Windows Mobile vs Windows CE - słów kilka

• 1198 Odpowiedzi
  • 261109 Wyświetleń

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #90 dnia: Październik 30, 2006, 21:07:57 »
Batsk8: no tak sorry, znowu zupełnie zapomniałem o tym, że posiadasz WM5.0 :D

Kuba88: no tak, normalka, że nie poszedł. Ale czy to był komunikat, że nie jest poprawną aplikacją PocketPC, czy że nie można znaleźć shell32 (lub komponentów)? Jeżeli to drugie to jest szansa, że jest to TYLKO wina braku bibliotek...

« Odpowiedź #91 dnia: Październik 30, 2006, 21:18:06 »
Cytat: "Poklik"
A proszę bardzo, oto shell (nie przerobiony) z wm2003 (WinCE 4.20) z h4150: www.poklik.yoyo.pl/shell32.zip
Szanse, że go się uruchomi są jako takie, ale TYLKO na WinCE 4.20, czyli WM2003. Na innych systemach (nawet WinCE 4.21 - WM2003SE) pojawi się tylko okienko, że jest to nieprawidłowa aplikcacja PocketPC. Choć zapewne także i na innych WCE4.20 pewnie się nie uruchomi...

Sie jednak uruchomi :) na 4.20 na Medionie 41600 :)

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
« Odpowiedź #92 dnia: Październik 30, 2006, 21:31:26 »
Przy próbie startu pojawia się komunikat że nie można znaleźć shell.exe lub jednego z jego komponentów.

u mnie to samo.

dodał tylko jeszcze, żebym sprawdził czy wszystkie biblioteki przez niego wymagane są dostępne.

a może ktoś skopiować cały katalog windows z 2003? może podmieniając wszystko jakoś się uda COŚ osiągnąć :)

jaki filemanager polecacie do nadpisywania plików? obecnie używam total commandera.

*

Offline _TB_TB_

• 791
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780 + 4GB microSDHC
« Odpowiedź #93 dnia: Październik 30, 2006, 22:10:30 »
Ech, echhh........

Ta ścieżka z m:\blablabla, to po prostu jakiś śmieć z kompilatora/debuggera. 90% aplikacji napisanych w Visual Studio zawiera ten 'crap' - można się dowiedzieć, gdzie autor danego programu co trzymał;P

A dlaczego podmiana shell32.exe nie działa? (w sensie zastąpienie go powłoką z CE.NET ?) Ponieważ większość aplikacji najprawdopodobniej odwołuje się do określonych funkcji udostępnionych przez 'orginalny' shell32.exe z WM; funkcje te niekoniecznie muszą być w powłoce CE. Czyli -trzebaby 'wyśledzić' co aktywnie korzysta ze specyficznych cech powłoki WM, i to 'ubić' przed odpaleniem powłoki CE...

BTW: co miało dać dodanie czegoś na \windows\desktop\ ? U mnie niespecjalnie coś się dzieje...

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #94 dnia: Październik 30, 2006, 22:22:32 »
No to tak: shell32.exe wykorzystuje dwie biblioteki: coredll.dll i toolhelp.dll (tą drugą w mniejszym stopniu). I tu pies pogrzebany. Coredll.dll z WM2003 (WinCE 4.2) zapewne nie ruszy pod czystym WinCE 4.2... Przynajmniej coredll.dll od 4.1 nie rusza na WM2003 :( Zapewne to zależy od kernela itp., więc chyba nic na to nie poradzimy oprócz przeflashowania systemu.  :S
Kuba88: Spróbuj jeszcze sprawdzić to: http://rapidshare.com/files/1341112/shell.zip.html
W archiwum są trzy pliki: COEEDLL.DLL, TTOLHELP.DLL i shell.exe (nie zmianiaj tylko nazw żadnego z tych plików - są poprawne dla tego zmodyfikowanego shella).
A więc tylko COEEDLL.DLL i TTOLHELP.DLL umieść w katlogu \Windows i wykonaj soft reset. Następnie normalnie odpal shell.exe i zobacz co się stanie. Jeżeli wyskoczy okienko (a zapewne wyskoczy) "'shell' is not a valid Pocket PC application" to... źle. :(

