Windows Mobile vs Windows CE - słów kilka

• 1198 Odpowiedzi
  • 262678 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

nothin

Odp: Windows Mobile vs Windows CE - słów kilka
« Odpowiedź #660 dnia: Kwiecień 18, 2007, 14:48:31 »

Może ktoś zna sposób jak zmusić program, żeby korzystał z biblioteki np. aygshel2.dll zamiast aygshell.dll ???

skoro długośc nazwy jest taka sama(pewnie nieprzypadkowo), mozanby spróbować zmienić nazwę tej biblioteki, do której odnosi się program w hexach tej przegladarki grafiki...,

przykład z xnview..

oczywiscie, jeli w danej bibliotece nie ma danej funkcji, na niewiele się to zda.. ale ja bym probował....
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2007, 14:52:45 wysłana przez nothin »

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #661 dnia: Kwiecień 18, 2007, 15:41:18 »
Kargul.pl - no z tymi dllami to są jaja, sam próbowalem różne rzeczy zrobić z Medionem wujka, gdzie jest czysty CE. System sam w sobie świetny :) Miło by było mieć kompatybilność z WM, a interfejs z Win CE, ale takie rzeczy to tylko w Erze :)

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #662 dnia: Kwiecień 18, 2007, 16:20:09 »
Kargul.pl: rób tak jak ci Nothin pisał, sam tak edytowałem shell.exe. Do tego sprawdź wszystko programem depends.exe od Windows, wtedy będziesz miał czarno na białym, czy ci żadnych bibliotek nie brakuje w systemie. Niestety musisz posiadać do tego cały katalog \Windows ze swojego palmtopa. Da się go zdumpować odpowiednim programem, jednak teraz nazwy nie pamiętam, wiem, że Nothin dawał gdzieś do niego linka...

Jednak jeżeli masz komunikat "'aplikacja' is not a valid Pocket PC application" to znaczy, że program był kompilowany pod inny system (np. nowszego WinCE 5.0) więc od razu możesz sobie to odpuścić.
Natomiast przy komunikatach typu, że "cannot find 'aplikacja' or one of it components" wtedy jest to tylko wina braku dll. Dogranie bibliotek załatwi sprawę.

*

Offline processor

• 691
    • Radio i telewizja w Małopolsce
  • Sprzęt: XDA Exec, iPAQ 3870
« Odpowiedź #663 dnia: Kwiecień 18, 2007, 17:03:08 »
A ja wam coś pokażę:

Dwa razy uruchomiony ten sam Shell32.exe. Moim zdaniem aby uzyskać pełny dostęp do pulpitu trzeba wymieszać lub zastąpić Shell32.exe Explorer.exe z WinCE.

Ma ktoś takiego? Najlepiej żeby był pod 4.00
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2007, 17:08:08 wysłana przez processor »

« Odpowiedź #664 dnia: Kwiecień 18, 2007, 17:32:58 »
Kargul.pl thx za linka, wkoncu mam PowerPointViewera na WM :D

BatSk8 i jak wyczaiłeś coś z tych źródeł do WisBar'a?? Bo ja nieczaję dalej kiedy ma przetwarzać tego defaulta :/ w którym wg mnie jest odwołanie się do funkcji w której są przeszukiwane procesy :|

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #665 dnia: Kwiecień 18, 2007, 18:03:49 »
Hmm... A może po prostu na chwilę obecną przerobimy WisBara (tą wersję z otwartymi źródłami), tak aby przy jego otworzeniu pasek szedł na dół, a przy otwieraniu aplikacji automatycznie się przestawiał menu_worker i/lub aplikacja oknienkowała się... Tak naprawdę jest to kwestia dodania kilku funkcji do main.cpp w WisBarze.
Ehh, jednak chyba będę musiał zainstalować tego eVC.  :P

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #666 dnia: Kwiecień 18, 2007, 18:17:29 »
Sanjuro - nie miałem jeszcze czasu, ostatnio zbyt długo pracuję :(

processor - Poklik pisał, że explorer.exe nie działa na WM :)

Poklik - możemy tak zrobić tymczasowo :) Tylko fajnie jakby ta belka menu wchodziła do okna, to też muszę sprawdzić :)

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #667 dnia: Kwiecień 18, 2007, 19:24:45 »
Processor: znooowu?  ;D Czy na każdej stronie ktoś musi pytać o tego explorera z WinCE?  ;) Przecież narzędzia jak i romy są dostępne bez problemów w necie, więc w czym problem? Do tego pisałem już kilka razy w tym wątku jak wygrzebać pliki z romu Simpada  ;) Oczywiście exeki systemowe są kompilowane tylko pod daną wersję systemu, więc taki explorer z WinCE 3.0, czy 4.1 nie chodzi nawet na WinMobile 2003/ WinCE4.2.

