Programowanie - Jak zacząć?

• 49 Odpowiedzi
  • 11080 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline adex1234

• **
  • 183
  • Sprzęt: Asus P525, MDA Compact II, MDA Compact IV, Qtek 9000, WiBrain B1LE
Odp: Programowanie - Jak zacząć?
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpień 18, 2008, 20:45:41 »
"gumowa logika" to już nieco inne programowanie. Ale czego nie...  kilka FPGA bije 1500x procków x86 :P http://nsa.unaligned.org/ - oczywiście w konkretnym zastosowaniu. FPGA/CPLD są także używane w PDA. Ale dobra koniec OT.

*

Offline utak3r

• Ekspert WM
  • 1516
    • Wirtualne Zacisze utak3ra
  • Sprzęt: Samsung Ace, Raphael, Hermes, Universal i inne
« Odpowiedź #31 dnia: Sierpień 19, 2008, 08:52:40 »
Dlaczego OT? Pytacz nie sprecyzował, co chce robić ;) Być może VHDL mu akurat podejdzie....  :ohreally:

*

Offline jacik

• 8
  • Sprzęt: HP 114
« Odpowiedź #32 dnia: Październik 01, 2008, 14:53:05 »
Na poczatek proponuje fbacreator.com  bardzo latwy przez co nie ma zaduzych mozliwosci przyszlosciowych ale na poczatek idealny  :ok:
fajne IDE do girek na PPC i smarty z mozliwoscia exportu do odpalenia pod winda
kupe przykladow :)
Sam wlasnie jeden przykladzik przerabiam na bolderDasha :)

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #33 dnia: Październik 01, 2008, 14:54:27 »
Nie ma to jak odgrzać kotleta sprzed prawie roku  :mad:

*

Offline _TB_TB_

• 791
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780 + 4GB microSDHC
« Odpowiedź #34 dnia: Październik 17, 2008, 18:01:15 »
październik 2008 - sierpień 2008 = prawie rok?

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #35 dnia: Październik 17, 2008, 18:08:14 »
Sierpień 02 nie wiem skąd mi sie 02 z lutym ubzdurało  :ohreally:

*

Offline Bartolomeo

• *
  • 67
  • Sprzęt: ASUS MyPAL A639 i Xperia P
« Odpowiedź #36 dnia: Październik 20, 2008, 00:21:01 »
Chciałby zapytać dokładnie o to jak w temacie stoi:
Co trzeba mieć aby pisać programy na WM6?
Czy w Delphi można pisać?
Jakie narzędzia? Jakiś emulator?
I jak to wygląda, tzn piszemy z palca, czy też używamy biblioteki komponentów jak w normalnym programowaniu w Windowsie?
Pisałem programy bazodanowe i nie tylko w Delphi, więc nie chodzi o samo programowanie tylko o to co potem.
No bo w delphi tak robimy:
Piszemy + kompilujemy i ... to wszystko, program działa (albo i nie ;) ). Czy kompilowanie pod WM6 jest specjalniejsze? Bo przecież aplikacji na WM6 w XP się nie uruchomi? Mam nadzieję, że ktoś mnie zrozumie... :E
Najlepiej to żeby gdzieś było jak napisać programik "HelloWorld". Tylko, że ja nie wiem nawet czego szukać :-|
« Ostatnia zmiana: Październik 20, 2008, 00:32:47 wysłana przez Bartolomeo »
Pozdrawiam wszystkich :)

« Odpowiedź #37 dnia: Październik 25, 2008, 19:49:55 »
Co trzeba mieć aby pisać programy na WM6?
Czy w Delphi można pisać?
Jakie narzędzia? Jakiś emulator?
I jak to wygląda, tzn piszemy z palca, czy też używamy biblioteki komponentów jak w normalnym programowaniu w Windowsie?

