Windows Mobile vs Windows CE - słów kilka

• 1198 Odpowiedzi
  • 262307 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #510 dnia: Luty 04, 2007, 13:48:50 »
No tak, można napisać nowego shella (nawet na stronie MS są tutoriale do tego) jednak kto się tego podejmie?  :D
Ewentualnie ktoś biegły w Assemblerze mógłbu "zmodyfikować" leciutko shella32, ale... pierwsze rozwiązanie jednak będzie lepsze. ;)

*

Offline processor

• 691
    • Radio i telewizja w Małopolsce
  • Sprzęt: XDA Exec, iPAQ 3870
« Odpowiedź #511 dnia: Luty 04, 2007, 19:01:31 »
I jak tam wam idzie?  ;)  Zainstalowałem eVC4 i będe w najbliższym czasie coś tworzył.

Dorzucę znów coś od siebie, na zachęte  :D

Pocket XP

(dodałem kursor bo dorobiłem do tego Nyditot Virtual Display)

Co do shella to trzeaby dodać obsługę themsów, czyli plików np. *.theme, dzięki temu każdy będzie mógł zrobić coś od siebie i wrzucić.

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #512 dnia: Luty 04, 2007, 19:15:17 »
processor - gdyby tak się dało zrobić to świat byłby piękny :))

Co do zmiany shella - własnego napisać i skompilować jakoś by szło, ale kto potrafiłby się tego podjąć? Ja próbowałem kombinować z wieloma rzeczami na PPC pod eVc i jakoś miejscowienie obiektów i ich powiązania między sobą mi nie wychodzą. Ten interfejs programu jest jakiś nieintuicyjny.

*

Offline ornitolog

• 2466
    • Odkrywczy
  • Sprzęt: Nokia Lumia 630
« Odpowiedź #513 dnia: Luty 04, 2007, 19:29:24 »
processor możesz mi powiedzieć jak to zrobiłes ze masz taki wygląd ekranu?
czy działa to zamiast ekranu today czy trzeba włączyć osobno ten pulpit jak np. w experience?

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #514 dnia: Luty 04, 2007, 20:04:16 »
Oj ornitolog to jest narysowane przecież :P No chyba że processor kończy swój shell kompilowany pod Delphi :))

*

Offline ornitolog

• 2466
    • Odkrywczy
  • Sprzęt: Nokia Lumia 630
« Odpowiedź #515 dnia: Luty 04, 2007, 20:07:16 »
naprawde :(
a ja juz miałem nadzieje

*

Offline v1ck

• **
  • 203
  • Sprzęt: Dell Axim x50v
« Odpowiedź #516 dnia: Luty 04, 2007, 21:39:47 »
no taki pocketXP to byloby cos :) mam adzieje ze usercontrol niedlugo pokaze cos od siebie:)

*

Offline processor

• 691
« Odpowiedź #517 dnia: Luty 05, 2007, 12:32:05 »
Ja mam drobny problem z eVC4. Gdzie mogę dostać Serial Number?

*

Offline fp

• **
  • 113
    • http://pdaclub.pl/forum/index.php?action=search
« Odpowiedź #518 dnia: Luty 05, 2007, 14:21:33 »
Cytat: "processor"
Ja mam drobny problem z eVC4. Gdzie mogę dostać Serial Number?

po wpisaniu:
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=evc+4+serial&btnG=Szukaj&lr=

wyskakuje:
TRT7H-KD36T-FRH8D-6QH8P-VFJHQ

do eVC3 jest zresztą ten sam serial.

*

Offline processor

• 691
« Odpowiedź #519 dnia: Luty 05, 2007, 15:45:50 »
:wkurzony:  :wkurzony:  :wkurzony:  :wkurzony:  :wkurzony:

Przy tworzeniu nowego projektu, pod sam koniec mówi mi że podana ścieżka nie istnieje. A w Opcjach nie działa zakładka Directories (zamyka się z błędem).

*

Offline fp

• **
  • 113
    • http://pdaclub.pl/forum/index.php?action=search
« Odpowiedź #520 dnia: Luty 05, 2007, 16:29:45 »
Cytat: "processor"
:wkurzony:  :wkurzony:  :wkurzony:  :wkurzony:  :wkurzony:

Przy tworzeniu nowego projektu, pod sam koniec mówi mi że podana ścieżka nie istnieje. A w Opcjach nie działa zakładka Directories (zamyka się z błędem).

wybrałeś podczas tworzenia projektu - język? wybierz angielski - domyślnie się nic nie zaznacza. wiem, że był jakiś błąd z tym właśnie.

