Windows Mobile vs Windows CE - słów kilka

• 1198 Odpowiedzi
  • 262506 Wyświetleń

*

nothin

Odp: Windows Mobile vs Windows CE - słów kilka
« Odpowiedź #630 dnia: Kwiecień 16, 2007, 16:29:38 »
w całej tej zabawie widzę kilka problemów:

- kbd button systemów wm05/06 jest i nie da się ruszyć, mozna przesunąć sam obraz, funkcja zostaje na dole, niektóre elementy po zmianie są przywracane od razu na default...
- kbd button z wince/wm03 zostaje na dole po prawej i kipa, przesłania close button...na screenach widzę, ze dajecie radę go przesuwać...u mnie jakoś nie bardzo..
- odświeżanie - rezydentny program, bez tego sensu nie ma.. lub progs z linią poleceń np. "wincemod -/tcmd/cecmd.exe",,,, czy li co odpalenie programu, to refresh..niewygodne wynikowo...
- sens zabawy z usuniętym/ukrytym paskiem softkeyi, na górze(26 px.) robi się today, programowa belka menu znika....a nie powinna, bo przecież menubar to nie softkeybar...:(
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2007, 16:41:33 wysłana przez nothin »

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #631 dnia: Kwiecień 16, 2007, 16:44:38 »
Nothin: nie wiem, czy dobrze cię zrozumiałem (bo nie mam palmtopa z WM5.0), jak coś to mnie popraw:

- kbd button systemów wm05/06 jest i nie da się ruszyć, mozna przesunąć sam obraz, funkcja zostaje na dole, niektóre elementy po zmianie są przywracane od razu na default...
chodzi ci o ten środkowy przycisk z klawiaturą? Jeżeli tak to szukałeś w WinCETree, czy da się go jakoś "uchwycić"? A może zDump coś mówi na jego temat? Co do przywracania do default to faktycznie, jest tego od groooma, jednak ja tak myślę, żeby te okienka wrzucać do nowo utworzonych przez nasz program okienek, wtedy może nie uda się przez system ich wychwycić... Niestety na razie nie mam pomysłu na skalowanie się okna w oknie...

- kbd button z wince/wm03 zostaje na dole po prawej i kipa, przesłania close button...
W WM2003 nie ma żadnego problemu. Okienko SIPa można było wyłączyć już iTaskMgr, więc i normalnie da się wychwycić to okienko, zabić je lub po prostu przesunąć. W WinCE przycisk klawiatury wyświetlany jest obok zegara na taskbarze, więc tam nie ma żadnych problemów. Wogóle to jeżeli byśmy chcieli przystosować czyste WinCE tak, aby wyglądał i zachowywał się jak Win98 to już dawno to zrobiliśmy, choćby pierwszą wersją programiku od _TB_TB_.  ;D Tak nie ma ŻADNYCH problemów jakie znamy z WM.

- odświeżanie - rezydentny program, bez tego sensu nie ma..
Tak, zgadzam się. Jednak Sanjuro ma swoją koncepcję, jak to można by było zrobić. Zresztą na chwilę obecną chcemy zrobić tak, aby przynajmniej program przy jednej aplikacji działał tak jak chcemy, potem zrobi się tak, aby samo odświeżało.

- sens zabawy z usuniętym/ukrytym paskiem softkeyi, na górze robi się today, programowa belka menu znika....a nie powinna, bo przecież menubar to nie softkeybar...
Mógłbyś zarzucić jakimś screenem? Kiedy ci się to robi, podczas pracy z WCEMod 003, czy 002? Jeżeli 003 to zapewne jest to normalne, ponieważ nie jest on do normalnego użytku, raczej tylko pokaz zrobienia okna w oknie (aplikacja w oknie menu_worker - odwrotnie niestety nie działa :( ).
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2007, 16:47:48 wysłana przez Poklik »

*

nothin

« Odpowiedź #632 dnia: Kwiecień 16, 2007, 16:47:24 »
- odświeżanie - rezydentny program, bez tego sensu nie ma..
Eee, ale tego to już nie rozumiem.  ;)

