Znam MFC
Czyli najlepszy dla Ciebie będzie C++ o czym wiesz :-)
[..] możesz pisać na PPC właśnie w tym języku. Kompilatorów jest troszkę, od eVC++ do tych z Visual Studio 200x .NET.
[..].
To znaczy że programy można pisać bez pc a kompilator instaluje sie na ppc ? Czy chodzi o to że moge pisać na pc dla ppc?
Bardziej interesowała by mnie ta pierwsza opcja. Jest specjalne Visual studio dla ppc?
Te kompilatory o których pisałem, czyli eVC++ i te z Visual Studio .NET 200x są na PC i pracują jako crosscompilatory kompilując na platformę PPC, ładnie da się w nich też debugować program na PPC, lub w emulatorze.
Jeżeli chodzi o kompilatory, które kompilują na PPC kod dla PPC to w przypadku C jest to PocketC, ale nie wiem czy mimo nazwy jest to też kompilator C++, dla C# jest PocketC#, jest też np. kompilator Java'y działający na PPC

Ale z doświadczenia mogę powiedzieć, że jednak na PPC nie da się pisać, wygoda jest mniejsza nawet od kalkulatorów programowalnych, niestety interfejs z ekranem dotykowym nie do końca nadaje się do programowania :-(
Pozwolę sobie jeszcze na mały przegląd tego w czym można pisać na PPC [żeby na PPC działało]:
* C/C++ [eVC++, Visual Studio .NET 200x [2003 i 2005], PocketC kompilowanie odbywa się na PPC (tylko z linii poleceń)]
* Pascal [Free Pascal Compiler]
* C# [Visual Studio .NET 200x, PocektC# (kompilacja na PPC, ale tylko kompilator z linii poleceń), jak się powalczy to też SharpDevelop]
* JavaScript [w Forward Pass]
* Python [Pocket PC Python]
* Perl
* Prolog [SWI Prolog]
* Java [problem jest z maszyną wirtualną, ale można użyć np. Sun Personal Java i jeżeli chcemy kompilatora javacw który ma nawet ładne GUI]
Jest też grupa "maniaków" która upiera używać się starych DOSowych języków takich jak np. Turbo/Borland Pascal w połączeniu z emulatorem DOSa DosBox]