Upodabnianie WM/PPC do WinCE jest troche bez sensu ponieważ (przynajmniej moim zdaniem) WM/PPC jest ładniejszy. Jednak nam chodzi przedewszystkim o wydajność.
Nie do końca zrozumiałeś to, co chciałem przekazać. Oczywiście - zależy nam na prędkości. Mój WM2003 działa wyśminicie, choć możnaby było jeszcze dokopać mu. Mnie chodziło o uzyskanie dobrodziejstw, jakie niosą nam pełnowartościowe okienka z WinCE oraz PC-towskich Windowsów (oprócz Visty, bo przezroczyste okienka są wkurzające i nie pozwalają zasłonić tego, co akurat się robi, kiedy nagle wpada nieproszony gość
![z piekła rodem ]:>](https://pdaclub.pl/forum/Smileys/pdaclub/satan_ani.gif)
). Na przykład mogę wymienić tutaj właśnie okna z Drag&Drop, minimalizacja okien, pasek zadań i okna w trybie nie-pełnoekranowym.
skoro soft pod wince i niektóre progsy powodują hocki z tasbkbarem, idę o zakład, że można raczej próbować właśnie napisać hacka do tego celu - na efekt pernamentny.
Tak, to jest to, o czym mówiłem. Style okna. To jest czyste API i 0 kombinowania, można to zrobić dla każdego okna nie tracąc szybkości działania systemu.
okna.. czy ja wiem czy na 320x240 okna mają sens...
W trybie RealVGA pełen miodzio.
Robiłem kiedyś VGA na LOOX'ie 600, i nawet źle nie było. Dzisiejsze wyświetlacze są wyższej jakości, a co za tym idzie, są czytelniejsze w trybach wysokiej rozdzielczości.
tak sobie myślę... z mojego punktu widzenia idealny byłby program, który zamiast/przed shell32.exe daje mi listę dalszego startu - wtedy możnaby podpinać pod taką listę wybrany soft, w moim przypadku emulator zamiast shella, lub po prostu jakiś app, dotychczasowe doświadczenia są takie,że dany app działa, dopóki się nie odniesie do shell32.... czyli, emulator/program się odpala jako shell, i przy próbie użycia funkcji shell.32 wiesza maszynę.
Taak, shell32.dll MUSI zostać, chociażby dlatego, że jest to powłoka systemu zawierająca między innymi funkcje API. Bez niego aplikacje nie będą działały poprawnie (o ile w ogóle ruszą). Z reguły uruchamiana aplikacja sprawdza, czy ten plik istnieje, choć nie zawsze.
Mozna napisać aplikację, która wyłapuje wszystkie okna programów i dodaje odpowienie atrybuty. To nie jest trudne, jedynie trzeba umiejętnie wykożystać zestaw kilku funkcji API.
podmiana systemu odpada. wiem wiem, boli, ale jak na razie nawet nie próbujecie ogarnąć jednaj kwestii: nawet jeśli w jednym rzucie podmienimy już pliki dlle itp, to proponuję zajrzeć w hklm/software/microsoft/shell.
Moja teoria (teoria, bo nie jestem wszystkiego w 100% pewien) jest taka:
Mamy powiedzmy palmtopa, model X z systemem PPC 2002.
Na zawartość ROM'u składają się:
* Sterowniki urządzeń,
* Składniki systemu operacyjnego,
* Rejestr wraz z ustawieniami fabrycznymi urządzenia,
* Aplikacje dołączone przez producenta sprzętu.
Sterowniki dla każdego urządzenia są oczywiście inne, tak samo jak ustawienia fabryczne zawarte w rejestrze (na przykład rodzaj wyświetlacza, ustawienia systemu plików itd). I powiedzmy, że mamy drugie urządzenie Y, z systemem WM2003. Teoretycznie możemy podmienić system operacyjny, a sterowniki urządzenia zostawić, ponieważ moim zdaniem 2 urządzenia z tym samym systemem (zgodne co do wersji) mają
TEN SAM system z tymi samymi plikami. Jak zapewne wiecie, do każdego urządzenia przygotowany jest inny "ROM". Owe "ROMy" różnią się tylko sterownikami i ustawieniami fabrycznymi (dowodem na to, jest fakt, że wczoraj w nocy bawiąc się moim pocketem dodałem do panelu sterowania ikonę Contrast, lecz nic to nie robi, bo mój typ wyświetlacza nie obsługuje regulacji kontrastu. Ta opcja jest pewnie dla starszych urządzeń. Ponadto dodałem do panelu sterowania pozycję "Updates", która troche dziwnie wygląda - napis "Tap update to get more informations" czy coś w tym stylu, ale wyświetla tylko okno z pustą listą. Dla ciekawostki - dodałem także pozycję "Usercontrol Rulez"
![z piekła rodem ]:>](https://pdaclub.pl/forum/Smileys/pdaclub/satan_ani.gif)
) System operacyjny jest ten sam, lecz byłby problem przy zmianie systemu, ponieważ nie wiadomo, jakie ustawienia skonfigurować, żeby działało. Te ustawienia są ustalane przez producenta sprzętu oraz naszą ukochaną małomiękką firmę. Na koniec pozostaje kompatybilność sterowników, aczkolwiek myślę, że każde następjne wersje sterowników sprzętowych nie różnią się znacznie prócz poprawionych błędów itd.
Tak więc zainstalowanie systemu WindowsCE na naszych maszynach graniczy z niemożliwością.
teraz, konia z rzędem temu, kto powie mi, jak odtworzyć/zdobyć strukturę rejestru wince..i to nie tylko w tym miejscu,...
