Windows Mobile vs Windows CE - słów kilka

• 1198 Odpowiedzi
  • 261614 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #210 dnia: Listopad 03, 2006, 18:25:04 »
Ciekawy ten taskmanager:
http://img521.imageshack.us/img521/3742/task1gw7.jpg
http://img521.imageshack.us/img521/7185/task2dl9.jpg
Taskbar na dole i o dziwo pojawia się ikonka SIP. Teraz to mi się podoba klasyczny taskbar, a tak go nie lubiłem :) Musi dać się coś z tym zrobić. Jedyne co mnie niepokoi to to, że na górze zostaje ślad po oknie/ostatnim zrzucie z taskbara.

edit

Żaden z tych programików co podałeś xoen u mnie nie działa :(

*

nothin

« Odpowiedź #211 dnia: Listopad 03, 2006, 18:27:53 »

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
« Odpowiedź #212 dnia: Listopad 03, 2006, 18:27:55 »
jornadkę 690 (jądro systemu CE 2.11)mam do jutra, do 10. Jak podacie jakieś narzędzie to zrobię jego obraz (sorry, ale dziś nie mam czasu szukać :( )

Architekturę proca ma inną, ale rejestr powinien być ten sam :)

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #213 dnia: Listopad 03, 2006, 18:33:16 »
A dajcie już spokój z tym PocketWinem :D Przecież każdy wie, że jest on do niczego... Czyli jak słusznie zauważył Xoen: jest to nakłada na nakładce (czyli jest tak: WinCE> WM Shell> PocketWin czy inne badziewie).

I na koniec kilka linków:
http://www.microsoft.com/technet/prodtechnol/wce/plan/modular.mspx (polecam! :ok: ),
http://msdn.microsoft.com/library/default.asp?url=/library/en-us/dnce21/html/shell21.asp
i na koniec bardzo dobry program do przeglądania plików .exe .dll:
http://dhost.info/jack1024/programs/?id=peinfo
Podaje on bezbłędnie info o używanych przez program bibliotek dll (niestety, Exescope miał z tym problemy).

PS. A co do tego softreset.exe to mam go od zawsze  :D Siedzi sobie spokojnie na dolnym pasku Todaya i jest bardzo często używany ;)

PS2. Jak zmieniłeś wysokość belki okienka programu softreset na pierwszym screenie?

EDIT:
Adamerso: zainstaluj PHM Registry Editor i wybierz Tools> Backup i podrzuć nam ten pliczek :)

Batsk8: ja polecam ci tą, znacznie rozbudowaną wersję ITaskMgr: http://palmtop.pl/dwn.php?file_id=55

*

nothin

« Odpowiedź #214 dnia: Listopad 03, 2006, 18:36:13 »
z okolic OT...
programik do takiego efektu...

link:
http://rapidshare.com/files/1836997/dciTBar4.exe.html

tylko przezroczystośc menu bara.. trzeba tworzyć przedłużane tsk, coby nie bylo szarego paska na dole...problematyczne czasem, lub użyć tsk vga...przy spadku wydajności maszyny..

a teraz zagadka, co TO jest(paski...?

wyglądałoby to na wadesktop, ale czemu nie widzę wisbara adv...

poklik,
Jak zmieniłeś wysokość belki okienka programu softreset na pierwszym screenie?

chodzi ci o pasek okna requestera? cetuner.

*

Offline usercontrol

• 393
  • Sprzęt: HTC Touch Pro2, Newton OMP
« Odpowiedź #215 dnia: Listopad 03, 2006, 18:47:12 »
Cytat: "kuba88"
Upodabnianie WM/PPC do WinCE jest troche bez sensu ponieważ (przynajmniej moim zdaniem) WM/PPC jest ładniejszy. Jednak nam chodzi przedewszystkim o wydajność.