*

Offline processor

• 691
    • Radio i telewizja w Małopolsce
  • Sprzęt: XDA Exec, iPAQ 3870
« Odpowiedź #95 dnia: Październik 30, 2006, 22:23:04 »
Właśnie ściągnąłem ten Shell32.exe i rozpakowałem ciężkim i dobrym programem. (Resource Tuner) Okazuje się że jest tam mnóstwo ikon jako przyciski OK, X, Start, Ikonka ładowania, Biała ikonka sygnału, Biała ikonka połączenia a także i inne. Jest tego mnóstwo. Wrzuciłem to do emulatora bo żal mi jest mojego pocketa i po podmianie wpadł w pętle SoftResetów.

Jest to możliwe aby zmienić jakiś element w tym pliku, ale trzebaby tak po koleji robić. Bardziej się chyba opłaca zainstalowanie na Pockecie WinCE Net. 4.2. poprzez Platform Buildera i dopiero doklejenie niektórych programików i sterowników pocketa.

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #96 dnia: Październik 30, 2006, 22:29:18 »

BTW: co miało dać dodanie czegoś na \windows\desktop\ ? U mnie niespecjalnie coś się dzieje...

Powinieneś ujrzeć ikonki na Desktopie Windows CE zanim załaduje Ci się Today. Ale niestety plansza "Windows Mobile" niby "ładująca system" zasłania nam ten proces. Tak czy siak Desktop na pewno sobie siedzi niżej.
Właśnie ściągnąłem ten Shell32.exe i rozpakowałem ciężkim i dobrym programem. (Resource Tuner) Okazuje się że jest tam mnóstwo ikon jako przyciski OK, X, Start, Ikonka ładowania, Biała ikonka sygnału, Biała ikonka połączenia a także i inne. Jest tego mnóstwo. Wrzuciłem to do emulatora bo żal mi jest mojego pocketa i po podmianie wpadł w pętle SoftResetów.

No właśnie. Te skurczybyki mają wszystko. Na pewno hexami dałoby się załatwić coś takiego jak obsługa okien, czy samego taskbara. Gdyby nam ktoś zarzucił Shell32 z Windows CE 4.2, to można by odpowiednie fragmenty odpowiadające za taskbar przekopiować, zapisać shella i wrzucić na pocketa.

*

Offline kuba88

• 426
  • Sprzęt: Galaxy S XXJPY
« Odpowiedź #97 dnia: Październik 31, 2006, 07:12:36 »
Wrzuciłem shell32.exe, shell.exe, COEEDLL.dll i TTOLHELP.dll Poklika na swojego pocketa ale po SR biały ekran. Moim zdaniem jest to wina mojego jądra systemu (WinCE 3.0)które jest niezgodne z WinCE 4.2. Swoją drogą zdziwiłbym się gdybym uzyskał pulpit z WM 2003  :D . Skończyło się znowu na HR (czego się nie robi dla nauki).

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #98 dnia: Październik 31, 2006, 12:31:31 »
Kuba88: jak się domyślam testujesz te shelle na ipaq h1915. Ma on system WM2002 - WinCE 4.1. I właśnie od WinCE 4.1 z Simpada wziąłem shell.exe, COEEDLL.dll i TTOLHELP.dll, natomiast shell32.exe z mojego WM2003, jednak teraz jest on niepotrzebny.
Zrób tak jak pisałem: TYLKO COEEDLL.dll i TTOLHELP.dll wrzuć do \Windows i wykonaj soft reset (jednak NIE podmiania shella). Następnie po prostu odpal jak każdy inny programi pliczek shell.exe i jeżeli będzie pisać, że to nie jest poprawna aplikacja Pocket PC, to trudno :(

