Windows Mobile vs Windows CE - słów kilka

• 1198 Odpowiedzi
  • 262116 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
Odp: Windows Mobile vs Windows CE - słów kilka
« Odpowiedź #540 dnia: Kwiecień 14, 2007, 18:02:33 »
Kurcze nie wiedziałem, że tak kiepsko z tą kompatybilnością wstecz :( Przecież to te same procesory :(
Kodu źródłowego w żaden magiczny sposób nie wyciągniemy. Czyżbyśmy byli skazani na napisanie własnego oprogramowania? A może jednak jakiś list do Microsoftu coś by w tej sprawie poruszył, tj. żeby MS dał nam pewne pliki przekompilowane pod nowsze WMy?

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #541 dnia: Kwiecień 14, 2007, 18:16:22 »
Tak, chodzi dokładnie o ten pasek. Czyli nie jestem jedyny ;-)

Tu dwie fotki, co dało przesunięcie todaya do 0,0 + uruchomienie programu z ce:

Może dałoby się na zasadzie floatme zrobić program, który będzie oprócz okienkowania zrzucał pasek na dół. Do tego skrypty na zasadzie czegoś, co bodajże nothin podawał, że odpala program, czeka ileś ms i wywołuje nasz uzdatniacz.

na drugim foto widać ten pasek, tylko że desktop jest przesunięty w trochę inne miejsce, niż u Poklika
BTW: Jaki (darmowy) pragram jest najlepszy do screenshotów z PPC??
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2007, 16:23:32 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #542 dnia: Kwiecień 14, 2007, 19:03:11 »
Eee, w takim razie to nie pasek, tylko kawałek okienka Todaya ("desktop").  :D Więc nad tym nie ma co się za bardzo zastanawiać.
Do screenshotów to ja robię je GetPDAScreen (jeżeli chce je zuploadować na PC, gdyż jest to programik dla PC, bez konieczności instalacji na PPC) i wbudowanym w iPAQ iTaskiem.

A co do tego uruchamiania programu okienkującego co jakiś czas to myślę, że jest to ostateczności, gdyż to jest prawdę mówiąc najgorsze rozwiązanie. :( Jednak patrząc na to, że system za wszelką cenę psuje układ okienek to nie niestety, trzeba trochę nad tym pomyśleć...

Ja tam chciałem tym WinTreeCe przenieść tak po prostu taskbara troszkę na dół, jednak poniżej y=26 pikseli coś go zaczyna zasłaniać, chociaż wszystkie okienka mam na visible=false.  >:(

*

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
« Odpowiedź #543 dnia: Kwiecień 14, 2007, 19:09:09 »
poniżej y=26?? Dziwna zbierznośc bo taskbar ma 26px. Zaraz sprawdzę u siebie

[edit]
U mnie to samo, jednak zauważyłem, że powyżej y=26 wysokość okna ustawia się na taką liczbę, jaka jest w współżędnej y. Do tego nie da się kompletnie nic wywołać z todaya.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2007, 19:15:15 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #544 dnia: Kwiecień 14, 2007, 19:14:48 »
No właśnie o to chodzi. Wysokość górnego (i dolnego też) taskbara to 26px, dlatego jeżeli przesuniemy go o nawet 1px w dół zaczyna on pod czymś zanikać... Czasem gdy opuszczę go maksymalnie w dół (320px-26px= wysokość paska w WinCE na 240x320) i potem podniosę na np. 150 wtedy jakoś "dziwnie" on się sypie, jednak pojawia się.

*

• 6211
« Odpowiedź #545 dnia: Kwiecień 14, 2007, 19:16:40 »
cenzura ;-)
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2008, 21:26:26 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #546 dnia: Kwiecień 14, 2007, 20:34:52 »
Kitor: super! Niestety u mnie bez zmian. :( Cały czas po zejściu taskbara poniżej 26px znika on, tak jakby jakieś okienko go przysłaniało, chociaż wszystkie mam ustawione jako niewidoczne.
Do tego co u ciebie oznacza "cFE_WA"? U mnie taskbar to "HHTaskBar" "" a Desktop to "DesktopExplorerWindow" "Desktop".