Nie do końca zrozumiałeś to, co chciałem przekazać. Oczywiście - zależy nam na prędkości. Mój WM2003 działa wyśminicie, choć możnaby było jeszcze dokopać mu. Mnie chodziło o uzyskanie dobrodziejstw, jakie niosą nam pełnowartościowe okienka z WinCE oraz PC-towskich Windowsów (oprócz Visty, bo przezroczyste okienka są wkurzające i nie pozwalają zasłonić tego, co akurat się robi, kiedy nagle wpada nieproszony gość  ]:> ). Na przykład mogę wymienić tutaj właśnie okna z Drag&Drop, minimalizacja okien, pasek zadań i okna w trybie nie-pełnoekranowym.

Cytat: "nothin"
skoro soft pod wince i niektóre progsy powodują hocki z tasbkbarem, idę o zakład, że można raczej próbować właśnie napisać hacka do tego celu - na efekt pernamentny.

Tak, to jest to, o czym mówiłem. Style okna. To jest czyste API i 0 kombinowania, można to zrobić dla każdego okna nie tracąc szybkości działania systemu.

okna.. czy ja wiem czy na 320x240 okna mają sens...

W trybie RealVGA pełen miodzio.
Robiłem kiedyś VGA na LOOX'ie 600, i nawet źle nie było. Dzisiejsze wyświetlacze są wyższej jakości, a co za tym idzie, są czytelniejsze w trybach wysokiej rozdzielczości.

tak sobie myślę... z mojego punktu widzenia idealny byłby program, który zamiast/przed shell32.exe daje mi listę dalszego startu - wtedy możnaby podpinać pod taką listę wybrany soft, w moim przypadku emulator zamiast shella, lub po prostu jakiś app, dotychczasowe doświadczenia są takie,że dany app działa, dopóki się nie odniesie do shell32.... czyli, emulator/program się odpala jako shell, i przy próbie użycia funkcji shell.32 wiesza maszynę.

Taak, shell32.dll MUSI zostać, chociażby dlatego, że jest to powłoka systemu zawierająca między innymi funkcje API. Bez niego aplikacje nie będą działały poprawnie (o ile w ogóle ruszą). Z reguły uruchamiana aplikacja sprawdza, czy ten plik istnieje, choć nie zawsze.
Mozna napisać aplikację, która wyłapuje wszystkie okna programów i dodaje odpowienie atrybuty. To nie jest trudne, jedynie trzeba umiejętnie wykożystać zestaw kilku funkcji API.

podmiana systemu odpada. wiem wiem, boli, ale jak na razie nawet nie próbujecie ogarnąć jednaj kwestii: nawet jeśli w jednym rzucie podmienimy już pliki dlle itp, to proponuję zajrzeć w hklm/software/microsoft/shell.

Moja teoria (teoria, bo nie jestem wszystkiego w 100% pewien) jest taka:
Mamy powiedzmy palmtopa, model X z systemem PPC 2002.
Na zawartość ROM'u składają się:
* Sterowniki urządzeń,
* Składniki systemu operacyjnego,
* Rejestr wraz z ustawieniami fabrycznymi urządzenia,
* Aplikacje dołączone przez producenta sprzętu.