- sens zabawy z usuniętym/ukrytym paskiem softkeyi, na górze robi się today, programowa belka menu znika....a nie powinna, bo przecież menubar to nie softkeybar...
Mógłbyś zarzucić jakimś screenem? Kiedy ci się to robi, podczas pracy z WCEMod 003, czy 002? Jeżeli 003 to zapewne jest to normalne, ponieważ nie jest on do normalnego użytku, raczej tylko pokaz zrobienia okna w oknie (aplikacja w oknie menu_worker - odwrotnie niestety nie działa :( ).
[/quote]

ad.1
rezydentny prog do przywracania przesunięć...przecież jasno chyba wyraziłem myśl.. :)...

ad.2
stary screen, chwilowo nie mam siły robić nowego... ideę probsa widać...

na początku wydawało się to doskonałym wynikowo  motywem, ale jak zobaczyłem brak menubara w dowolnym programie.....

mój skompilowany wincemod 0003 wywala mi pocketa... coś źle zrobiłem, moze to ten sdk wm03...nie wiem..
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2007, 16:55:21 wysłana przez nothin »

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #633 dnia: Kwiecień 16, 2007, 16:50:27 »
Nothin: 1. Ok, po twojej edycji posta pytanie zrozumiałem ( ;D ) i odpisałem.

2. Jak już zauważyłeś menubar (menu_worker, u ciebie to pewnie softkeye) zmienia swoją pozycję jednorazowo po uruchomieniu WCEMod 003. Zresztą masz to wszystko w kodzie.

*

nothin

« Odpowiedź #634 dnia: Kwiecień 16, 2007, 16:52:54 »
Nothin: 1. Ok, po twojej edycji posta pytanie zrozumiałem ( ;D ) i odpisałem.

2. Jak już zauważyłeś menubar (menu_worker, u ciebie to pewnie softkeye) zmienia swoją pozycję jednorazowo po uruchomieniu WCEMod 003. Zresztą masz to wszystko w kodzie.

jasne , stad myśl o residencie...

btw, workerów menu zauwaz jest sporo, nawet niewidoczne progsy je mają....

co do kbd buttona dla wm05/06, nie mogę sprawić by był na górze, tylko obraz mozna przesunąć, nie funkcję- inne elementy wracają po zmianie wartosci z wincetree.....widać jakby błysk i wracają... zauwaz, że zdaje się, ze nie wystarczy głownego drzewa procesu przesunąć, jeszcze pozostają zmienne wenątrz danego drzewa procesu....trudno mi określić, czy wartości podobiektów w danym drzewie procesów  są relatywne do głownej gałęzi, czy ogólnie, do ..hm.. czegos innego,.
sorry za zamotyzm, nie mam pojecia o lingo fachowym...

zmiana wartości wewnątrz drzewa powoduje kosmiczne efekty, zdaje się ze wartość głowna dodaje/odejmuje się z wartoscia wewnatrz podobiektu... myślę, że po odstawieniu piwa byłbym w stanie to ogarnąć...ale to niełatwe..(piwo odstawić)...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2007, 17:05:34 wysłana przez nothin »

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #635 dnia: Kwiecień 16, 2007, 17:44:13 »
Bat: i w końcu działa to na eVC, czy to samo?
Kombinuję, coś mi wyrzuca, że nie mam SDK, a ja niczego nie odinstalowaywałem :)

O ile do taskbara sie zgodzę, to na początku wątku były info o widocznych podczas startu systemu ikonkach pulpitu, jak sie miało włączone animacje. A ponieważ mówił o tym Bat, to było to na WM5. A ponieważ realny pulpit jest gdzieś zaszyty w WM5, to musi być też w starszych. Taka moja logika
No nie dokładnie tak mówiłem. Pisałem, że przy włączonych animacjach widac, jak odpala się shell32 na pełny ekran (tj. nie tylko okienko Today, ale na pełny ekran jakby fundament systemu, czyli to co mamy pod taskbarem), potem osobno taskbar. Ale nie mogłem zobaczyć jak to wygląda, bo te animacje ukazują się jeszcze podczas bootscreenu "Windows CE 2005" :D Ale jak was to ciekawi jak to u mnie wygląda to mogę podesłać video.
Możecie też odpalić shell32.exe i zobaczyć, że to coś teoretycznie wskoczy na górę :) W każdym razie Desktop z Windows CE jest pod spodem, Today to tylko okno, nakładka, którą oferuje WM.