A co do programiku to najlepiej sam spróbuj go napisać. :) _TB_TB_ udostępnił przykładowy kod, który bez problemów kompiluje się pod PellesC (taka alternatywa dla eVC, waży tylko 8mb).
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2007, 20:36:45 wysłana przez Poklik »

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #547 dnia: Kwiecień 14, 2007, 20:38:00 »
O w mordę! Gratulacje, gratulacje! Trochę pomyślunku i właśnie przerobiłeś układ :D Extra, świetnie, gratulacje i wielkie DZIĘKUJĘ! Zaraz podam konfigurację dla VGA portrait/landscape :D

No to idziemy do przodu panowie :D

PS: Chyba też sobie zrobię taki skin ala win CE ;)

Aha jeszcze co do okien - raczej jest sens okienkowania, skoro można je zmniejszyć i wycentrować programem, myślałem nad zapisem pozycji okna np. do rejestru razem z jego rozmiarem, albo do pliku i potem zczytywanie tak, żeby po przerysowaniu okna ponownie system zmieniał jego wielkość. Spróbuję zrobić taki programik działający w tle :)

+(tu liczę na BatSk8: programik, który tamte okna wyrzuci na dane pozycje) do autostartu
OK, może jeszcze dzisiaj to zrobię. Wiem jak to zrobić w sumie :)

Druga sprawa - jak już osiągniemy dość dobre urozmaicenia, trzeba będzie wszystko zebrać do kupy (łącznie z wpisami rejestru o klawiaturze itp.), odpalić WinCE Cab Manager i skleić to w jednego caba. Ja to mogę zrobić :) Tam będą wszystkie te programiki, wszystko będzie się instalowało gdzie trzeba. Puścimy w świat tą paczkę, z linkiem do tematu i z wypisanymi autorami - czyli wszystkimi, którzy pomogli w tym wątku :) Ale to narazie takie marzenie, musimy póki co mieć działające wersje.

Hehe i nazwiemy to "AlmostCE" ;D

edit 5

Pytanie za 100 punktów - jak przywrócić Today? Głównie kieruję do to xoena, bo on mi podał hack jak to wyrzucić :) Teoretycznie przywróciłem wartość w rejestrze (matoł ze mnie - wcześniej zamiast zmienić na 0 po prostu usunąłem). Teraz Today się przyda, bo WAD odmawia współpracy z tym WinCETree :)

edit 6

Do tego co u ciebie oznacza "cFE_WA"? U mnie taskbar to "HHTaskBar" "" a Desktop to "DesktopExplorerWindow" "Desktop".
U mnie jest tak samo, też nie mam cFE_WA, ale teo chyba jest pasek z Wisbara (WA) ?
Olejmy Wisbara. Skupmy się teraz na czystym systemie (ja właśnie wyłączyłem WA i WAD), bo to on musi śmigać. Ktoś wie jak się zwie dolna belka menu? Ją też trzeba przesunąć :P

edit 7

Pasek zadań po odpaleniu programów dla CE, które zrzucają pasek na dół, wraca na górę ;-/. Ale kto ich używa
Haha, co za paradoks :D Ja używam i to bardzo wielu ;)

edit 8

Bez stworzenia jakiegoś dobrego menu start zginiemy, tylko tradycyjne menu wysuwa się od spodu, reszta (Wisbarowe i konkurencyjne) od góry. Głupio to wygląda :)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2007, 21:46:32 wysłana przez Bat (BatSk8) »

*

• 6211
« Odpowiedź #548 dnia: Kwiecień 14, 2007, 21:42:22 »
cenzura ;-)
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2008, 21:26:50 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #549 dnia: Kwiecień 14, 2007, 21:59:54 »
Bat: a czy u ciebie taskbar wyświetla się normalnie na dole ekranu jak u Kitora? Bo ja już wcześniej próbowałem tak robić, jednak jak ciągle piszę, u mnie poniżej 26px nie wyświetla się taskbar.  >:( Kurcze, czyżby WM w moim iPAQ był bardziej okaleczony niż w 3850?  :'( No nic, będę jeszcze próbował coś zrobić na gołym systemie.