Sterowniki dla każdego urządzenia są oczywiście inne, tak samo jak ustawienia fabryczne zawarte w rejestrze (na przykład rodzaj wyświetlacza, ustawienia systemu plików itd). I powiedzmy, że mamy drugie urządzenie Y, z systemem WM2003. Teoretycznie możemy podmienić system operacyjny, a sterowniki urządzenia zostawić, ponieważ moim zdaniem 2 urządzenia z tym samym systemem (zgodne co do wersji) mają TEN SAM system z tymi samymi plikami. Jak zapewne wiecie, do każdego urządzenia przygotowany jest inny "ROM". Owe "ROMy" różnią się tylko sterownikami i ustawieniami fabrycznymi (dowodem na to, jest fakt, że wczoraj w nocy bawiąc się moim pocketem dodałem do panelu sterowania ikonę Contrast, lecz nic to nie robi, bo mój typ wyświetlacza nie obsługuje regulacji kontrastu. Ta opcja jest pewnie dla starszych urządzeń. Ponadto dodałem do panelu sterowania pozycję "Updates", która troche dziwnie wygląda - napis "Tap update to get more informations" czy coś w tym stylu, ale wyświetla tylko okno z pustą listą. Dla ciekawostki - dodałem także pozycję "Usercontrol Rulez"  ]:> ) System operacyjny jest ten sam, lecz byłby problem przy zmianie systemu, ponieważ nie wiadomo, jakie ustawienia skonfigurować, żeby działało. Te ustawienia są ustalane przez producenta sprzętu oraz naszą ukochaną małomiękką firmę. Na koniec pozostaje kompatybilność sterowników, aczkolwiek myślę, że każde następjne wersje sterowników sprzętowych nie różnią się znacznie prócz poprawionych błędów itd.

Tak więc zainstalowanie systemu WindowsCE na naszych maszynach graniczy z niemożliwością.

teraz, konia z rzędem temu, kto powie mi, jak odtworzyć/zdobyć strukturę rejestru wince..i to nie tylko w tym miejscu,...

Wszystko można ładnie zautomatyzować pisząc prosty program. Prawdę mówiąc, wątpię, żeby nie było już takiego programu, który wyciąga zawartość rejestru do pliku.

diodatkowa kwestia: explorer.exe NIE działa - jako nieprawidłowa aplikacja na wm - teraz:

-czy po zmianie dlli, dodaniu brakujących plików, odcięciu odpowiednio wcześniej w /init czegośtam, dodaniu rejestru, ta nieprawidłowa aplikacja ruszy? wątpię. jedyna myśl, jaka mi przychodzi do głowy to pliki pisane pod arm/wince...

No to prawdopodobnie był skompilowany pod procesor ARM. Ale! Jeśli inne programy systemowe z WinCE działają, to mogłoby znaczyć, że explorer.exe brakują pliki systemowe. To mi się wydaje bardziej prawdopodobne.

Nie wiem, jak to z WinCE, ale powiedzcie, czy były także wersje na procesory architektury ARM?

btw, spojrzcie na ten screen porównawczy explorer.exe z simpada i shell32.dll

czy nie dziwi was to, co widać po prawej stronie okien? wince ma więcej przypisań odniesień i funkcji, niż shell32.

Jeśli shell32 jest odpowiedzialny za pasek start i today, to zauważ, że shell32 przejął część zadań explorer.exe'a z WinCE.

Explorer.exe w WinCE jest (jak już wcześniej pisałem) odpowiedzialny za pulpit, pasek zadan, eksplorator plików oraz pasek zadań.

mówiąc krótko - żałuję, że nie mam pojęcia o programowaniu...
sama nauka coby mieć efekt pół roku....nie da rady.;/

Oj, kiedyś trzeba zacząć. Programowanie jest często lepsze, aniżeli nie jedna ;d

to, że soft z wince odpala się z elementami GUI winCE świadczy, że te są albo w programie odpalanym, albo są one z tych, lub innych powodów pozostawione w systemie wmxx. microsoft zawsze zostawiał sobie takowe - vide taskman z win95/98.

Ten program poprostu dla swoich okien stosuje odpowiednie atrybuty, sprawiające, że pasek jest na dole. Spójrzcie - interfejs WM różni się tym, że pasek start ma inny kolor. Są aplikacje, które nie wyśweietlają się na pełnym ekranie - wtedy mają pasek tytułowy, można okna przemieszczać itp. Te systemy są w interfejsie b. podobne, jednak to trzeba dostrzec.

Cytat: "BatSk8"
Aczkolwiek prawda jest taka, że każdy kto tworzy program na PPC sam rozkazuje stworzenie programu na pełny ekran.

