Windows Mobile vs Windows CE - słów kilka

• 1198 Odpowiedzi
  • 261667 Wyświetleń

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #300 dnia: Listopad 05, 2006, 22:02:44 »
No tak, śmiechu warta... Nawet jak i jest śmiechu warta to przynajmniej nie siedzialiśmy jak wszyscy i nie powtarzaliśmy tego co nam ktoś powiedział, czyli "nie da się". My po prostu spróbowaliśmy to zrobić w praktyce i to najbardziej się liczy, a nie ciągłe puste powtarzanie "nie da się" bo tak panowie z MS nam powiedzieli. Pomijam nawet już fakt, że wiele nauczyłem się z tego wątku  :proud:

Batsk8: romy są już standardowo spakowane, więc taka kompresja nie da za wiele.

I na koniec: imitację można o kant d*py (za przeproszeniem) rozbić, nigdy nie doścignie orginału  :bored:

*

nothin

« Odpowiedź #301 dnia: Listopad 05, 2006, 22:04:33 »
Cytat: "usercontrol"
BatSk8: Jak spakujesz pliki systemowe, to będą wolniej działały (o ile w ogóle ruszą).

przecież tak sie robi homebrew ROMS dla połowy maszynek :) upx...

www.freewareppc.com/utilities/upx4ppc.shtml  - wersja na pocketpc, np scummvm z 3,1 mb zszedł na 1,3 bodajże, to samo można robić w plikach romów maszyn, ktore mają trwałą pamięć = mniejszy rom = więcej prenament storage...

ten wątek dał mi wiele i z tego się cieszę. myslę, że jest co robić i o czym myslec:).

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #302 dnia: Listopad 05, 2006, 22:10:45 »
Poklik - racja, nie siedzimy bezczynnie i przyokazji kopiemy mnóstwo informacji i sami się uczymy.
Skoro ROMy są już pakowane, to kupa, coś te pliki są za duże :)

xoen - sprawdź PW ;)

*

Offline usercontrol

• 393
  • Sprzęt: HTC Touch Pro2, Newton OMP
« Odpowiedź #303 dnia: Listopad 05, 2006, 22:32:42 »
Jutro udostępnię wybranym osobom wersję Alpha-Alpha mojego programu, abyście zobaczyli jak to w ogóle wygląda.
Niedługo kładę się spać, więc wybaczcie, odkładam na jutro.

PS.
Śmiechu warty jest Twój zapał do tworzenia. Widzisz - my tu myślimy jak zamienić zabawkę w narzędzie pracy, a inni za to wolą siedzieć na czacie, pisać bloga (odpukać!) czy też inne głupoty. A dochodzimy do ciekawych rzeczy nawet.

« Odpowiedź #304 dnia: Listopad 05, 2006, 22:32:54 »
Cytat: "BatSk8"
Swoją drogą zauważyłem, że główne pliki systemowe zżerają najwięcej RAMu i to nie dlatego, że są tak ważne, a dlatego, że są ciężkie. Może warto by je z upixować, tak jak pisał xoen i zobaczymy, ile RAMu się zwolni :mysli:

Ehhh swego czasu mala wojne stoczylem z xoen'em, nad pewnym fragmentem w instrucji i wkoncu zgodzilismy sie ze zapis ten wsazuje, ze plik spakowany UPX'em, podczas odpalania zostaje rozpakowany do ramu wczesniej i stamtad dopiero sie uruchamia, tak wiec bedzie automatycznie w ramie zajmowal wiecej, niz niespakowany. Cos za cos :|

*

Offline usercontrol

• 393
« Odpowiedź #305 dnia: Listopad 05, 2006, 22:39:33 »
Dodatkowo jeszcze zajmie czas procesora na rozpakowanie -.-

*

nothin

« Odpowiedź #306 dnia: Listopad 05, 2006, 22:44:36 »
hm... po lekturach wszelakich ciężko jest jednoznacznie określić to, sanjuro... poza tym, nawet jeśli - przy uakowaniu iluś tam plikow zyskujemy np 3 mega, program odpalany ma np 900 kilo - jest zysk? nadal jest.

fakt jest prosty: homebrewy niesamowicie ściskają pliki, co ma sens, skoro staje się to standardem, martwić się należy tylko samodzielną masową kompresją BEZ sprawdzania( i exeków, i bbibliotek)...