Dobrym programem do pisania na Windows Mobile jest Visual Studio, najlepiej najnowszy 2008. Niestety jest to dość droga aplikacja i aby pisać aplikacje mobile trzeba mieć wersje co najmniej Professional (jeśli się nie myle). W Visual'u oprócz zwykłych aplikacji mobilnych można też pisać aplikacje ASP.NET (ASP.NET Mobile Designer).  Aplikacje podstawowe pisze sie w C# lub C++. Zależy to tylko od Ciebie (wiadomo że na C++ można zrobic dużo szybsze i mniej pamięciożerne aplikacje, co ma duze znaczenie na mobile, niestety trzeba dobrze znać C++ aby dobrze zarządzać pamięcią). Co do Delphi to nie napiszesz nic na WM (choc nie jestem pewien na 100%).
W Visual masz emulator urządzenia mobilnego dlatego możesz sprawdzać czy aplikacja działa i testować ją na bierząco. Dodatkowo nie musisz wszystkiego z palca pisać. Podstawowe rzeczy masz już wpisane przy rozpoczęciu projektu a wiele czynności (wstawianie guzików, textbox'ów i ich pozycjonowanie itp) możesz wyklikać używając gotowych narzędzi.
Dodatkowo będziesz potrzebował odpowiedniego SDK (Software Development Kit) aby cos popisać.
Napisane: Październik 25, 2008, 19:46:39
Wrzucam jeszcze stronke gdzie jest pokazane jak w łatwy sposób zrobić przykładową aplikacje za pomocą Visual Studio.

http://technologie.gazeta.pl/technologie/1,93479,4568361.html

*

Offline Bartolomeo

• *
  • 67
« Odpowiedź #38 dnia: Październik 25, 2008, 23:19:32 »
Co to znaczy "będziesz potrzebował odpowiedniego SDK" . Mam zamiar napisać aplikacją jako zestaw głośnomówiący" do telefonu Sony-Ericsson. Jakie SDK trzeba? Szukałem ale nie znalazłem... Coś specjalnego do/od SłonegoEryka?
Tak ogólnie to jak na pierwse programowanie w C# to chyba za wysoko mierzę... Pisałem w Delphi aplikacje bazodanowe IB i tyle.

Mam dostęp do MS VS 2008 pro i już potestowałem - jest duży :P. A napisałem własnie tą aplikacją z twojego linka :)

*

Offline karpiu

• *
  • 90
  • Sprzęt: HTC HD2, HTC Touch Pro 2
« Odpowiedź #39 dnia: Październik 26, 2008, 00:15:42 »
Kolego Bartolomeo z programowaniem jest tak ze aby napisac program na jakies urzadzenie musisz albo znac jego cala architekture i organizacje (czyli zejsc do poziomu procesora rejestrów adresów fizycznych pamieci itp) albo wykorzystac SDK (software develompent kit) czyli taki skrót przygotowany przez producenta SDK to zestaw narzedzi i dokumentów umozliwiajacy pisanie aplikacji na dany sprzet. Czesto zawiera sie w nim takze emulator urzadzenia zeby mozliwe bylo odrazu przetestowanie aplikacji. SDK moga stanowic samodzielne aplikacje albo być stworzone dla jakiegos IDE (Integrated Development Environment czyli zintegrowane środowisko programistyczne).

Jezeli chodzi o pisanie aplikacji na Sony Ericcsony to SE udostepnia taki SDK dla Netbeans (IDE). Sam z niego korzystam. Mozna go sciagnac ze strony producenta za darmo (https://developer.sonyericsson.com/site/global/home/p_home.jsp) Netbeans tez jest darmowy ( http://www.netbeans.org/). Po sciagnieciu i zainstalowaniu odpowiednich narzedzi pozostanie ci juz tylko nauczenie sie ....... JAVY. Tak panowie caly system jak i wszystkie aplikacje na najnowszych telefonach komorkowych pisany jest w JAVIe. Podobne SDK sa do Nokii iPhona Androida itd.

Jezeli chodzi o nauke programowania to warto zaczac od Pascala albo C. Nie ma tutaj roznicy ktory wezmiesz. Osobiscie uwazam ze lepiej C bo poznasz odrazu skladnie C C++ Javy i C#. (tak wiem sa roznice i to spore ale jednak kazdy z tych jezykow wywodzi sie z C/C++ i dlatego maja podobne skladnie! kto zna Jave nauczy sie skladni C# w kilka dni. Kto zna C zna C++ itd itp)

Najwazniejsze jest poznanie i przyswojenie odpowiedniego myślenia. Wszyscy tutaj zapominaja ze inaczej pisze sie strukturalnie (sekwencyjnie) a inaczej obiektowo. (jeszcze inaczej aplikacje współbieżne czy rozproszone). Niestety jesli ktos chce sie nauczyc dobrze programowac musi zaczac od poczatku a wiec od programowania strukturalnego czyli wlasnie Pascal albo C.  Poznac podstawowe algorytmy i struktury jak stosy sterty listy tablice, nauczyc co to sa zmienne i jakie maja typy, zrozumiec jak dzialaja podstawowe algorytmy sortowania itd itp. Do tego tylko Pascal albo C. Oba sa dobre. Pascal jest latwiejszy ale ..... jego era przeminela juz dawno nawet jego pozniejsze ewolucje jak Modula czy Ada (jezyki wywodzace sie z Pascala) nie maja w tej chwili znaczacych pozycji na rynku. Istnieja i istniec beda aplikacje w tych jezykach ale to juz przeszlosc. Tak jak wspominalem jezeli zaczniesz od C nauczysz sie tak samo dobrze algorytmiki a do tego poznasz skladnie. Dlatego polecam C. Aczkolwiek sam zaczynalem od Pascala :) .