Bat: ok, w takim razie jak zainstaluję eVC i bardziej zapoznam się z kodem WB (a z tym będzie największy problem  ;D ) to postaram się udostępnić jakąś wczesną wersję. A co do tego menu_workera to niestety, chwilowo nie wiem co z nim można zrobić.  >:( Sam nie wiem, może to okienko wyłącza się i ponownie włącza, gdy nawet na chwilkę wyjdziemy z danej aplikacji i pomimo, że okienko przeniosę do okna aplikacji to ono znika i ponownie się pojawia na miejscu wskazanym przez system.  ??? Hmm, nie wiem, jednak wiem, że musi nam się udać jakoś to obejść.  ;D

Kitor: i jak tam z tym PB, są jakieś nowiny? Sam nie wiem, jednak może by nam coś to pomogło w poznawaniu systemu? Jak coś to pisz PW.

BTW. Odpaliłem zDumpa na PC... Świetny, prosty programik! Szkoda, że nie działa na WM2003. No cóż, postaram się zajrzeć w źródła, może uda mi się przekompilować go do starszym WueMów.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2007, 19:26:33 wysłana przez Poklik »

*

Offline Kargul.pl

• 303
  • Sprzęt: Mitac Mio269+ WinCE 4.2 .NET
« Odpowiedź #668 dnia: Kwiecień 18, 2007, 21:14:05 »
@xoen/nothin
Trochę się nie zrozumieliśmy. Jest łatwiejszy sposób na zmianę nazwy DLL-a z jakiego korzysta program - wystarczy ten programik:
http://hpcmonex.net/izemize/exec.zip
Wystarczy, że "pokażemy" mu exe-a lub dll-a programu i dostajemy info o tym jakie biblioteki są używane przez program i możemy zmienić ich nazwy. Niestety np. AM po zmianie nazwy biblioteki pokazuje komunikat o uszkodzonej wersji programu.
Dodatkowo umożliwia zmianę wersji systemu wymaganej przez program.

@BatSk8
WinCe może wyglądać np. tak:

Oczywiście wszystkie te przyciski(Navigation,Movie,itd.) oraz ikonki działają! Czas jest synchronizowany przez GPS.

A tak wygląda "czysty" system:

A "walczę" z tym:

i takim układem aplikacji:

Część aplikacji wygląda i działa normalnie ale jest dużo takich które się buntują :/

@Sanjuro
Link do tej stronki znalazłem już dawno, dawno temu tutaj na forum.

Pozdro!

PS. Jeżeli potrzebujecie jakichś plików z WinCE 4.2 to napiszcie jakich - postaram się je wyciągnąć z mojej nawigacji.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2007, 22:20:09 wysłana przez Kargul.pl »

*

nothin

« Odpowiedź #669 dnia: Kwiecień 18, 2007, 21:31:48 »
hm, dobry ten programik, jeśli chodzi o tą funkcję podmiany :)...

upd: hmm na wince działa 40tiplay?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2007, 00:35:10 wysłana przez xoen/nothin »

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #670 dnia: Kwiecień 18, 2007, 21:42:44 »
Kargul.pl - świetne screeny. Widzę BananaPC? :) Z tego co widzę to programik Poklika może też przydać się do Windowsa CE chociażby żeby poprawić ostatni screen, bo te menu przykrywa taskbar. Dzięki za pomoc :)

*

Offline Kargul.pl

• 303
  • Sprzęt: Mitac Mio269+ WinCE 4.2 .NET
« Odpowiedź #671 dnia: Kwiecień 18, 2007, 22:29:42 »
Kargul.pl - świetne screeny. Widzę BananaPC? :) Z tego co widzę to programik Poklika może też przydać się do Windowsa CE chociażby żeby poprawić ostatni screen, bo te menu przykrywa taskbar. Dzięki za pomoc :)

BananaPC to konieczność - po SR ładuje się standardowa nakładka Mio (jeżeli ją pominę podczas startu to każda próba skopiowania/usunięcia/itd. pliku na karcie pamięci powoduje mryganie ekranu tzn. ekran cały czas się wyłącza i włącza) i muszę mieć BananaPC, żeby ją zamknąć.