*

Offline processor

• 691
    • Radio i telewizja w Małopolsce
  • Sprzęt: XDA Exec, iPAQ 3870
« Odpowiedź #307 dnia: Listopad 05, 2006, 22:56:37 »
Cytat: "nothin"
hm... po lekturach wszelakich ciężko jest jednoznacznie określić to, sanjuro... poza tym, nawet jeśli - przy uakowaniu iluś tam plikow zyskujemy np 3 mega, program odpalany ma np 900 kilo - jest zysk? nadal jest.

fakt jest prosty: homebrewy niesamowicie ściskają pliki, co ma sens, skoro staje się to standardem, martwić się należy tylko samodzielną masową kompresją BEZ sprawdzania( i exeków, i bbibliotek)...

Noo prawie z tym UPXem bo niektóre programy nie chciały mi działać normalnie. Dobrze że mam ustawiony Backup w UPXie.

*

nothin

« Odpowiedź #308 dnia: Listopad 05, 2006, 23:02:55 »
dyć mówię, NIE galopującemu pakowaniu:)

ręcznie, powoli, sprawdzamy, jedziemy.
z doświadczeń xdadevelpores choćby widać - PROGRES:).

rada: nie pakujcie isilo:)

poklik, czemu czas przeszły, nagle znów nic?

*

Offline usercontrol

• 393
« Odpowiedź #309 dnia: Listopad 05, 2006, 23:18:58 »
Kurcze, zainstalowałem 2 emulatory WinCE i za cholerę nie mogę się połączyć z Toolsami z eVT. Czy wie ktoś, jaką konfigurację należy ustawić?

EDIT

PILNIE potrzebna zawartość rejestru WinCE w przystępnej formie, lub emulator, na którym działa jakiś inny edytor! Mam pewną koncepcję, 99% pewności, że wyjdzie! Proszę Was, pomóżcie szukać.

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
« Odpowiedź #310 dnia: Listopad 06, 2006, 00:26:28 »
Cytat: "Poklik"
A więc przynajmniej do otrzymania nowego Intermeca i tam bawieniu się w realną podmianie systemu "prace" ( ;) ) nad WinCE.NET na WM zawieszam. :)

heh, Ty go kupiłeś? :)

czy nie 700mono?

*

Offline fp

• **
  • 113
    • http://pdaclub.pl/forum/index.php?action=search
« Odpowiedź #311 dnia: Listopad 06, 2006, 06:26:45 »

fp - skoro to jest tak śmiechu warte, to nam napisz shella, skoro to jest takie łatwe. Oczywiście takiego, przy którym wydajność wzrośnie ;)
System podmienić musi się dać, nie ma szans, żeby tak nie było. Po prostu to trzeba rozgryść i tyle.

wiedziałem, że ktoś tak napiszę. śmiechu warty jest pomysł, a nie trudność napisania shella. nie będę się za to zabierał - nie widzę sensu.
"System podmienić musi się dać" - no racja, ale nie zrobisz tego podmieniając kilka plików!

*

Offline fp

• **
  • 113
    • http://pdaclub.pl/forum/index.php?action=search
« Odpowiedź #312 dnia: Listopad 06, 2006, 07:17:49 »
mogę mieć zrzut rejestru z Symbola MC3000 (CE.NET 4.2 zdaje się). ktoś z Was chce?

*

Offline kuba88

• 426
  • Sprzęt: Galaxy S XXJPY
« Odpowiedź #313 dnia: Listopad 06, 2006, 07:36:12 »
Daj go (zrzut rejestru się znaczy) na sendspace albo rapidshire wtedy kto będzie potrzebował to sobie go zciągnie

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #314 dnia: Listopad 06, 2006, 15:21:42 »
wiedziałem, że ktoś tak napiszę. śmiechu warty jest pomysł, a nie trudność napisania shella. nie będę się za to zabierał - nie widzę sensu.
"System podmienić musi się dać" - no racja, ale nie zrobisz tego podmieniając kilka plików!

Tak, jasne, śmiechu warty pomysł, a Windows CE może spokojnie pracować na dowolnym sprzęcie :bored:
Zrozum jeszcze, że nie każdy potrafi napisać shella i akurat ja wolę mieć to co mam, niż dodatkowy ciężki zamiennik.
A co do podmiany kilku plików to nigdzie nie powiedziałem, że to wystarczy.

