Windows Mobile vs Windows CE - słów kilka

• 1198 Odpowiedzi
  • 261212 Wyświetleń

*

nothin

« Odpowiedź #150 dnia: Listopad 01, 2006, 21:33:06 »
hmm ciekawe, nie masz wpisu z shell.exe... czyli to w wm03 pozostałośc po czymś, co działalo... dzięki.

poczytaj, batsk8 o homebrewach romów na np. xdadevelopers, panowie pakują co się da upxem, upychają masę nowych programów w bezproblemowo flashowalnych romach i tylko przybywa im wolnego storageRAMU..:).... to jest zabawa....
heh, choć na tym zabawa się kończy = kompatybilność softu z ppc...:)...

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #151 dnia: Listopad 01, 2006, 21:35:59 »
Pytanie - czy do Init mogę dodać sobie spokojnie programy, które mają startować przy uruchamianiu w takiej kolejności, w jakiej bym chciał? Nie wpłynie to negatywnie na system? Pozbyłbym się kulawego StartUp z \Windows\ ;)

poczytaj, batsk8 o homebrewach romów na np. xdadevelopers, panowie pakują co się da upxem, upychają masę nowych programów w bezproblemowo flashowalnych romach i tylko przybywa im wolnego storageRAMU..wesoły.... to jest zabawa....
heh, choć na tym zabawa się kończy = kompatybilność softu z ppc...wesoły...

Chętnie pooglądam. Tylko ja na WM5 nie mam storage RAMu, wszystko to program memory jakby, w końcu to ta zaleta WM5 :) Najchętniej jednak chciałbym odblokować te 15MB rezerwowane przez system na krytyczną pamięć tymczasową :)

*

nothin

« Odpowiedź #152 dnia: Listopad 01, 2006, 21:51:22 »
pyt 1.

tak

przy czym launch ustaw na mozliwie końcowej pozycji.

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #153 dnia: Listopad 01, 2006, 22:07:11 »
Trochę wam dam motywacji:
http://img501.imageshack.us/img501/9469/screen1bh6.gif
http://img55.imageshack.us/img55/3923/screen2lk6.gif
http://img55.imageshack.us/img55/2120/screen3ea3.gif
http://img108.imageshack.us/img108/6786/screen4lz9.gif
Oczywiście będzie to w mniejszej rozdzielczości ;), ale to jest prawdziwy system, heh. Jest normalnie double-tap, to samo ustawiłem w swoim WM, bo nie lubię, jak mi np. foldery otwierają się od razu po tapnięciu, często to przeszkadza.
Chciałbym, żeby spełniła się przepowiednia:
Dzień, dwa i pożegnacie się z wm :>

:D

PS: czemu Microsoft stworzył kulawego File Explorera, skoro ten explorer z Windows CE ma wszystko? Jeśli komuś byłoby potrzebne pakowanie to osobno Pocket RAR i ma wszystko. W dodatku Pocket Word z wersji pod Windows CE oraz Wordpad były bardziej bogate. Czyżby Microsoft cofał system w rozwoju, a raczej go udupiał, zżerając przy tym więcej zasobów?

*

nothin

« Odpowiedź #154 dnia: Listopad 01, 2006, 22:15:45 »
co to?

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #155 dnia: Listopad 01, 2006, 22:21:13 »
Screeny? Emulator ;)

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
« Odpowiedź #156 dnia: Listopad 01, 2006, 22:31:00 »
poklik - piszesz, że da się rozpakować win ce, ale jak z tym z intermeca? możesz dać mi listę co jest poszczególnych .bin'ach? i jak sądzisz - czy dałoby się rozpakować, podmienić kilka plików i spakować z powrotem tak, żeby znów działo? szukałem na xda-dev ale do "klejenia" romów widziałem tylko skrypt perl (da się go jakoś łatwo odpalić na win?) :(

