Windows Mobile vs Windows CE - słów kilka

• 1198 Odpowiedzi
  • 262122 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #390 dnia: Listopad 14, 2006, 16:02:24 »
no nieźle nieźle...

BatSk8 a od czego zależy że niektóre okienka mają x i ok a inne tylko x? A SpbWeather w ogóle jakiś inny button? I czy jak już zamkniesz desktopa to idzie go jakoś na nowo otworzyć?

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #391 dnia: Listopad 14, 2006, 16:14:38 »
Okienka typu child, czyli wszystkie główne okna dzieci (bo głównym jest jakby to co pod desktopem) mają X, chyba że user w programie zaznaczył, że mają mieć OK. Z kolei okienka typu popup (WS_POPUP) mają OK i domyślnie w WM jest tylko OK, ale w oknie mamy już X i OK, a to przez program, który nam dostawia wszystkie przyciski do wszystkich okien. Można by zrobić ifa w programie do okien, który będzie sprawdzał jakiego typu jest okno i przypisywał odpowiednie buttony, choć moim zdaniem X i OK jest dobrze :)
Co do ponownego uruchamiania desktopu to raczej tylko reset shell32.exe. Choć bez desktopu jest ok 3MB RAMu więcej wolnego z tego co zauważyłem, ale system jakiś niestabilny się robi. Spb Weatcher samo rysuje swoje okno (prawdopodobnie programiści użyli jakiegoś edytora form i pozmieniali atrybuty, dodali też własny button na kształt WM2003SE).

edit

I kurcze gdzieś mój kluczowy screenshot z przeglądarką zdjęć się zapodział :S Zrobię nowy

--post został zedytowany, usunięto część postu, zbyt dużo ważnej treści--
Kto widział przed editem ten widział ;)

*

Offline _TB_TB_

• 791
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780 + 4GB microSDHC
« Odpowiedź #392 dnia: Listopad 14, 2006, 16:18:08 »
killcabbie, kiedy okienko jest 'normalne' (zmaksymalizowane), domyślnie ma [X]. Niektore okienka miewają [OK] - wtedy 'pływające' okienko ma [OK][X]. Okienko z SPB Weather domyślnie nie ma wogóle paska, albo ma pasek domyślnie bez przycisków. Aplikacja SPBWeather sama sobie rysuje button (X).

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #393 dnia: Listopad 14, 2006, 17:14:50 »
Dzięki za wyjaśnienia

Cytat: "BatSk8"
Choć bez desktopu jest ok 3MB RAMu więcej wolnego z tego co zauważyłem, ale system jakiś niestabilny się robi

jeśli to dlatego że brakuje takiego okna w systemie to może da się utworzyć zamiast niego nowe puste okno Desktop... na pewno będzie lżejsze ;)
Pod warunkiem oczywiście że akurat nie potrzebujemy prawdziwego desktopu  :P

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #394 dnia: Listopad 14, 2006, 17:20:27 »
Cytat: "killcabbie"
Dzięki za wyjaśnienia

Cytat: "BatSk8"
Choć bez desktopu jest ok 3MB RAMu więcej wolnego z tego co zauważyłem, ale system jakiś niestabilny się robi

jeśli to dlatego że brakuje takiego okna w systemie to może da się utworzyć zamiast niego nowe puste okno Desktop... na pewno będzie lżejsze ;)
Pod warunkiem oczywiście że akurat nie potrzebujemy prawdziwego desktopu  :P

Prawdopodobnie jest tak jak mówisz. Ale nad tym też już pomyśleliśmy i jest koncepcja, pracujemy, pracujemy  :proud:

Apropos, ktoś ma zamiar to kupić? :D

*

nothin

« Odpowiedź #395 dnia: Listopad 14, 2006, 17:28:05 »
o m g! jedno pytanie, to REALNE SHOTY?!

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #396 dnia: Listopad 14, 2006, 17:32:07 »
xoen - które dokładnie? Wszystkie co podałem są realne.

edit

--post został zedytowany, usunięto część postu, zbyt dużo ważnej treści--

*

nothin

« Odpowiedź #397 dnia: Listopad 14, 2006, 17:41:28 »
AAAA i znów? plzzz... relax.

