Windows Mobile vs Windows CE - słów kilka

• 1198 Odpowiedzi
  • 253646 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

nothin

Odp: Windows Mobile vs Windows CE - słów kilka
« Odpowiedź #690 dnia: Kwiecień 19, 2007, 20:27:57 »
eheheh sleek look w toku:
zauważcie, ze napisy na softbuttonach są jakby osobnym tworem...

kolejny problem:

programy, ktore wyrzucają okienkowe komunikaty są maksymalizowane...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2007, 20:36:44 wysłana przez xoen/nothin »

« Odpowiedź #691 dnia: Kwiecień 19, 2007, 20:32:41 »
I takie pytanie - czy można zmienić atrybuty okna na stałe, jego właściwości? Chodzi o to, żeby programy po zokienkowaniu nie rozciągały się na full screen jak np. przejdziemy do innego programu i znowu do tego,
pfff.... trzebaby jakąś tablicę zmodowanych progsów zrobić, ale wtedy trzeba jakoś rozpoznawać progsy, tak więc trzeba by coś wykombinować z nazwą uchwytu czy cóś na ten styl.

W każdym razie, jak już rozgryziemy jak wrzucić belkę menu do okna, może warto byłoby do programu dopisać funkcję, która automatycznie będzie także okienkować wszystkie programy z menu w środku? :)
To nie powinno być trudne gdy, bedziemy w stanie zrobic to co wyżej napisałem (w tym i poprzednich postach).

xo no już pisałem że trzeba bedzie określać nie tylko nowe okno, ale też sprawdzać czy to okno:
- nie jest FullScreen'owe,
- nie jest okienkowe,
- posiada własnego menu_workera -> i to chyba będzie najtrudniejsze :/ bo jak narazie to nie widzę żadnych powiązań między menu_workerami a programami je tworzącymi :(

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #692 dnia: Kwiecień 19, 2007, 22:07:52 »
cenzura ;-)
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2008, 21:44:23 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #693 dnia: Kwiecień 19, 2007, 22:18:18 »
Sanjuro: także zastanawiam się nad tymi menu_workerami i mam taką luźną koncepcję. Program przy włączeniu zlicza wszystkie okna "menu_worker" i zapisuje ich ilość w zwykłym integerze. Następnie jeżeli program "zauważy" odpalenie programu wtedy ponownie zlicza onkienka workerów i porównuje starego inta z nowym: jeżeli stary==nowy wtedy nic nie rób z menu_workerem, jeżeli stary!=nowy wtedy FindWindow((L"menu_worker"), (L"")) (o dziwo zawsze ta funkcja znajduje odpowiedniego menu_workera, i niech lepiej tak pozostanie ;) ), stary=nowy  i dalsze instrukcje.

Kitor: to normalna reakcja. :) W moim programiku wrzucam okieno aplikacji do okienka menu_workera i to okienko aplikacji nie ma żadnych pasków i "uchwytów", a floatme zmienia styl okienka na... okienko z ładnym uchwytem na górze.

OT: Kitor: a może ty wiesz, czy w h38xx jest możliwość flashowania bezpośrednio z karty?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2007, 22:19:55 wysłana przez Poklik »

*

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
« Odpowiedź #694 dnia: Kwiecień 19, 2007, 22:23:09 »
Nie wiem, i nic o czymś takim nie słyszałem. Wiem tylko o usb i comie

Czyżbyś ubił ;-)

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #695 dnia: Kwiecień 19, 2007, 23:12:36 »
Kitor: Rozwiązanie problemu stało cały czas mi przed nosem... Przecież h3870 ma takie samo złącze co h4150, więc po małej przeróbce stacji dokującej powinienem się połączyć. A jest mi to potrzebne do update systemu do WM2003, PPC2002 ma bardzo starego BT Stacka (nie działa na nim multiplayer w Warfare inc. ;D ).
Ok, kończę te OT i sorry.  :-[
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2007, 23:14:07 wysłana przez Poklik »

« Odpowiedź #696 dnia: Kwiecień 19, 2007, 23:49:02 »
Chyba znalazłem rozwiązanie problemu który menu_worker do którego okna :D Progs do testu umieszczam tutaj xxxx, a zmienioną część źródła na PW. Wg pierwszych testów nie probuje już okienek na siłę rozciągać na FullScreen'a (tych co nie mają menu_workera).