Wszystko można ładnie zautomatyzować pisząc prosty program. Prawdę mówiąc, wątpię, żeby nie było już takiego programu, który wyciąga zawartość rejestru do pliku.
diodatkowa kwestia: explorer.exe NIE działa - jako nieprawidłowa aplikacja na wm - teraz:
-czy po zmianie dlli, dodaniu brakujących plików, odcięciu odpowiednio wcześniej w /init czegośtam, dodaniu rejestru, ta nieprawidłowa aplikacja ruszy? wątpię. jedyna myśl, jaka mi przychodzi do głowy to pliki pisane pod arm/wince...
No to prawdopodobnie był skompilowany pod procesor ARM. Ale! Jeśli inne programy systemowe z WinCE działają, to mogłoby znaczyć, że explorer.exe brakują pliki systemowe. To mi się wydaje bardziej prawdopodobne.
Nie wiem, jak to z WinCE, ale powiedzcie, czy były także wersje na procesory architektury ARM?
btw, spojrzcie na ten screen porównawczy explorer.exe z simpada i shell32.dll
czy nie dziwi was to, co widać po prawej stronie okien? wince ma więcej przypisań odniesień i funkcji, niż shell32.
Jeśli shell32 jest odpowiedzialny za pasek start i today, to zauważ, że shell32 przejął część zadań explorer.exe'a z WinCE.
Explorer.exe w WinCE jest (jak już wcześniej pisałem) odpowiedzialny za pulpit, pasek zadan, eksplorator plików oraz pasek zadań.
mówiąc krótko - żałuję, że nie mam pojęcia o programowaniu...
sama nauka coby mieć efekt pół roku....nie da rady.;/
Oj, kiedyś trzeba zacząć. Programowanie jest często lepsze, aniżeli nie jedna ;d
to, że soft z wince odpala się z elementami GUI winCE świadczy, że te są albo w programie odpalanym, albo są one z tych, lub innych powodów pozostawione w systemie wmxx. microsoft zawsze zostawiał sobie takowe - vide taskman z win95/98.
Ten program poprostu dla swoich okien stosuje odpowiednie atrybuty, sprawiające, że pasek jest na dole. Spójrzcie - interfejs WM różni się tym, że pasek start ma inny kolor. Są aplikacje, które nie wyśweietlają się na pełnym ekranie - wtedy mają pasek tytułowy, można okna przemieszczać itp. Te systemy są w interfejsie b. podobne, jednak to trzeba dostrzec.
Aczkolwiek prawda jest taka, że każdy kto tworzy program na PPC sam rozkazuje stworzenie programu na pełny ekran.
Tak, programista (świadomie, lub nieświadomie) nadaje oknie aplikacji atrybut decydujący o tym, że okno jest zmaksymalizowane. Nic jednak nie przeszkadza w tym, aby owym programom automatycznie dodawać przycisk minimalizacji ;d
eXPrience jest lepszy, bo praktycznie nie zabiera pamięci i jest zrobiony z grafikami a nie jako Flash. Dodatkowo wszystkie paski itp. ma generowane w kodzie co bardziej nie zjada pamięci.
Tak, eXperience udostępnia nam taki interfejs, ale popatrz na to od tej strony - możemy przecież za pomocą API przetransformować pasek, żeby był na dole i inne rzeczy. Dla mnie celem jest nie użyć do tego obcych interfejsów, tylko istniejących, dostępnych w WM. eXPerience osobiście mi się nie podoba. Po co dodawać coś, co już jest, tylko trzeba to odkryć.
Mam jeszcze pomysł aby napisać wspólny list do Microsoftu, dodać podpisy chętnych, noo i może zaangażować inne, nie tylko Polskie fora palmtopów. I napisać żeby zrobili jakąś łatkę aby przekształcić WM na WinCE i by było dobrze. A jak nie odpowiedzą lub coś tam coś... to będziemy dalej robić projekt WM-CE.
A zdajesz sobie sprawę z tego, gdzie małomiękka firma Cię ma i resztę użytkowników? Oni poprostu robią teraz to, co schodzi najlepiej. Przecież wszyscy gadżeciarze lecą na świecące interfejsy, piękne, gładkie cieniowane. Nie zaprzeczysz chyba, że nie chciałbyś mieć półprzezroczystych okien! To niemożliwe! !
Tak więc, micro$oft upiększa swoje systemy aby ludzie to kupowali. Gdzieś mają wydajność. Bo przecież technika idzie naprzód, to czemu użytkownik nie kupi sobie 2GB ramu i procesora 3,8GHz?
Taka jest niestety bolesna prawda. Zobacz - skąd wzięła się ta moda na telefony? Ludzie są wkręcani w to, kupują za kupe forsy dzwonki, tapety. "Ten telefon mam już aż pół roku, znudził mi się! TATO! JA KCE NOWY TELEFON TERAZ! !!!! Z APARATEM EKRANEM DOTYKOWYM I WSZYSTKIM !!!"
Ehh...
Klawiatura w okienku:
\HKCU\ControlPanel\Sip i tu zmieniasz wartość "DragStyle" na 1. Potem oczywiście soft reset.
Dla tych, których denerwuje błąd, który nie pozwala na zmianę klawiatury, polecam DragStyle na 2. Wtedy klawiatura nie daje się przesuwać, lecz jeśli ekran jest szerszy niż klawiatura, nie ma tych białych pól po bokach.
Narazie na tyle...
Pozdrawiam