« Odpowiedź #521 dnia: Luty 18, 2007, 15:21:57 »
no i jak postępy bo widze że wszystko ucichło :( nikt nic nie pisze :( oj i nici z winCE :( a miało być tak pięknie.....

« Odpowiedź #522 dnia: Luty 20, 2007, 21:03:11 »
Witam. chcę kupić nowego palma, Mio C250 , ma on system operacyjny  Microsoft Windows CE v5.0

Powiedziano mi , że On posiada zamkniety system operacyjny, gdzie nic
nie da sie wgrac.

A ja chcę wgrać w niego autopamę XL

CZY BęDE MóGł.............????

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #523 dnia: Luty 20, 2007, 22:20:13 »
Raczej tak, są specialne DLLe, które pozwalają na Windows CE odpalać programiki z Windows Mobile.
Ciesz się, że będziesz miał taki system, można go odblokować i cieszyć się prawdziwym Windows CE :))

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #524 dnia: Luty 20, 2007, 23:16:29 »
Ja tam bym się tak nie cieszył... Czysty WinCE w urządzeniach typu PNA jest jak dla mnie "zbyt czysty", tzn. prawie nic on tam nie ma.  :surprised: Jeżeli WinCE to tylko urządzenia które standardowo mają WinCE jako system, a nie jakieś tam nakładki producenta. Dobre palmtopy to np. Dot320 lub Simpad.
Po prostu jakakolwiek praca na takim palmtopie PNA do innych zastosowań niż wbudowany GPS to męka. A początkującego użytkownika skutecznie zniechęci do jakichkolwiek innych, nawet dobrych, palmtopów.

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #525 dnia: Marzec 18, 2007, 15:46:57 »
Dzieje się coś w temacie? Bo chętnie "uzdatniłbym" mojego ipaq (na wm2003). Napiszcie chociaż, czy już dobraliście się do normalnego paska zadań/pulpitu

Czytając dokument porównujacy PPC02,03 i  CE .NET 4.2 doszedłem do wniosku, że Windows Mobile to większa porażka niż praca na Core 2 Extreme pod Windows 95.

I cytacik, który może się przydać:\

Graphics, Windowing and Events (GWES)
GWES supports all the windows, dialog boxes, controls, menus, and resources that make up the user interface (UI), which enables users to control applications. GWES also provides information to the user in the form of bitmaps, carets, cursors, text, and icons.

Na mój gust to trzeba będzie cały gwes.exe podmienić, żeby wyciągnąć normalnego shella

i jeszcze jedno: jak niektórzy uruchamiają wisbara na CE to używają wersji pocketowej??? Czy może jest jakaś dla H/PC? Bo to by praktycznie rozwiązało problem paska na dole.
Graphics, Windowing and Events (GWES)
GWES supports all the windows, dialog boxes, controls, menus, and resources that make up the user interface (UI), which enables users to control applications. GWES also provides information to the user in the form of bitmaps, carets, cursors, text, and icons.

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
Odp: Windows Mobile vs Windows CE - słów kilka
« Odpowiedź #526 dnia: Marzec 27, 2007, 18:11:08 »
Na mój gust to trzeba będzie cały gwes.exe podmienić, żeby wyciągnąć normalnego shella
Hmm... a mi się wydawało, że GWES to raczej jakaś biblioteka z ikonkami + funkcje debug.

Ma ktoś w końcu ROM z Windows CE dla ARM? Choćby nawet stary 2.0. Przyda się i to bardzo.

*

Offline processor

• 691
« Odpowiedź #527 dnia: Marzec 29, 2007, 16:28:29 »
Znacie jakiś program do otwierania plików CAB przecnaczonych dla WinCE?
Albo do plików PAK?