Tak, programista (świadomie, lub nieświadomie) nadaje oknie aplikacji atrybut decydujący o tym, że okno jest zmaksymalizowane. Nic jednak nie przeszkadza w tym, aby owym programom automatycznie dodawać przycisk minimalizacji ;d

Cytat: "processor"
eXPrience jest lepszy, bo praktycznie nie zabiera pamięci i jest zrobiony z grafikami a nie jako Flash. Dodatkowo wszystkie paski itp. ma generowane w kodzie co bardziej nie zjada pamięci.

Tak, eXperience udostępnia nam taki interfejs, ale popatrz na to od tej strony - możemy przecież za pomocą API przetransformować pasek, żeby był na dole i inne rzeczy. Dla mnie celem jest nie użyć do tego obcych interfejsów, tylko istniejących, dostępnych w WM. eXPerience osobiście mi się nie podoba. Po co dodawać coś, co już jest, tylko trzeba to odkryć.

Cytat: "processor"
Mam jeszcze pomysł aby napisać wspólny list do Microsoftu, dodać podpisy chętnych, noo i może zaangażować inne, nie tylko Polskie fora palmtopów. I napisać żeby zrobili jakąś łatkę aby przekształcić WM na WinCE i by było dobrze. A jak nie odpowiedzą lub coś tam coś... to będziemy dalej robić projekt WM-CE.

A zdajesz sobie sprawę z tego, gdzie małomiękka firma Cię ma i resztę użytkowników? Oni poprostu robią teraz to, co schodzi najlepiej. Przecież wszyscy gadżeciarze lecą na świecące interfejsy, piękne, gładkie cieniowane. Nie zaprzeczysz chyba, że nie chciałbyś mieć półprzezroczystych okien! To niemożliwe! !  ]:>   ]:>
Tak więc, micro$oft upiększa swoje systemy aby ludzie to kupowali. Gdzieś mają wydajność. Bo przecież technika idzie naprzód, to czemu użytkownik nie kupi sobie 2GB ramu i procesora 3,8GHz?
Taka jest niestety bolesna prawda. Zobacz - skąd wzięła się ta moda na telefony? Ludzie są wkręcani w to, kupują za kupe forsy dzwonki, tapety. "Ten telefon mam już aż pół roku, znudził mi się! TATO! JA KCE NOWY TELEFON TERAZ! !!!! Z APARATEM EKRANEM DOTYKOWYM I WSZYSTKIM !!!"
Ehh...

Klawiatura w okienku:
\HKCU\ControlPanel\Sip i tu zmieniasz wartość "DragStyle" na 1. Potem oczywiście soft reset.

Dla tych, których denerwuje błąd, który nie pozwala na zmianę klawiatury, polecam DragStyle na 2. Wtedy klawiatura nie daje się przesuwać, lecz jeśli ekran jest szerszy niż klawiatura, nie ma tych białych pól po bokach.

Narazie na tyle...

Pozdrawiam

*

nothin

« Odpowiedź #216 dnia: Listopad 03, 2006, 19:05:48 »
tsy łosiem gigahełców? to pewnie nawet kazaa nie będzie łapać wirów...nie dogonią kompa.

dobrze napisane, dobrze przemyślane słowa... user control.
standard jest niezbędny, reszcie pozostają eksperymenty lub tworzenie..czegoś.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #217 dnia: Listopad 03, 2006, 19:22:12 »
Czytam sobie właśnie o języku programowania Tcl/Tk którego port istnieje dla WinCE i umożliwia tworzenie aplikacji działających na pocketach:
Most applications written specifically for PPC use the features of the new interface, which uses full-screen PDA-style windows, has no desktop or taskbar, etc. But the old more generic CE APIs are still exposed, so it's still possible, for example, to make non-fullscreen, resizable windows, rather than the usual PocketPC full-screen panes. This is how the Tk ports are made - they use a library called celib.dll, which in turn uses the standard Windows CE APIs, so Tk windows are movable, draggable windows, with an X in the upper-right corner of the independent title bar, and to its left the usual minimize and maximize buttions, which are hidden until clicked (of course, in PocketPC, minimize really means "hide" since there is no taskbar).