Z ksiazek to na pewno Eckel "Thinking in C", Kernigham "Ansi C", Wirth "Algorytmy + Struktury danych = Programy".

Potem pozna zaczac pisac obiektowo i tutaj:
jesli C++ to Pasja i Symfonia Grembosza
jesli odrazu Java to tylko Eckel "Thinking in Java".

Teraz jeszcze krótka wypowiedz odniesnie calej dyskusji o wyzszosci jednego jezyka od drugiego. Nie powinniscie oceniac jezykow zapominajac o ich poziomach. Asm jest typowym jezykiem najnizszego poziomu (nizej sa juz tylko bity) C jest pod tym wzgledem specyficzny gdyz moze byc (dzisiaj kiedys nei bylo tak latwo) wykorzystany na niskim poziomie jak i na wysokim. Na wysokim poziomie C jest podobne Pascalowi ( ma wieksze mozliwosci ale tylko dlatego ze ma wskazniki i dluzej przetrwalo na rynku). Jeszcze wyzej jest Java i C# i C++. To juz jezyki obiektowe a w przypadku Javy takze z elementami wpółbieżności (tak wiem ze istnieje Concurrent C i Concurrent Pascal). A jesli chodzi o wymieranie C/C++ to niestety prawda. Jak juz wspomnialem systemy na komorki pisane sa w Javie. Niedlugo wszystko bedzie oprogramowywane Java/C# i taka jest kolej rzeczy. Bardzo wiele roznych urzadzen ma juz systemy wbudowane pisane wlasnie w tych 2 jezykach. Mimo to C i ASM raczej nie umra bo jako jezyki niskiego poziomu daja najwieksza wladze :). Wracajac jeszcze do bramek i innych ukladów logicznych uwazam, ze programista wysokiego poziomu nie musi znac zasady dzialania i budowy bramek i innych logicznych (czy to w CMOS czy w TTL). Nie musi tez znac zasady działania, architektury i organizacji komputera. Te rzeczy sa niezbedne dla programistów niskiego poziomu ale nie dla wysokiego. Jesli ktos chce pisac na komorki czy aplikacje na zwyklego PC pod Wina to niech sie takich bzdur nie uczy, niech lepiej poswieci ten czas algorytmice.

Mam nadzieje ze nikogo nie urazilem i ze nikogo nie zanudzilem. I mam nadziej  Bartolomeo ze chociaz troche pomoglem. Pozdrawiam
Karpiu

PS. Jezeli chodzi o IDE to do C/C++/C# polecam Visual Studio 2005/2008 do Javy Netbeans albo Eclipse (przy czym do Netbeansa sa czesciej przygotowywane SDKi jak wspomniany SE czy Nokii).

« Ostatnia zmiana: Październik 26, 2008, 00:20:08 wysłana przez karpiu »

*

Offline Bartolomeo

• *
  • 67
« Odpowiedź #40 dnia: Październik 26, 2008, 13:46:34 »
 :E Ojej, a myślałem, że jużcoś o programowaniu wiem :O .
Już nie będe się rozpisywał szczególnie, że w pascalu i delphi to nie mam problemu z programowaniem.
C "używałem" i też problemó nie było ale... to było tylko na ćwiczeniach na studiach - potem poprawiałem profesora :ok:.
Tyle że nie używałem "prywatnie" a wiadomo że dopiero wtedy wychodzi szydło z worka - na rzeczywistych problemach.
Aplikację "wewnętrzną" na PDA też bym zrobił.
Problem ma właśnie z tym, że nigdy nie robiłem nic podłączając się do urządzenia przez COM, czy ogólnie zdalnie.
Wiadomo, że komórka będzie wymagać konkretnych poleceń, żeby z przesłać dane - i tego nie wiem jak zrobić. Szukałem wytycznych SE ale to co mi polecono jest chwilami nie za bardzo po ludzku ot np:
(...)
0000181179 00000 n
0000181273 00000 n
0000181367 00000 n
0000181461 00000 n
0000181555 00000 n
0000181657 00000 n
0000181751 00000 n
0000181874 00000 n
0000182024 00000 n
0000182110 00000 n
0000182213 00000 n
0000008916 00000 n
trailer
<</Size 6270/Prev 1625041/Root 5840 0 R/Info 5838 0 R/ID[<B7AD5A279684B388ED70E7C272F9BD83><12C9098023C3D44393471390A546829E>]>>
startxref
0
%%EOF