Może to wam się przyda? http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=ER2003Edit
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2007, 16:51:39 wysłana przez processor »

*

Offline Bolox11_1

• 12
  • Sprzęt: Xperia X1
« Odpowiedź #528 dnia: Kwiecień 11, 2007, 14:23:29 »
Witam mam pytanko posiadam HTC P4350 i chcialbym wgrac w do niego Windows Mobile 5 w polskiej wersji jezykowej czy da rade, bo aktualnie jest jezyk hiszpanski

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #529 dnia: Kwiecień 11, 2007, 14:51:09 »
Bolox11_1
nie ten dzial
zadaj to pytanie w Pocket PC Ogólnie lub Pocket PC Phone Edition

*

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
« Odpowiedź #530 dnia: Kwiecień 11, 2007, 15:57:48 »
Dzisiaj wpadłem na kolejną ciekawostkę - bawiłem się nakładką a'la iPhone, miałem w tle uruchomione klika programów. Włączyłem iTaska (menadżer zadań w Compaq) i dałem Close Background tasks. Co ciekawe zniknęły nie tylko okna aplikacji ale i dolny pasek today (ten z przyciskie New), Zamiast tego jest cieniutak belka (ok. 5 px), z którą nie da się nic zrobić i przycisk SIP. Fotki: (nie miałem niczego do zrzutów ekranu):

Co się stało i jak ponownie wywołac ten efekt (po resecie wróciło do normy :-/ )?

BTW: Co to jest "Desktop (DesktopExplorerWindow)" i czego to dotyczy. Pod WinCE 2.0/MIPS okno pochodzi z explorer.exe a w wm03 z shell32.exe??
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 11, 2007, 16:03:44 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #531 dnia: Kwiecień 11, 2007, 16:20:24 »
Kitor: tak samo możesz wyłączyś górny "taskbar" (w cudzysłowi, gdyż dla mnie on nie ma nic wspólnego w prawdziwym taskbarem  >:( ). Użyj tego programu: http://www.hjgode.de/dev/iLock/index.html#WinTreeCE WinTreeCE pokazuje wszystkie aktywne okienka (i np. przyciski) i pozwala na ich ukrycie, przemieszczenie, czy wyłączenie. Polecam także inne programy z tamtej stronki, naprawdę niektóre mogą się przydać.

A niedawno znalazłem taki ciekawy artykulik na temat skinowania WinCE .NET (chociaż na WM też powinno działać): http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/aa459146.aspx (a tu odchudzona wersja z cache google: http://209.85.129.104/search?q=cache:IyysB_VqDZEJ:msdn2.microsoft.com/en-us/library/aa459146.aspx&hl=pl&ct=clnk&cd=1&gl=pl ).
A w nim:
-Changing the User Interface Colors (to akurat chyba wszyscy znają ;) ),
-Modifying User Interface Bitmaps,
-Modifying the Appearance of Windows CE .NET Controls (ciekawe  ;D ),
-Modifying Standard UI Dialogs (Startup, Out of Memory, Touch Screen Calibration).

Processor: o cabach już gdzieś wspominałem, jednak jeszcze raz powtórzę. Do pełnej edycji cabów polecam programik WinCE Cab Manager.
A co do tych PAKów to chodzi ci może o dobranie się do systemu DOTa? ;) Jeżeli tak to niestety, nie ma narzędzia do ich edycji (bo ani to .bin ani .nb*).
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 11, 2007, 16:23:56 wysłana przez Poklik »

*

• 6211
« Odpowiedź #532 dnia: Kwiecień 11, 2007, 17:37:29 »
Poklik - dzięki!

Ciekawi mnie dalej ten 5px pasek - czyżby taskbar z ce "po przejściach"

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #533 dnia: Kwiecień 14, 2007, 15:21:23 »
Czas się wziąć do roboty, bo ja już nie mogę tak dłużej.

Podsumujmy to co mamy:
- Okienkowanie programów na podstawie odpalenia programików, np. podpiętego do przycisku na pseudo taskbarze. W mojej wersji okno programu jest pomniejszane tak żeby zajmowało około 70% ekranu i jest wycentrowane. Mamy maksymalizację i minimalizację, nie wiemy czemu przyciski się nie odrysowują, okno można przesuwać. Ikonek w oknie nie ma, wiem jakich funkcji trzeba użyć, ale z czego je pobrać to nie wiem. Przydałaby się pomoc ze strony autorów Wisbara - oni pobierają jakoś ikonki, a co najciekawsze - zrobili na taskbarze switchera na ikonki, może by zrobić takiego samego, ale na taby
- Usuwanie Today (same okno można wywalić), można też today zokienkować, wywalenie zwalnia tak z 3MB RAM, sam już today nie używam od pewnego czasu z tego właśnie powodu
- Różne udogodnienia, malutkie programiki typu ToggleSIP, vjToggleToday, potem różne dodatki i iTaskMgr, który przerzuca ładnie taskbar na dół. Okienkując ten program przyciski maksymalizacji i minimalizacji odrysowują się, co dziwne; jest pływająca klawiaturka
- Wiemy jak skonstruowane są program pod Windows CE, dzięki eVC++ i stronom z programami i ich kodem, do których zostały zamieszczone tu linki
- Wiemy jak skonstruowany jest Windows CE, a co zostało zmienione w nim żeby powstał Windows Mobile, wiemy za co odpowiadają poszczególne pliki
- Wiemy jeszcze wiele mniej istotnych rzeczy