Na ostatnim screenie taskbar ma włączone AUTOHIDE :D a ta aplikacja powinna mieć menu na górze ekranu a nie na dole.

« Odpowiedź #672 dnia: Kwiecień 19, 2007, 06:54:22 »
A "walczę" z tym:

Jakbyś określił co to za proces z tym TEMP np. za pomocą WinCETree to może udałoby się tego tempa ukrywać.

i takim układem aplikacji:

Część aplikacji wygląda i działa normalnie ale jest dużo takich które się buntują :/
pfff... czyli chodzi ci o aplikacje Portrait? Jeśli tak to możesz niewiele zdziałać z tym, ale w podobny sposób co na TEMP'a może dałoby się wymuszać przesuniecie/zmianę rozmiaru każdego programu (sic!)

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #673 dnia: Kwiecień 19, 2007, 07:45:09 »
cenzura ;-)
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2008, 21:43:10 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #674 dnia: Kwiecień 19, 2007, 09:02:23 »
pfff... czyli chodzi ci o aplikacje Portrait? Jeśli tak to możesz niewiele zdziałać z tym, ale w podobny sposób co na TEMP'a może dałoby się wymuszać przesuniecie/zmianę rozmiaru każdego programu (sic!)
Przesadzasz.  :P Tutaj starczy tylko przesunięcie menu workera do góry przy starcie aplikacji. Żaden kłopot.  ;)

« Odpowiedź #675 dnia: Kwiecień 19, 2007, 18:37:14 »
Przesadzasz.  :P Tutaj starczy tylko przesunięcie menu workera do góry przy starcie aplikacji. Żaden kłopot.  ;)

Hehe.. no... nie wiem czemu coś innego mi się widziało :P

Zrobiłem test na timerze z tym przerzucaniem menu_workera na górę. Jak chcecie to zobaczcie jak to działa.

Jak na razie program potrafi:
- wyrzucić menu oraz SIP buttona do góry (nie wiem czemu, ale na IcBarze coś mi nie działa ta klawiaturka z paska startowego :( ),
- wykrywać pojawienie się nowych aplikacji (program cały czas działa w tle),
- przesuwa today o 26 pix w dół,

Minusy:
- nie wiem czemu, ale w TotalComanderze jedno menu mi wcięło :/
- jak na razie program nie da się wyłączyć (trzeba softstarta),
- raz zdażyło mi się, że wszystko zwariowało,

Plany:
- jakieś ustawienia by pasowały :P
- ogólna poprawa działania,
- wymyślić sposób na określenie programu i jego komponentów, które należy przemieścić,
- wymyślić jakiś lepszy sposób na działanie w tle,

Programik do testu możecie ściągnąć tu: http://sanjuro.ovh.org/WinCEMod/WinCEMod.exe
Odpowiednim osobom wysyłam też linka ze źródłami do wglądu na PW (jak kogoś przez przypadek pominąłem to dać znać :P ).
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2007, 18:56:01 wysłana przez Sanjuro »

*

nothin

« Odpowiedź #676 dnia: Kwiecień 19, 2007, 19:07:42 »
thx sanjuro, sprawdzę za moment.. :)

panowie , jedna rzecz mnie ciągle męczy, gdy sie bawię przesuwaniem...
uderzyło mnie, jak wygląda desktop, gdy taskbar przesunę 5px poza granicę= część jest poza ekranem - gdyby przesunąc też menubar o te 5px, móc teraz zwiększyć okna programów o te 5 px, ekran maszyny byłby doskonały...  mi się skojarzyło z tymi wąskimi paskami iphonów, wyglada to znakomicie...ok, robię screen...
oczywiście, natenczas nie wiem ,jak przesunąć miejsce "okna" programow, stad ten spaprany pasek pod taskbarem..
jeśli to mi się uda, i jeśli to samo da się zrobić z menubarem...

paski o widocznym rozmiarze y 21 nie sprawiałyby problemów z punktu widzenia uzytkowania....
jeśli nie da się zwiększyć rozmiarów okien programów, to wolne miejsce mogłoby być przenaczone na ZAWSZE widoczny traybar, lub nawet jednolinijkową wtykę today, np , battery status.....

tak.. program dało się przesunąć, okna rozciągnąć nie, ale z kolei co ciekawe, zauważcie, że w TC nie ma klawiaturki z ce , tylko została ta z wmxx...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2007, 19:35:31 wysłana przez xoen/nothin »