*

Offline usercontrol

• 393
  • Sprzęt: HTC Touch Pro2, Newton OMP
« Odpowiedź #398 dnia: Listopad 14, 2006, 18:23:42 »
Dobra, koniec ujawniania, BatSk8.

*

Offline v1ck

• **
  • 203
  • Sprzęt: Dell Axim x50v
« Odpowiedź #399 dnia: Listopad 14, 2006, 18:34:33 »
Cytat: "usercontrol"
Dobra, koniec ujawniania, BatSk8.

ehh rowniez mialem nadzieje ze polacy chodz raz pokaza na co ich stac ...

usercontrol, kto podkradl wasz pomysl?

*

nothin

« Odpowiedź #400 dnia: Listopad 14, 2006, 19:02:58 »
lol @ usercontrol's avatar.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #401 dnia: Listopad 14, 2006, 19:05:47 »
hm, właśnie, skąd te lamenty że nas zagranica wyprzedziła? na jakiej podstawie?

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
« Odpowiedź #402 dnia: Listopad 14, 2006, 19:09:06 »
omg - to co robicie wygląda naprawdę obiecująco i chyba jesteście blisko do uzyskania świetnej funkcjonalności :ok:

*

Offline usercontrol

• 393
« Odpowiedź #403 dnia: Listopad 14, 2006, 19:14:38 »
Cytat: "v1ck"
usercontrol, kto podkradl wasz pomysl?

Prawdopodobnie _TB_TB_. To on napisał po cichaczu program i najprawdopodobniej to on właśnie opisał go na zagranicznych forach. Na to by wynikało.

Chcę teraz napisać, co czuję, co mnie trapi w całej sytuacji. Kilka tygodni temu (bodajrze 3) zobaczyłem na forum wątek BatSk8'a o systemie Windows Mobile i Windows CE. Zaciekawił mnie. Przeczytałem wszystko co było, i zaczęłem pisać, to co wiem. Napisałem, że idą w złym kierunku, napisałem jak zbudowany jest cały system Windows Mobile i Windows CE. Napisałem, że każdy obiekt jest oknem i można robić z nim co się chce. Przekazałem prawie całą wiedzę, którą mam. Szperałem po stronach Microsoft'u w celu poszerzenia swojej wiedzy.
I na h** to wszystko?
PO CO to pisałem, męczyłem się?
Na jakiego grzyba ? HALO ?? KTOŚ MI POWIE? CO? CHĘTNI? PROSZĘ BARDZO!

Mogłem jednak siedzieć cicho, pisać powoli mój program (z powodu choroby nie mogłem nic robić). Mogłem nie mówić NIC, wtedy nikt z was nie dowiedziałby się tych istotnych rzeczy i nadal próbowalibyście wgrac rom z CE na swoje pockety. Niestety. Zrobił to ktoś inny zamiast mnie nie dając nic od siebie do wątku, a zgarniając całą piankę de facto mojego piwa (albo rzec można, że wypił całe, a ja tylko oblizałem szklankę).

Ja okazałem się na tyle wspaniałomyślny, żeby to opisać. I co mam z tego? NIC. Kompletnie.

Niestety mimo, że mam dużą wiedzę, mam tylko 15 lat i jestem po prostu DZIECKIEM. Dlatego też byłem NAIWNY jak dziecko.

Sorry. Już więcej nie będę.

A mój program miał być całkowicie DARMOWY oraz ewentualne donacje (gdyby ktoś docenił moją pracę).

Pozdrawiam. Życzę powodzenia tak ogólnie.

*

Offline zorg

• **
  • 209
« Odpowiedź #404 dnia: Listopad 14, 2006, 19:26:30 »
User mimo wszystko nie przestawaj pisac programu kontynuuj napewno wielu bedzie podziwiac twoją prace i to że poświęcasz czas aby ludziom umili życie
Mam jeszcze proźbę jeżeli skończysz juz pisa program i bedzie on funkcjonalny to odezwij sie do mnie i ewentualnie proszę o przesłanie programu
Pozdrawiam i z gory dziekuje :)

a co do programu kolegi ... po prostu mi nie działa :P
aha batsk8 czym zrobiles pulpit taki jak w windzie CE ? czy w ozVGA masz malutkie paseczki czy są normalnie widoczne :P (u mnie w ozVGA paseczki są takie malutkie ze cieżko jest w cokolwiek trafic) ewentualnie mogłybś zamiescic lub wyslac mi paczke dzieki ktorej mialbym taki pulpit i aby w realVGA te paski byly wieksze zeby wszstko bylo wygodne?