Kitor: a jak jest z przechodzeniem do innych aplikacji? Tzn. czy pasek sam nie wędruje na swoje miejsce, jak to jest w przypadku innych okienek? Czy po odpaleniu aplikacji z HPC którą opuszcza taskbara na dół ekranu i po jej zamknięciu pasek nadal jest na dole? Ahh... Zostało już tylko dorobić pulpit, napisać dobry taskbar i WM zacznie nabierać normalnych kształtów.  8)

*

• 6211
« Odpowiedź #550 dnia: Kwiecień 14, 2007, 22:26:43 »
cenzura ;-)
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2008, 21:27:05 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #551 dnia: Kwiecień 14, 2007, 22:29:49 »
Programik zrobię jak się dowiemy co z belką menu.

Mam jednak pewne obawy. Każdy program sam rysuje belkę menu :( Więc prawdopodobnie będzie ona widoczna w oknach dopiero jak odpalimy jakiś progs - i co gorsza, zmiana będzie jednorazowa, każdy kolejny program będzie miał ją na dole :( Gdyby nazwa była taka sama, to jeszcze dałoby rady.

Druga sprawa - w WM5 jest "MS_SOFTKEYS_CE_1.0", ale próba zmiany Y na 0 kończy się tym, że program przypisuje liczbę o 454 piksele mniejszą, dziwne, dziwne.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2007, 22:40:18 wysłana przez Bat (BatSk8) »

*

• 6211
« Odpowiedź #552 dnia: Kwiecień 14, 2007, 22:37:24 »
Myślę, że raczej nikt nie udziwniał z tą belką menu, tak aby w każdym programie była ona pod inną nazwą. Może ktoś sprawdzić gdzie pojawia się belka menu w aplikacji PPC odpalonej na HPC, pomogło by mi to trochę.
Napisane: Kwiecień 14, 2007, 22:36:28
Nazwa belki menu to teoretycznie HCIUNIV. Teoretycznie...

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #553 dnia: Kwiecień 14, 2007, 22:42:33 »
U mnie nie ma HCIUNIV, kurde znowu te zalety softkeysów... kocham je po prostu :-[

edit

Shit, te softkeysy zaczęły mi przykrywać taskbar, teraz nic nie mogę zrobić, prócz SR :D Niezbyt ciekawie ;D

Przyznam jednak, że nareszcie coś się dzieje :D
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2007, 22:45:33 wysłana przez Bat (BatSk8) »

*

• 6211
« Odpowiedź #554 dnia: Kwiecień 14, 2007, 22:45:41 »
może z tym HCIUNIV niech się ktoś inny wypowie. Np Poklik na wm03...

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #555 dnia: Kwiecień 14, 2007, 22:51:19 »
Haha, szkoda, że nie robię screenshotów, efekty zabawy są po prostu boskie ;D Taskbar może być nawet w połowie ekranu :D A my nie wiedzieliśmy, jak go przechwycić :D

*

• 6211
« Odpowiedź #556 dnia: Kwiecień 14, 2007, 22:52:49 »
cenzura ;-)
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2008, 21:33:35 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

nothin

« Odpowiedź #557 dnia: Kwiecień 14, 2007, 22:53:50 »
um.. dodam problem przy potencjalnej zabawie...rotacja ekranu uwala conieco, w razie aplikacji trzebaby to mieć na względzie...

podobną zasadę działania przejawia vjtoggletoday, więc wierzę , że app który mocno nam zmodyfikuje today jest realna.

gratuluje odkrycia...

działa to genialnie, jednak okna mam 26 px od gory, a w tych 26 px mam kilkalny today,mogę klikać wtyczkę battery statusa lol...problem jednak, ze nie mogę przesunąć okna programu na samą górę....
namierzam sip, bo przeszkadza na dole...

