Windows Mobile vs Windows CE - słów kilka

• 1198 Odpowiedzi
  • 262185 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: Windows Mobile vs Windows CE - słów kilka
« Odpowiedź #600 dnia: Kwiecień 15, 2007, 13:27:32 »
Dzięki ;-) Chyba zacznę jednak bawić się w programowanie.

Na 8 stronie Nothin podał program do uczynienia traybara przeźroczystym. Moze ktoś go podrzucić??

*

nothin

« Odpowiedź #601 dnia: Kwiecień 15, 2007, 14:09:44 »
dcinobar ma swoje problemy, więc raczej bym go nie polecał... poszukam linka ...ale trochę mam mało czasu teraz...

*

Offline processor

• 691
    • Radio i telewizja w Małopolsce
  • Sprzęt: XDA Exec, iPAQ 3870
« Odpowiedź #602 dnia: Kwiecień 15, 2007, 15:43:43 »
wersja 002 programiku jest o wiele lepsza. Ja zrobiłem taki aby chował mi podczas ładowania menu new którego nie potrzebuję, natomiast przy każdym uruchomieniu programu daję Fn+5 i jest super !

Wady:
- Brakuje mi tu czegoś (nie mogę dać tapety na today)

- Obcina nieliczne okna (Gadu-Gadu, Acrobat Reader)

Inne screeny

Wyrzuciłem eXPrience z autostartu bo mi narazie niepotrzebny. Ale i również gryzie się jak ma głównego taksbara na dole (nie mogę ustawić go jako sam pulpit).

« Odpowiedź #603 dnia: Kwiecień 15, 2007, 16:08:09 »
Tak sobie myślę jak przechwycić uruchamianie się programów, bez spadku wydajności sprzętu i chyba mam! Są hooki, a z tego co czytam to chyba najlepiej nadawałby się tu WH_CBT. Poklik co ty na to?

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #604 dnia: Kwiecień 15, 2007, 17:51:30 »
Sanjuro: bardzo dobry pomysł. Ciekawe, czy można w podobny sposób przechwytywać zmiany położenia okienek, zmiany ich rozmiaru itp... Zresztą nie mam co ukrywać w WinAPI jestem jeszcze początkujący (jak spojrzę chociaż raz na te HWND, HINSTANCE to aż odechciewa się pisać ;) ), więc za bardzo nie umiałbym napisać takich przechwytywań, tylko proste programiki jak WinCEMod. Jednak może ty spróbowałbyś coś napisać w tym temacie?  :)

PS. Może mi ktoś wytłumaczyć czemu funkcją SetParent mogę "wpisać" do okienka menu_workera okieno aplikacji (tak jak to widać było z uruchomionymi 3 total commanderami), ale odwrotnie, tzn. do okienka aplikacji wpisać menu_workera już nie da rady? Rozumiem, że te menu_workery są jakimiś "specjalnymi" okienkami (widać to choćby w WinCEMod 003, gdzie trudno było utrzymać widoczne okienka), ale czy by się nie dało ich zamienić na "normlane" okienka?
Aktualnie sam próbuję zrobić tak: tworzę nowe okienko i do niego "wrzucam" menu_workera na górze i całą aplikację 26px poniżej. Niestety menu_worker nie chce "iść" do menu aplikacji a do tego taki program już by się nie skalował. :(
Ewentualnie może by tak wszystkie kontrolki itp. z okienka uruchomionej dowolnej aplikacji zrzucić o 26px w dół i na górze dać menu_workera? Wtedy obejdzie się bez tworzenia nowego okienka, a same okienko aplikacji będzie w pełni skalowalne.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 15, 2007, 17:58:36 wysłana przez Poklik »

« Odpowiedź #605 dnia: Kwiecień 15, 2007, 18:15:14 »
Sanjuro: bardzo dobry pomysł. Ciekawe, czy można w podobny sposób przechwytywać zmiany położenia okienek, zmiany ich rozmiaru itp... Zresztą nie mam co ukrywać w WinAPI jestem jeszcze początkujący (jak spojrzę chociaż raz na te HWND, HINSTANCE to aż odechciewa się pisać ;) ), więc za bardzo nie umiałbym napisać takich przechwytywań, tylko proste programiki jak WinCEMod. Jednak może ty spróbowałbyś coś napisać w tym temacie?  :)