*

nothin

« Odpowiedź #405 dnia: Listopad 14, 2006, 19:39:46 »
.... jeśli Ci nie działa, to znaczy, że źle go hm odpalasz.

metoda na próbę: odpal total commandera i Z niego odpal floatme.exe.

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #406 dnia: Listopad 14, 2006, 19:43:56 »
zorq - niestety nie mogę odpowiedzieć na Twoje pytania.

Co do OzVGA to było dużo tematów na forum o tym i tam się pytaj. Wysokość pasków to kwestia przyzwyczajenia i ustawień - porównaj ekran z 2,8" QVGA na przykład.

xoen - wyedytowałem co trzeba, faktycznie jeszcze nie czas.

*

Offline zorg

• **
  • 209
« Odpowiedź #407 dnia: Listopad 14, 2006, 19:49:48 »
wow odpaliło tylko dziwne ze dopiero po tym jak zrobiłem to przez TC :P probowałem ze skrotu i innymi metodami TC nawet nie przyszedł mi do głowy... ale działa
A jednak :P działa tylko i wyłącznie na TC a np gg soltiare i IE są już normalne no nie wiem czekam na produkcję usercontrola  :P  mam nadzieje ze ta bedzie udana :))

*

nothin

« Odpowiedź #408 dnia: Listopad 14, 2006, 19:50:36 »
usercontrol masz piętnaście lat?!
respect.
odpocznij chwilę. nie zamęcz się pomysłem...

Cytat: "zorg"
wow odpaliło tylko dziwne ze dopiero po tym jak zrobiłem to przez TC :P probowałem ze skrotu i innymi metodami TC nawet nie przyszedł mi do głowy... ale działa
A jednak :P działa tylko i wyłącznie na TC a np gg soltiare i IE są już normalne no nie wiem czekam na produkcję usercontrola  :P  mam nadzieje ze ta bedzie udana :))

stąd uzasadniona konieczność uzycia np mortscriptu, to ideowo parę komend odpowiadających DOSowi w pewnym sensie... na 1 stronie _TB_TB_ podał skrypt dla programu tcpmp jako przykład:

run "\Program files\tcpmp\tcpmp.exe"
WaitFor "TCPMP",10
run "\Windows\FloatMe.exe"

to trzeba wkleić w notatniku i zmienić rozszerzenie .txt na .mscr.

teraz:

jeżeli ścieżki się zgadzają, i mortscript jest zainstalowany, kliknięcie w ten przerobiony plik txt powoduje: odpalenie danego programu, chwilkę oczekiwania, aż program się wgra, po czym floatme powoduje zmianę okna DANEGO programu.

to dobry pomysł natenczas; można sobie wybrać te aplikacje, które działają w takim trybie dobrze, oraz nie ma to wpływu na inne aplikacje.

jako, iż floatme jest hackiem, przydatność jest niestety ograniczona, ale ileż to daje wyobrażeń o potencjale...grzebalnictwa w API.

zaletą mortscriptu jest jeszcze jedno:

dodajemy w launcherze własną ikonę do skryptu i już.

*

Offline fp

• **
  • 113
    • http://pdaclub.pl/forum/index.php?action=search
« Odpowiedź #409 dnia: Listopad 14, 2006, 19:57:33 »
usercontrol, uspokój się. Twoje oskarżenia są zupełnie bez sensu. to, że gryziesz jakiś temat, nie daje Ci na niego wyłączności.

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #410 dnia: Listopad 14, 2006, 20:18:31 »
xoen - ja z kolei sobie podpiąłem "oknowanie" pod przycisk między minimalizacją i krzyżykiem, sprawuje się świetnie :D

fp - moim skromnym zdaniem nie chodzi o wyłączność na program

*

nothin

« Odpowiedź #411 dnia: Listopad 14, 2006, 20:23:19 »
nie znalazłem metody na podpięcie floatme pod button, próbowałem jakichś wynalazków, mapperów i NIC,,,,więc wolę motrscript o tyle, ze to może się przydać w zawiłościach zabaw wymagających skryptów właśnie...czy multilaunch...itp( hmmm bochs też!)...

przez to zamieszanie mylą mi się już te dwa wątki :s...

