Sanjuro: wreszcie potestowałem twoją wersję WCEM i muszę przyznać, że nieźle to wygląda w praktyce.

Może faktycznie timery będą dobrym rozwiązaniem... Jak tak patrzę w źródła WisBara to mam dziwne wrażenie, że jednak on także korzysta z timerów do sprawdzania uruchomionych programów, jednak mogę się mylić.
Aktualnie próbowałem zmodyfikować WisBara i jakoś w miarę to wygląda. Zostało mi jeszcze tylko dodanie warunków na sprawdzanie, czy program nie jest już zokienkowany (inaczej program robi się niezbyt wydajny i widać odświeżanie okienka).
A właśnie, czy ktoś wpadł na pomysł jak rozwiązać sprawę z tymi menu_workerami w okienku aplikacji?
A więc podsumujmy co jeszcze trzeba zrobić:
-menu_workery w oknie aplikacji,
-usunąć automatyczne maksymalizowanie się niektórych zokienkowanych aplikacji (jak np. TCPMP),
-można jeszcze pomyśleć nad tym 26 pikselowym wolnym obszarem na górze ekranu do którego nie można przesunąć żadnego okienka,
-zrekonstruowanie taskbara i desktopu,
-możemy pokusić się o zmianę wyglądu okienek na bardziej normalne.

Kitor: sprawdziłem i faktycznie jest to PB 4.2. :o Dzięki za znalezienie linka!

A co do kompilacji to jak już pisałem w innym wątku, trzeba to przepisać od nowa dla WM inaczej nic nie zrobisz (chyba, że znajdziesz PB dla WM

).
Dla użytkowników WM, którzy nie chcą się załamać NIE POLECAM ściągania tego programu, gdyż obali to wszystko to czym M$ was od dawna karmił.

Choćby prawdziwy WinCE w praktyce jest BARDZO podobny do desktopowych wersji Windowsa. Polecam przejrzeć to co oferuje goły system, czyli różnej maści serwery, DirectX (D3D, DDraw), IE w wersji 6.0 (i jest to zapewne idealna konwersja IE 6.0 z PC, zawiera skryptowanie JS i VB) itp. Do tego to, czym M$ podniecał się w WM5.0 istnieje już w 4.2, czyli m.in. podział RAM jako tylko RAM i ROM jako dysk, pełny pakiet office itp.
Ogólnie rom, który zawiera WSZYSTKIE możliwe dodatki to waga około 64MB, szkoda, że żaden producent nie odważy się wrzucić takiego wszystkomającego systemu do swego urządzenia.

PS. Wszystkie graficzki jak i cały shell z tego co widać w PB jest zawarty w AYGSHELL.DLL.