Będziemy wdzięczni za zrzut rejestru i za powstrzymanie się od komentarzy jeśli wolisz mieć komórkowy system.

*

Offline usercontrol

• 393
« Odpowiedź #315 dnia: Listopad 06, 2006, 16:46:42 »
Tak, także proszę o zrzut rejestru, jeśli nie będzie to problemem. Backup rejestru z jornady Adamerso jest w trudnej do ogsługi formie. Najlepiej, gdybyś załatwił w postaci *.REG lub *.INI.

Budowę WindowsCE już rozpracowałem do końca, wiem już co i jak, myślę, że jak tylko dostanę rejestr w ręce to będzie się działo ;)

Ogólnie rzecz biorąc, WM nie różni się wiele od WindowsCE. Moim zdaniem wygląd zależy od ustawień systemu. Micro$oft nie pokusiłby się o napisanie nowego shella. Ja miałem przez pewien czas Wm05, i szczerzę przyznam, że NIE doceniałem mojego WM2003, teraz on grzeje mojego procka  :proud:

Gwoli ścisłości - chcemy zamienić cukierki na narzędzie pracy (gdyby ktoś mówił o śmieszności). Owszem - dla komórek dobry system. My jednach chcemy wykorzystać moc urządzeń i ich wielofunkcyjność. W trybie RealVGA naprawdę dużo można zmieścić na ekranie, więc nie rozumiem, dlaczego nie wycisnąć z pocketów wszystkiego. Osobiście mam dosyć debilizmu małomiękkiej firmy i ich polityki. Walnąłbym młotkiem wszystkich ich deweloperów i ich puste łby (może nie puste łby, tylko ich podejście). Najchętniej sam napisałbym te wszystkie aplikacje, komunikatory, przeglądarki, lecz doba ma tylko 24 godziny. Nie chcę pisać, że uważam się za wielkiego programistę, wręcz przeciwnie - mimo kilku sukcesów w programowaniu wiem, że jeszcze wiele przede mną, mam dopiero lat 15, lecz mam zapał do tworzenia, świeże pomysły. Gdybym nie musiał się uczyć, mój pocket byłby chyba najoryginalniej wypozażony w oprogramowanie ;-)

Pozdrawiam.

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #316 dnia: Listopad 06, 2006, 17:07:39 »
Czyli wszystko skończyło się ok: kto chciał to się pośmiał, a kto inny wiele wiedzy wynióśł z tego wątka...
Zrozum fp, że większość tu wiedziała, że taka "prosta" zamiana jest niemal niemożliwa, jednak czemu nie wolno próbować? Czemu, jeżeli ktoś robi to, czego nikt inny na całym świecie nie chciał zrobić, to od razu zostaje wyśmiany?

Co do kopii rejestru, to faktycznie zrzut wykonany przy pomocy PHM RE jest mało czytelny, pozostaje więc m.in. Resco File Explorer. Choć w tych narzędziach od Intermeca także jest progamik do zrzutu rejestru, jednak nie mogę dojść, gdzie on go dokładnie zapisuje...  :mysli:
Ewentualnie, można użyć WinCE Remote Registry Editor, i chyba on będzie najlepszy, gdyż zapisuje rejestr w przejrzystym pliku .reg. Oto link do niego (pamiętajcie, żeby połączyć się z palmtopem przez zrzuceniem, inaczej będziecie backupować swój PeCetowy rejestr): http://rapidshare.com/files/2233330/CEREGEDT.EXE.html

Adamerso: tak, raczej ja ;) Tak btw. to czy dostałeś odpowiedź od Intermeca w sprawie hasła do pliku upgrade? Bo o dziwo mi po niecałych 12 godzinach przysłali kod do PPC2002Premium  :surprised: Myślałem, że do dziś już nikt nie będzie wiedziać, co to za palmtop  :D A więc teraz zostaje "tylko" zakupienie karty + czytnika i ponownie zaczynam zabawę z systemami  ]:>

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #317 dnia: Listopad 06, 2006, 17:12:59 »
Resco Explorer nie potrafi robić zrzutów rejestru, dlatego do backupu używam PHM :)

usercontrol - gratulacje, tylko 15 lat, a w wiedzy i mówieniu przeganiasz niejednego dorosłego ;) Świetnie, jeśli masz koncepcję i wiesz jak do tego podejść. Także czekamy ;) Ja w programowaniu na pockety jestem jeszcze ciańki bolek, hehe.

