. TCPMP),
-można uruchomić kilka razy ten sam program,

Minusy:
-programy się nie skalują,
-program działa baaardzo niestabilnie,
-wszystkie okienka mają nazwę "wincemod" jednak to jest pikuś w porównaniu do poprzednich błędów i względnie łatwo to poprawić.

Instalacja:
Przenosimy "okno.exe" do głównego katalogu w PDA, czyli "\okno.exe", a "wincemod.exe uruchamiamy z dowlnej lokalizacji. Program działa dopóki nie wyłączy się okienka "wincemodMAIN", więc w trakcie testowania najlepiej je minimalizować.

EDIT:
Sanjuro: ok, dzięki jak widzisz już jakoś sobie poradziłem z tym ShellExecuteEx, jednak nadal nie wiem jak uruchomić exeka z katalogu w którym jest program z którego chce się uruchomić tą drugą aplikację. :( Chociaż teoretycznie pisze, że przy pozostawieniu pustego lpDirectory to ma brać aktualną ścieżkę.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2007, 17:36:44 wysłana przez Poklik »

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #730 dnia: Kwiecień 23, 2007, 18:13:31 »
Poklik - extra! Ponowne gratulacje :D Mówiłem, że jesteśmy blisko :D Widzisz z oknami same plusy, skoro same się nie rozwalają na pełny ekran. Niestety testować będę wieczorem - więc pytam - jak wygląda to, że programy się nie skalują? Jak wygląda niestabilność? A tytuł okna to faktycznie kwestia zmiany caption na ten z aktywnego okna wrzuconego do menu workera :)
A mówili, że się nie da :D Wszystko się da!!! ;D

PS: może by od razu napisać linijkę wyrzucającą menu_workera na todayu? Na WM5 jak nie zmienię tego WinCE Three, to mam softkeye i mi zrzucają tray na dół :) A właśnie - może by tak jakimś magicznym sposobem nałożyć tray na kawałek taskbara? Można by w Wisbarze zrobić taki odstęp, w któym mieściłyby się ikonki.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2007, 18:16:28 wysłana przez Bat (BatSk8) »

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #731 dnia: Kwiecień 23, 2007, 18:23:12 »
Nie skalują tzn. jeżeli normalnie zokienkuje się program, wtedy przy zmienie wielkości okienka np. w TC program dostosowuje się do nowej wielkości okna, natomiast u mnie wrzuciłem okno aplikacji do nowego okienka i jego rozmiar (tzn. aplikacji w tym nowym okienku) jest przypisany na sztywno. Najprościej jest dać do timera funkcję sprawdzającą wielkość okna i automatycznie zmieniać okno aplikacji-childa. Nad tym się jeszcze pomyśli. :) Zresztą wiele aplikacji nawet przy normalnym zokienkowaniu wogóle się nie skaluje, jak np. AS.

Niestabilność: przy większej ilości okienek od 5 czasem nie pojawiają się nowe okna, programy dłuuugo się włączają (narazie nie sprawdzałem dokładniej czego to wina), okienka się czasem mieszają (mam problem z pewnym uchwytem, jeszcze na niego popatrzę, teraz to jest po prostu wyszukiwanie okna o klasie i nazwie "wincemod" i jakoś samo zawsze wyszukuje poprawne okienko :P ).

EDIT: Co do softkeyów to niestety nie mam pojęcie jak to wygląda, jednak z trayem nie ma problemów. 8) Jest to zwykłe okienko i można go wyrzucić gdzie się tylko chce.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2007, 18:25:38 wysłana przez Poklik »

*

• 6211
« Odpowiedź #732 dnia: Kwiecień 23, 2007, 18:32:28 »
Poklik - możesz podać nazwę tego okna-traya???

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #733 dnia: Kwiecień 23, 2007, 19:11:58 »
Kitor: w jakimś menu_workerze jest oprócz standardowego "ToolbarWindow32" także "Worker" i to właśnie ten "Worker" powinien być trayem.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2007, 19:29:08 wysłana przez Poklik »

*

Offline processor

• 691
    • Radio i telewizja w Małopolsce
  • Sprzęt: XDA Exec, iPAQ 3870
« Odpowiedź #734 dnia: Kwiecień 23, 2007, 19:17:22 »
Program jest super!  ;D

Nie wykazuje on zadnego uzycia procesora, tzn. uzycie mam na poziomie 6/7% czyli tak jak kiedys. Normalnie to mam ok 5%.
Ale faktycznie, jest niestabilny.

Nawet Shell mi wywalił błąd i po [OK] zrobił SR.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2007, 19:23:09 wysłana przez processor »

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #735 dnia: Kwiecień 23, 2007, 19:28:54 »
Processor: z tym błędem shella to jest w pełni normalne, przynajmniej jak zamkniesz okno "Programs", czyli dokładnie Start Menu> Programs. O dziwo jeżeli nie zaakceptujesz tego komunikatu okejem, wtedy np. ikonki z ostatnio uruchomionymi programami z menu start znikają, jednak po ponownym uruchomieniu Start Menu> Programs wszystko wraca do normy.