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #157 dnia: Listopad 01, 2006, 22:49:37 »
Adamerso: właśnie ten skrypt splitrom.pl (te pl to rozszerzenie pliku, nie strona internetowa ;) ) pozwala na konwersję wszystkich .bin z Intermeca, .nb0 itp. na "normalny" format .nbf, który potem można rozpakować przy pomocy dumproma. Co do ponownego spakowanie to raczej będzie z tym kłopot, gdyż taki rom to nie tylko spakowane pliki, zapewne są tam jeszcze jakieś wkodowane informacje. Jednak muszę jeszcze trochę poczytać, popatrzeć i powiem więcej :)
Co do uruchamiania tego skryptu, to naprawdę nie jest to takie trudne (raczej jest to banalne). A więc ściągasz Active Perla dla Windows, instalujesz go, a następnie taki skrypt uruchamiasz w dosie jak każdy zwykły programik :) Jak będziesz miał z tym jakiś kłopot to pisz.
A to przykład komendy (w dosie) do konwersji romu kernel.bin na kerlen.nbf (ostatecznie, nawet jak konwertujesz mały, nawet 1mb plik .bin, to wynikowy .nbf zawsze będzie miał wielkość ~32mb):
E:\perl\bin\perl.exe "C:\Documents and Settings\Administrator\Pulpit\splitrom.pl" d:\kernel.bin -wo e:\kernel.nbf
I potem już z górki:
dumprom.exe -d e:\wypakowany_kernel e:\kernel.nbf (zwrócę uwagę, że folder "wypakowany_kernel" MUSI istnieć przed wypakowywaniem, inaczej dumprom nie zadziała).

PS. Tym splitromem można rozpakować nawet bootloader. Są tam dwa pliki: .bmp z logiem producenta i nk.exe. Co ciekawe ten nk.exe zawiera informacje o szybkości procesora, szybkości szyny danych, jakie mają być prędkości przy "run mode" a jakie przy "turbo mode".

PS2. Co do emulatora, to pamiętajcie aby używać takiego, który emuluje procek ARM (a jest on starsznie wymagający, na pewno nie na mój sprzęt), gdyż wszystkie biblioteki/programy z romów są skompilowane dla tego procka.

*

Offline usercontrol

• 393
  • Sprzęt: HTC Touch Pro2, Newton OMP
« Odpowiedź #158 dnia: Listopad 01, 2006, 22:58:15 »
Oj, pewnie jestem setną osobą mówiącą to: Macie rację. WM ssie.
Jak będę miał czas, to trochę sobie pokombinuję. Swego czasu dużo grzebałem w plikach windows, zmieniałem dialogi, obrazki (w sumie niezbyt trudne) i myślę, że na RealVGA byłby super. Ja uważam, że te systemy to to samo, tyle, że m$ od pewnego czasu w swoich systemach 'pogarsza' głównie interfejs... No i różnią się też WinAPI. Myślę, że to nie jest wielki problem napisać program manipulujący oknami, to czyste API i nic poza tym.

PS. sprawdziłem. Przydadzą się funkcje SetWindowLong i FindWindow  ]:>

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #159 dnia: Listopad 01, 2006, 23:08:26 »
PS. Tym splitromem można rozpakować nawet bootloader. Są tam dwa pliki: .bmp z logiem producenta i nk.exe. Co ciekawe ten nk.exe zawiera informacje o szybkości procesora, szybkości szyny danych, jakie mają być prędkości przy "run mode" a jakie przy "turbo mode".

A to ciekawe. Fajnie byłoby podmienić logo "Dell" z portrait na landscape :D Ale w podmianę bootloader żeby się bawić to musiałbym mieć nierówno pod sufitem :D
PS2. Co do emulatora, to pamiętajcie aby używać takiego, który emuluje procek ARM (a jest on starsznie wymagający, na pewno nie na mój sprzęt), gdyż wszystkie biblioteki/programy z romów są skompilowane dla tego procka.

I tu mi podsunąłeś pomysł! Spróbuję wyciągnąć pliki z Windows CE z emulatora!

xoen - możesz napisać krok po kroku jak przeniosłeś taskbar na dół? Bo mi oczywiście na WM5 nie chce działać ;)

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #160 dnia: Listopad 01, 2006, 23:15:39 »
Cytat: "BatSk8"
I tu mi podsunąłeś pomysł! Spróbuję wyciągnąć pliki z Windows CE z emulatora!