Tylko powiedzcie mi jeszcze... menu_worker ten z today'a to do czego może być przypięty? Bo jak jest okienkowa aplikacja to pasuje przywrócić tego menu_workera z today'a.

« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2007, 14:34:39 wysłana przez Jakub Kańczugowski »

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #697 dnia: Kwiecień 19, 2007, 23:58:56 »
Śmiga, nie rozwala okien, dobra robota :) Dziękuję, jadę na weekend w podróż i przyda się :D

Ale 40th player dalej lipa

*

nothin

« Odpowiedź #698 dnia: Kwiecień 20, 2007, 00:05:56 »
Śmiga, nie rozwala okien, dobra robota :) Dziękuję, jadę na weekend w podróż i przyda się :D

Ale 40th player dalej lipa

btw, lipa, bo masz może square w prefsach właczone, wtedy robi się kwardat i u mnie... jeśli o tym mówisz.. poza tym 40iplay ma w sobie dziwną opcję fullscreenu, który likwiduje taskbara....
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 20, 2007, 00:24:32 wysłana przez xoen/nothin »

« Odpowiedź #699 dnia: Kwiecień 20, 2007, 00:14:15 »
U mnie wszystko gra, mam na iPlay'a fullscreenie

*

• 6211
« Odpowiedź #700 dnia: Kwiecień 20, 2007, 07:27:07 »
Problemy:
Problem z TC pozostał aktualny (brak paska narzędzi)
W TCPMP brak paska przewijania i obrazu (obraz jest dopiero w fullscreenie), w stosunku do wcześniejszej wersji wcięło suwak głośności
jednak sipbuton wraca na dół
W PocketWordzie nie da się wyświetlić paska narzędzi (coś go zakrywa?)

Co się poprawiło:
40th iPlay chodzi na fullscreenie bez kłopotów
Okienka już nie są rozciągane na fullscreen
Na NoviiRemote Deluxe nie wyrzuca paska menu na wierzch jak w poprzedniej wersji (program go ukrywa), ale jak kliknę na menu, to widzę tylko traybar todaya

Jesteśmy na dobrej drodze.

BTW: Poklik, testowałeś???

« Odpowiedź #701 dnia: Kwiecień 20, 2007, 07:46:15 »
Dzisaj jak starczy mi czasu to będe próbował uruchomić hooka CBT tzn będę sprawdzał czy jest wogóle w PPC :|

*

Offline processor

• 691
    • Radio i telewizja w Małopolsce
  • Sprzęt: XDA Exec, iPAQ 3870
« Odpowiedź #702 dnia: Kwiecień 20, 2007, 08:36:33 »
Mam propozycję aby program kontrolujący tworzył nowe okna i wrzucał do nich menu_workery oraz zawartość.

Okno takie można poobklejać grafikami BMP, indeksowanymi skompresowanymi w RLE (takie są w granicach 200-600B, sam tak zrobiłem takie do Wisbara, ale bez kompresji RLE bo nie chciały działać) albo gradientami. Okno byłoby pozbawione wszelkich ramek i paska programu, tych które są automatycznie tworzone przez gwes.exe i shell32.exe, w zamian za grafiki. W oknie może być coś w formie Delphiowego ScrollBox do którego będą wrzucane menu_workery oraz cała zawartość programu.

Program można kontrolować z Panelu Sterowania, a obklejenie bitmapami i gradientami pozwoli na łatwą zmianę styli i ich edycję, można zrobić takie themsy jak Klasyczny XP, CE, XP, Vista.

Narazie brakuje mi czasu, ale zbliża się wolne to pokombinuję z taskbarem.

Mam jeszcze takie propozycje aby schować menu_workera tak aby system nie musial go nawet rysować, można ściągać ikony traya do stworzonego taskbara, oraz stworzyć innego menu_workera który będzie ograniczony do 18px tak jak pasek programu (też 18px).

Coś w formie:

Zrobiłem sobie fajny themes w Wisbarze + cLauncher i tło xp w today. Jak wrócę do domu (ze szkoły  ;) ) to je pokaże w temacie "Wasz ekran today".