efekt jest mniej więcej taki:

a zatem jest możliwość stosowania w WM okienek skalowalnych, przesuwalnych i "zamykalnych", nawet dwóch na raz, ale pod warunkiem że programista tak chciał... a więc programy działające w pocketowym fullscreen takie pozostaną nawet pod shellem WinCE, tak mi się wydaje  :mysli:

*

Offline usercontrol

• 393
« Odpowiedź #218 dnia: Listopad 03, 2006, 19:24:14 »
Jak mi się zachce (zapewne jutro) to pokażę Wam, jak manipulować oknem dowolnego ekranu. Narazie jest mi niedobrze na żołądku (za dużo coli ;d) i gram na gitarze  :D

*

Offline processor

• 691
    • Radio i telewizja w Małopolsce
  • Sprzęt: XDA Exec, iPAQ 3870
« Odpowiedź #219 dnia: Listopad 03, 2006, 20:20:15 »
Wie ktoś jak mogę rozpakować ten rom ENG5551.pak?? Bo szukałem w tym temacie ale niestety nic nie znalazłem.

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #220 dnia: Listopad 03, 2006, 20:38:26 »
Batsk8: ja polecam ci tą, znacznie rozbudowaną wersję ITaskMgr: http://palmtop.pl/dwn.php?file_id=55

Dzięki ;)

Ja wam coś powiem - rozgryzłem softkeye! Ale ten news będzie pewnie zadowalał jedynie posiadaczy WM5 ;)
Softkeyi nie ma - taka jest prawda. One są generowane automatycznie tylko jeśli program posiada 2 dolne przyciski menu i żadnej ikonki, nic, tylko dwa przyciski. Wtedy jeśli dla testu tworzę sobię program i daję tam:

start$ = NewControl(103, "BUTTON", NULL, "Start", WS_VISIBLE|WS_TABSTOP, formaglowna$, 0, 464, 64, 24);
  CreateEvent("start", start$);
  start2$ = NewControl(103, "BUTTON", NULL, "Start2", WS_VISIBLE|WS_TABSTOP, formaglowna$, 0, 464, 64, 24);
  CreateEvent("start2", start2$);

w WM2003 SE mam dwa przyciski menu - Start i Start2, w WM5 automatycznie mam softkeye. Kompilowałem - mogę dać screeny, jeśli chcecie, bo póki co nie mam czasu na skrinowanie. Jednak jeśli dodałem trzeci przycisk menu, softkeye zniknęły i miałem normalne menu. Takie samo zachowanie miały inne programy. Mój wniosek jest taki, że wystarczy pewnie zmienić odpowiedni klucz w rejestrze odpowiedzialny za zamianę menu, bo to nie może zależeć od czegoś innego, i będzie po sofkeyach. Temat rozwinę bardziej później.

A tak poza tym to ludzie skarżyli się na vjToogleToday, że zostawia 2 px wielkości softkeyów i nie ukrywa całych. To było celowo, zeby dało się tapnąć. W rejestrze jednak zmieniłem pewną wartość z 2 na 0 i nie mam nic. Więc żegnam WAD i witaj PocketAGE, bo okien od WAD już nie wymagam, są kijowe. W dodatku w WAD nie mam traya.

wyglądałoby to na wadesktop, ale czemu nie widzę wisbara adv...