6269 0 obj
<</Length 4567/E 15089/Filter/FlateDecode/I 15121/L 15105/O 15073/S 14260>>stream
xÚě;{Xמg&! $Ń ňˆ€uˆ"(ʦ‚ČŐnwŔhYký¸¶**¶©ŤŹ*ő±;ᡩŹŢř®Wmj…"(Ť^ˆŢîźµÖĄTÔzŐâĹÖŘŞíŢvďîd& gbżÝ?v·ăžśß9ż÷ëś    ¬Ŕ—  xž ŕÇý“"^N e5 €//Şžpąk
†i¤…
4Žs+ů‡"Ť©€ cfD i3.×’ćŢ'ĂInźë
zÉIŠÂ}pBOR8ƒĂđx¸•rmGƒńs¦ŕQ©ŚBMŃŤY2ťâp©´$Í2rąk%ăBBĄ˜ŠŇS€ĂIq07ĚEŰŔńB҇“†sű8žxA(P$ČŽrý&#Rż’ŕ°ĐfŮę§«ÁG-ŚĂÔ˙>Ď0e ˝ žÂž¤Â
ľC9ţdÎç
(...)
To jest maluśka część pliku tekstowego AT-Commandlinerefrence od SłonyEricssona...
żebym to ja dostał komponent czy kontrolki  :O~ do MSVStudio to łatwizna a tu... niczego nie rozumiem :shock:

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
« Odpowiedź #41 dnia: Październik 26, 2008, 14:04:33 »
Komendy AT masz ogólnie podane. Jak chcesz to podrzucę akurat do SE, gdzieś się jeszcze walają na dysku. Poza tym podajesz je tekstowo jako ASCII więc nie ma z tym problemu.

Nie potrzebujesz do tego żadnej kontrolki, tylko zwykłe API i obsługę portu COM.

Tutaj masz komendy AT dla SE: http://rapidshare.com/files/157702514/dg_at_2005_r6a.pdf
« Ostatnia zmiana: Październik 26, 2008, 14:10:50 wysłana przez sp4ubw »

*

Offline karpiu

• *
  • 90
« Odpowiedź #42 dnia: Październik 26, 2008, 17:01:35 »
Komendy AT słuzą do obłsugi modemów (a ze nowoczesne telefony to jednoczesnie i modemy i telefony wiec nadaja sie tez do telefonow) ale nie do napisania zestawu głosnomowiacego. komendami ustawiasz m.in transmisje miedzy telefonem a operatorem a nie miedzy dwoma urzadzeniami po com,usb czy bt. (nie zajmuje sie i nigdy sie nie interesowalem programowaniem modemow wiec jesli ktos ma wieksze doswiadczenia to niech sie wypowie). Zapoznałem sie z tym drugim tematek ktory załozyles i moim zdaniem idziesz calkowicie w zła strone. Komedy AT przydadza ci sie jak zechcesz nawiazac polaczenie przez telefon (w ten sposob wymusisz transmisje) ale AT nie da ci nic jesli chodzi o wymiane danych miedzy telem a PDA bo wydaje mi sie ze jest to realizowane na wyzszym poziomie. Ja widze to tak, ze czeka cie robota tylko i wylacznie na PDA. Przedeszystkim musisz poznac standard komunikacji z zestawami głosnomówiącymi czyli blutoothowy standard headset albo audio gateway bo wydaje mi sie ze wlasnie tego uzywaja telefony do komunikacji z zestawami glosnomowiacymi. (moge sie mylic) Dzieki temu poznasz jakie mozliowsci maja te stadardy i jakie dane mozna pobierac i wysylac do telefonu.  Istnieje inne rozwiazanie -  napisanie programu typu klient/serwer gdzie piszesz specjalna aplikacje kliencka na komorke i odpowiadajacy mu serwer na PDA (np. poprzez BT Serial ) ale rozwiazanie to jest o tyle latwiejsze ze sam ustalisz sobie jak sie maja urzadzenia komunikowac ale zadziala to tylko na konkretnym telefonie bo inny moze wymagac innej aplikacji klienckiej. Pamietaj ze PDA musi stac sie "serwerem" audio gateway (czy tez headset) dla komorki a takiego protokolu wbudowanego u mnie w h6340 nie ma :( (pda moze byc tylko klientem). Nie jest to wiec takie latwe zadanie. Przypuszczam ze Compact Framework z .NET ma juz jakies funkcje wbudowane do takich zabaw. Mozliwe ze czesc danych bedzie musiala hulac po headset a inne po serial. Nie wiem jak to jest konkretnie zooragnizowane ale musi istniec jakis standard (wszak telefony Nokii smigaja z zestawami Motki czy SE i na odwrot a do tego wszystkiego nasze PDA tez hulaja wiec napewno jest to 1 standard).