- odświeżanie - rezydentny program, bez tego sensu nie ma.. lub progs z linią poleceń np. "wincemod -/tcmd/cecmd.exe",,,, czy li co odpalenie programu, to refresh..niewygodne wynikowo...
Musimy popracować nad tym hookiem. Dla mnie jest wygodne, bo progsa mam pod hardware button :)
Jednak wolałbym żeby się robiło automatycznie (łącznie z wstawianiem belki do okna programu, świetny pomysł Poklik! To przerosło moje oczekiwania :) ). A może by tak zastosować w programie rekurencję? Nie trzeba by robić pętli, no ale to też nie jest zbyt optymalne rozwiązanie, mogło by baterię dodatkowo żreć.

- sens zabawy z usuniętym/ukrytym paskiem softkeyi, na górze(26 px.) robi się today, programowa belka menu znika....a nie powinna, bo przecież menubar to nie softkeybar...
U mnie na górze na Today są softkeye, muszę odpalać vjToogleToday, żeby nie było i cieszy mnie to, efekt jest niezły :D

Wiecie może czemu menubar nie przelatuje do góry tylko w TCPMP?

Tymczasowo wróciłem do standardowego start menu, bo tylko te idzie od dołu. MS chociaż o jednym pomyślał dobrze :P
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2007, 17:46:19 wysłana przez Bat (BatSk8) »

*

nothin

« Odpowiedź #636 dnia: Kwiecień 16, 2007, 17:48:40 »
tcpmp ma pokopaną budowę okien w programie...jakby okno w oknie i w środku całosć..czyli ideowo należałoby cały progs przesunąc na samą górę, bo pasek jest w hm podoknie okna..więc nawet po takiej operacji pasek byłyby na dole  okna programu...ale byłyby widoczny.. problem w tym, że nie mogę jakoś wypchnąć żadną metodą okna programu na samą górę, zawsze jest 26 px.

tcpmp
|
okno
|||
|||
||pasek górny- nie działa na wm06
|środek-overlay(?)
dół

Tymczasowo wróciłem do standardowego start menu, bo tylko te idzie od dołu. MS chociaż o jednym pomyślał dobrze
to dowodzi relatywnego rozmieszczania elementów w drzewie procesu...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2007, 18:03:51 wysłana przez nothin »

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #637 dnia: Kwiecień 16, 2007, 18:01:21 »
Mam filmik, specialnie pożyczyłem komórkę od siostry do tego :P Jakoś marna, ale to co najważniejsze to widać. Pokazałem jak wyglądają animacje przy starcie i potem jak się uruchomi "shell32.exe" to mamy w title "Desktop" i jak widać na filmiku można klikać wszystko i tak jakby ekran nie reagował. Ekran reaguje, tylko po prostu pusty desktop wyszedł na pierwszy plan i przykrywa nawet taskbar, dlatego walnąłem softreset, choć odpalenie programu z hardware buttons załatwia sprawę :)

Adres do filmiku: http://www.bilsoftware.com/files/axim_shell32.rar

jak pobierzecie to dajcie znać i usunę, nie chcę, by filmik rozprzestrzenił się po sieci. Jakość baaardzo kiepska ;)

Hehe i jak widać ekran Axima działa jak lustro :D
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2007, 18:23:37 wysłana przez Bat (BatSk8) »

*

nothin

« Odpowiedź #638 dnia: Kwiecień 16, 2007, 18:04:46 »
Mam filmik, specialnie pożyczyłem komórkę od siostry do tego :P Jakoś marna, ale to co najważniejsze to widać. Pokazałem jak wyglądają animacje przy starcie i potem jak się uruchomi "shell32.exe" to mamy w title "Desktop" i jak widać na filmiku można klikać wszystko i tak jakby ekran nie reagował. Ekran reaguje, tylko po prostu pusty desktop wyszedł na pierwszy plan i przykrywa nawet taskbar, dlatego walnąłem softreset, choć odpalenie programu z hardware buttons załatwia sprawę :) Filmik wrzucam na serwer, zedytuję później posta.

