Windows Mobile vs Windows CE - słów kilka

• 1198 Odpowiedzi
  • 262600 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
Odp: Windows Mobile vs Windows CE - słów kilka
« Odpowiedź #930 dnia: Maj 03, 2007, 20:53:01 »
Jakub - dyskutowaliśmy na temat tego programu i wielu innych podobnych, jednak doszliśmy do wniosku, że to bezsensowne kombinowanie na około (tak jak Wisbar Advance jest nałożony na prawdziwy taskbar - sztuczna przyjemność :) ).

Poklik - ja uważam, że program VJ to jest osobny interfejs, tzn. inaczej - jego program sam w sobie pełni rolę pulpitu (widać softkeye programu na dole), a okna w nim to okna już generowane przez sam program. Założę się, że nie są to skinowane okienka programów, tylko jakieś okna, które VJ ustawił na sztywno i do których przeniósł te prawdziwe (stąd skin każdego okna jest inny). Nie wierzę, że to jest użyteczne i działa jak trzeba. A autor pewnie zatrzymał projekt, bo zadanie go przerosło, nie wiedział jak to ugryźć.

Co do kaskadowego start menu to poinformuję o postępach, to nie jest takie hop siup. A jest to zadanie na "po pracy".

A co do tego VJSihaya to zobaczcie na okno GSFinder - VJFloatMe. Czyżby ktoś uprzedził TB_TB?
Ja myślę - wręcz przeciwnie. Program _TB_TB_ jest na wielu stronach z free softwarem :( Właśnie taki przeciek namiastka pewnie ludzi teraz motywuje i kto wie, czy ktoś nam planów nie pokrzyżuje. Może to głupio zabrzmi, ale nie wiadomo kto to czyta :)
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2007, 20:54:58 wysłana przez Bat· »

« Odpowiedź #931 dnia: Maj 03, 2007, 20:58:14 »
Co do tego programu dla pocketów 240x240 to widzieliście VJFullscreenTSC?

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #932 dnia: Maj 03, 2007, 21:02:28 »
Co do tego programu dla pocketów 240x240 to widzieliście VJFullscreenTSC?
Extra! Przetestuję to. Na jednym screenie jest klawiaturka - widzicie jak na VGA standardowo psuje to efekt? Ale żeby VJ nie znał tego hacku to mnie dziwi :)

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #933 dnia: Maj 03, 2007, 21:02:47 »
Kitor, Bat: wierzcie mie, że to możliwe. :)

1. Nie wystają. :) Ikonka niby wystaje o jeden piksel na górze, jednak nadal jest w strefie non-client! Czarną, jednopiskelową obwódkę też wliczamy do okienka. ;)
2. Żaden problem. :)
3. Czy my mówimy o tym samym screenie? :) Bo ja widzę tam tylko to http://www.vijay555.com/vj/screenshots/vjsihaya/sihayascreenshot3.jpg I tam nie ma ani Resco, ani ok ani help.
Zauważyłem, że jest tam jeszcze screen http://www.vijay555.com/vj/screenshots/vjsihaya/sihayascreenshot4.jpg w którym widać, że to nie jest jakiś interfejs, jak mówisz Bat.
Jest to w 100% do zrobienia, jednak autor pewnie to na chwilę obecną tylko narysował. :)
Zresztą nie bądźmy tacy sceptyczni co do projektu VJS.

Sanjuro: co do przycisku pomógł to zgadzam się w 100%. Będzie to znacznie lepsze od licznika postów. Jakubie, może warto pomyśleć o takim rozwiązaniu na forum?

EDIT:
Bat: nawet nie wiedziałem, że FloatME jest takie sławne. ;D Jednak nie ma się co czepiać _TB_TB_, był pierwszy, sam napisał ten programik, a zresztą mieliście (nie piszę, że mieliśmy, gdyż wtedy jeszcze nie było mi w głowie pisanie czegoś na PPC) dużo czasu, aby być pierwsi. :) Parę linijek kodu... Usercontrol faktycznie trochę się spóźnił. ;)
A co do jakichkolwiek zbieżności FloatME z projektem VJS to tu jest całe wyjaśnienie: ;)
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=282913
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2007, 21:10:37 wysłana przez Poklik »

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #934 dnia: Maj 03, 2007, 21:10:55 »
Siedziałem chwilę na kiblu i tak mi się skojażyło kilka faktów:

Ktoś tu pisał, że zamiast shella można odpalić dowolny program WinCE, WMowskie nie ruszą, jako przykład podał jakiegoś Task Managera, którym można było odpalać normalnie prorgamy dla CE.