Ale czy jest emulator który emuluje procek ARM i WinCE .NET? Bo ja widziałem jak dotąd tylko WinCE .NET i emulacja x86, lub ARM, ale tylko WM2003/5.0... Chyba, że do dziś coś się zmieniło... Zresztą z emulatora także tak łatwo tych plików nie wyciągniesz. :) Standardowo jest chyba zabezpieczenie jak w każdym pockecie przed kopiowaniem plików, więc znów trzeba dobrać się do obrazu romu.

xoen - możesz napisać krok po kroku jak przeniosłeś taskbar na dół? Bo mi oczywiście na WM5 nie chce działać ;)

Po prostu odpalił program przeznaczony do WinCE. ;)

*

Offline kuba88

• 426
  • Sprzęt: Galaxy S XXJPY
« Odpowiedź #161 dnia: Listopad 02, 2006, 07:00:59 »
Tak jak zrobił to przedtem nothin również zrobiłem ja i u mnie się udało przenieść ten pasek na dół jednak nie zostaje on tam na stałe tylko ucieka zaraz po zamknięciu programu (paint z WinCE3.0)

Wiemy już przynajmniej że możemy programowo przesunąć taskbar.

nothin

Program gwes.exe u mnie był wyciągnięty z romu simpada z WinCE 3.0. Na reshakerze wydobyłem z niego te obrazki.

*

Offline Piotr_Kaczmarek

• *
  • 73
    • HTC w MEGARAM
  • Sprzęt: HTC Universal, HTC BlueAngel i inne
« Odpowiedź #162 dnia: Listopad 02, 2006, 13:47:05 »
Panowie zle sie do tego zabieracie:) Proponuje pobawic sie troche asamblerem i przeszukac pliki Wm2003. Co do wince to sadze ze nie bedzie takie proste. Podmiana plikow to w sumie podstawa. Zaczac trzeba od loadera od poczatku i umozliwic systemowi instalacje. Moze pobawcie sie np win 3.1 dla PDA i ten system odpalcie. Najpierw trzeba asamblerem przejzec pliki. Pobawil bym sie tym ale brak czasu :/
MDA I, MDA III, MDA PRO, HP 9515. HTC - Mój świat, moje zabawki :)

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #163 dnia: Listopad 02, 2006, 14:24:12 »
no ale tu nie chodzi o to by odpalić win 3.1 czy jakiś jeszcze inny system ale o to by wydobyć z Windows Mobile coś co najprawdopodobniej tam siedzi :)

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #164 dnia: Listopad 02, 2006, 15:17:51 »
Po prostu odpalił program przeznaczony do WinCE.

Aaa, to żadna nowość, u mnie jest to samo :)
Panowie zle sie do tego zabieracie:) Proponuje pobawic sie troche asamblerem i przeszukac pliki Wm2003. Co do wince to sadze ze nie bedzie takie proste. Podmiana plikow to w sumie podstawa. Zaczac trzeba od loadera od poczatku i umozliwic systemowi instalacje. Moze pobawcie sie np win 3.1 dla PDA i ten system odpalcie. Najpierw trzeba asamblerem przejzec pliki. Pobawil bym sie tym ale brak czasu :/

Ale po co assembler? Nie wierzę, by komukolwiek, kto się na tym języku zna, chciałoby się przeszukiwać tysiące linijek i modyfikować co trzeba. Przecież są gotowe komponenty, tylko trzeba to dobrze w WM podmienić tak, żeby działało. A od Windowsa 3.1 też jest temat, jednak nie to mamy na celu. Taki system trzeba by emulować, a Windows CE jest fajny i dedykowany pod pockety, tutaj starczy kombinować:)

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
« Odpowiedź #165 dnia: Listopad 02, 2006, 15:20:49 »
Miałem jornadę 690 w łapkach, ale nie zgrywałem, bo tamtejszych okienek nie da się przemieszczać ani zmieniać rozmiaru (jądro systemu jest 2.11)

*

Offline ell

• 778
    • http://www.windowsmobile.pl
  • Sprzęt: Motorola Milestone @1GHz
« Odpowiedź #166 dnia: Listopad 02, 2006, 16:44:01 »
Jornada 690 i tak ma procek SH3 o ile dobrze pamietam wiec nic by wam po tym nie bylo :)
Przyznam szczerze, ze na poczatku ten watek mnie troche rozweselil, ale jak sie juz w niego wczytalem to postanowilem troche wam pomoc. O efektach jesli takowe beda na pewno was powiadomie. Na razie zainstalowam PB w wersji 5. Co do wczesniejszych wersji PB to pamietam, ze tak jakos ze 3 lata temu, kiedy bawilem sie jeszcze Dotem 320 to mialem PB w wersji 4, ale skad on zassany byl tego juz nie dojde (chociaz podejzewam ze z MS).