*

Offline kuba88

• 426
« Odpowiedź #99 dnia: Październik 31, 2006, 13:52:24 »
Kuba88: jak się domyślam testujesz te shelle na ipaq h1915. Ma on system WM2002 - WinCE 4.1. I właśnie od WinCE 4.1 z Simpada wziąłem shell.exe, COEEDLL.dll i TTOLHELP.dll

Musze cię zmartwić ale nie ma systemu WM2002 tylko PPC2002  nie jest on na jądrze WinCE 4.1 tylko WinCE 3.0.

Co do wrzucenia tylko dll'ek i uruchomienia tylko shell.exe wynik jest ten sam - "nie można znaleść 'shell' lub jego elementu..."

Swoją drogą zastanawiam się czy na simpadzie jest plik shell32.exe. Jeśli nie to może shell.exe jest powłoką winCE a shell32.exe jest powłoką PPC/WM

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #100 dnia: Październik 31, 2006, 14:12:40 »
Cytat: "kuba88"
Musze cię zmartwić ale nie ma systemu WM2002 tylko PPC2002  nie jest on na jądrze WinCE 4.1 tylko WinCE 3.0.

A wydawało mi się, że HP jednak w h1910 nazywał PPC2002 jako WM2002, bo to nowa seria palmtopów była, a sam system starusieńki, więc chcieli samą nazwą nadrabiać... (bo, że PPC2002 nie nazwywał się WM2002 to nie musisz mi mówić  ;) ).
Co do numerku wersji to zawsze mi się wydawało, że PPC2000 był oparty na WinCE 3.0, 2002 na 4.1,  2003 na 4.2, 2003se 4.21, 5.0 na 5.0 :) Czyli jeżeli PPC2002 to WinCE 3.0 to w takim razie na czym był oparty PPC2000? Bo na pewno nie na 2.x.  :mysli:

Jednak wracając do tematu to shell.exe odwołuje się tylko do tych dwóch, wyżej wymienionych dll, więc poprawny komunikat powiniemn brzmieć, że nie jest to poprawna aplikacja dla Pocket PC, przynajmniej u mnie tak jest...

Co do Simpada, to faktycznie ma on tylko shell.exe, i to właśnie ta nazwa wskazuje, że jest on "czystym" shellem WinCE. U mnie zresztą w rejestrze, tam gdzie są wpisy co ma kiedy startować, przed shell32.exe jest shell.exe, oczywiście orginalnego shell.exe producent usunął z palmtopa...
Podobnie jest w palmtopach do nawigacji. Tam w rejestrze jest także najpierw shell.exe (który fizycznie JEST w romie i się zawsze ładuje) a dopiero potem te nędzne shelle producentów. Po ich wyłączeniu mamy normlanego shella. W przypadku pocketów z WM problem jest taki, że po wyłaczeniu shella WM nie ma shella WinCE, po prostu tam nic nie ma. Jak wyłączysz "Today" (kiedyś miałem taki program co go wyłączał) to pod nim nic nie będzie...

*

Offline processor

• 691
« Odpowiedź #101 dnia: Październik 31, 2006, 14:16:53 »
Podobnie jest w palmtopach do nawigacji. Tam w rejestrze jest także najpierw shell.exe (który fizycznie JEST w romie i się zawsze ładuje) a dopiero potem te nędzne shelle producentów. Po ich wyłączeniu mamy normlanego shella. W przypadku pocketów z WM problem jest taki, że po wyłaczeniu shella WM nie ma shella WinCE, po prostu tam nic nie ma. Jak wyłączysz "Today" (kiedyś miałem taki program co go wyłączał) to pod nim nic nie będzie...