Do czego zmierzam:

Tu drugi wątek, co za chwilę połaczy się w całość. Programy dla WM nie odpalają na CE bez fake dll'ów.

Wątek trzeci: Programy dla WM nie odpalają na WM bez shella (shell32.exe)

A teraz całość:
Może by tak spróbować podłożyć task managera dla ce jako shell, przygotować program dla wm(do uruchomienia) i do tego programu dorzucić fake dll'sy z CE???
Na mój czasem głupi gust teoretycznie ta sztuczka powinna się udać i nie dość że mając własnego shella odpalimy programy z WM to jeszcze pasek menu bez kombinowania powinien spocząć na górze(w końcu zdaje się że mamy .net 4.2 CORE, a właśnie na PNA z .net 4.2 CORE używa się najczęściej fake dll'i). A potem źródła explorera w ruch i piszemy shella z prawdziwego zdarzenia

----
Poklik - mówimy o tym samym screenie, poprawiłem chwilę temu z Reso na GSFinder ;-). A aktywnym oknie na tym screenie jest IE, zauważ że na softkeysach nie ma menu IE czyli VIEV i TOOLS tylko OK i HELP

BTW: Nie dziwię się Jakubowi, ze tu zajrzał. W końcu jesteśmy 5 co do długości wątkiem na tym forum
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2007, 21:13:28 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

« Odpowiedź #935 dnia: Maj 03, 2007, 21:14:50 »
Bat: nawet nie wiedziałem, że FloatME jest takie sławne. ;D Jednak nie ma się co czepiać _TB_TB_, był pierwszy, sam napisał ten programik, a zresztą mieliście (nie piszę, że mieliśmy, gdyż wtedy jeszcze nie było mi w głowie pisanie czegoś na PPC) dużo czasu, aby być pierwsi. :) Parę linijek kodu... Usercontrol faktycznie trochę się spóźnił. ;)
A co do jakichkolwiek zbieżności FloatME z projektem VJS to tu jest całe wyjaśnienie: ;)
Heh też właśnie znalazłem ten wątek :P VJ pisze tam, że praktycznie robi WŁASNEGO shella :o

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #936 dnia: Maj 03, 2007, 21:22:55 »
:-X :-X :-X Przeczytałem. Nie skomentuję - mówiłem, żeby nic nie ujawniać póki nie skończymy i nie wiadomo kto widział teraz nasze screeny. To się może źle skończyć. Ale _TB_TB_ wszystko wypaplał :P

Swoją drogą użytkownicy tego forum są dość śmieszni, czytając ich niektóre posty chciało mi się śmiać. Amerykanie chyba żyją w swoim świecie :) W sumie po przeczytaniu to nawet widzę, że nie ma czego się bać ;D Jakie oni mają średnie IQ? :D
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2007, 21:25:49 wysłana przez Bat· »

*

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
« Odpowiedź #937 dnia: Maj 03, 2007, 21:26:09 »
Na szczęście źródła mamy na PW, ale ktoś patrząc na moje screeny (WisBar a'la CE + cLaunch) mógł faktycznie pomyśleć, że nam się udało

Też to przeczytałem do końca i nie kapuję ostatniego postu Nothina ;-)

I (bo chyba nie przeczytaliście) cytat mojego poprzedniego postu

Siedziałem chwilę na kiblu i tak mi się skojażyło kilka faktów:

Ktoś tu pisał, że zamiast shella można odpalić dowolny program WinCE, WMowskie nie ruszą, jako przykład podał jakiegoś Task Managera, którym można było odpalać normalnie prorgamy dla CE.

Do czego zmierzam:

Tu drugi wątek, co za chwilę połaczy się w całość. Programy dla WM nie odpalają na CE bez fake dll'ów.