Edit:
Dobrze pamietalem http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?docname=bpia2204&lc=en&cc=us&product=57664&dlc=en

*

Offline kuba88

• 426
« Odpowiedź #167 dnia: Listopad 02, 2006, 16:50:38 »
Udało mi się odpalić program z winCE przed odpaleniem shell32.exe. Można bez problemu zauważyć że najpierw uruchamia się ppaint.exe a dopiero później shell windowsa. Po tym wszystkim pojawia się błąd z dziwnym przyciskiem OK a po uruchomieniu AS aby zrobić zrzut ekranu pasek today przeskoczył na dół, okno AS nie zamkło się a u góry widać menu z ppaint'a.

Teraz wygłąda to tak

takie pomieszanie z poplątaniem :O

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #168 dnia: Listopad 02, 2006, 17:01:50 »
kuba88 - ciekawy efekt :D :D
Ten przycisk OK to standardowy przycisk z systemu Windows CE, więc to dobry znak ;)

*

Offline kuba88

• 426
« Odpowiedź #169 dnia: Listopad 02, 2006, 17:12:28 »
Ten przycisk OK to standardowy przycisk z systemu Windows CE, więc to dobry znak ;)

Możliwe że ten komunikat pochodzi bezpośrednio z jądra systemu a nie z shell'a WM/PPC. Nigdy się nie spotkałem z takim tekstem error'a w PPC2002

EDIT:
UWAGA!!!

Podmieniłem w rejestrze w kluczu init/launch50 shell32.exe na ppaint.exe a klucz depend50 zmniejszyłem do wartości 14 00. Po SR uruchomił się paint!!! a ekranu Today nie było!!! pojawił się ten komunikat o błędzie co przedtem (prawdopodobnie brakuje mu standardowych okienek winCE) próba zapisania obrazka zakończyła się zawieszeniem pocketa.

EDIT 2:

Czuje że jesteśmy coraz bliżej

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #170 dnia: Listopad 02, 2006, 18:12:17 »
Nie mam teraz za dużo więc za dużo nie napiszę. Jednak idąc za tropem Kuby88 podmieniłem shell32.exe na yamece.exe. Oczywiście Yamece normalnie się uruchomił. Mogę więc wnioskować, że nawet bez żadnego shella system WindowsCE cały czas działa w tle, który uruchamia normalnie aplikacje od WinCE! (ale programów dla WM już nie). Gdyż jak usunę za startu shell32.exe, wtedy mam biały ekran, jednak pocket włącza się/wyłącza i działają kombinajce klaiwszy, np. środkowy joypad + lewy kalendarz nadal włącza kalibracje. Dodatkowo na tym białym ekranie widać 1 pikelową obwódkę wokół całego ekranu.
Więc teraz można wrzucić jakiegoś launchera od WindowsCE, czy przeglądarkę plików i będzie można normalnie uruchomić program dla czystego WinCE bez uruchamiania shella. Np. zbotowanie palmtopa z Yamece w starcie zamiast shella przyśpieszyło bardzo znacząco start (i może ogólną wydajność). Teraz pasek postępu dochodzi do 50% i system wczytany. Natomiast na czystym WM trzeba czekać aż pasek dotrze do 100% + dodatkowe kilka sekund.
A więc Kuba88, gratuluję przełomowego jak na ten wątek odkrycia!

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #171 dnia: Listopad 02, 2006, 18:23:33 »
Poklik - wow, sprawdź teraz może wrzucenie właśnie explorer.exe z Windows CE + mój showtaskbar i zobaczymy, czy pokaże się taskbar z Windows CE. Jeśli nie, to dorzuć podejrzane biblioteki z ROMu Windows CE, jeśli takie masz, ja niestety nie :( Powinno wtedy pójść.
Jest super, jesteście świetni :))

PS: a gdzie masz pasek postępu? jest w WM2003SE? Bo ja w WM5 nic takiego nie mam :)