Ja też mam takie coś w rejestrze.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #102 dnia: Październik 31, 2006, 14:18:24 »
Poklik
Kuba88 ma absolutnie rację co do tych numerów wersji systemu, a cała wiedza na ten temat zebrana jest tutaj

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #103 dnia: Październik 31, 2006, 15:43:41 »
Cytat: "killcabbie"
Poklik
Kuba88 ma absolutnie rację co do tych numerów wersji systemu, a cała wiedza na ten temat zebrana jest tutaj

Hmm... Czyli zarówno ppc2000 i 2002 opierają się na WinCE 3.0...

Mam jeszcze rom i shella od WinCE 3.0, jednak zapewne także nie pójdzie, więc nie ma co się łudzić  :(

Co do tego platform buildera to chyba najlepiej zakupić trial na płytach, bo naprawdę nie wiem, kto przy zdrowych zmysłach będzie ściągać minium 5gb i to jeszcze nie można tego wstrzymyać... Niestety, trial pb jest tylko dla WinCE 5.0, więc przyda się tylko tym, którzy mają pockety z WM5.0, chyba, że ktoś chce naprawdę przeflashować swego palmtopa ;)

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #104 dnia: Październik 31, 2006, 16:00:59 »
WM5 jest oparty na Windows CE 5.01 jeśli mamy być dokładni :)
Ktoś może mi podesłać shell.exe z WindowsCE?

Platform buildera chętnie bym zainstalował, a skoro jest na Windows CE 5, to może zakupię, zależy jeszcze ile będzie kosztować :) Tak czy siak Windows CE 5.0 czysty też widziałem i jest to też kupa, choć i tak lepsze niż WM. Zależałoby mi najbardziej na Windows CE 4.2 :)

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #105 dnia: Październik 31, 2006, 16:12:43 »
Cytat: "BatSk8"
Platform buildera chętnie bym zainstalował, a skoro jest na Windows CE 5, to może zakupię, zależy jeszcze ile będzie kosztować :) Tak czy siak Windows CE 5.0 czysty też widziałem i jest to też kupa, choć i tak lepsze niż WM. Zależałoby mi najbardziej na Windows CE 4.2 :)

Tyle, że jak chcesz odpalić na swoim WM5.0 choćby samego shella od 4.2 to musisz mieć niestety całe jądro, biblioteki itp. od 4.2. Możesz także zbudować wince 4.2 dla swego palmtopa i przeflashować go i to będzie najlepsze rozwiązanie :) Niestety, triala platform buildera dla ce 4.2 nie ma, musisz go zakupić za 995$ + 3$ licencja na jednego palmtopa :) (dla porównania licencja na WM kosztuje 16$...).
A trial PB 5.0 możesz ściągnąć, lub zamówić stąd: http://www.microsoft.com/windows/embedded/eval/trial.mspx (3$ za DVD i 4$ za CD + oczywiście przesyłka). Pozostaje pytanie skąd weźmiesz bsp (są to jakby drivery dla sprzętu dla WinCE) dla twojego palmtopa?

Cytat: "BatSk8"
WM5 jest oparty na Windows CE 5.01 jeśli mamy być dokładni :)
Ktoś może mi podesłać shell.exe z WindowsCE?

Jak mamy być tak dokładni to jest oparty na 5.1 ;) (masz to napisane w powyższym linku :D ).

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #106 dnia: Październik 31, 2006, 16:32:30 »
To lipa. Nie dam tysiaka dolców na stworzenie Windows CE dla swojego PDA ;) Przecież to kosztuje tyle co 3 Aximy :D Chyba pokuszę się o zassanie triala ;)
Ale flashować jednak bym nie chciał póki co :P

*

nothin

« Odpowiedź #107 dnia: Październik 31, 2006, 17:16:29 »
a co z ceshell.dll?

odkryłem ten temat właściwie dziś na nowo...kupa ciekawych rzeczy w wątku,ale:
- jak wyciągnać z /windows pliki systemowe - chodzi mi o blokadę odczytu/kopiowania na ponad połowie plików w systemie.

probowałem za shella podłożyć totalcommandera, niemniej efektem był biały ekran.