PS: mam nowy pomysł na okienka, zaraz spróbuję coś napisać...

*

• 6211
« Odpowiedź #736 dnia: Kwiecień 23, 2007, 19:36:08 »
Faktycznie, znalazłem tego traya. Czyli na mój rozum nie powinno być problemu z wrzuceniem go spowrotem tam, skąd go m$ wyrzucił :D

Dałoby się napisać malutki plik exe który "włączał/wyłączałby" okno "SipWndClass" "Input Panel" (klawiaturę)? Podczepiłbym sobie go w wa1.x pod userbutton

Btw: Poklik - czy pod tym samym nickiem jesteś ns plamtop.pl ???
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2007, 20:32:28 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #737 dnia: Kwiecień 23, 2007, 20:40:47 »
Ehh... Niestety, myślałem, że chytrze wyciągnę "ToolbarWindow32" z menu_workera, zokienkuję go i on będzie robił za okienko aplikacji, jednak jak łątwo się domyślić zachowuje się on tak samo jak jego parent, czyli menu_worker: ciągle się chowa. ;)

Kitor: sprawdź, czy przypadkiem PHM Buttons nie ma takiej opcji... A jak nie to przesuń SIPa trochę w lewo.  ;D
A co do palmtop.pl to i owszem, to ja. Zresztą mam nadzieję, że nie ma gdzieś w necie drugiego Poklika. ;)

« Odpowiedź #738 dnia: Kwiecień 23, 2007, 20:45:30 »
Kolejna wersja WinCEMod 005:

http://www.poklik.yoyo.pl/pliki/projekty/wincemod/wincemod005.zip

Zasada działania: Tworzone jest nowe okienko i do niego przenoszone są menu_worker i cała aplikacja.

Plusy takiego rozwiązania:
-okienko samo nie zmienia rozmiarów po przełączeniu na inne (jak np. TCPMP),
-można uruchomić kilka razy ten sam program,

Minusy:
-programy się nie skalują,
-program działa baaardzo niestabilnie,
-wszystkie okienka mają nazwę "wincemod" jednak to jest pikuś w porównaniu do poprzednich błędów i względnie łatwo to poprawić.

Instalacja:
Przenosimy "okno.exe" do głównego katalogu w PDA, czyli "\okno.exe", a "wincemod.exe uruchamiamy z dowlnej lokalizacji. Program działa dopóki nie wyłączy się okienka "wincemodMAIN", więc w trakcie testowania najlepiej je minimalizować.
Nice :D

EDIT:
Sanjuro: ok, dzięki jak widzisz już jakoś sobie poradziłem z tym ShellExecuteEx, jednak nadal nie wiem jak uruchomić exeka z katalogu w którym jest program z którego chce się uruchomić tą drugą aplikację. :( Chociaż teoretycznie pisze, że przy pozostawieniu pustego lpDirectory to ma brać aktualną ścieżkę.
lpDirectory z ShellExecuteEx to raczej katalog roboczy ale dla aplikacji uruchamianej, więc do tego raczej się nie nada. Tu raczej trzeba spróbować (o ile jest w WCE) na początku programu sprawdzić ścieżkę funkcją GetCurrentDirectory lub podobnej.

*

• 6211
« Odpowiedź #739 dnia: Kwiecień 23, 2007, 21:09:15 »
Poklik - z tym sipem w WA jest o tyle kłopot, ze niezależnie od pozycji MS_SIPBUTTON on zawsze jest w prawym dolnym rogu :( ale zobaczymy

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #740 dnia: Kwiecień 23, 2007, 21:49:40 »
Kitor: poszukaj wśród pomocy MS, na pewno znajdziesz odpowiednie funkcje i może samemu uda ci się coś sklecić. :)

BTW. Szkoda, że w WM nie ma funkcji CreateRoundRectRgn, tak byśmy mieli ładne, wygładzone okienka. ;) Niestety, pozostaje tylko CreateRectRgn, czyli same prostokąty. :( A może da się jakoś przeportować/napisać własną funkcję  RoundRect?  :D
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2007, 21:52:32 wysłana przez Poklik »

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #741 dnia: Kwiecień 23, 2007, 22:13:54 »
Aha jeszcze jedno - paski tytułowe okien. W WM < 5 nieaktywne okna mają szare paski, aktywne niebieskie - tak powinno być. W nowszych WM wszystkie okna mają ten sam kolor i nie wiadomo które są nieaktywne jak mamy np. dwa obok siebie. Da się to jakoś zmienić? W tytule w WM5 jest gradient :)

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #742 dnia: Kwiecień 23, 2007, 23:01:46 »
Sanjuro: Czyli czym są te paski tytułowe okien? Czy są to struktury RECT? A jeżeli tak, to jak pobrać do nich wskaźnik?