« Odpowiedź #677 dnia: Kwiecień 19, 2007, 19:23:54 »
oczywiście, natenczas nie wiem ,jak przesunąć miejsce "okna" programow, stad ten spaprany pasek pod taskbarem..
jeśli to mi się uda, i jeśli to samo da się zrobić z menubarem...

zobacz na te, źródła co ci wysłałem i tam na funkcję
static BOOL Main_OnCreate(HWND hwnd, CREATESTRUCT *pcs)w niej zaraz po menu_workerze przesuwam Today'a (to samo przesunięte w odpowiednie współrzędne powinno usunąć ten pasek), ale nie wiem co mi dokładnie psuje dotyk :/ bo właśnie zauważyłem, że mam wszystko przesunięte :| I nie wiem czy to przesunięcie today'a czy przesunięcie programów :|

*

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
« Odpowiedź #678 dnia: Kwiecień 19, 2007, 19:25:04 »
Sanjuro - mnie nie wysłałeś ^-^

BTW: Ponieważ PB dla .net 4.2 w sensownym czasie miał nie będę, mogę ściągnąć triala dla 5.0. Tylko czy jest sens (pyt. szczególnie do Poklika i Bata)

Jeszcze raz Sanjuro - już testuję ;-)

Chodzi aż za dobrze - tcpmp trochę głupieje z paskami, ale nareszcie jest regulacja głośności na górze xD. Chwilami zcina procka, ale nie na tyle, by zamulić divxy. Jest nieźle, może być lepiej ;-)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2007, 19:33:10 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

« Odpowiedź #679 dnia: Kwiecień 19, 2007, 19:29:32 »
Sanjuro - mnie nie wysłałeś ^-^
Sorka, rzeczywiście umknąłeś mi :P już wysyłam.

xo tak jak w poście wyżej pisałem trzeba przesówać każdy progs o te kilka pix w góre.

*

nothin

« Odpowiedź #680 dnia: Kwiecień 19, 2007, 19:36:31 »
no dobra wiem ,ze trzeba :)

ale teraz: czy dałoby radę zrobić warunek if nowy progs/okno, then przesuń?

btw,skompilowałem i programik działa, zaraz zobaczę, czego brakuje/co się kopsa :)
wygląda to super, zaraz poprzesuwam conieco:)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2007, 19:42:20 wysłana przez xoen/nothin »

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #681 dnia: Kwiecień 19, 2007, 19:40:05 »
Program działa i to prawie świetnie ;) Tj. sam zamienia belki i nie trzeba nic klikać, ale np. są błędy takie, że często widzę softkey "About" tego Pellesa, albo jeśli jakiś program nie ma softkeyów, to ten WinCEMod mu robi jakieś dwa przyciski, które działają. Głupio to wygląda. Przykład w 40c playerze - nie ma belki, a teraz mam :( Fajnie, że gadugadu nie sypie i działa z TCPMP :D Ale w TCPMP nie ma seekbara, muszę okienkować program. Ale to i tak nie problem :) Ciekawie ten sys wygląda teraz :)
Aha i na todayu na siłę mi przywraca softkeye :(
Jeszcze jedna rzecz, która bardzo denerwuje - nie wiem czemu, ale ten progs rozciąga nawet programy w oknach na fullscreen! Wszystko leci na full screen. Nie przeglądałem jeszcze kodu, więc nie wiem czego to wina.

A program da się wyłączyć - iTaskMgr i Process :)

Timer chyba nie obciąża tak systemu, przynajmniej nie zauważyłem, CPU chodzi nadal na 12%, a ramu progs zajmuje tylko 9KB.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2007, 19:44:44 wysłana przez Bat (BatSk8) »

*

• 6211
« Odpowiedź #682 dnia: Kwiecień 19, 2007, 19:41:57 »
cenzura ;-)
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2008, 21:43:47 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

nothin

« Odpowiedź #683 dnia: Kwiecień 19, 2007, 19:44:13 »
problem-kbd button mam na dole ciągle cos go tam przywraca....

błąd/problem- coś się skopało z obslugą buttona close z inclosemobile gesty sie pokopały..
problem- przy wm5storage otwarcie menu powoduje pod menu białe tło na calym ekranie...
problem-TC ma o 26 px mniej, niż powinien...pod listą jest białe miejsce, ktor klikniete, powoduje ukazanie się menu z Tc na górze..
ale po kliknieciu klawiaturki, wyglada to nieźle :)

generalnie: każda funkcja posiada jeszcze osobny obraz... jesli przesuniemy jendo pozostawiając drugie....