To jest WA Desktop, tylko jest taki trick, że zwykły Advance 2 można wyłączyć i sam desktop zostawić :)

(oprócz Visty, bo przezroczyste okienka są wkurzające i nie pozwalają zasłonić tego, co akurat się robi, kiedy nagle wpada nieproszony gość z piekła rodem )

Zgadzam się :D

Mozna napisać aplikację, która wyłapuje wszystkie okna programów i dodaje odpowienie atrybuty. To nie jest trudne, jedynie trzeba umiejętnie wykożystać zestaw kilku funkcji API.

Byłbym za to baaaardzo wdzięczny! Pozostał by jeszcze taskbar i inne hacki. Na końcu skleilibyśmy CABa z naszymi wypocinami i w świat, będą wiedzieć kim są Polacy ;)

Tak więc zainstalowanie systemu WindowsCE na naszych maszynach graniczy z niemożliwością.

Ee tam, on przecież jest zainstalowany. Tam wystarczy tylko podmienić główne pliki odpowiedzialne za interfejs.

Wszystko można ładnie zautomatyzować pisząc prosty program. Prawdę mówiąc, wątpię, żeby nie było już takiego programu, który wyciąga zawartość rejestru do pliku.

Jest dużo regeditów pod Windows CE i potrafią takie rzeczy :)

Nie wiem, jak to z WinCE, ale powiedzcie, czy były także wersje na procesory architektury ARM?

Tak, np. w Medionie wujka jest ARM i Windows CE 4.2 Core.

edit

Natenczas próbuję pozbyć się wisbara, instaluję wtyki pod normalny taskbar, ale nadal brakuje mi funkcjonalności :( Wygląd narazie można olać. Chciałbym ten taskbar z Windowsa CE, do jego skinowania też są programy pod Windows CE i efekt jest jak na PC :)

*

Offline usercontrol

• 393
« Odpowiedź #221 dnia: Listopad 03, 2006, 21:00:26 »
Hahaha!
Ludzie!
Sukces. W 5 minut napisałem program, który zmienia style okna. "Zmutowane" okno można przemieszczać, ma przyciski X, maksymalizacja, minimalizacja i OK. (Tego OK próbuję się pozbyć). Dodatkowo można zmieniać rozmiar okna tak jak w WinCE.
Prace trwają.

Oto wyniki:

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #222 dnia: Listopad 03, 2006, 21:03:06 »
Nono, ładnie, ładnie! Przydałoby się tak do wszystkich okien, to byłby raj!
A co do Wisbara to chyba dalej będę używał, bo nie ma dobrego switchera między zadaniami, wisbar ma swoje ikonki i podpisy, a kupiaty Magicbutton tylko ikonki i dziwnie to wygląda.

*

Offline usercontrol

• 393
« Odpowiedź #223 dnia: Listopad 03, 2006, 21:05:12 »
Będzie dla wszystkich okien. Dajcie mi trochę czasu :]

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #224 dnia: Listopad 03, 2006, 21:56:38 »
No no, spokojnie poczekamy, bo w końcu warto :D Ja jednak już się nie mogę doczekać. U mnie button SIP na Todayu jest "nieco" nieciekawy ;)
Tak to wygląda:

Problem jest teraz taki, że nie mogę tego usunąć, a wywaliłem i program i startup. Czy to gdzieś siedzi w rejestrze? :D
I jak widać vjToggleToday wywalił mi softkeye a po zmianie w rejestrze jego klucza z 2 na 1 mam całkowity brak oznak życia softkeysów na todayu :D
Ciekawie wygląda SIP po włączeniu ITaskManagera na Wisbarze, ale niestety start, jak i wszystko inne po naciskaniu na wisbara wysuwa się na górze, takjakby tam dalej był taskbar :(

*

Offline usercontrol

• 393
« Odpowiedź #225 dnia: Listopad 03, 2006, 22:28:29 »
Hehe, pewne komplikacje nastąpiły ;d
Działa dla NAPRAWDĘ wszystkich okien  ]:>
Nawet Today umieściłem w okienku ;d Bosko.

