Sirf III protokół sirf pytań kilka.

• 2 Odpowiedzi
  • 1055 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline paweu

• 19
« dnia: Listopad 13, 2005, 21:38:24 »
Witam,
piszę sobie program do obsługi odbiornika na SS3 w protokole sirf i mam 3 takie wątpliwości:
1. Czemu po poleceniu CMD168 z argumentem 170 (odczyt parametrów SBAS) nie pojawia się żądana ramka? Zapytanie o ramkę 133 i 138 działa bez pudła...komuś się udało zmusić sirf-a do transmisji ramki 170?
2.Co zrobić,żeby transmitowana była ramka 50? Za pomocą ramki 166 nie udało...
3. Jakie informacje niesie ramka 27? W dokumentacji z kwietnia 2005 nic na ten temat nie ma - nie znalazłem nowszej :( może ktoś wie/ma nowszą dokumentację?
Pozdrawiam
Paweł

« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 15, 2005, 00:24:18 »
Hehe... brzmi fachowo, ale obawiam sie ze niewiele osob bedzie ci w stanie pomoc :/.

A tak swoja droga co ciekawego piszesz ?
Jak w ogole wyglada komunikacja z GPSem? Wydawalo mi sie ze on po prostu pluje danymi o pozycji, bez zadnego wysylania ramek(Kiedys podgladalem co sie na porcie pojawia w czasie dzialania GPSu).

*

Offline paweu

• 19
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 17, 2005, 18:08:14 »
Hm tak naprawdę to się uczę picać w c++ z wykorzystaniem mfc a że niedawno nabyłem acera n50 to ćwiczę na tym systemie. Napisałem programik włączający waas/egnos i static navigation oraz podglądaczkę protokołu nmea (to jak najbardziej ramki) i częściowo sirf. W protokole sirf ramki są wysyłane spontanicznie (jak w nmea) ale również na żądanie-zgodnie z dokumentacją. Tylko właśnie niektóre rzeczy niespecjalnie działają mi jak w dokumentacji ;)