myslę, że zabawy będzie co niemiara :D :D

ciekawie działa odpalenie vjtoggletoday po wincemod :)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2007, 19:58:06 wysłana przez xoen/nothin »

*

• 6211
« Odpowiedź #684 dnia: Kwiecień 19, 2007, 19:54:17 »
Nothin - ja problemu z TC nie mam. A klawiaturkę istotnie coś wcina. Jednak ja mam WA, także różnicy nie widzę ;-)

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #685 dnia: Kwiecień 19, 2007, 19:55:29 »
Sanjuro: dzięki za źródełka i wogóle super, że wreszcie się coś ruszyło z automatyzacją WinCEModa. Ja tam jeszcze będę próbował coś zrobić z WisBarem, a nóż coś ciekawego wyjdzie.  ;D

Kitor: ja tam jednak bym pozostał przy PB 4.2... Może jestem trochę wybredny, jednak 5.0 jest trochę zbyt nowy. Zresztą mogę bez problemów poczekać, WinCEModem zajmę się na poważniej (mam nadzieję) dopiero po 15 maja. ;)
Co do WCEMod to jak już pisałem wcześniej chcę wrzucić funkcjonalność 002 do WisBara. Może się uda.

OT: Może ktoś z posiadaczy h38xx czy innego podobnego wie, czy można go sflashować z poziomu karty pamięci, bez łączenia z PC ???

« Odpowiedź #686 dnia: Kwiecień 19, 2007, 19:56:41 »
no dobra wiem ,ze trzeba :)

ale teraz: czy dałoby radę zrobić warunek if nowy progs/okno, then przesuń?

No a czemu nie ;) Wysyłam ci na priva gdzie to zmienić na przykładzie mojego progsa.

Bat (BatSk8), xo, kitor no wiem, że jest jeszcze nie dopracowane. Trzeba jeszcze wykrywać progsy fullscreenowe i okienkowe oraz wymyślić, jak sprawdzać czy program ma menu_workera czy też nie i inne podobne problemy też trzeba wyeliminować. Jak narazie ten progs to partyzanta, żeby zobaczyć czy timer starczy i czy nie będzie obciążał za bardzo ppc. No i pasuje dorobić ustawienia w progsie, żeby każdy sobie ustawił co mu pasuje, i nie było koncertu życzeń w stylu "A mi skompilujcie tak, żeby..."

Poklik ja też raczej tak ot jak mam trochę wolnego czasu w ramach "mam pomysła" zrobiłem ten progs, bo tak wogóle na poważnie to pewnie dopiero gdzieś w czerwcu będe się mógł zająć progsem, bo narazie na tapecie mam pracę dyplomową i obrone :(

Kurcze wyślę dzisiaj tego posta ;P bo mi non stop ktos coś dopisuje mędzyczasie :P
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2007, 19:59:24 wysłana przez Sanjuro »

*

• 6211
« Odpowiedź #687 dnia: Kwiecień 19, 2007, 19:58:55 »
Poklik - jak tak to no kłopot, z tym że przypadkiem może być później

Sanjuro - no fakt, że partyzantka, ale przynajmniej coś robimy, a nie płaczemy i używamy, jak większość pocketowców nie zadowolonych z PPC
Timer taki jaki jest starczy, nie zamula procka. Próbował ktoś z hookami??

« Odpowiedź #688 dnia: Kwiecień 19, 2007, 20:02:36 »
Próbował ktoś z hookami??

No z tym to kłopot bo jak pisałem hooków jako takich nie ma w WinCE :( Nie wiem jak w najnowszych (5>). Co prawda da się zrobić hooka na klawiaturę, ale jak narazie nie doczytałem się nic więcej, trzeba namierzyć pełną listę eksportów z coredll.dll (coredll.lib) bo tam siedzi hook na klawiaturę, może są też inne :|

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #689 dnia: Kwiecień 19, 2007, 20:20:53 »
W każdym razie, jak już rozgryziemy jak wrzucić belkę menu do okna, może warto byłoby do programu dopisać funkcję, która automatycznie będzie także okienkować wszystkie programy z menu w środku? :)

I takie pytanie - czy można zmienić atrybuty okna na stałe, jego właściwości? Chodzi o to, żeby programy po zokienkowaniu nie rozciągały się na full screen jak np. przejdziemy do innego programu i znowu do tego,