za jakąś godzikę zapodam pewien screen, który jasno określa zależności pomiędzy shell.dll a innymi bibliotekami, znów pojawia się CESHELL.dll, oprócz innych plików, które ,gdybym tylko mógł jakoś wycisnąć z pocketa na kartę.. mogłyby dać trochę światła na potencjane możliwości..

temat mnie wkręcił, zupełnie, jak swego czasu modding windowsa na pececie...

dziwię się, że pomijacie kwestię GWES..

z drugiej strony ciekawe, czy uda mi się jako shella ustawić ....experience... on jest niezależny od today..

*

Offline processor

• 691
« Odpowiedź #108 dnia: Październik 31, 2006, 17:27:40 »
A może mi kto podesłać msnewmnu.dll dla PPC2003??

*

Offline kuba88

• 426
« Odpowiedź #109 dnia: Październik 31, 2006, 17:47:43 »
Mam jeszcze rom i shella od WinCE 3.0, jednak zapewne także nie pójdzie, więc nie ma co się łudzić  

Ja bym jednak spróbował odpalić shell.exe z winCE 3.0. A nóż widelec się uda.

*

Offline processor

• 691
« Odpowiedź #110 dnia: Październik 31, 2006, 18:34:49 »
Może to nas uspokoi??  :D
http://www.ppx3k.com/index.php?page=ppx

Podobno robi pasek Start na dole który działa w "każdej" aplikacji. Będe testował.

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #111 dnia: Październik 31, 2006, 18:36:07 »
Batsk8: dla zwykłego użytkownika to bezwzględnie opłaca się ściągnięcie triala, który jest tylko ograniczony czasowo do 120 dni, do tego można go tylko instalować na jednym pc i chyba nie można rozpowszechniać gotowego romu (czy coś w tym stylu). Poza tym wersja trial nie jest w żadnym stopniu ograniczona technicznie i masz do dyspozycji 2,5 miliona czystego kodu WindowsCE. ;) Niestety, jak już mówiłem trial dostępny jest TYLKO w wersji 5.0, więc o np. 4.2 .NET można zapomnieć :(
BTW. Może wiesz, co trzeba zaznaczyć w formie płatności, bo są tam cztery opcje do wyboru... ;)

Kuba88: ok, zaraz podeślę linek.

Nothin: ja tam teraz skupiłem się tylko na coredll.dll i shell.exe, gdyż z tego co widzę to właśnie coredll jest odpowiedzialny m.in. za api systemu (czyli ogólnie mówiąc wygląd okienek, przycisków itp.), a shell.exe hmm... zapewne nadaje temu wszystkiemu ręce i nogi na ekranie ;) I właśnie shell.exe i shell32.exe odnosi się tylko do bibliotek coredll.dll i w mniejszym stopniu do toolhelp.dll. Do tego shell nie jest zwykłym programem, i np. taki eXPercience (jak i każdy program) odwołuje się do shella. A jak nie ma shella, nie ma się do czego odwoływać i system nie startuje.

Wogóle to jest jeden duży problem. Coredll.dll z WinCE i coredll.dll z WM różnią się funkcjami jakie posiadają. Więc przy podmianie tej biblioteki gdy shell odniesie się do funkcji, która jest standardowo w WM'owskim coredll, a nie ma w podmienionym przez nas coredll z WCE (a jest ich zapewne wiele), wtedy shell wogóle się nie uruchomi... Jednak jakby podmienić wszystkie dll, pomijając te od sterowników (pomijając to, że dll sterowników także mogą się odwoływać do funkcji, których po podmianie nie będzie...) wtedy może z tego by coś wyszło.