*

Offline _TB_TB_

• 791
« Odpowiedź #412 dnia: Listopad 15, 2006, 00:45:36 »
nothin, starczy zrobić skrót w \windows\start menu\programs i można podpiąć pod button;)

Wersja w CABie: http://bodz.elsat.net.pl/vis/uploader/index.php?plik=floatme_cab.zip&op=get

usercontrol, biedne dziecko Ty... ktoś mi tu na maturę wjeżdżał;P A sam podstaw ortografii to czasem zna, czasem nie...

A tak serio - niespecjalnie nas zaskoczyłes informacją, jak to są zbudowane windowsy. Każdy, kto cokolwiek próbował pisać dla Windows wie, jak są zbudowane. A że wykazałeś się kreatywnością z zamianą styli? No cóż... A że wykazałeś się KOMPLETNYM brakiem pragmatyzmu (vide wszystkie okna ze zmienionym stylem; aż dziw bierze, że nie wpadłeś na GetForegroundWindow(), a tyle ponoć czasu w dokumentacji grzebiesz...) i odrobiną buty (Jak mi się zachce (zapewne jutro) to pokażę Wam, jak manipulować oknem dowolnego ekranu. Narazie jest mi niedobrze na żołądku (za dużo coli ;d) oraz jakże wysublimowana nazwa Usercontrol Rulez 1.0)... Narodził się FloatMe :] Coś ci się nie podoba? Pozwij mnie:P

*

Offline usercontrol

• 393
« Odpowiedź #413 dnia: Listopad 15, 2006, 06:31:19 »
Program nie nazywał się Usercontrol Rulez.

Nie odkryłem także budowy Windows, ale podsunęłem pomysł.

Żałosny jesteś w swoim wywyższaniu się ponad nami, a sam czytać nie potrafisz. Umiem manipulować dowolnym oknem i nie jest do dla mnie żadna rewelacja.

Nadal nie wiesz o co chodzi, więc się nie czepiaj bo nie moja wina, że nie rozumiesz.

Jak chcesz triumfować to sobie triumfuj, bo ja mam przerwę. Z BatSk8 skończyliśmy tą niezrozumiałą kłutnię, więc ty też skończ. Chyba, że chcesz pokazać użytkownikowi, jaki jesteś userfriendly ;-)

« Odpowiedź #414 dnia: Listopad 15, 2006, 09:03:19 »
O kurde ale ubaw  :D
Normalnie nie wierze.
usercontrol i BatSk8 - razem macie 30 lat ?
Odkryliscie cos niesamowitego tak? Przeciez ta wiedza jest dostepna w MSDN i  kazdym serwisie o WINAPI.
Dlaczego nikt nie zrobill programu takiego wczesniej? BO TO NIE MA SENSU. PDA sa stworzone do uzywania jednego programu a nie kilku na raz.

*

Offline _TB_TB_

• 791
« Odpowiedź #415 dnia: Listopad 15, 2006, 09:14:57 »
Jak Przemol pisze - i jak to jest w słowa ubrane  w dokumentacji do WinMobile (usercontrol - grzebiąc w dokumentacji pewnie się na to natknąłeś:P ) - users use their PDAs, not programs on their PDAs.

Program nie nazywał się Usercontrol Rulez.

http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=53188&postdays=0&postorder=asc&start=227

Nie odkryłem także budowy Windows, ale podsunęłem pomysł.

Ale go nie wykorzystałeś dobrze. ja to zrobiłem. Ty chciałeś wszystkie okienka pozmieniać, ja - jedno, i tylko na życzenie:P

Żałosny jesteś w swoim wywyższaniu się ponad nami, a sam czytać nie potrafisz. Umiem manipulować dowolnym oknem i nie jest do dla mnie żadna rewelacja.

Chyba raczej odwrotnie - czujesz się poniżany;)

Nadal nie wiesz o co chodzi, więc się nie czepiaj bo nie moja wina, że nie rozumiesz.

