Programowanie - Jak zacząć?

• 49 Odpowiedzi
  • 11082 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Czarnoksiężnik z krainy Oz.

• *
  • 455
  • Aka KrzysztofBe.
  • Sprzęt: Srebrny xD
Programowanie - Jak zacząć?
« dnia: Sierpień 02, 2008, 00:48:15 »
Witam Was serdecznie

Dysponuje KUPA wolnego czasu ,chce sie za coś zabrać :) (w tej chwili polonizuje bete fallouta)

Od czego zacząć :) Czego sie uczyc?

Jakieś wskazówki,porady..?

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: Programowanie - Jak zacząć?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 02, 2008, 17:49:08 »
Zacznij od kompletnych podstaw - i to na PC. Na początek proponuję pascala wg. tego kursu - sam się z niego uczyłem - poznasz podstawy programowania, które się nie zmieniają między językami. Napiszesz prostą książkę teleadresową - dasz do ocenienia - a wtedy pomyślimy dalej :P

http://www.pascal.eu.org/index2.htm

*

• *
  • 455
  • Aka KrzysztofBe.
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 02, 2008, 17:54:01 »
Mam książke Tomasz M.Sadowski - Turbo Pascal ,Wydanie IV

Co bedzie lepsze do nauki,strona czy książka?

*

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 02, 2008, 18:28:05 »
Najpierw strona, podeprzyj książką. Strona jest napisana w bardzo fajny sposób  :wink:

*

Offline maniek15

• **
  • 132
    • BugMeNot
  • Sprzęt: T|X , 6630 , iPod Touch 2g 16GB , i760
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 02, 2008, 19:56:37 »
Ja bym proponowal zaczac od nauki c/c++ imo jezyk jak najbardziej moze byc pierwszym jezykiem programowania , i tak po nauce pascala bedziesz musial od poczatku zaczynac przygode z c/c++ wiec nie widze w tym zbytniego sensu . Pozniej juz tylko  siadasz do  Visuala +bibliotek MSDN i jazda  :)

*

• 6211
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 02, 2008, 20:31:07 »
Z Pascalem chodzi o to że tu jest bardzo prosto wytłumaczone co to jest procedura, funkcja, rodzaje zmiennych, instrukcje warunkowe - przecież to się tylko operatorami różni.

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 02, 2008, 20:57:31 »
Ja także na początek polecam starego, dobrego Pascala :) Przecież tutaj chodzi głównie o zrozumienie o co chodzi w programowaniu, jakimi zasadami trzeba tam się kierować. Ogólnie przyjęło się, ze Pascal jest dobry na początek przygody z programowaniem, dlatego powstało dla niego wiele kursów dla bardzo początkujących.
A co do przesiadki na C/C++ to bez przesady. Jeżeli zrozumie się logikę programowania to nauczenie się nowej składni to drobnostka...

KrzysztofBe.: polecam ci czytać wszystko co nawinie się pod rękę :mrgreen: Im więcej przeczytasz różnych kursów/książek tym bardziej zrozumiesz materiał.

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
  • Sprzęt: X800
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 03, 2008, 01:47:07 »
A ja myślę, że i C/C++ może być dobry na początek do nauki. Skoro KrzystofBe. polonizuje grę, to napewno nie należy do osób, do których jak powie się "weź myszkę do góry" to nie podniesie jej do sufitu, tylko przesunie kursor po ekranie  :smile:

*

• *
  • 455
  • Aka KrzysztofBe.
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 03, 2008, 12:35:06 »
Ravros - Tępy nie jestem - lecz jak widzicie zero doświadczenia :)

BTW.BETA spolszczenia Fallouta - Spolszczenie go to najbanalniejsza rzecz jaka da sie z nim zrobić...

Fallout_PL_PPC_v.002beta_2003.rar

Btw2.Ten fallout jest na tym silniku - http://www.fifengine.de/ - Tylko jak oni to na PPC przeniesli o_o?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 03, 2008, 12:39:09 wysłana przez KrzysztofBe. »

*

• 6211
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 03, 2008, 12:41:20 »
Zapewne przekompilowali?  :P

*

• *
  • 455
  • Aka KrzysztofBe.
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 03, 2008, 12:46:32 »
Tylko jak ? hehe ...

*

Offline Gandi

• 22
  • Sprzęt: HTC Touch Cruise
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 05, 2008, 08:36:52 »
Ech no co mieszacie człowiekowi w głowie. Pascal na początek - dobra sprawa. To co odpychające na początku - musiałbyś poznać trochę algorytmiki - jakieś sortowania, wyszukiwania itd. To cię nauczy prawidłowego operowania na danych. I tylko do tego potrzebny Ci pascal.