*

Offline Kargul.pl

• 303
  • Sprzęt: Mitac Mio269+ WinCE 4.2 .NET
« Odpowiedź #703 dnia: Kwiecień 20, 2007, 14:34:05 »
A "walczę" z tym:

Jakbyś określił co to za proces z tym TEMP np. za pomocą WinCETree to może udałoby się tego tempa ukrywać.

i takim układem aplikacji:

Część aplikacji wygląda i działa normalnie ale jest dużo takich które się buntują :/
pfff... czyli chodzi ci o aplikacje Portrait? Jeśli tak to możesz niewiele zdziałać z tym, ale w podobny sposób co na TEMP'a może dałoby się wymuszać przesuniecie/zmianę rozmiaru każdego programu (sic!)

Ustaliłem za pomocą WinTreeCE co trzeba wyłączyć, żeby nie pokazywało się to okienko TEMP ale czy jest jakiś sposób, żeby ukrywało/wyłączało się samoczynnie???

*

• 6211
« Odpowiedź #704 dnia: Kwiecień 20, 2007, 15:34:21 »
cenzura ;-)
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2008, 21:45:56 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #705 dnia: Kwiecień 21, 2007, 22:25:31 »
Sanjuro: wreszcie potestowałem twoją wersję WCEM i muszę przyznać, że nieźle to wygląda w praktyce. ;) Może faktycznie timery będą dobrym rozwiązaniem... Jak tak patrzę w źródła WisBara to mam dziwne wrażenie, że jednak on także korzysta z timerów do sprawdzania uruchomionych programów, jednak mogę się mylić.

Aktualnie próbowałem zmodyfikować WisBara i jakoś w miarę to wygląda. Zostało mi jeszcze tylko dodanie warunków na sprawdzanie, czy program nie jest już zokienkowany (inaczej program robi się niezbyt wydajny i widać odświeżanie okienka).
A właśnie, czy ktoś wpadł na pomysł jak rozwiązać sprawę z tymi menu_workerami w okienku aplikacji?

A więc podsumujmy co jeszcze trzeba zrobić:
-menu_workery w oknie aplikacji,
-usunąć automatyczne maksymalizowanie się niektórych zokienkowanych aplikacji (jak np. TCPMP),
-można jeszcze pomyśleć nad tym 26 pikselowym wolnym obszarem na górze ekranu do którego nie można przesunąć żadnego okienka,
-zrekonstruowanie taskbara i desktopu,
-możemy pokusić się o zmianę wyglądu okienek na bardziej normalne. :)

Kitor: sprawdziłem i faktycznie jest to PB 4.2.  :o Dzięki za znalezienie linka!  ;D A co do kompilacji to jak już pisałem w innym wątku, trzeba to przepisać od nowa dla WM inaczej nic nie zrobisz (chyba, że znajdziesz PB dla WM :D ).

Dla użytkowników WM, którzy nie chcą się załamać NIE POLECAM ściągania tego programu, gdyż obali to wszystko to czym M$ was od dawna karmił.  ;D Choćby prawdziwy WinCE w praktyce jest BARDZO podobny do desktopowych wersji Windowsa. Polecam przejrzeć to co oferuje goły system, czyli różnej maści serwery, DirectX (D3D, DDraw), IE w wersji 6.0 (i jest to zapewne idealna konwersja IE 6.0 z PC, zawiera skryptowanie JS i VB) itp. Do tego to, czym M$ podniecał się w WM5.0 istnieje już w 4.2, czyli m.in. podział RAM jako tylko RAM i ROM jako dysk, pełny pakiet office itp.
Ogólnie rom, który zawiera WSZYSTKIE możliwe dodatki to waga około 64MB, szkoda, że żaden producent nie odważy się wrzucić takiego wszystkomającego systemu do swego urządzenia.  :(

PS. Wszystkie graficzki jak i cały shell z tego co widać w PB jest zawarty w AYGSHELL.DLL.

*

Offline Kargul.pl

• 303
« Odpowiedź #706 dnia: Kwiecień 21, 2007, 23:04:10 »
PS. Wszystkie graficzki jak i cały shell z tego co widać w PB jest zawarty w AYGSHELL.DLL.