*

Offline processor

• 691
    • Radio i telewizja w Małopolsce
  • Sprzęt: XDA Exec, iPAQ 3870
« Odpowiedź #172 dnia: Listopad 02, 2006, 18:34:59 »
Z tym WinCE to super!! Sprawdźcie czy normalnie działają Gry i Programy Pocket PC. Sam właśnie zainstalowałem PHM Registry Editor HPC żeby zobaczyć co się stanie i faktycznie pasek spada w dół. Co do paska to na forum Pocketpcdn w C++ w szukaj wpisałem zdanie i z tego coś wygrzebcie:

http://www.pocketpcdn.com/forum/search.php?search_id=1068129966&start=50

Już sam kombinuję z paskiem w PIDE (taki program pod C++).

*

nothin

« Odpowiedź #173 dnia: Listopad 02, 2006, 19:10:56 »
Cytat: "Piotr_Kaczmarek"

nie rozumiem.

Cytat: "kuba88"

Możliwe że ten komunikat pochodzi bezpośrednio z jądra systemu a nie z shell'a WM/PPC. Nigdy się nie spotkałem z takim tekstem error'a w PPC2002

EDIT:
UWAGA!!!

Podmieniłem w rejestrze w kluczu init/launch50 shell32.exe na ppaint.exe a klucz depend50 zmniejszyłem do wartości 14 00. Po SR uruchomił się paint!!! a ekranu Today nie było!!! pojawił się ten komunikat o błędzie co przedtem (prawdopodobnie brakuje mu standardowych okienek winCE) próba zapisania obrazka zakończyła się zawieszeniem pocketa.

cieszę się, ze parę osób działa.
zauważcie jednak jedno.
ciągle nie mamy nawet cienia taskbara z wince.
czy to nie dziwne?

ell, czemuż to wątek Cię rozweselił?

*

Offline kuba88

• 426
« Odpowiedź #174 dnia: Listopad 02, 2006, 19:26:39 »
Nothin

Tak masz rację ale zwróć uwagę na to, że zaczynaliśmy z niczym, nikt przed nami nawet nie wpadł na taki pomysł a nawet jak wpadł to nie zaczął go realizować. Nikt nie doszedł do uruchomienia jakiegokolwiek programu z WinCE praktycznie bez systemu, mało kto interesował się co znajduje się w plikach systemowych, mało kto interesował się różnicami w rejestrze między WinCE a PPC/WM. Trzeba przyznać że poruszamy się troche po omacku, nie mamy żadnych podstaw w walce z gigantem jakim jest microsoft a mimo wszystko mamy postępy, praktycznie co strona odkrywamy kolejne ważne elementy tej układanki. Może nie zajmie nam to dnia, tygodnia, może po miesiącu dalej będziemy daleko od uwolnienia WiCE w naszych pocketach ale cały czas idziemy naprzód. Jak mówi mądre przysłowie "nie odrazu Rzym zbudowano".

To tyle jeśli chodzi o moim poemacie ku pokrzepieniu serc :D

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #175 dnia: Listopad 02, 2006, 19:27:04 »
Cytat: "nothin"
cieszę się, ze parę osób działa.
zauważcie jednak jedno.
ciągle nie mamy nawet ienia tasbara z wince.
czy to nie dziwne?

Nie mamy, bo standardowo w palmtopach z WM go tam nie ma :) Zastępuje go HHTaskbar z shell32.exe... I to jest właśnie problem... W WM jest tylko część funkcji z WinCE, aby odpalić takie proste programiki z WinCE, jednak np. takiego taskbara nie ma. Np. Total Commander, który jest dla WinCE już się nie odpala bez shell32, choć jest to zwykły program CE.
Dlatego jak nie ma jakiejś biblioteki w romie wtedy wyskakuje błąd typu "cannot find aplikacja or one of it components". Natomiast jeżeli wszystkie biblioteki są, jednak w tych bibliotekach nie ma odpowiednich funkcji wtedy pojawi się "aplikacja is not a valid Pocket PC application", ewentualnie jeżeli funkcje o danej nazwie są w bibliotece, jednak nie robią tego co w orginalnym WinCE, wtedy po odpaleniu nie będzie widać efektów programu.
Więc w chwili obecnej widmo czystego pulpitu WinCE na WM jest baaardzo dalekie...