Wątek trzeci: Programy dla WM nie odpalają na WM bez shella (shell32.exe)

A teraz całość:
Może by tak spróbować podłożyć task managera dla ce jako shell, przygotować program dla wm(do uruchomienia) i do tego programu dorzucić fake dll'sy z CE???
Na mój czasem głupi gust teoretycznie ta sztuczka powinna się udać i nie dość że mając własnego shella odpalimy programy z WM to jeszcze pasek menu bez kombinowania powinien spocząć na górze(w końcu zdaje się że mamy .net 4.2 CORE, a właśnie na PNA z .net 4.2 CORE używa się najczęściej fake dll'i). A potem źródła explorera w ruch i piszemy shella z prawdziwego zdarzenia

« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2007, 21:28:30 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #938 dnia: Maj 03, 2007, 21:37:36 »
xoen przecież napisał, żeby robić skróty do okienkowania, bo oni chcieli od razu okna. To jedna ze śmieszniejszych rzeczy :)

Twój post, kitor, czytałem - ale co mam odpowiedzieć, skoro to kwestia dla posiadaczy WinCE :P Mogę jedynie popatrzeć ;D

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #939 dnia: Maj 03, 2007, 21:40:12 »
Swoją drogą użytkownicy tego forum są dość śmieszni, czytając ich niektóre posty chciało mi się śmiać. Amerykanie chyba żyją w swoim świecie :) W sumie po przeczytaniu to nawet widzę, że nie ma czego się bać ;D Jakie oni mają średnie IQ? :D
Z tym akurat muszę się zgodzić. Polskie dzieci neostrady to przy nich inteligenci :P (oczywiście mowa tu tylko o małej części, a nie o wszystkich użytkownikach XDA-Dev!).

Kitor: przeczytałem, jednak cosik nie mogę się skupić i pojąć o co ci chodzi.  ;D Wiedz tylko, że w pocketach nie mamy takiego WinCE jak w PNA. Te systemy naprawdę mają "drobne" różnice nie tylko w wyglądzie.

*

• 6211
« Odpowiedź #940 dnia: Maj 03, 2007, 21:56:15 »
Po kolei:
Ktoś kiedyś pisał, że zamiast shela WM da się podłożyć w rejestrze w HKLM/Init jakiegoś task managera dla CE i z niego odpalać programy (oczywiście WMowskie nie odpalą). Ja chciałem pójść o krok dalej i spróbować z takiego taskmana odpalić jakiś program dla WM  z podłożonymi fake-dll'ami. Pamiętajmy, że to właśnie te fake'i powodują że w CE menu_worker jest na górze a nie na dole.
Jeśli by to jakimś cudem ruszyło to tylko krok (a właściwie program) dzieli nas od własnego shella
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2007, 22:05:24 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

nothin

« Odpowiedź #941 dnia: Maj 04, 2007, 07:57:28 »
Po kolei:
Ktoś kiedyś pisał, że zamiast shela WM da się podłożyć w rejestrze w HKLM/Init jakiegoś task managera dla CE i z niego odpalać programy (oczywiście WMowskie nie odpalą). Ja chciałem pójść o krok dalej i spróbować z takiego taskmana odpalić jakiś program dla WM  z podłożonymi fake-dll'ami. Pamiętajmy, że to właśnie te fake'i powodują że w CE menu_worker jest na górze a nie na dole.
Jeśli by to jakimś cudem ruszyło to tylko krok (a właściwie program) dzieli nas od własnego shella

..nie czytałeś całego wątku, w którym teraz jesteśmy... zrób totalny ovverride systemu... ciekawe jak, skoro to nie jest zabawa w fake dlle właśnie...proste pytanie: co zrobisz, by poprzeć funkcje dlli rejestrem, odniesieniami i powiązaniami do innych dlli, gdy wszystko na siłę pobierane jest z /windows. aygshell z wince a core.dll z wm06? lol.

Nic to , powodzenia.
Dobra robota, panowie, z kodem, keep it up.

Cytat: Sanjuro
VJ pisze tam, że praktycznie robi WŁASNEGO shella :o
mhm,...od dwóch lat nic nie pisze. założę się, że stracił zainsteresowanie przez mnogosc problemów/prędkośc działania skinowania całości GUI.

VJFullscreenTSC?
co ma do tego fullscreen terminal services client?

BTW: Nie dziwię się Jakubowi, ze tu zajrzał. W końcu jesteśmy 5 co do długości wątkiem na tym forum
DZIE-KU-JE-MY. Tłumy szaleją, kobiety płaczą.