hmm.. ciekawe, czy ten desktop dałoby się zokienkować przez zdump opdalany z init i ręczna zmiana..standardowo NIE da się nawewt zaznaczyć całości desktopu.

w wincetree nie da się przeprowadzić ZADNEJ operacji na  "desktop", w którym jest zawarta reszta rzeczy, zauważcie.

zaraz..idea, zamiast menubary wciskać na siłe na górę, po prostu możnaby go umieścić nad taskbarem... trochę wygodniejsze to chyba... wszystko pod reką, żadnego przejeżdzania na wierzch ekranu....a tam wrzucić traybar.hm.

btw, ciekawa sprawa: zdump nie widzi task i menubara. ikony programów zewnętrznych na taskbarze widzi, systemowych nie.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2007, 18:11:15 wysłana przez nothin »

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #639 dnia: Kwiecień 16, 2007, 18:11:10 »
cenzura ;-)
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2008, 21:42:02 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
« Odpowiedź #640 dnia: Kwiecień 16, 2007, 18:28:18 »
Bat - ciągnę...

Istnieje toolhelp.dll dla CE 2.0 / MIPS??? Miałem go kiedyś, a teraz baaardzo by był mi przydatny

cholernie mała rozdzielczość, zabardzo nie widać :-/

U mnie na WM03 po uruchomieniu drugi raz Shell32 exe mam 2 todaye, pomiędzy nimi mogę przełączać się iTaskiem

Tych ikonek z /Windows/Desktop nie widać...

Nie masz jakiegoś normalnego aparatu fotogaficznego?? Chyba wszystko tą komórkę pobije
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2007, 18:33:29 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #641 dnia: Kwiecień 16, 2007, 18:38:11 »
kitor - bo to tylko komórka :) Mówiłem. Nie mam żadnego aparatu i raczej nie skombinuję na szybciacha. Nie mówiłem, że widać ikonki. Niby jak miały by być widoczne, skoro nic nie mamy umieszczonego w \Windows\Desktop i pulpit ładuje się jeszcze przy bootscreenie. Trzeba by ściągnąć bootscreen, załadować jakieś skróty i zobaczyć. Choć teoretycznie po wyłączeniu today też powinno się udać, ale u mnie nie działa.

*

nothin

« Odpowiedź #642 dnia: Kwiecień 16, 2007, 18:43:20 »
BAT, mam teraz dowód, że jesteś istotą cielesną :D , meh , nie prądem w necie.

btw, jest programik do robienia filmów po kablu z pocketa :D
pocket controller professional.

co prawda... musi być AS aktywny, więc boota sie raczej nie nagra...

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2007, 18:50:13 wysłana przez nothin »

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #643 dnia: Kwiecień 16, 2007, 18:48:57 »
BAT, mam teraz dowód, że jesteś istotą cielesną :D
Że co? :D

btw, jest programik do robienia filmów po kablu z pocketa :D
pocket controller professional.

co prawda... musi być AS aktywny, więc boota sie raczej nie nagra...

AS nie używam od dobrych paru miechów i nie mam zamiaru znowu przechodzić przez męki z tego powodu :D Nie marudźcie, na tym filmiku widać tą animację dobrze :)

*

Offline processor

• 691
    • Radio i telewizja w Małopolsce
  • Sprzęt: XDA Exec, iPAQ 3870
« Odpowiedź #644 dnia: Kwiecień 16, 2007, 18:53:04 »
Cytat: kitor :: Kajetan Krykwiński
Processor - rozumiem, że tamte screeny to z ipaq 3870??? Czym robisz landscape???