lol! przesunąłem obraz sip buttona na górę, i tam jest.. zabawne, bo funkcja nadal jest na dole :) :) .. trzeba sporo poprzesuwać..

upd: problem: sip button z tcmd przesłania button "close" fatalnie...

polecam switch v 1.25 do testów, zamykaczka z ikoną w dowolnym miejscu taskbara...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2007, 23:10:32 wysłana przez nothin »

*

• 6211
« Odpowiedź #558 dnia: Kwiecień 14, 2007, 23:03:01 »
ja okna programu na górę przesuwam też za pomocą tego narzędzia (w Set Window Size y:0). Jednak docelowo ma w tej dziurze wylądować belka z menu, także póki co projekt jest w fazie wczesnej alfy...

Zmęczony jestem, idę spać...

*

nothin

« Odpowiedź #559 dnia: Kwiecień 14, 2007, 23:12:00 »
ja okna programu na górę przesuwam też za pomocą tego narzędzia (w Set Window Size y:0). Jednak docelowo ma w tej dziurze wylądować belka z menu, także póki co projekt jest w fazie wczesnej alfy...

Zmęczony jestem, idę spać...

wierz mi, ja tam wrzuce traya, choć idea posiadania w tym miejscu dowolnej wtyki otday albo..heh kawałek launchera to po prostu DOSKONALA rzecz, traya nie przesuwałem, spoczywa nad taskbarem i tam mu jest dobrze :) :)

upd: erm.. chwilowo się przesunął :D
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2007, 23:18:14 wysłana przez nothin »

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #560 dnia: Kwiecień 14, 2007, 23:17:04 »
A ja tam wolę mieć belkę menu, albo żeby okna były na samej górze. Lepiej jak tam przeniesiemy belkę, będzie to jakoś wyglądać :) SIP też do góry niech leci na belkę.
Tylko cholera co z tym SIPem, co jest na środku przy softkeyach, znowu inna klasa.

Nie chcę już WM5!!!

Aha - pytanie do _TB_TB_ - rozmawialiśmy na zlocie o tym, że nie da się odpalić kilku tych samych aplikacji, bo tak świadomie lub nieświadomie robią programiści. Może jest jednak jakiś sposób na odpalenie kilku okienek np. resco?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2007, 23:25:23 wysłana przez Bat (BatSk8) »

*

nothin

« Odpowiedź #561 dnia: Kwiecień 14, 2007, 23:29:39 »
meheeh

jeśli da się odpalić kilka okienek RESCO, to ja od razu robię to samo z menu spod softkeya z smartskeys. jakiś process ID?

btw, włączanie wyłaczanie całego today to /hklm/software/microsoft/today wartość enable 1 lub 0
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2007, 23:51:08 wysłana przez nothin »

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #562 dnia: Kwiecień 14, 2007, 23:44:23 »
jeśli da się odpalić kilka okienek RESCO, to ja od razu robię to samo z menu spod softkeya z smartskeys. jakiś process ID?
Nie rozumiem. Da się?

*

nothin

« Odpowiedź #563 dnia: Kwiecień 14, 2007, 23:52:27 »
Nie rozumiem. Da się?

meh, zielonego pojęcia nie mam, raczej wątpię, zeby bez rekompilacji się dało, hexy nie pomogą....
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 15, 2007, 01:35:50 wysłana przez nothin »

« Odpowiedź #564 dnia: Kwiecień 15, 2007, 00:02:58 »
Heh ale temat poszedł do przodu!

Nie rozumiem. Da się?

meh, zielonego pojęcia nie mam, raczej wątpię, zeby bez rekomlpilacji się dało, hexy nie pomogą....