Pozdrawiam

Karpiu

*

Offline Bartolomeo

• *
  • 67
« Odpowiedź #43 dnia: Październik 26, 2008, 23:40:52 »
:shock: Dzięki za podpowiedzi. Skrzydełka mam już podcięte obydwa :sleepy: .
Chyba zrobię aplikacją o nazwie... kalkulator :grin: .
Włączyłem wszystkie usługi BT w PDA ale telefonik widzi tylko Push i Obex  :-| .
łoj chyba mnie to przerasta :-?

Ale, ale... ten pliczek co go dałeś dokładnie odzwierciedla to co mi mówili na forum MyPhoneExplorera, jak oni łączą sięz komórką!
Co więcej, ten plik, który otrzymałem i był niezrozumiały (jak powyżej pokazałem) miał końcówkę txt - i z taką go ściągnąłem ze strony SE! Ale zmieniłem ją na pdf i jest Ok. To miało być zabezpieczenie :-?...

Coś mi świta :]

Ale numer... tymi komendami AT można wszystko :O~ . Od sprawdzenia stanu sygnału i bakterii, do dzwonienia i wysyłania SMS, MMS itd. A nawet głośności dzwonka, mute, symulowania klawiszy etc  :grin: :ok: . Najlepsze, że można też zresetować telefon... Chyba zrobię kopię danych  B) .
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2008, 00:47:53 wysłana przez Bartolomeo »

*

Offline karpiu

• *
  • 90
« Odpowiedź #44 dnia: Październik 27, 2008, 17:20:01 »
Fajnie wiedziec ze komendy AT daja az takie mozliwosci kontroli nad telefonem, jednak dalej uwazam ze jest to tylko kontrola. Dane takie jak "dzwiek" trzeba chyba jednak przekazywac inaczej.

Pozdro
Karpiu

*

Offline Bartolomeo

• *
  • 67
« Odpowiedź #45 dnia: Październik 28, 2008, 00:22:52 »
No nie wiem, a jak rozumieć to:
AT+VGM Gain of microphone
AT+VGS Gain of speaker

Hmmm chyba to nie to :sleepy:

A poza tym można też uzyskać dostęp do ostatnio wybieranych numerów, książki w tym oddzielnie książki na SIM, nazwy operatora, utworzyć konta internetowe itd... aż strach :shock: .

O jeszcze fajniejsze: można pobrać grafikę z telefonu odpowiadającą kontaktowi :O .

Na początek będę próbował cosik takiego, że do telefonu będzie podłączona słuchaweczka BT, a PDA będzie tylko jako dotykowy ekran komórki.
Chodzi mi tylko o samochód - PDA jest jako nawigacja, więc na widoku. A komórkę to mam obok zawiesić? No nieeee.... Niech se leży w kieszeni.
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2008, 00:34:36 wysłana przez Bartolomeo »

*

Offline karpiu

• *
  • 90
« Odpowiedź #46 dnia: Październik 28, 2008, 15:14:50 »
Nie no to do takich rzeczy to jasne za komendy AT. Podlaczajac telefon jako modem do kompa jak wybierasz numer to faktycznie uzywasz komend AT bo do tego one sa. Jezeli chodzi o taki zastosowanie to jak najbardziej sluszna droga.