Nyditot Virtual Display

A najlepsze jest to, że przy zmianie trybu/rozdzielczości nie trzeba od nowa uruchamiać wincemod!! Bo taskbar leci na dół a menubar na górę ;D

Cytat: Bat (BatSk8)
na tych screenach jaka różnica Po lewej dla PPC program-dupa, a po prawej piękny, przejrzysty użyteczny program, a jeszcze widzimy pulpit

A na górze jeszcze piękniejszy :D i w dodatku podobny do XP!!
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2007, 18:58:30 wysłana przez processor »

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #645 dnia: Kwiecień 16, 2007, 18:58:43 »
A tak zbaczając z tematu filmu, to przed chwilą zebrałem się w sobie i odpaliłem mojego DOTka. Skompilowałem i przeniosłem do niego jednolinijkowy programik, a dokładniej tylko funkcję SetWindowLong, czyli po prostu ma mi zmieniać z pełnoekranowego okienka na zwykłe okienko. Odpaliłem to na DOTku... Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania... Ta jedna linijka w praktyce załatwiła wszystko... Zresztą co ja gadam. Na WinCE jest wiele programów okienkowych, tylko programiści je kaszanią.  ;) To tak jakby dla WinXP wszyscy pisali pełnoekranowe aplikacjie... Totalna masakra.
Ok, zaraz znajdę programik do screenshotów, który pójdzie na D i podeślę kilka bitmapek. (najgorsze jest to, że muszę trzymać cały czas jedną ręką kabelki od baterii DOTa, a jeden nieostrożny ruch = hard reset i zaczynanie wszystkiego od nowa  >:( ).
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2007, 19:13:13 wysłana przez Poklik »

*

• 6211
« Odpowiedź #646 dnia: Kwiecień 16, 2007, 19:02:31 »
No to tak: Bat kombinuje za lepszym aparatem i wrzuca sktóry do /windows/desktop, my się zastanawiamy, jak się pozbyć bootscreena, który na ipaq jest dodatkowo wkurzający, bo przynajmniej u mnie musi go najpierw today zakryć, żeby zniknął.

Tu dam filmik jak u mnie wygląda z animacjami, ale jakość też będzie do dupy, bo moja cyfrówka ma coś z softem i nagrywa tylko w najniższej rodzielczości

Skopiujcie linka do paska adresu i wklejcie, inaczej nie wejdzie
i nie śmiać się, co leci w tle ;-)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2007, 16:28:17 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

« Odpowiedź #647 dnia: Kwiecień 16, 2007, 19:03:32 »
Sanjuro: ciekawi mnie tylko, na jakiej zasadzie działają takie task managery jak np. WisBar. Czy dali tam po prostu jakąś pętlę sprawdzającą cały czas procesy (w co wątpię), jakoś przechwytują odpalanie/zamykanie/mini i maksymalizowanie aplikacji, albo coś innego?

Kurcze dobry pomysł. Jak narazie pobierznie przejrzałem źródła WisBar'a i... nie mam pojęcia :/

*

Offline processor

• 691
    • Radio i telewizja w Małopolsce
  • Sprzęt: XDA Exec, iPAQ 3870
« Odpowiedź #648 dnia: Kwiecień 16, 2007, 19:05:03 »
No to tak: Bat kombinuje za lepszym aparatem i wrzuca sktóry do /windows/desktop, my się zastanawiamy, jak się pozbyć bootscreena, który na ipaq jest dodatkowo wkurzający, bo przynajmniej u mnie musi go najpierw today zakryć, żeby zniknął.

Tu dam filmik jak u mnie wygląda z animacjami, ale jakość też będzie do dupy, bo moja cyfrówka ma coś z softem i nagrywa tylko w najniższej rodzielczości

Bootscreen to jest prawdopodobnie showbmp.exe. Kiedyś kombinowałem jak tu zamienić napis iPAQ na inny i jakoś do niego doszedłem.

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #649 dnia: Kwiecień 16, 2007, 19:12:40 »
Sanjuro: ciekawi mnie tylko, na jakiej zasadzie działają takie task managery jak np. WisBar. Czy dali tam po prostu jakąś pętlę sprawdzającą cały czas procesy (w co wątpię), jakoś przechwytują odpalanie/zamykanie/mini i maksymalizowanie aplikacji, albo coś innego?