PS. Może mi ktoś wytłumaczyć czemu funkcją SetParent mogę "wpisać" do okienka menu_workera okieno aplikacji (tak jak to widać było z uruchomionymi 3 total commanderami), ale odwrotnie, tzn. do okienka aplikacji wpisać menu_workera już nie da rady? Rozumiem, że te menu_workery są jakimiś "specjalnymi" okienkami (widać to choćby w WinCEMod 003, gdzie trudno było utrzymać widoczne okienka), ale czy by się nie dało ich zamienić na "normlane" okienka?
Aktualnie sam próbuję zrobić tak: tworzę nowe okienko i do niego "wrzucam" menu_workera na górze i całą aplikację 26px poniżej. Niestety menu_worker nie chce "iść" do menu aplikacji a do tego taki program już by się nie skalował. :(
Ewentualnie może by tak wszystkie kontrolki itp. z okienka uruchomionej dowolnej aplikacji zrzucić o 26px w dół i na górze dać menu_workera? Wtedy obejdzie się bez tworzenia nowego okienka, a same okienko aplikacji będzie w pełni skalowalne.

Heheh. W WinAPI też raczkuję i jestem na poziomie prostych progsów :P Mogę spróbować powalczyć z tym, ale dopiero pewnie pod koniec tygodnia bo bo jak narazie to mam full roboty :(

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #606 dnia: Kwiecień 15, 2007, 18:46:35 »
Zamawiamy. Ja mogę się złożyć. Chyba najlepiej DVD skoro to kilka GB?

Poklik - co do menu workera to nie mam pojęcia :(

*

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
« Odpowiedź #607 dnia: Kwiecień 15, 2007, 19:08:34 »
Processor - mógłbyś podrzucić wersję bez przyciska New??

Do tego dochodzi jeszcze jedna ciekawostka, na przykładzie WR-Tools ResInfo:
ResInfo dla WinCE ; ResInfo dla PPC; ResInfo dla PPC2

Ten drugi screen z PPC jest zrobiony po zmianie zgodnie z pomocą programu jednej opcji w konfigu programu. Jak widać to, czy zakładki będą wyglądać jak w PPC czy jak w CE decyduje programista, nie system :(
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2007, 16:26:59 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #608 dnia: Kwiecień 15, 2007, 19:13:31 »
Arghhh. Tak teraz szukam tego triala i widzę, że jest on tylko w wersji 5.0, a nie jak pisałem wcześniej 4.2.  :'( Tak sobie myślę, że to chyba niestety najwyższy czas na kupno czegoś z WM5.0...  >:( No nic, nawet jak nic nie uda nam się zrobić z tym PB to ja bardzo chętnie bym go zobaczył w akcji.  ;D
Zobaczymy, jak uzbiera się chociaż kilka osób chętnych to zamówimy.

*

• 6211
« Odpowiedź #609 dnia: Kwiecień 15, 2007, 19:18:29 »
chwila, ja bawiłem się platform builderem dla ce 4.2,  zresztą na stronach ms jest na jego temat pełno artykułów
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2007, 15:33:32 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #610 dnia: Kwiecień 15, 2007, 19:31:13 »
Kurcze, Kitor a moze jeszcze go masz na dysku? Jak tak to czy mógłbyś wypalić go na CD i podesłać?  ;D

Bat: a może mógłbyś zobaczyć, czy SetParent będzie może jakimś cudem działało z menu_workerem na eVC?

*

• 6211
« Odpowiedź #611 dnia: Kwiecień 15, 2007, 19:35:27 »
Na dysku nie mam od dawna, poprostu kiedyś chciałem zrobić sobie image na x86, ale nie wypaliło (brakło miejsca na dysku ;-) ) ale patrz na pw

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #612 dnia: Kwiecień 15, 2007, 19:49:00 »
kitor - na tych screenach jaka różnica :D Po lewej dla PPC program-dupa, a po prawej piękny, przejrzysty użyteczny program, a jeszcze widzimy pulpit :) Wiadomo, że o tym decyduje programista, niestety wszystkie większe firmy przerzuciły się na styl komórkowy :)

Poklik - sprawdzę czy pójdzie pod eVC pod wieczór :)

*

• 6211
« Odpowiedź #613 dnia: Kwiecień 15, 2007, 19:52:48 »
Dlatego właśnie przeżuciłem się na styl okienkowy... szczególnie, że tego softu równocześnie używam na WinCE 2.0, gdzie tylko teki jest dostępny. Poza tym na stylu z CE zakładki są ładnie zaookrąglane, a na ppc bleeeee.