Hmmm... Czyli wszystkie grafiki w WInCE 4.2 "mieszczą się" w kilku/kilkudziesięciu kilobajtach??? Największy AYGSHELL.DLL jaki widziałem ma 41kb a najmniejszy zaledwie 7,5kb.

Pozdro!
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2007, 11:15:22 wysłana przez Kargul.pl »

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #707 dnia: Kwiecień 21, 2007, 23:16:37 »
Nie, to nie.  :P ;D Faktycznie trochę się zagalopowałem z tymi graficzkami, zawiera on (teraz napiszę "chyba", żeby potem znowu nie było ;) ) API shella, jednak i tak to nic nam nie daje... Mnie bardziej teraz interesuje co można zrobić z tymi menu_workerami.
PS. AYGShell w PB 4.2 waży ponad 400kb...

*

• 6211
« Odpowiedź #708 dnia: Kwiecień 22, 2007, 08:26:39 »
A jedynie grafika z menu start i ikonki paska zadań/pulpitu są w explorer.exe :-/. Już nawet przerobiłem boczny obrazek na "Windows CE for PocketPC 2003" ;-). Teraz faktycznie patrząc na ilość błędów przy kompilacji, program będzie wymagał "delikatnych" przeróbek.

PS: Explorera nie udało mi sie nawet pod emulator skompilować :o

*

Offline Kargul.pl

• 303
« Odpowiedź #709 dnia: Kwiecień 22, 2007, 11:17:00 »
@Poklik
Masz może na kompie ten 400-stu kilowy ;) AYGSHELL w postaci biblioteki DLL???

*

• 6211
« Odpowiedź #710 dnia: Kwiecień 22, 2007, 19:59:28 »
Poklik - jakbyś mógł luknąć w samą część od desktopa w explorerze, może jakoś zrobilibyśmy z tego plugin do todaya

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #711 dnia: Kwiecień 22, 2007, 20:18:42 »
Kargul.pl: Zbudowanie pełnego romu trwa coś z ponad godzinę + zabiera ponad 1 gb miejsca na dysku, więc niestety to nie dla mnie.  ;D Jednak tworząc nową platforę podczas wyboru AYGSHELL przewidywalna wielkość romu końcowego wynosi +400kb.
Jednak ten aygshell ma ciekawe funkcje, choćby ta od szukania menu_workerów odkryta przez Sanjuro. Przejrzę jeszcze tego aygshella, może ma jeszcze jakieś przydatne funkcje...

Kitor: nie ma mowy, ja tam nie zaglądam.  ;D A tak serio to jeżeli już umiałbym na tyle WinAPI to prędzej napisałbym swoją wersję eplorera zamiast tworzyć następnego zbędnego plugina do Today, jednak w takiej sytuacji, gdy jestem w tej dziedzinie początkujący nic nie wskóram. :)

A na odświerzenie wątka zarzucam programikiem: ;)
http://www.poklik.yoyo.pl/pliki/projekty/wincemod/wincemod004.exe (1,26kb)
Teoretycznie program robi niemal to samo co WinCEMod od Sanjuro, jednak tak naprawdę napisałem go od początku, uwzględniając funkcję z wyszukiwaniem m_w od Sanjuro. Program wyłącza się poprzez wyłączenie okienka programu, czyli wincemodMAIN.
A co do WisBara to porzuciłem ten pomysł. Zwykły timer wydaje się być znacznie wydajniejszy i cały kod przynajmniej mamy pod kontrolą. ;)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2007, 20:21:55 wysłana przez Poklik »

*

• 6211
« Odpowiedź #712 dnia: Kwiecień 22, 2007, 20:21:34 »
cenzura ;-)
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2008, 21:46:28 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #713 dnia: Kwiecień 22, 2007, 20:29:50 »
Kitor: trochę to dziwne... U mnie działa w porządku. Program ma za zadanie wyrzucenie na wstępie taskbara na dół i menu_workera od Todaya na górę. Następnie jest timer okeinkujący (jeżeli aplikacja jest zaokienkowana wtedy nic nie robi) aktywne aplikacje i (jeżeli poprzedni warunek jest spełniony) wyrzucający menu_workery na górę (jeżeli program ma wogóle m_w).
Oczywiście nie zamykaj okienka wincemodMAIN inaczej program przestaje działać.