*

nothin

« Odpowiedź #176 dnia: Listopad 02, 2006, 19:40:02 »
problem wyjaśniłeś w jasny  sposób, którego ci zazdroszczę...

założenie nr1: działamy bez flashowania.

jeśli mamy np xx.dll, do którego odwołuje się dany exek( czy to z wmxx czy z wince), i jego nazwa jest taka sama dla obu systemów, problem może być nie do przebycia. jeśli są inne, mozna dograć plik do /windows i luz.
jeśli sa te same, kompatybilnośc programów będzie zależeć od tego, czego brakuje w danej bibliotece dla danego programu/systemu.
ratować możnaby przekierowaniami, ale to wątpliwa zabawa(przy tych samych nazwach plików..).
teraz pytanie:
czy soft z wm03/05 automatycznie przestawiłby się na założenia shella z wince? np, odpalam no nie wiem, resco explorer, system powoduje zamianę pasków miejscami i nie ma problemu? hm.

*

Offline kuba88

• 426
« Odpowiedź #177 dnia: Listopad 02, 2006, 19:50:36 »
Cytat: "nothin"

założenie nr1: działamy bez flashowania.

jeśli mamy np xx.dll, do którego odwołuje się dany exek( czy to z wmxx czy z wince), i jego nazwa jest taka sama dla obu systemów, problem może być nie do przebycia. jeśli są inne, mozna dograć plik do /windows i luz.

Nie wiem kto ale poruszał ten temat. Jeśli zamienisz przez AS plik który jest domyślnie w romie na inny o tej samej nazwie stary plik pozostanie w romie a pocket będzie używał pliku z ramu. Po HR wszystko wróci do normy. Próbowałem w ten sposób odpalać Shell32.exe z WM 2003 Poklika. (swoją drogą nie wyobrażam sobie takiej próby wydobycia WinCE bez możliwości podmiany plików o tej samej nazwie)

*

nothin

« Odpowiedź #178 dnia: Listopad 02, 2006, 21:18:08 »
2 testy:

podmiana shell32.exe na ... wadesktop, oraz na ... snes9xju, który operuje na gui z wince.

efekt:

odapalają się jako shell ok, ale:

- wywala się poza kliknięcie opcji w menu , które korzystają z funkcji zewnętrznych - poza danym programem, czyli:

wejść w opcje snesa mogę, wybrać pliku nie.

w wadesktopie żadna opcja nei działa, każda wiesza maszynę...

test przy zmianie shell32.exe na dany tytuł, bez zmian innych plików i dogrywania innych.

podmiana shell32.exe na explorer z simpada z przegraniem plików, bez przypisań - kipa. bialy ekran, czyli pewnie cannot be run on this device bez okna info.

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #179 dnia: Listopad 02, 2006, 21:33:20 »
Zauważyłem, że nawet gdy usuniemy tylko depend50, to pomimo dobrego shella system już nie odpali - biały ekran. Więc może także zwykły shell.exe wymaga jakiegoś "dependa"? Przykonamy się o tym tylko, gdy ktoś da nam kopie całego rejestru z np. Simpada z WinCE .NET 4.1 (wykonanie kopii to raptem dwa kliknięcia w PHM Registry Editorze).
Nothin: Ten WADesktop to ten plugin do WisBara?  :terrified: Przecież on jest tylko dla WM, więc jakim cudem wogóle się odpalił bez shella?

Jako ciekawostka dodam, że nawet gdy shell będzie niepoprawny i dostaniemy tylko biały ekran, to tak naprawdę system WinCE cały czas normalnie działa. Normalnie reaguje na przycisk włącznika, i skrót klawiszowy do kalibracji ekranu. W Optipadzie także był taki skrót, jeżeli dobrze pamiętam to wciskało się na raz środkowego d-pada + włącznik. Więc z tego wnioskuje, że sterowniki do erkanu, przycisków i wogóle wszystkiego są w device.exe. Oczywiście to tylko moja teoria i może zupełnie odbiegać od rzeczywistości (bo tak naprawdę zupełnie nie wiem gdzie wreszcie są te sterowniki, może w bootloaderze?  :surprised: ).

Batsk8: ten pasek postępu jest zapewne tylko w każdym iPaq: automatycznie pokazuje się po soft i hard resecie. Więc to nie zależy  od systemu.