Możliwe, ze we wtorek ściągnę tego platform buildera

lol jeszcze 50 wypowiedzi i trafiny na listę 10 najdłuższych wątków ;-)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 15, 2007, 20:07:59 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

« Odpowiedź #614 dnia: Kwiecień 15, 2007, 23:14:25 »

Ok. Siadłem na chwilę nad tym problemem i wydaje się proste, ale od początku.

Co do twojego pytania o przechwytywanie to hook WH_CBT poza wykrywaniem stworzenia okna (filtr HCBT_CREATEWND zwróci w wParam uchwyt okna tworzonego, a w lParam - lepiej nie pytac  :-X ) też między innymi przechwycić przesuniecie i/lub zmianę rozmiaru okna (filtr HCBT_MOVESIZE zwróci w wParam uchwyt okna które zmieniło rozmiar lub zostało przesunięte, a w lParam - punkty prostokąta jako LPRECT (te nasze x, y, cx, cy).

Minus hook'a globalnego to to że nie wiedzieć czemu musi być on w dll'u :/ tak więc większą część programu WinCEMod trzebaby przenieść do dll'a. Całe szczęście przynajmniej na pierwszy rzut oka nie wydaje sie to trudne :P Jak będe miał więcej czasu to spróbuję coś wykombinować.

*

nothin

« Odpowiedź #615 dnia: Kwiecień 15, 2007, 23:23:01 »
hej, czy ktoś już kompilował kod z wincemod 003?

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #616 dnia: Kwiecień 15, 2007, 23:31:09 »
Sanjuro: wogóle to dzięki za zainteresowanie projektem!  :) Co do przechwytywania to jeszcze muszę trochę poczytać, bez tego w moim ani rusz i wtedy także będę próbował coś z tym zrobić.
BTW. Wysyłam ci kod (a raczej po prostu zbiór funkcji, bo wstyd nazywać kodem te kilka linijek...  ;D ) dotychczasowego WCEModa na PW.

Nothin: przecież masz już skompilowanego exeka, linka podawałem wcześniej. Jednak sama kompilacja to kwestia kilku sekund, więc nic nie stoi na przeszkodzie abyś sam to także zrobił.  ;D

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #617 dnia: Kwiecień 15, 2007, 23:33:52 »
Szukam mojego eVC (tak, szukam, bo skrót usunąłem, a nie wiem gdzie jest plik wykonywalny) i zabiorę się za kombinacje i próbę wstawienia belki w okno :)

*

nothin

« Odpowiedź #618 dnia: Kwiecień 15, 2007, 23:44:26 »
raportuję, że wincemod 0002 śmiga na wm06 : świetnie to wygląda, robi wszystko to, co ręcznie trzeba było przy pomocy wincetree.. testuję dalej :)
upd: menubar pojawia się tylko raz potem mam pustą przestrzeń z today ponizej - dokładnie tak , jak przy zabawach z wincetree...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2007, 00:07:24 wysłana przez nothin »

*

• 6211
« Odpowiedź #619 dnia: Kwiecień 16, 2007, 07:13:50 »
niestety, o tym też pisałem, że trzeba go uruchamiać na zasadzie jak floatme, po każdym programie - dorabia belkę tylko do aktywnego okna

*

Offline processor

• 691
« Odpowiedź #620 dnia: Kwiecień 16, 2007, 14:45:35 »
Oto programik:

1KB (3KB EXE)

Wrzuć go do katalogu Windows.

Oraz dodaj w rejestrze HKEY_LOCAK_MACHINE\init Launch*=cestart.exe
 *-jakaś wysoka ale ostatnia wartość, ja mam 120.
!! Nie dodawaj Depend* !!

Zamiast tego możesz dodać go do StartUp, ale niewiem czy poprawnie zadziała uruchamiając się z innymi aplikacjami.

Efekt zniknie jeżeli klikając na pulpit uruchomisz wincemod, jest to skrócona wersja wincemod. Całość napisana w Pelles C  ;D
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2008, 21:39:46 wysłana przez bikekowal »

*

nothin

« Odpowiedź #621 dnia: Kwiecień 16, 2007, 14:47:00 »
skompilowałem wincemod 003 i wiesza mi maszynę po zmianach na ekranie....
kompilowałem pellesemC na sdk wm03....

zaraz sprawdzę progs processora..
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2007, 14:49:12 wysłana przez nothin »

*

Offline processor

• 691
« Odpowiedź #622 dnia: Kwiecień 16, 2007, 14:59:14 »
Mój tylko chowa NEW oraz przesuwa taskbar na dół. Jest po to bo nie chcę mieć paska NEW na górze, ale przy Wincemod002 menu tak.