EDIT:
A co do menu_workera, to według moich eksperymentów z GetParent to parentem m_w jest... właśnie aplikacja z którą się odpalił. Domyślam się także, że nie można zamienić childa na parenta... ;D
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2007, 21:17:12 wysłana przez Poklik »

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #714 dnia: Kwiecień 22, 2007, 21:40:02 »
Ok, no problemo.  8) Menu workera już mogę przenosić do dowolnego okienka. Szkoda tylko, że wszystko go przysłania. :( Jednak i tak jest nieźle.

Jak widać m_w jest na samym dole przykryty przez wszystkie kontrolki, więc musiałem wszystko ręcznie przesuwać aby można go było zobaczyć.

PS. Nothin: kiedyś był problem z wyświetlaniem napisów w TCPMP pod filmem. Z tego co widzę jest tam osobne okno "Lyrics", może po przeniesieniu go w dół napisy by były pod filmem...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2007, 21:48:28 wysłana przez Poklik »

*

nothin

« Odpowiedź #715 dnia: Kwiecień 22, 2007, 21:53:30 »
PS. Nothin: kiedyś był problem z wyświetlaniem napisów w TCPMP pod filmem. Z tego co widzę jest tam osobne okno "Lyrics", może po przeniesieniu go w dół napisy by były pod filmem...
ohoho, nie pomyślałem o tym, żeby zdumpić tcpmp... sprawdzę... to sie napisze soft do tej zabawy :D

uchachałem się ostatnio przy testowym matrixie :) w pewnym momencie Neo mówi: "Cześć chłopki".... i padłem.

update: okno lyrics jest chyba od pluga do tekstów w mp3...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2007, 22:03:29 wysłana przez nothin »

« Odpowiedź #716 dnia: Kwiecień 22, 2007, 22:22:34 »
Kurcze mi m_w wyrzuca całkowicie na górę, nie w oknie, ale tam gdzie jest m_w today'a

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #717 dnia: Kwiecień 22, 2007, 22:48:20 »
Sanjuro: właśnie o tym kilka razy wcześniej komunikowałem. Jak już wcześniej zauważyłeś menu_worker to także child, dlatego nic nie da się z nim zrobić, więc ja po prostu zmieniłem jego styl na "WS_CLIPCHILDREN" i teraz bangla. ;D

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #718 dnia: Kwiecień 23, 2007, 00:16:19 »
Hah, ale postęp panowie przez moją nieobecność! Jestem bardzo mile zaskoczony - wchodzę na forum i widzę takie rzeczy ;D Mamy więc źródła WinCE, extra :D Poklik - gratulacje wytrwałości. Wisbara olejmy, nie skupiajmy się na udoskonalaniu programu bezinteresownie, który jest płatny >:( Niech się Lakeridge wypcha. Przestaniemy tego używać jak przerobimy cały system :) Teraz wydaje mi się, że to kwestia czasu, metod prób i błędów, poprawiania błędów zauważalnych w innych programach. Będzie dobrze :)

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #719 dnia: Kwiecień 23, 2007, 16:00:11 »
A może ktoś zna jakąś funkcję na uruchomienie zewnętrznego programu? Ja znalazłem tylko Exec, WinExec, ShellExecute, ShellExecuteEx. Dwie pierwsze nie działają (i nawet się nie dziwię ;) ), następna SE także nie działa,  :( ostatnia powinna działać (bo nawet WisBar z niej korzysta) tylko jak dla mnie nie jest zbyt czytelna i wogóle nie wiem jak z niej cokolwiek odpalić.  ;D
Napisałem jeden programik od tworzenia okienek, a drugi to WinCEMod korzystający z tych okienek.

Bat: przecież orginalny WisBar był od zawsze darmowy, otwarty i nie od Lakeridge.  ;D Napisał go kitajec, oto jego strona domowa http://www.walkers.ne.jp/ce00_wisbar.htm I to jest prawdziwy WisBar z kodem źródłowym.
I na twoim miejscu nie był bym takim optymistą.  :) Owszem jest duży postęp, jednak wiele rzeczy jest do zrobienia i to tych najtrudniejszych... Zresztą chciałbym jeszcze osobiście napisać do kogoś z MS WM na temat tych okieniek. Znając ich to możliwe, że jakąś pomoc otrzymamy.  ;D