Poklik - widać Intermec to porządna grupa :ok:

*

Offline usercontrol

• 393
« Odpowiedź #318 dnia: Listopad 06, 2006, 17:25:49 »
BatSk8: Komputery to moje życie, więc rozwijam się w różnych kierunkach informatyki :) Ostatnio coraz bardziej wkręca mnie ten WM. Mojego pierwszego pocketa (Loox600) dostałem w nagrodę za sukces w konkursie, i wyobraź sobie, że drogą handlu doszedłem do hx4700 zarabiając na całym interesie około 250zł ;) Międzyczasie był rx3715, którego jednak szlag trafił.

Niestety nie mam obecnie kasy na sprzęt z WinCE, bo zbieram na jakiś lepszy komputer, także wszystkie moje zarobki idą na ten cel. Przez to muszę szukać jakiegoś edytora rejestru działającego na emulatorze -.-
Czyli skompilowanego pod x86 :/

Szukam od dni 2 i nie mogę znaleźć  :S
Wie ktoś?

*

Offline Adamerso

• 4139
« Odpowiedź #319 dnia: Listopad 06, 2006, 17:31:07 »
Cytat: "Poklik"

Adamerso: tak, raczej ja ;) Tak btw. to czy dostałeś odpowiedź od Intermeca w sprawie hasła do pliku upgrade? Bo o dziwo mi po niecałych 12 godzinach przysłali kod do PPC2002Premium  :surprised: Myślałem, że do dziś już nikt nie będzie wiedziać, co to za palmtop  :D A więc teraz zostaje "tylko" zakupienie karty + czytnika i ponownie zaczynam zabawę z systemami  ]:>

mi nic nie odpisali :) pewnie kwestia na kogo trafi mail :)

z ciekawości - ile dałeś?

Też chciałem go kupić :) - dla części zamiennych na wszelki wypadek i dla stacji dokującej ;-)

a masz jakiś pomysł skąd baterię skombinować? Bo on ma na 10minut ;/
Może uda Ci się ogniwa podmienić - to jest 3,6V 1800mah - ale nietypowa w kształcie... patrząc z boku taki kwadrato-serdelek :)

*

nothin

« Odpowiedź #320 dnia: Listopad 06, 2006, 17:45:17 »
panowie, nie wiem, jak jest na maszynie z wince, czy działa tam totalcommander, zapewne tak.

teraz:

spróbujcie na pockecie odpalić TC, wejdźcie  w zakładkę \\ i registry, zaznaczcie hklm hklu itp, i COPY na kartę.

mamy gotowe pliki reg, z rozbiciem na te "katalogi"

zastanawiam się, czy ja czegoś nie rozumiem, czy nikt nie eksportoał w  ten sposób rejestru, działa błyskawicznie i dump wygląda na kompletny.
:)

*

Offline usercontrol

• 393
« Odpowiedź #321 dnia: Listopad 06, 2006, 17:55:02 »
O, byłbym wdzięczny, choć nic nie zastąpi mi emulatora z działającym rejestrem  :(

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #322 dnia: Listopad 06, 2006, 17:56:23 »
BatSk8: Komputery to moje życie, więc rozwijam się w różnych kierunkach informatyki wesoły Ostatnio coraz bardziej wkręca mnie ten WM. Mojego pierwszego pocketa (Loox600) dostałem w nagrodę za sukces w konkursie, i wyobraź sobie, że drogą handlu doszedłem do hx4700 zarabiając na całym interesie około 250zł mruga Międzyczasie był rx3715, którego jednak szlag trafił.

I bardzo dobrze ;) Tak trzymaj :) I sprawdź PW ;)

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #323 dnia: Listopad 06, 2006, 18:39:53 »
Nothin: zupełnie zapomniałem o tym, że w TC jest edytor rejestru :D Metoda najprostsza, a najlepsza :ok:

Usercontrol: wszystko by było super, gdyby standardowe narzędzie z eVT jak WinCE Remote Reg Editor widziały emulator WinCE .NET, bo tak mielibyśmy nieograniczony dostęp do rejestru i można by było spokojnie wykonać backup.