I na koniec jeszcze raz (już chyba trzeci) napiszę jak dostać się do plików z romu: otóż tak normalnie z poziomu ppc nie da się i koniec. Trzeba najpierw posiąść plik .nbf z romem. Można go pobrać za free ze strony hp, np. jako upgrade systemu dla h4100 ( http://h18007.www1.hp.com/support/files/handhelds/us/download/21908.html ). Następnie przy pomocy programu dumprom.exe ( http://www.xs4all.nl/~itsme/projects/xda/dumprom.html ) rozpakowujemy go do wybranego folderu i odtąd cieszymy się wszystkimi plikami z wybranego romu :)

PS. Przykład shellu: http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=8CFCA431-C81D-4E2E-9C0D-2DA4F49A3C70&displaylang=en
Wystarczy go skompilować i odpalić :)

*

nothin

« Odpowiedź #112 dnia: Październik 31, 2006, 19:17:01 »
jeszcze raz zapytam: czym jest CESHELL.DLL?

jeszcze jedno:

w moim rejestrze init mam i shell.exe, jak i shell32.exe.

ok, dziś pownikam...

jeszcze jedno: rozumiem, że nie mogę w żaden sposób zrobić dumpa romu z mojego pocketA?! wolałbym raczej operować na natywnych plikach z maszyny....najpierw.

*

Offline _TB_TB_

• 791
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780 + 4GB microSDHC
« Odpowiedź #113 dnia: Październik 31, 2006, 20:06:25 »
Na XDA-Dev gdzies widziałem program do zrzucania zawartości ROMu na kartę.

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #114 dnia: Październik 31, 2006, 20:44:13 »
Nothin: tak jak pisze _TB_TB_: odpowiednie narzędzie znajduje się oczywiście na XDA Developers, a dokładniej tu http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=XDAtools
Ostateczny format pliku powinien mieć rozszerzenie .nbf, jednak nawet jak nie będzie miał takiego to warto sprawdzić, czy dumprom.exe go rozpakuje. Jednak chyba xda2nbftool.exe potrafi przekonwertować taki obraz na nbf.
Pamiętaj tylko, bądź ostrożny, gdyż w najgorszym przypadku można usunąć system z romu, a nawet bootloader. Zresztą nigdy tych narzędzi nie sprawdzałem i nie wiem, czy są w 100% bezpieczne...

Co do tego CESHELL.DLL to sam dokładnie nie wiem co to jest, jednak jak sama nazwa wskazuje jest jakimś "przedłużeniem" shella ;) Zawiera on tam tak samo jak COREDLL.DLL kilka ikonek np. folderów + kilka komunikatów typu. "Czy usunąć plik? Tak\Nie" czyli takich typowo explorerowych.

*

Offline kuba88

• 426
« Odpowiedź #115 dnia: Październik 31, 2006, 21:18:51 »
Cytat: "nothin"

jeszcze jedno:

w moim rejestrze init mam i shell.exe, jak i shell32.exe.

ok, dziś pownikam...

Doszliśmy do tego, parę postów temu, że najprawdopodobniej shell.exe jest pozostałością shell'a po WinCE z zablokowanymi praktycznie wszystkimi opcjami a shell32.exe jest shell'em WM/PPC. Można to wywnioskować z faktu, że w systemach z czystym WinCE nie ma shell32.exe a shell'em systemu jest program shell.exe. Tak więc pocket uruchamia najpierw okrojonego WinCE (shell.exe) a potem nakłada na to today'a (shell32.exe). Ponieważ umiemy niedopuścić do otwarcia się Today'a (usuwając w rejestrze HKLM/init/ klucz od shell32.exe) skupiliśmy się na zmianie pliku shell.exe tak aby system odpalił się jak normalny WinCE.

A teraz moja nowa propozycja. Jeżeli uznamy że uruchamiając shell.exe odpalamy system ale brakuje nam jakiegokolwiek sterowania sprawdźmy czy uruchomi się jakiś program odpalając go dodając nowy klucz w HKLM/init. Tylko jaką dać mu nazwę? może "Launch70"??

