Czas się wziąć do roboty, bo ja już nie mogę tak dłużej.
Podsumujmy to co mamy:
- Okienkowanie programów na podstawie odpalenia programików, np. podpiętego do przycisku na pseudo taskbarze. W mojej wersji okno programu jest pomniejszane tak żeby zajmowało około 70% ekranu i jest wycentrowane. Mamy maksymalizację i minimalizację, nie wiemy czemu przyciski się nie odrysowują, okno można przesuwać. Ikonek w oknie nie ma, wiem jakich funkcji trzeba użyć, ale z czego je pobrać to nie wiem. Przydałaby się pomoc ze strony autorów Wisbara - oni pobierają jakoś ikonki, a co najciekawsze - zrobili na taskbarze switchera na ikonki, może by zrobić takiego samego, ale na taby
- Usuwanie Today (same okno można wywalić), można też today zokienkować, wywalenie zwalnia tak z 3MB RAM, sam już today nie używam od pewnego czasu z tego właśnie powodu
- Różne udogodnienia, malutkie programiki typu ToggleSIP, vjToggleToday, potem różne dodatki i iTaskMgr, który przerzuca ładnie taskbar na dół. Okienkując ten program przyciski maksymalizacji i minimalizacji odrysowują się, co dziwne; jest pływająca klawiaturka
- Wiemy jak skonstruowane są program pod Windows CE, dzięki eVC++ i stronom z programami i ich kodem, do których zostały zamieszczone tu linki
- Wiemy jak skonstruowany jest Windows CE, a co zostało zmienione w nim żeby powstał Windows Mobile, wiemy za co odpowiadają poszczególne pliki
- Wiemy jeszcze wiele mniej istotnych rzeczy
Co robimy? Po pierwsze nadal nie mamy zrzutu z ROMu dla procków ARM, głównie NIEZBĘDNY jest nam plik explorer.exe z dowolnej wersji Windows CE, a także jego gwes.exe. Nie ma sensu bawić się w tworzenie eksploratora plików (sam próbowałem, kupa roboty), skoro jest on gotowy i głowę dam sobie uciąć, że zadziała z lepszymi lub gorszymi skutkami na WM. Mamy rejestr Windows CE, można coś z tym zrobić, choć jak już wiemy w rejestrze z WM nie dużo się zmieniło, bo są klucze z Windows CE, tylko niewykorzystane.
Co ja chcę osiągnąć? Pozbyć się Wisbara, pseudo taskbara i mieć coś użytecznego.
Jaki jest plan? Musimy sobie radzić bez usercontrola. Znam jednego dobrego programistę na PC, próbował ostatnio przechwywić pseudotaskbar i przenieść go na dół w programie dla PPC, ale ku jemu zdziwieniu to nie zadziałało. Jak wiemy usercontrol robił to jednorazowo, więc trzeba by pętli albo timera. Ale i to nie jest rozwiązanie - pseudotaskbar trzeba za przeproszeniem wyj*** i użyć tego z explorer.exe (bo taskbar z CE jest częścią tego pliku).