*

nothin

« Odpowiedź #226 dnia: Listopad 03, 2006, 22:31:22 »
wow! omg!

bardzo proszę o same nazwy narzędzi, które trzeba mieć, by móc też pipisać cosik?

To jest WA Desktop, tylko jest taki trick, że zwykły Advance 2 można wyłączyć i sam desktop zostawić

proszę o ten trick :)

*

Offline usercontrol

• 393
« Odpowiedź #227 dnia: Listopad 03, 2006, 22:34:41 »
bardzo proszę o same nazwy narzędzi, które trzeba mieć.

YYY...zestaw narzędzi? :P
To jest program o kodowej nazwie "Usercontrol Rulez 1.0", którego dzisiaj zaczęłem pisać   :D

To powiedzcie, jakie opcje mógłby mieć ten program. Te opcje to na RealVGA siódme niebo hehe..
Koniec pisania programu na dziś.
Wszelkie propozycje mile widziane.

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #228 dnia: Listopad 03, 2006, 22:34:46 »
Cytat: "usercontrol"
Hehe, pewne komplikacje nastąpiły ;d
Działa dla NAPRAWDĘ wszystkich okien  ]:>
Nawet Today umieściłem w okienku ;d Bosko.

Ha! A tak właśnie jak odeszłem od komputera to sobie pomyślałem, serio, coś takiego "przecież nawet taskbar to okno, każdy program to okno, więc zmiana będzie dotyczyła wszystkiego, chyba że usercontrol pomyśli i zrobi wyjątki" i się sprawdziło :D :D Mimo to załącz, chętnie zobaczę efekt ;)
A to chyba pierwszy taki screenshot w historii PDA. Pewnie rusom szczęki opadną:D

To jest WA Desktop, tylko jest taki trick, że zwykły Advance 2 można wyłączyć i sam desktop zostawić

proszę o ten trick

Teraz niedokładnie pamiętam, ale albo w ustawieniach Wisbara Advance, albo WAD ustawiało się typu "Close WAD while WA2 is closing". W każdym razie w rejestrze też pewnie gdzieś siedzi, bo jak wywaliłem rejestr tych programów to mi automatycznie zadziałało na takiej zasadzie :)

*

Offline usercontrol

• 393
« Odpowiedź #229 dnia: Listopad 03, 2006, 22:42:02 »
usercontrol pomyśli i zrobi wyjątki

Rotfl xD
Pomyśle jutro bo dość wrażeń na dziś.
Kto nie chciałby mieć ekranu Today w oknie? ;D

To jest to, o czym pisałem w moich 2 długich postach wcześniej  :))

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #230 dnia: Listopad 03, 2006, 22:43:53 »
Today w oknie fajna rzecz, bo można go zamknąć ;) Gorzej z taskbarem :)

Ale lejemy wodę, hehe. Wrzuć to co jest i będziemy szczęśliwi :D I tak jestem pod wrażeniem, bo to jest świetne! Z nieba nam spadłeś :)

*

Offline usercontrol

• 393
« Odpowiedź #231 dnia: Listopad 03, 2006, 22:48:13 »
Tego wam nie dam, bo narazie nie idzie pracowac - trzeba wyjatki wprowadzic ;P Trudno uzywac PPC, gdy absolutnie wszystko jest w oknach :D

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #232 dnia: Listopad 03, 2006, 22:55:17 »
Hehe :)