Kurcze dobry pomysł. Jak narazie pobierznie przejrzałem źródła WisBar'a i... nie mam pojęcia :/
Jak masz źródła Wisbara to podeślij na PW i chętnie przeanalizuję :)

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #650 dnia: Kwiecień 16, 2007, 19:14:22 »
A to screen, tak aby zdołować przynajmniej niektórych posiadaczy WM: ;)

Szkoda, że takiego czegoś raczej nie zaobaczymy na żadnym współczesnym pockecie... :(
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 17, 2007, 20:25:39 wysłana przez Poklik »

*

• 6211
« Odpowiedź #651 dnia: Kwiecień 16, 2007, 19:18:22 »
Poklik - jak mogłeś, teraz będę miał koszmary i kupię dota  8)
Poszperam na necie za tym showbmp.exe ; tymczasem looknijcie na filmik (w poprzednim poście)

procesor - spójż na to: http://www.aximsite.com/boards/showpost.php?p=763595&postcount=1 . Nie czaję tylko w którym kluczu ma się showbmp.exe znajdować.

Cytacik:
2, there’re device-specific, additional services here too (for example, ShowBmp.exe, FPN.exe and hpshell.exe with iPAQ 2210’s; KeyLockRes.exe, FSC_PwdCheck.exe, FSC_PwdStart.exe, testreg.exe and Adjustmem.exe with PL720’s). These services implement functionalities not present in WM itself: for example, key locking (KeyLockRes.exe) (this will be part of WM5 though) or displaying a HP ad after booting in (ShowBmp.exe).

A najbardziej podoba mi się następne zdanie:
They can all be disabled in most PDA’s, which even shortens the booting process.

[edit]
Jednak zły trop - u nas showbmp służy do skonwerterowania z jpg do bmp i wyświetlenia pliku splash.jpg po HR...

Bat - Jak wstawiłeś ten obrazkek z logiem CE??
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2007, 21:42:32 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #652 dnia: Kwiecień 16, 2007, 19:27:40 »
Ejjj, co wy się tak czepiliście tego bootowania?  :P Ot, po prostu taskbar, today się pojawia to i stąd jest animacja. Czemu wy ciągle obstawiacie, że w systemie jest cały czas Desktop? Przez ten katalog \Win\desktop? Takich śmieci jak już tu wiele razy zauważyliśmy jest dużo, więc nie ma się co podniecać na każde "WinCE", "Explorer" itp. pojawiające się w systemie.  ;D
Taskbar = to coś na górze,
Desktop = Today,
Explorer = File Explorer,
itd.

Myślicie, że M$ tak ucinał programy, aby jak najmniej zajmowały i a potem wrzuca około 100-500kb dektopa i go szczelnie ukrywa? :) Przecież chyba w każdym pockecie jest w rejestrze wpis, w sekwencji bootowania: najpierw shell.exe, jednak jego wogóle nie ma, natomiast jest shell32.exe.
Jednak jak ktoś da mi dowód na to, że desktop jest gdzieś zaszyty w systemie to ja nie będę wcale protestować.  ;D

EDIT:
A co do waszego spash screena (no, po prostu ten obrazek przy bootowaniu) to znajduje się on w każdym pockecie w bootloaderze, więc chyba nie będzie tak łatwo go wyłączyć.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2007, 21:44:36 wysłana przez Poklik »

*

Offline v1ck

• **
  • 203
  • Sprzęt: Dell Axim x50v
« Odpowiedź #653 dnia: Kwiecień 17, 2007, 00:55:36 »
rowniez zaczynam miec watpliwosci ze WM to poprostu nakladka na Ce.. wurzycilem wszystko ze startupu tylko nie ikonki BT i Wifi i dodalem skrot do shell32.exe, i po zbootowaniu wlacza sie niby "desktop" ale w taki sposob ze obrazek po bootowaniu zostaje w tle a na gorze zostaje taskbar.. i tyle, nie widzialem nic tco wygladalo by na winCE

w kazdym razie znalazlem to: http://blogs.msdn.com/fzandona/archive/2006/05/16/599485.aspx

cytat:
"Windows Mobile is not Windows CE (and vice-versa), Windows Mobile has Windows CE as its core – WM 2003 was based on WinCE 4.x, WM 5.0 is based on WinCE version 5 – plus a standard shell, applications and APIs."