« Odpowiedź #623 dnia: Kwiecień 16, 2007, 15:08:22 »
A ja próbowałem walczyć z hook'ami i... narazie nic :( Tzn. po googlowaniu neta dowiedziałem się, że na PPC nie ma hook'ów :( Ale jest jeszcze szansa poprzez odwołanie się do coredll.dll żeby uzyskać hook'a. Tyle że nie wiem czy obsługuje wszystkie typy hooków a przynajmniej czy obsługuje WH_CBT :-\ No nic, w wolnej chwili powalczę z tym coredll.dll.

*

Offline processor

• 691
« Odpowiedź #624 dnia: Kwiecień 16, 2007, 15:37:39 »

*

• 6211
« Odpowiedź #625 dnia: Kwiecień 16, 2007, 15:43:54 »
Możliwe, możliwe. Jednak to zostawiam naszym programistom

BTW: Może wysłać jakiś list do MS, z demonstracją naszej pracy (screenami a nie programami) i pytaniem, jak to załatwić... MS na bank wie, gdzie w shell32.exe jest pulpit i pasek zadań...

Processor - rozumiem, że tamte screeny to z ipaq 3870??? Czym robisz landscape???

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #626 dnia: Kwiecień 16, 2007, 15:55:07 »
Sanjuro: ciekawi mnie tylko, na jakiej zasadzie działają takie task managery jak np. WisBar. Czy dali tam po prostu jakąś pętlę sprawdzającą cały czas procesy (w co wątpię), jakoś przechwytują odpalanie/zamykanie/mini i maksymalizowanie aplikacji, albo coś innego?

Kitor: daj spoków, byśmy się tylko ośmieszyli. ;) Na chwilę obecną jest to kilka naprawdę podstawowych funkcji, więc nie ma się za bardzo czym ekscytować (chociaż zastanawia mnie, czemu nikt wcześniej takiego czegoś nie pisał... Sorry, kiedyś był  jeden programik wyświetlający dwie aplikacje w jednym oknie - banał, nawet bez okienek - jednak płatny...).
A co do pulpitu i paska zadań, to przecież cały czas masz goprzed nosem.  ;D Today to przerobiony Desktop a te coś u góry to przerobiony taskbar. Raczej nie sądzę, aby był on ukryty tak po prostu w systemie. Zresztą najlepiej by było spojrzeć na to w Platform Builderze...

Bat: i w końcu działa to na eVC, czy to samo?

*

• 6211
« Odpowiedź #627 dnia: Kwiecień 16, 2007, 16:00:28 »
A co do pulpitu i paska zadań, to przecież cały czas masz goprzed nosem.  ;D Today to przerobiony Desktop a te coś u góry to przerobiony taskbar. Raczej nie sądzę, aby był on ukryty tak po prostu w systemie. Zresztą najlepiej by było spojrzeć na to w Platform Builderze...

O ile do taskbara sie zgodzę, to na początku wątku były info o widocznych podczas startu systemu ikonkach pulpitu, jak sie miało włączone animacje. A ponieważ mówił o tym Bat, to było to na WM5. A ponieważ realny pulpit jest gdzieś zaszyty w WM5, to musi być też w starszych. Taka moja logika :)

Jutro spróbuję załatwić chociaż triala Platform Buildera dla ce .net 4.2 ale nic nie mogę obiecać.

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #628 dnia: Kwiecień 16, 2007, 16:02:49 »
Kitor: faktycznie, dobrze, ze mi o tym przypomniałeś. W takim razie, może Bat mógłbyś podesłać jakąś fotkę, czy jakieś małe wideo jak to wygląda?

*

• 6211
« Odpowiedź #629 dnia: Kwiecień 16, 2007, 16:12:58 »
Na moje gusta, to albo pulpit wywalili w inne miejsce, albo na tej zasadzie, co ty podpinasz okna pod menu, oni podpieli todaya pod desktop. To by tłumaczyło, dlaczego mamy "Desktop" "DesktopExplorerWindow". Explorer celowo dałem pogrubiony, jakby ktoś nie skojażył, to tak samo nazywa się pulpit na WinCE, dodatkowo pochodzi z pliku Explorer.exe, a explorer to angielska nazwa Eksploratora (czyli w wolnym tłumaczeniu Okno Pulpitu Eksploratora). Coś w tym jest...

Również czekam na filmik