Co do licznika postów to może mi ktoś wyjaśnić po jakiego grzyba jest taki cudak? Przez to niektórzy błednie myślą, że jak ktoś ma 5362546352876 postów to jest mistrz wszystkich mistrzów i wie więcej niż ten co ma 10 postów :| To już lepiej podchwycić pomsł z elektrody gdzie jest licznik POMÓGŁ albo coś na ten styl :P

co do licznika wiadomości, już parę razu się prosiłem, zeby mi skasowano do zera.. i nic. a zawsze sobie mogę doliczyć te 1256 chyba postów z drugiego konta...piszę, to przybywa.... teraz na szczęscie mozna sobie kasować posty i wpisy...
zresztą, kazdy moze popatrzeć na przekrój twórczości userów, ta funkcja mi się podoba...
http://pdaclub.pl/forum/index.php?action=profile;u=24531;sa=showPosts
można się pośmiać ogólnie czytając niektóre profile.
« Ostatnia zmiana: Maj 04, 2007, 08:15:20 wysłana przez nothin »

*

• 6211
« Odpowiedź #942 dnia: Maj 04, 2007, 09:38:54 »
.nie czytałeś całego wątku, w którym teraz jesteśmy... zrób totalny ovverride systemu... ciekawe jak, skoro to nie jest zabawa w fake dlle właśnie...proste pytanie: co zrobisz, by poprzeć funkcje dlli rejestrem, odniesieniami i powiązaniami do innych dlli, gdy wszystko na siłę pobierane jest z /windows. aygshell z wince a core.dll z wm06? lol.
Wątek czytałem od początku i to kilka razy. Sam podawałeś .cpl-a do robienia path'ów. Niech mi ktoś napisze tylko jak podłożyć i jakiego task managera to przetestuję swoją wersję (jak nie sprawdzę to nie uwerzę ;-) ), najwyżej dowiem się że nie miałem racji

DZIE-KU-JE-MY. Tłumy szaleją, kobiety płaczą.
Trochę złośliwy ostatnio jesteś

co do licznika wiadomości, już parę razu się prosiłem, zeby mi skasowano do zera.. i nic. a zawsze sobie mogę doliczyć te 1256 chyba postów z drugiego konta...piszę, to przybywa.... teraz na szczęscie mozna sobie kasować posty i wpisy...
zresztą, kazdy moze popatrzeć na przekrój twórczości userów, ta funkcja mi się podoba...
http://pdaclub.pl/forum/index.php?action=profile;u=24531;sa=showPosts
można się pośmiać ogólnie czytając niektóre profile.

De facto starzy bywalce jak zobaczą nicka "Nothin" i 0 postów to będą i tak wiedzieć że to ten Nothin. Ale ktoś kto się dopiero zarejestrował i ma marne 10 postów na 99% cię pojedzie jak będziesz z zerowym kontem proóbwał pomóc. Ile razy newbie wdają się w pyskówki z osobami ponad 1000 postów

Tymczasem wróćmy choć trochę do tematu i proszę żeby ktoś mi napisał jak podłożyć i jakiego task managera za shella, w obecnej chwili i tak stoję przed HR

[edit]
A tak na marginesie to coś mi się porobiło z systemem (GSPlayer dla WM):

chyba zrobię downgrade do PPC2002 i zabawię sie romem 3.0 Simpada
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2007, 16:53:13 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

nothin

« Odpowiedź #943 dnia: Maj 04, 2007, 11:30:21 »
[edit]
A tak na marginesie to coś mi się porobiło z systemem (GSPlayer dla WM):

wgrałeś jakiś gsgetfile ostatnio?

*

• 6211
« Odpowiedź #944 dnia: Maj 04, 2007, 11:37:12 »
Właśnie o to chodzi, że nie. Wogóle coś mi się chrzani z sys - po resecie i załadowaniu się wszystkiego sam się wyłącza, przez ostatnie dni nie raczył się ładować (37% i koniec), teraz to, ale to jest fajne ;-). Niestety efekt taki jest tylko w GSPlayer

Chwila, chyba wiem! Na karcie pamięci mam zrzucony rom Simpada i do path'a dorzuciłem ścieżkę do katalogu z romem. Jednak pliki z CE nam się przydadzą!

[edit]
lol - tam nie ma żadnego gsgetfile.dll ?!
« Ostatnia zmiana: Maj 04, 2007, 11:43:00 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #945 dnia: Maj 04, 2007, 11:43:19 »
jak potrzebujecie kogoś do testowania na 2003SE to ja sie zgłaszam ;]
tylko co testować, te wincemody Poklika?

*

• 6211
« Odpowiedź #946 dnia: Maj 04, 2007, 11:45:04 »
Póki co tak, możliwe że Sanjuro dorzuci do tego program wrzucający Traya na pasek zadań

*

Offline usercontrol

• 393
  • Sprzęt: HTC Touch Pro2, Newton OMP
« Odpowiedź #947 dnia: Maj 04, 2007, 13:31:27 »
Sorry, że pytam jeszcze raz odnośnie rozpakowywania romów:
1. Czym rozpakować rom DOTa 320? dumprom nie daje rady.
2. Który palmtop z ARM (najlepiej X-Scale) ma WinCE? Skąd pobrać rom?