mam nadzieje ze to jednak prawda i jakos dziwie sie ze az tak dobrze Microsoft zabezpieczyl WM ze nei da rady nic  z nim zrobic..
w kazdym razie poprawcie mnie jesli sie myle bo ja sie nie znam ;p
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 17, 2007, 01:08:58 wysłana przez v1ck »

*

• 6211
« Odpowiedź #654 dnia: Kwiecień 17, 2007, 07:24:59 »
Zależy, jak kto zrozumie "standard shell"

Poklik - pamiętam, ale nie obiecuję

*

Offline Kargul.pl

• 303
  • Sprzęt: Mitac Mio269+ WinCE 4.2 .NET
« Odpowiedź #655 dnia: Kwiecień 17, 2007, 12:42:05 »
Bat - ciągnę...

Istnieje toolhelp.dll dla CE 2.0 / MIPS??? Miałem go kiedyś, a teraz baaardzo by był mi przydatny

cholernie mała rozdzielczość, zabardzo nie widać :-/

U mnie na WM03 po uruchomieniu drugi raz Shell32 exe mam 2 todaye, pomiędzy nimi mogę przełączać się iTaskiem

Tych ikonek z /Windows/Desktop nie widać...

Nie masz jakiegoś normalnego aparatu fotogaficznego?? Chyba wszystko tą komórkę pobije

Nie doczytałem czy znalazłeś tego dll-a ale zobacz tu:
http://izemize.fw.hu/hpc.php

Pozdro!

PS. Walczycie, żeby WN jak najbardziej przypominał WinCE a ja che na odwrót tj. wycisnąć jak najwięcej z CE!

*

nothin

« Odpowiedź #656 dnia: Kwiecień 17, 2007, 23:18:51 »
heh, po lekturze linka zdaje się ,ze z drugiej strony jest to hm, dla odmiany, wykonalne :D

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #657 dnia: Kwiecień 18, 2007, 00:14:34 »
Bat - Jak wstawiłeś ten obrazkek z logiem CE??
Proste, welcomehead.96.png w \Windows\ wystarczyło podmienić :) Ale napisu "DELL" już się nie da :) Pisałem o tym kilka stron wcześniej.

Kargul.pl - dzięki za link! A co Ci nie pasuje w CE? Co chcesz z niego wycisnąć, skoro to taki fajny system? ;D

*

• 6211
« Odpowiedź #658 dnia: Kwiecień 18, 2007, 07:26:52 »
cenzura ;-)
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2008, 21:42:44 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

Offline Kargul.pl

• 303
  • Sprzęt: Mitac Mio269+ WinCE 4.2 .NET
« Odpowiedź #659 dnia: Kwiecień 18, 2007, 14:36:12 »
Kargul.pl - dzięki za link! A co Ci nie pasuje w CE? Co chcesz z niego wycisnąć, skoro to taki fajny system? ;D

Problem polega głównie na tym, że standardowo MIO 269+ jest typową nawigacja z "zablokowanym" dostępem do win - ale z tym już sobie poradziłem.

Kolejny problem (największy) to brak odpowiednich DLL-i - np. na jednym działa AM ale nie działa przeglądarka grafiki...itd. Niestety WinCe nie jest w pełni zgodny z WM. Może ktoś zna sposób jak zmusić program, żeby korzystał z biblioteki np. aygshel2.dll zamiast aygshell.dll ???

No i wygląd systemu - WinCe wygląda jak jakiś zabytek, ale ma to pozytywne strony np. po odblokowaniu dostępu do Win, dodaniu większości DLL-i system zajmuje niecałe 5MB RAMu (możliwe, że będzie zajmował jeszcze mniej nie wiem czy mój ostatni "pomysł" nie dodał zbędnych MB).

@all

Strona, którą podałem kilka postów niżej zmieniła adres:
http://hpcmonex.net/
Jest tam jakiś tutorial dotyczący edycji ROMu WinCE.

Pozdro!