No dobra, musimy się zdecydować co robimy - gnębimy dalej shella żeby mieć wszystko w stylu Windows CE, czy bierzemy okna, które będą i tak świetne. Ale wtedy zostaje jeszcze jedna kwestia - uruchamianie kilku takich samych okien jednocześnie - w Windows CE się da, ale w WM próba otwarcia takiego samego programu kończy się fiaskiem :( Mogę nawet napisać ciekawy Explorer i ładnie chodziłby z drag & drog w oknach, które nam zrobił usercontrol, tylko jak to otwierać? A może jest już jakiś explorer na kształt tego z WinCE? Tj. do wpisywania ścieżka i normalne funkcje. Ścieżka to rzecz dla mnie niezbędna, nie wiem czemu nawet Resco tego nie ma.
Druga sprawa - taskbar. Wisbar to kupa, to kolejna nakładka. A domyślny taskbar to jeszcze większa kupa, bezużyteczna praktycznie, bo pokazuje tylko menu start i tytuł aktualnego programu. Tu trzeba by mieć coś z taskswitchingiem. Trzeba by jednak wyciągnąć go z Windows CE, bo w końcu teraz ulepszamy WM, a tak naprawdę dalej będzie to ten sam ciężki system :( Taskbar oczywiście musi być na dole.

usercontrol - a jak wygląda sprawa z menu? Jest w oknach czy zmienia się na dolnej belce w zależności od otwartego programu? Bo jeśli zmienia się na belce, to trochę dyskomfort będzie, w Windows CE jest lepiej.

I oczywiście zamieniamy miejscami taskbar i menu, też trzeba to jakoś zrobić :) Myślę o programiku i wielkości 1x1 px bez żadnych borderów, ale który będzie zawsze na wierzchu (ALWAYS_ON_TOP) i żeby w miarę możliwości był cały czas aktywny. Trzeba by go skompilować pod Windows CE, żeby przerzucał taskbar na dół i tak by zostało.

Hmm... kwestia sporna. Jednak dużo do zrobienia i kilka dróg do wybrania :(

*

nothin

« Odpowiedź #233 dnia: Listopad 03, 2006, 22:59:00 »
panowie, błagam, czym to budujecie?

btw
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=255042

Oo

*

Offline usercontrol

• 393
« Odpowiedź #234 dnia: Listopad 03, 2006, 23:16:22 »
Próbny screen z mojego HX'a na RealVGA ;D

Nothin: Micro$oft eMbedded Visual Tools

*

Offline usercontrol

• 393
« Odpowiedź #235 dnia: Listopad 03, 2006, 23:30:11 »
Hehe :)
Druga sprawa - taskbar. Wisbar to kupa, to kolejna nakładka. A domyślny taskbar to jeszcze większa kupa, bezużyteczna praktycznie, bo pokazuje tylko menu start i tytuł aktualnego programu.

Kupa, fakt. Ale popatrz, co zrobilismy ze syfnymi oknami - maja X, minimalizacje i maksymalizacje (te dwa ostatnie sa ukryte i nie widac buttonow, jejednak dziala.)

*

nothin

« Odpowiedź #236 dnia: Listopad 03, 2006, 23:53:41 »
edit:

powoli czas pomyśleć o przenosinach do działu dev. wątku, lub stworzenie nowego; developia nie powinna przykuwać wątku w ogólnym..

*

Offline usercontrol

• 393
« Odpowiedź #237 dnia: Listopad 03, 2006, 23:58:23 »
Taa...Rozpadlo sie ;p

Pamietajcie, ze to narazie ekspe yment, ktory nie spelnia je
zcze moich zalozen. Napisalem, zebyscie zobaczyli o co mi chodzi w poprzednich postach :) Niedlugo wypuszcze wersje Beta, gdzie Nie bedzie takich numerow jak w TCPMP.

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
« Odpowiedź #238 dnia: Listopad 04, 2006, 01:14:52 »
backup rejestru z wince 3.01 (core 2.11)

http://www.filefactory.com/file/999dfc/

*

nothin

« Odpowiedź #239 dnia: Listopad 04, 2006, 06:48:39 »
thx Adamerso:).

spójrzcie na to, jeśli nie widzieliście tego w linku...szok.

... i co, pozostaje tylko to?:

http://msdn.microsoft.com/library/default.asp?url=/library/en-us/apippc/html/ppc_aygshell_thcu.asp
itp?