Za odpowiedzi dzięki.

Dokonałem właśnie sporego odkrycia.

*

• 6211
« Odpowiedź #948 dnia: Maj 04, 2007, 13:38:37 »
Romu od Dota 320 NIE DA SIĘ ROZPAKOWAĆ żadnym znanym nam narzędziem. W tym wątku było to kilka razy wałkowane.
Są różne przemysłowe palmtopy z Windows Mobile/Windows CE, możesz sobie wersje wybierać. Do nich jest największa szansa dorwania romu. Tyle z faktów. Właśnie próbuję też dobrać się do tego eng5551.pak

[edit]
Zmusiłem się i naskrobałem maila do DoTela w sprawie narzędzia do rozpakowania pliku/romu w normalnym pliku (.bin/.nb0). Zobaczymy, co z tego wyjdzie
« Ostatnia zmiana: Maj 04, 2007, 14:21:57 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

Offline usercontrol

• 393
« Odpowiedź #949 dnia: Maj 04, 2007, 14:32:42 »
Nie napiszą, jak rozpakować. Bo niby dlaczego?

*

• 6211
« Odpowiedź #950 dnia: Maj 04, 2007, 14:44:56 »
Zobaczymy. Nie napiszą to trudno. A jak napiszą...

Zawsze to coś próbowałem robić

*

Offline usercontrol

• 393
« Odpowiedź #951 dnia: Maj 04, 2007, 15:06:19 »
Zna ktoś odpowiednik regsvr32 z win32 w systemie CE lub Windows Mobile?

10 hardresetów później...
Pytanie raczej retoryczne...zna ktoś dobrze proces ładowania systemu?
« Ostatnia zmiana: Maj 04, 2007, 15:13:44 wysłana przez usercontrol »

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #952 dnia: Maj 04, 2007, 16:52:40 »
usercontrol - a za co odpowiada regsvr32?

Poklik - spóźnione życzenia z okazji urodzin, wszystkiego najlepszego ;D Może w nastroju urodzinowym coś pójdzie do przodu :D

*

• 6211
« Odpowiedź #953 dnia: Maj 04, 2007, 17:01:27 »
Regsvr32 służy zdaje się do rejestrowania .dlli w systemie

*

Offline usercontrol

• 393
« Odpowiedź #954 dnia: Maj 04, 2007, 18:31:55 »
Tak wlasnie, ta funkcja rejestruje biblioteki DLL.
Tylko sie dowiem to bedzie mozna zamknac watek ;D

What You gonna do!:D
« Ostatnia zmiana: Maj 04, 2007, 18:36:23 wysłana przez usercontrol »

*

• 6211
« Odpowiedź #955 dnia: Maj 04, 2007, 18:33:51 »
A co wpadłeś na pomysł co i jak?

*

nothin

« Odpowiedź #956 dnia: Maj 04, 2007, 18:38:32 »
Tak wlasnie, ta funkcja rejestruje biblioteki DLL.
Tylko sie dowiem to bedzie mozna zamknac watek ;D

What You gonna do!:D

a co, masz metodę na rename  kluczowych dla sysu bibliotek?

*

Offline usercontrol

• 393
« Odpowiedź #957 dnia: Maj 04, 2007, 18:41:31 »
Po prostu tak sobie zaczelem myslec heeeh hmm kilka doswiadczen, mnostwo emocji i entuzjazmu, ;D, ogarnelem temat ;)

*

• 6211
« Odpowiedź #958 dnia: Maj 04, 2007, 18:45:34 »
My tu pomijając kod źródłowy, który na PW chodzi oczywiście, piszemy wszystko co i jak to może i ty napiszesz. Bo ktoś może się poczuć jak ty i TB_TB kiedy ujawnił FloatMe...

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #959 dnia: Maj 04, 2007, 18:45:45 »
Bat: Dziękuję ;)

Usercontrol: ehh... Szkoda, że dużo piszesz, a mało robisz. :( My ciągle czekamy chociaż na jakieś info co wogóle zamierzasz zrobić (dalej próbujesz odpalać WinCE na WM?).

Kitor: to coś podobnego jak wysyłanie maila do M$ w sprawie cracka do Windowsa. ;D

OT:
Co do tego programiku na kwadratowe ekrany: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=66806.msg439000
Koniec OT.