« Odpowiedź #743 dnia: Kwiecień 23, 2007, 23:19:38 »
BTW. Szkoda, że w WM nie ma funkcji CreateRoundRectRgn, tak byśmy mieli ładne, wygładzone okienka. ;) Niestety, pozostaje tylko CreateRectRgn, czyli same prostokąty. :( A może da się jakoś przeportować/napisać własną funkcję  RoundRect?  :D

pfff.... niby da się to zrobić za pomocą CreateRectRgn zobacz tu: http://www.opennetcf.org/PermaLink.aspx?guid=f0abe92f-6e94-4a19-b0e3-11d1bdb3c9f0 źródła w C# - .NET CF, ale z tego co widzę to pewnie dałoby się przerobić na zwykłe C.

Sanjuro: Czyli czym są te paski tytułowe okien? Czy są to struktury RECT? A jeżeli tak, to jak pobrać do nich wskaźnik?

Paski tytułowe okien niestety chyba nie da się jako tako uchycić. Jest to raczej część okna tyle, że typu NonClient. Można po nich rysować poprzez pobranie kontekstu całego okna GetWindowDC(HWND), określić ich wysokość poprzez GetSystemMetrics(SM_CYCAPTION) i chyba niewiele więcej :|

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #744 dnia: Kwiecień 23, 2007, 23:29:43 »
pfff.... niby da się to zrobić za pomocą CreateRectRgn zobacz tu: http://www.opennetcf.org/PermaLink.aspx?guid=f0abe92f-6e94-4a19-b0e3-11d1bdb3c9f0 źródła w C# - .NET CF, ale z tego co widzę to pewnie dałoby się przerobić na zwykłe C.
SUPER! Na pewno się przyda.  ;D

Paski tytułowe okien niestety chyba nie da się jako tako uchycić. Jest to raczej część okna tyle, że typu NonClient. Można po nich rysować poprzez pobranie kontekstu całego okna GetWindowDC(HWND), określić ich wysokość poprzez GetSystemMetrics(SM_CYCAPTION) i chyba niewiele więcej :|
No tak, też to zauważyłem, jednak przy rysowaniu, dla przykładu: DrawText potrzebny jest jeszcze wskaźnik na LPRECT, skąd więc go wziąć?

« Odpowiedź #745 dnia: Kwiecień 23, 2007, 23:57:00 »
No tak, też to zauważyłem, jednak przy rysowaniu, dla przykładu: DrawText potrzebny jest jeszcze wskaźnik na LPRECT, skąd więc go wziąć?
Poprostu nie korzystac z DrawText ;P

A tak serio to nie wiem czy dobrze myślę, ale jak uchwycisz kontekst całego okna GetWindowDC(HWND) to RECT paska tytułowego (którego trzeba chyba sobie samemu stworzyć) jeśli dobrze kombinuję powinien mieć współrzędne {0, 0, szerokość_okna, SM_CYCAPTION}

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #746 dnia: Kwiecień 24, 2007, 00:17:09 »
Jedna nowość - controlpanel.exe z Win CE 4.2, którego używa kitor, nie odpala się na WM5 (jak zresztą inne programy z Win CE 4.2). Czyżbym musiał ściągnąć PB do Win CE 5.0 żeby mi działały takie bajery?

*

• 6211
« Odpowiedź #747 dnia: Kwiecień 24, 2007, 07:35:00 »
Bat - ten controlpanel.exe NIE pochodzi z platform buildera. Wyciągnąłem go z romu SimPada.

Poklik - może by tak odrazu nie stawiać na okienkowanie tzn. owszem menu_workery wrzucać do okna aplikacji, tak jak to teraz robisz ale domyślnie pozostawiać je na fullscreenie? Bo na qvga okienka jednak jakoś super konieczne nie są.

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 24, 2007, 09:56:39 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

nothin

« Odpowiedź #748 dnia: Kwiecień 24, 2007, 07:47:15 »
Bat - ten controlpanel.exe NIE pochodzi z platform buildera. Wyciągnąłem go z romu SimPada.

Poklik - może by tak odrazu nie stawiać na okienkowanie ztn. owszem menu_workery wrzucać do okna aplikacji, tak jak to teraz robisz ale domyślnie pozostawiać je na fullscreenie? Bo na qvga okienka jednak jakoś super konieczne nie są.

no właśnie...okienka to jedno, drugie to layout screenu...mi zależy wyłącznie na taskbarze na dole..niczym więcej..

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #749 dnia: Kwiecień 24, 2007, 08:35:19 »
okienka wyglądają super, ale niektóre programy muszą być w fullscreenie, np. gry... jak to pogodzić? Będzie w oknie jakaś maksymalizacja, czy coś?