Pozdrawiam

*

Offline Bartolomeo

• *
  • 67
« Odpowiedź #47 dnia: Październik 28, 2008, 20:43:33 »
Mam problema :-| :
COM.Open();
if (COM.IsOpen) label1.Text = "Connected"; else label1.Text = "Not Connected";
COM.WriteLine("AT*=?");
System.Threading.Thread.Sleep(500);
label2.Text = COM.ReadLine();

Podłączam się Ok, ikonka na telefonie pokazuje, że jestem podłączony. :ok:
Tekst w labelu się zmienia. :ok:
No i tyle. :worried:
Przesyłam komendę tym writeline, daję na wstrzymanie (jak nie daję to efekt taki sam... :sleepy: ).
Potem chcę odczytać czy coś przyszło ale... odczytuję wartość "AT*=?". :shock:
A na 1000% nie to tam powinno być - no nie mówię że dobrze odczytuję :sleepy: .
Co ja mam biedny zrobić? Czytałem jakieś tam przykłady i niby wszystko jest dobrze (jak je uprościć :E )...

Ok :ok: :ok: :ok: Ok

private void button2_Click(object sender, EventArgs e)
        {
            COM.WriteLine(textBox1.Text + "\r");
            textBox1.Text = COM.ReadLine();
            System.Threading.Thread.Sleep(500);
            label1.Text = "Czekam";
            listBox1.Items.Clear();
            while (COM.BytesToRead != 0)
            {
                listBox1.Items.Add(COM.ReadLine());
            }
            label1.Text = "Odczytane";
        }

Jest już dobrze - działa. Ale...
W listboxie przy wysłaniu AT+CGMI mam:

AT+CGMI
Sony Ericsson

OK
A każda linia jest zakończona kwadratem (pewnie znak entera) w pierwszej są nawet dwa (/r? co to jest?)...
To jest normalne i muszę to obrobić odpowiednio ręcznie?

Kontrolka SerialPort, której używam ma zdarzenie DataReceived, ale co w niego nie wpiszę to mam błąd. Jak je wykorzystać?
Jeszcze mam prośbę :ohreally: - do czego właściwie sę te read i write timeouty? Mam domyślne -1 ale może trzeba to zmienić?

Oj, ja się chyba przeniosę na forum C# w tym momencie...

Dodatkowo, jakby Admin mógł przenieść całą końcówkę tematu od mojego pierwszego posta tutaj do nowego tematu pod tytułem "Palmofonek": narodziny :P .
« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2008, 13:11:50 wysłana przez Bartolomeo »

*

Offline qrzysztof

• **
  • 247
  • Sprzęt: HTC One S
« Odpowiedź #48 dnia: Luty 01, 2009, 00:56:44 »
Wracając do pytania postawionego w temacie.

Jak zacząć programować w C++? Nie na PPC tylko na PC.

Zainstalowałem Visual C++ 2005 Express i mam już powoli dość. Już przy pisaniu "Hello World" pojawiają się gigantyczne problemy. Najpierw nie mógł znaleźć dll-a - ok, godzinę straciłem w google na znalezienie tego, że muszę zmienić właściwości Runtime Library projektu. Po tej zmianie z kolei wywala 6 błędów przy kompilacji (wcześniej ich nie było), które nie tylko nic mi nie mówią ale i nijak nie wydają się być związane z kodem. Dodam, że zainstalowałem to ustrojstwo na czystym systemie i jeszcze dołożyłem starań i, co najważniejsze, czasu żeby je uaktualnić.

Czy to naprawdę najlepszy kompilator i IDE? Nie ma czegoś na czym można by się nauczyć, nie marnując kilkunastu godzin na napisanie programu "Hello World"?
Pomyśl dwa razy zanim skierujesz kogoś do wyszukiwarki!

*

Offline voyager

• **
  • 120
  • Hey! It compiles! Ship it!
  • Sprzęt: MIO P560 +AM 6.11e  PL ; TF101; i8260 + AM 1.4.2
« Odpowiedź #49 dnia: Luty 01, 2009, 21:58:57 »
Czy to naprawdę najlepszy kompilator i IDE? Nie ma czegoś na czym można by się nauczyć, nie marnując kilkunastu godzin na napisanie programu "Hello World"?

Kompilator to i owszem jest jeden z lepszych, co do IDE... to bez manuala nie da się go używać.
Ale filozofia MS w ogóle do mnie nie przemawia (jestem wychowany na Uniksach).
Zatem polecam gcc  :E plus Twój ulubiony edytor (niekoniecznie vi  :E).

Niestety jak chcesz PDA... to już można coś fajnego napisać w VC++. IDE w miarę strawne (prostsze niż Visual) ale ma swoje upierdliwości. No i do tego należy się przyzwyczaić do niekonsystentnego API MS Windows CE/Mobile.