Co robimy? Po pierwsze nadal nie mamy zrzutu z ROMu dla procków ARM, głównie NIEZBĘDNY jest nam plik explorer.exe z dowolnej wersji Windows CE, a także jego gwes.exe. Nie ma sensu bawić się w tworzenie eksploratora plików (sam próbowałem, kupa roboty), skoro jest on gotowy i głowę dam sobie uciąć, że zadziała z lepszymi lub gorszymi skutkami na WM. Mamy rejestr Windows CE, można coś z tym zrobić, choć jak już wiemy w rejestrze z WM nie dużo się zmieniło, bo są klucze z Windows CE, tylko niewykorzystane.

Co ja chcę osiągnąć? Pozbyć się Wisbara, pseudo taskbara i mieć coś użytecznego.

Jaki jest plan? Musimy sobie radzić bez usercontrola. Znam jednego dobrego programistę na PC, próbował ostatnio przechwywić pseudotaskbar i przenieść go na dół w programie dla PPC, ale ku jemu zdziwieniu to nie zadziałało. Jak wiemy usercontrol robił to jednorazowo, więc trzeba by pętli albo timera. Ale i to nie jest rozwiązanie - pseudotaskbar trzeba za przeproszeniem wyj*** i użyć tego z explorer.exe (bo taskbar z CE jest częścią tego pliku).

*

• 6211
« Odpowiedź #534 dnia: Kwiecień 14, 2007, 16:42:53 »
BatSk8 - Wiesz może co z usercontrolem??? Nareszcie coś mądgego i konkretnego ktoś napisał :) .

Jeszcze jedno pytanie - od czego pochodzi ten 5px pasek pod dolnym barem na todayu??? Jak przy którymś resecie przyuważyłem, ze pojawia się jako pierwszy, na nim jest SIP, ma kolor jak taskbar i wygląda iak taskbar z autoukrywaniem, do tego jest na dole. Może da radę coś z tym zrobić, bo w końcu MS pozostawił dużo "śmieci", które ujawniają się dopiero w systemach po przejściach, jak w tym wątku ;-)

A co do explorer.exe to ktoś chyba dał narzędzie do rozbebeszenia romu z Simpada, a jakby wyjąć w jakiś sposób z Dota 320/340 to ja się zgłaszam do testowania (w zasadzie robię codziennie HR, także zbytnio jeden dodatkowy mi nie przeszkadza ;-). A niestety za bardzo na programowaniu się nieznam (tylko turbo pascal :-/) bo sam bym to pomęczył.

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #535 dnia: Kwiecień 14, 2007, 17:15:23 »
usercontrol kończy szkołę i się uczy ;)

Co do dolnego paska - nie mam pojęcia. Fajnie jakby to był taskbar, ale mi się jeszcze tak nie zdarzyło :) Może to akurat przesunięta belka menu? Jak wiadomo SIP to osobne okno, więc może on być na swoim miejscu.

*

• 6211
« Odpowiedź #536 dnia: Kwiecień 14, 2007, 17:27:16 »
tym programem podanym przez poklika ukryłem któreś z okien i znowu ujrzałem ten przepiękny widok ;-) W tej chwili nie powiem które okno to było bo 3h temu przypadkiem zrobiłem HR ;-) ale poszperaj, może sobie bez usercontrola poradzimy.

BTW: jaką belkę menu miałeś na myśli
BTW2:W katalogu \windows pozostał pusty folder \programs, w którym WinCE trzyma menu start. Czyżbyśmy o czymś jeszcze nie wiedzieli??

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #537 dnia: Kwiecień 14, 2007, 17:29:18 »
usercontrol kończy szkołę i się uczy ;)
...I systematycznie pisuje na CodersCity http://www.coderscity.net/  ;) "Troszkę" szkoda, że wziął Jornadę 420 właśnie do tego projektu i sobie poszedł...