*

nothin

« Odpowiedź #116 dnia: Październik 31, 2006, 21:20:21 »
czy ktoś mógłby zapodać mi shell.exe?

chcialbym w niego zajrzeć...

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #117 dnia: Październik 31, 2006, 21:26:49 »
Kuba88: Następna paczka, tym razem z WinCE 3.0 z T-SinusPada: http://rapidshare.com/files/1465523/szell.zip.html
Czyli OOREDLL.dll i OOREDLL.dll wrzucasz do \Windows, a shell.exe gdziekolwiek. Następnie resetujesz palmtopa i uruchamiasz jak normlany program z explorera, shell.exe. "Poprawna" reakcja to: "'shell.exe' is not a valid Pocket PC application".  ;)

Co do tego pomysłu, to jak dobrze rozumiem, chcesz wyrzucić z rejestru "LaunchXX - shell32.exe", dać w zamian jakiś program? Jeżeli tak, to już Nothin powyżej pisał, że tak robił. Oczywiście nic się nie uruchomiło, gdyż... to już pisałem powyżej. ;)
Co do nazewnictwa "LaunchXX" to nie ma znaczenia jakie są tam liczby pod XX. Ważne, żeby miały dobrą kolejność.

Zwróćcie także uwagę na rozmiary shell (~30kb) i shell32 (~250kb). Widać, że w tym drugim siedzi jakiś czort, typu ekran Today i inne bajery. ;)

Nothin: powyżej masz archiwum na rapidshare, tam jest m.in. shell.exe z WinCE 3.0.

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #118 dnia: Październik 31, 2006, 21:27:18 »
Cytat: "processor"
Może to nas uspokoi??  :D
http://www.ppx3k.com/index.php?page=ppx

Podobno robi pasek Start na dole który działa w "każdej" aplikacji. Będe testował.

Wyglądało świetnie, ale u mnie coś lipa z tym. Więcej nie próbuję. I nie uspokoji mnie to - ja chcę normalne okna, normalne zarządzanie systemem, a nie dodatkowe nakładki ;)

Ale gratulacje panowie, idziemy do przodu!

---

Poklik - na Windows CE właśnie idzie uruchamiać programy z WM po przekopiowaniu odpowiednich bibliotek, sam sprawdzałem. Wtedy okienko "cośtam.exe is not valid Windows CE application." nie występuje, tylko program się uruchamia. I to jest piękne. Tak więc brakuje nam czegoś z Windows CE, bibliotek, jesteśmy blisko.

---

www.bilsoftware.com/files/showtaskbar.exe
- to co obiecałem. Na Windows CE jest to aplikacja ładująca taskbar. U mnie jednak nic się nie dzieje, albo brak shella jest powodem, albo bibliotek. Sprawdźcie.
Ten programik odpala bodajże COREDLL.dll ze specialnym parametrem oraz inicializuje tray.

---

Znowu edit. Popatrzcie co wyciągłem z shella:

Welcome  to the W indows CE Shell
Type ?  for help
----------
Windows CE Shell - unable to initialize!

Jest tego wiele więcej. Wygląda na to, że pod naszymi pocketami pracuje sobie jeszcze konsola, a bynajmniej jest używana w bootowaniu.

---

W pliku shell.exe jest normalnie obsługa konsoli jednak, wszystkie polecenia dokładnie opisane, komunikaty błędów, etc.
Są też buttony i inne takie, podstawowe GUI bodajże. Czym to otwieracie? Bo mi Restorator nic nie widzi.

Z kolei w OOREDLL.dll mamy cały język, ten plik co dałeś, Poklik, jest po niemiecku. Ta biblioteka zczytuje też ustawienia z rejestru, są tam wypisane wszystkie rejestrowe ścieżki.

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
« Odpowiedź #119 dnia: Październik 31, 2006, 21:36:20 »
W weekend załatwię możliwie pełną kopię katalogu windows z jornadki 690 - Windows CE 3.01 PRO, jądro bodaj 2.11.

może się na coś przyda :)