Adamerso: 80zł z przesyłką ;) Może trochę dużo, jednak ten pocket miał jeszcze jedną szczególną rzecz: gniazdo ethernet  :D Stadardowo w jego złączu synchronizacyjnym masz wyjście na rs232, ethernet no i ładowanie. Standardowo w podstawce są te 3 gniazda wyprowadzone. Co do akumulatorka to jest to najmniej ważna rzecz dla mnie. Najważniejsze są czytnik kart + sama karta cf...

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #324 dnia: Listopad 06, 2006, 18:52:37 »
Skoro emulator Windows CE odpala tylko x86, to dlaczego mam emu Windows CE w standardzie w eVc 4 dla testowania aplikacji pod ARM? Bo eVc kompiluje pod ARM dla Windows CE, a programy są potem widoczne na emulatorze i można je testować. Czyżbym miał emulator ARM?  :mysli:

*

Offline usercontrol

• 393
« Odpowiedź #325 dnia: Listopad 06, 2006, 18:57:55 »
eVT 4? Ja mam w wersji 3 :| Możesz dać link, skąd go masz?

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip

« Odpowiedź #327 dnia: Listopad 06, 2006, 19:32:11 »
Ja mam to:
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=1DACDB3D-50D1-41B2-A107-FA75AE960856&displaylang=en
+ patche, też z microsoft.com :)

Nawet na dole tej stronki widze juz linka do SP3 ;)

*

nothin

« Odpowiedź #328 dnia: Listopad 06, 2006, 19:47:04 »
sp4
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=4a4ed1f4-91d3-4dbe-986e-a812984318e5&displaylang=en

a tu metoda instalacji:

http://msdn2.microsoft.com/en-US/library/aa458737.aspx

jeżeli komuś się trafi błąd hosta skryptów przy instalacji - nie ma sensu działać dalej...uninstall i należy przywrócić defaultowe przypisanie do plikow typu .vbs....

Skoro emulator Windows CE odpala tylko x86, to dlaczego mam emu Windows CE w standardzie w eVc 4 dla testowania aplikacji pod ARM? Bo eVc kompiluje pod ARM dla Windows CE, a programy są potem widoczne na emulatorze i można je testować. Czyżbym miał emulator ARM?  :mysli:

evc kompiluje na to, co mu zaznaczysz... i co  masz zainstalowane jako sdk, jak sądzę....

kliknij nowy i patrz w prawy dolny róg zakładki projects. u mnie jest:

3 wersje arm
3 wersje mips
sh3
sh4
wince emulator
i x86 (?).

jeszcze raz o dumpie rejestru:

spróbujcie na pockecie odpalić TotalCommander, wejdźcie w zakładkę \\ i registry, zaznaczcie hklm hklu itp, i COPY na kartę.
mamy gotowe pliki reg, z rozbiciem na te "katalogi"

*

Offline Adamerso

• 4139
« Odpowiedź #329 dnia: Listopad 06, 2006, 19:56:27 »
80pln to wcale nie dużo ;-)

to są cholernie rzadkie zabawki, których raczej się nie pozbywa :)

jako dodatkowy smaczek dodam Ci, że WSZYSTKIE jego otworki są uszczelniane fabrycznie siliconem, krawędzie obłożone pianką, na lcd jest niezdejmowalna folia, klawiatura przyklejona i mogę się założyć, że wytrzyma pełne zanurzenie :)) Nawet głośnik jest obklejony silikonem od środka :)

Jak tylko odnajdę śrubki od kapki kart CF zrobię test w umywalce :E

a tak btw. głośniczek jest naprawdę świetny - żaden mój pocket/pda nie odtwarzał tak dobrze mp3 :D

a z tą baterią - jak z nim gadałem przez tel mówił, że to z magazynu wygrzebali - czyli jest szansa na to, że jeszcze ją sformatujesz i będzie śmigać z pół godzinki, a może nawet dłużej :)

i jeszcze jedno - mógłbyś mi dać sznurka do tego 2k2 premium i hasełko :))

a jeszcze odnośnie 700-tki - nie zdziw się, z powodu tak dużego uzależnienia działania systemu od karty, aby odczytał pliki wgrane przez czytnik musi mieć soft reset - tej karty teoretycznie nie powinno się wyjmować ;-)