Co do explorera to już mnie Bat nie dobijaj.  ;D Pisałem o tym dokładnie w tym wątku już kilka razy. Rom Simpada bez problemu rozpakowuje się dumpromem, tak samo jak wiele innych romów.
Jednak powiedz mi proszę, czy da się takie coś zrobić: skompilować program dla WM 5.0 i odpalić go na WM 2003? W wielu przypadkach wyskakuje komunikat, że jest to niepoprawna aplikacja i nie ma szans na odpalenie. Tak samo jest w przypadku odpalania explorera na zupełnie innym systemie... Przecież trzeba go przekompilować na WM 2003/5.0 gdyż wbrew pozorom WM to nie tylko zwykła nakładka na WinCE... Chyba, że masz na to jakiś sposób? Od razu piszę, że nie jest to problem braku dll. Odpowiednio przerobiłem explorera z WinCE 4.1, aby nie gryzł się z coredll z \Windows miałem wszystkie biblioteki, depends.exe nawet sprawdził to - nie było żadnych "udytków", jednak na ppc nadal była to nierozpoznawalna aplikacja.

Kitor: popatrz kilka postów nad twoją wypowiedzią. ;) Nie można niestety dobrać się do tego PAKa za pomocą istniejących narzędzi, jednak po co wogóle się nad tym męczyć skoro mamy dokładnie to samo tylko od Simpada???

*

• 6211
« Odpowiedź #538 dnia: Kwiecień 14, 2007, 17:33:54 »
Simpad ma 4.1, dot 4.2 a WM03 to 4.2 ;-)

Może coś jak opisywane tu skrypty startowe czy coś nie wiem co wyciągnęło by na samym docie pliki z romu?!
Wiem, że histeryzuję, ale ostatnio znowu Sharp HC-4600 wrócił do łask...

[edit]
Tym programem od Poklika przesunąłem okno "Desktop" na pozycję 0,-10 (orginalnie 0,26) i oprócz dziury w której widać ostatnie okno (efekt jak po zamknięciu desktopu), jest tam przesunięty razem z desktopem ten pasek. Teraz już nic nie czaję - po co na todayu nie widoczna 10px (dokładniej policzyłem ;-) ) belka o kolorze taskbara w ce dodatkowo ładnie integrująca się z SIPem. Po ustawieniu pozycji 0,0 nad dolnym paskiem nie ma tej dziury, jest sam "bliżejnieokreślonegopochidzenia" bar.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2007, 17:47:52 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #539 dnia: Kwiecień 14, 2007, 17:39:27 »
Tylko, że w DOTcie 320 był WinCE 4.1 NET i do niego były dostępny upgrade romu, więc mamy pliki .pak. Natomiast DOT 340 ma owszem 4.2 NET, jednak nigdy do niego nie było żadnych upgradów.
Ewentualnie Nothin podawał kiedyś linek do stronki na której był m.in. program do wyciągania plików z katalogu \Windows. Jednak po pierwsze, czy zadziała na DOTcie 340? Po drugie, czy wykorzystuje on kabelek do przesyłania tych plików, czy zapisuje on je gdzieś lokalnie na PDA. Jeżeli potrzebne jest połączenie to lipa, bo zapewne nikt nie ma kabelka do DOTa.  ;D
Ja tam mam tylko 320 z 4.1, więc system za bardzo tu się nie przyda...

Jednak i tak nic to nie zmienia, ponieważ programy kompilowane TYLKO pod WinCE 4.2 pójdą TYLKO pod WinCE 4.2. Zresztą na stronce, którą powyżej podawałem, jest taki bardzo ciekawy programik "zDump". Jest on dla WinCE 4.2 NET i o dziwno nie chodzi na WM2003, w którym także jest WinCE 4.2 (na WinCE 4.1 NET też nei chodzi). Więc niestety, ale explorer nawet z WinCE 4.2 nie pójdzie na WM2003. :(

PS. Kitor: poszukaj romów WinCE 4.2 na stronce Intermeca. Jest on np. dostępny dla ck3x.

EDIT:
A co do tego paska, to chodzi ci o ten zaznaczony na screenie:

czy u ciebie jest coś innego?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2007, 17:55:45 wysłana przez Poklik »