Jak chcesz triumfować to sobie triumfuj, bo ja mam przerwę. Z BatSk8 skończyliśmy tą niezrozumiałą kłutnię, więc ty też skończ. Chyba, że chcesz pokazać użytkownikowi, jaki jesteś userfriendly ;-)

Skończyliście? Poczytaj swoje posty 3 - 5 w górę:P Potem się zastanów, czy tak wygląda zakończenie sporu.

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #416 dnia: Listopad 15, 2006, 12:15:42 »
Batsk8: heh, też takie samo zastosowanie znalazłem ;)
Nareszcie mam jeden brakujący przycisk na górnym pasku:

_TB_TB_: ja tam myślę, że z twojej strony jest to trochę nie fair... Oczywiście, nikt ci nie zabrania pisania takiego programu, jednak spójrz na to z innej strony. Żebyś ty coś wymyślił, coś czego nikt na swiecie nie zrobił, choćby to była jedna prosta linijka kodu i dzielisz się tym pomysłem z innymi. Masz nadzieję, że ktoś cię za to doceni, pochwali... A więc zabierasz się za pisanie tego prościutkiego programiku. Nie wiem, czemu Usercontrol tak długo zwlekał z udostępnieniem przynajmniej takiej wersji jak TB_TB, jednak z niecierpliwością czekałem i nie poganiałem go. ;) I w pewnym momencie wkraczasz ty z niemal identycznym programem... Oczywiście wtedy to dla ciebie należą się gratulacje, pochwału za tak prosty, orginalny i zarazem przydatny malutki programik. Może i Usercontrol wypuści zanacznie lepszą wersję swojego programu, jednak i tak to już nie to samo...
Faktycznie, można powiedzieć, że w dzisiejszych czasach "wyścigu szczurów" wszyscy chcą być pierwsi, po trupach dążą do celu... Być może tylko mi takie zachowanie się nie podoba, wręcz odpycha, no ale cóż, nic na to nie poradzę. Oczywiście, pod względem prawnym jesteś "czysty" i nie można ci nic zarzucić, jednak pozostaje zwykła ludzka moralność...

Więc niestety muszę ci to przyznać _TB_TB_: ten programik to kawał dobrej roboty, niby taki prosty a ile przy nim radości. Tylko ty mogłeś wpaść na ten pomysł.

PS. Sorry, wiem, że zanudzam, ale musiałem. ;)

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #417 dnia: Listopad 15, 2006, 13:28:30 »
Przemol - jak chcesz używać komórki to sobie używaj. D, nie nie ma sensu. Jeśli ci się nie podoba to wcale nie musisz się tu wypowiadać.

_TB_TB_ - umiesz czytać? "pod kodową nazwą usercontrol rulez" - poczytaj może co to kodowa nazwa.

Poklik - dokładnie :)

Jeszcze raz - jeśli ktoś chce sobie popisać jakie to bez sensu tak jak Przemol i _TB_TB_ (który mimo, że uważa, iż to bez sensu, to sam zrobił taki program i mówi, że jest użyteczny ;) ), to niech się w ogóle tutaj nie odzywa.

I mam nadzieję, że komuś się jeszcze chce na cokolwiek czekać ;)

edit

~36MB wolnego RAMu na Aximie. To chyba rekord na tym PDA :)

*

Offline usercontrol

• 393
« Odpowiedź #418 dnia: Listopad 15, 2006, 14:22:50 »
Poklik, wreszcie ktoś zrozumiał o co mi chodzi !   :D

Zwlekałem, bo przez 2 tygodnie byłem chory i mało mogłem zrobić, głównie leżałem z pocketem w łóżku.

_TB_TB_ przestańmy się kłucić jak PIS z PO  ;) Koniec, bo to mi śmierdzi DN (zarówno twoje jak i moje posty).  :bored:

Ja teraz mam swoje, IMHO lepsze koncepcje i Wasze koncepcje są moim niegroźne  :))

Pozdrawiam.

*

Offline _TB_TB_

• 791
« Odpowiedź #419 dnia: Listopad 15, 2006, 14:37:00 »
usercontrol, BatSk8, peace :) Naprawdę nie chciałem kraść pomysłu, ani nic. Po prostu chciałem zrobić coś użytecznego:)