Hmmm... W prostych rozwiązaniach przy uruchamianiu 2 kopii programu szuka się po procesach najczęsciej nazwy aplikacji. Inne patenty są podobne, ale nie koniecznie szukają uruchomionego procesu. Nie wiem jak jest w profesjonalnych progsach.
Trzebaby spróbować zmienić nazwę już uruchomionego procesu lub go ukryć i może by coś z tego wyszło, tylko jak to zrobic :|

*

nothin

« Odpowiedź #565 dnia: Kwiecień 15, 2007, 00:10:18 »
btw, przypomnę, bo mi umknęło, ta strona zawiera niesamowite narzedzia, w tym i wintreece, powoli dopiero dociera do mnie, jak BARDZO przydatne mogą się okazać te toole.

http://www.hjgode.de/dev/iLock/index.html#WinTreeCE

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #566 dnia: Kwiecień 15, 2007, 00:15:21 »
Heh ale temat poszedł do przodu!

Nie rozumiem. Da się?

meh, zielonego pojęcia nie mam, raczej wątpię, zeby bez rekomlpilacji się dało, hexy nie pomogą....

Hmmm... W prostych rozwiązaniach przy uruchamianiu 2 kopii programu szuka się po procesach najczęsciej nazwy aplikacji. Inne patenty są podobne, ale nie koniecznie szukają uruchomionego procesu. Nie wiem jak jest w profesjonalnych progsach.
Trzebaby spróbować zmienić nazwę już uruchomionego procesu lub go ukryć i może by coś z tego wyszło, tylko jak to zrobic :|
Niestety próbowałem takich kombinacji jak np. skopiowanie pliku exe pod inną nazwą i odpalenie dwóch, nie da rady. Nawet TCPMP nie da się odpalić podwójnie mając zainstalowane dwie rózne wersje :)
btw, przypomnę, bo mi umknęło, ta strona zawiera niesamowite narzedzia, w tym i wintreece, powoli dopiero dociera do mnie, jak BARDZO przydatne mogą się okazać te toole.

http://www.hjgode.de/dev/iLock/index.html#WinTreeCE
Chyba gdzieś to już wklejałeś :) Programiki świetne, swego czasu dużo pozasysałem.

*

nothin

« Odpowiedź #567 dnia: Kwiecień 15, 2007, 00:31:43 »
zdump moze się przydać w namierzaniu okien.
złapcie jakieś okno i kliknijcie properties... dobre :)

podaje koordynaty i wielkości,
pozwala ZMIENIAC atrybuty okien i elementów GUI ( !!!)

update: ...naprawdę..sprawdźcie TO.

LOL
wyobrażacie sobie WAD pod spodem today w oknie :D? :O

zokienkowany today, i TOPMOST, hahahahah
znów RADOCHA :)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 15, 2007, 00:50:12 wysłana przez nothin »

« Odpowiedź #568 dnia: Kwiecień 15, 2007, 01:10:43 »
Niestety próbowałem takich kombinacji jak np. skopiowanie pliku exe pod inną nazwą i odpalenie dwóch, nie da rady. Nawet TCPMP nie da się odpalić podwójnie mając zainstalowane dwie rózne wersje :)
No własnie nie chodzi tu o nazwę pliku tylko raczej eee nazwę procesu. Ale tak czy inaczej to chyba najprostsza metoda jaka przychodzi większości początkującym. Inną metodą jest wykorzystanie mutexów przykład takowego blokowania masz TUTAJ, chyba najczęsciej z tego lubią ludzie korzystać. Zdaje mi się, że chyba widziałem coś jeszcze na atomach... ale głowy za to nie daje :P

*

Offline processor

• 691
    • Radio i telewizja w Małopolsce
  • Sprzęt: XDA Exec, iPAQ 3870
« Odpowiedź #569 dnia: Kwiecień 15, 2007, 09:18:02 »
wyobrażacie sobie WAD pod spodem today w oknie :D? :O

zokienkowany today, i TOPMOST, hahahahah
znów RADOCHA :)

Tu trzeba napisać plugin do today który będzie obsługiwał ikony jako normalny pulpit, Oczywiście podwójne kliknięcia, cieniowania i inne bajery. ;)
Nawet nie myślałem że tapeta jest pod oknem Today.