Później nie wchodź w C/C++... one niestety umierają i obecnie są traktowane tak jak asm 10 lat temu. Skupiłbym się na JAVIE i .NET. Ceną za to jest niestety mniejsza kontrola nad aplikacją, trochę większe pożeranie pamięci ale pozwalają się skupić na projektowaniu. To są technologie które na rynku mają ogromne wzięcie.

Reasumując
- Pascal i algorytmika na początek
- obiektowe Java, C# w .Necie później.
To gwarantuje Ci bardzo dobrą pracę za kilka lat. :)

*

Offline voyager

• **
  • 120
  • Hey! It compiles! Ship it!
  • Sprzęt: MIO P560 +AM 6.11e  PL ; TF101; i8260 + AM 1.4.2
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 05, 2008, 09:12:23 »
Później nie wchodź w C/C++... one niestety umierają i obecnie są traktowane tak jak asm 10 lat temu. Skupiłbym się na JAVIE i .NET. Ceną za to jest niestety mniejsza kontrola nad aplikacją, trochę większe pożeranie pamięci ale pozwalają się skupić na projektowaniu. To są technologie które na rynku mają ogromne wzięcie.

Taaa?  :shock: A świstak siedzi...
C/C++ trzyma się dobrze i jeszcze długo tak będzie. Gdzie można sobie podłubać w Javie, to można.
.NET to MS nisza...

*

• 6211
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 05, 2008, 09:24:51 »
Chcę zobaczyć jak piszesz SZYBKI i MAŁY program w .net. Życzę szczęścia. C++ jeszcze długo nie zejdzie z rynku - pomijam iż praktycznie wszystko co OpenSource bazuje na odmianach tego języka

*

nothin

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 05, 2008, 09:26:12 »
lol, .net i java jako przyszłosć programowania? co można w tym napisać, to można, ale czego nie, to NIE..słowem, dokładnie tak, jak pisze mistrz Kajetan.

To gwarantuje Ci bardzo dobrą pracę za kilka lat.
Zgodzę się, niestety...
..tak, widzę to wyraźnie - wielkie, powolne kobyły i fajne ceny na sprzęt, który to będzie ciągnął, nie dziwota, że kasy natrzepać będzie można..0 optymalizacji - świetlana przyszłośc.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2008, 09:29:19 wysłana przez nothin »

*

Offline Gandi

• 22
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 05, 2008, 10:44:42 »
Widzę, że dużo konserwatywnych opinii, mam nadzieje, że od programistów a nie kogoś kto napisał kilka linijek w C. Proszę o poparcie swoich opinii o powolności maszyn wirtualnych. Java i .Net nie odbiegają już od języków kompilowanych jak C++/C szybkością. A wielkość? Wolę już garbage collectora od niechlujnego zarządzania pamięcią z jakim spotkałem się WIELE razy. Programowałem w C++ "trochę" czasu i wiem, że to potężny język. Ale to zależy na jakim poziomie się chce być.

.NET to MS nisza
Nie no, zaszalałeś, nie ma co...

wielkie, powolne kobyły i fajne ceny na sprzęt, który to będzie ciągnął
No jak na razie mój athlon 1.6 i 1gb ramu "ciągnie" wielką aplikację bazodanową do zarządzania firmą która śmiga aż miło.

0 optymalizacji
Co masz na myśli? Co dla Ciebie jest optymalizacją? Taki, wspomniany wcześniej, garbage collector daje więcej optymalizacji niż niestaranny programista.

pomijam iż praktycznie wszystko co OpenSource bazuje na odmianach tego języka
To nie argument. Człowiek nie pisze w jakimś języku tylko dlatego, że wszyscy tak piszą - no chyba że Ty wolisz stwarzać pozory a nie myśleć.

Już widzę jak robicie wielka aplikację biznesową, na trzech warstwach albo i więcej w C++.

*

nothin

« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 05, 2008, 10:49:39 »
No jak na razie mój athlon 1.6 i 1gb ramu "ciągnie" wielką aplikację bazodanową do zarządzania firmą która śmiga aż miło.
no a ja mówię o ppc 195 mhz z max 32 mb mem free.  :mad:
get real.

mam nadzieje, że od programistów a nie kogoś kto napisał kilka linijek w C.
nie, kolego, jestem szarym userem, właśnie, który musi korzystać z napisanych na skróty aplikacji i cierpi z tego powodu niejednokrotnie.

myślę, że robisz OT i tyle, wróc do początku posta...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2008, 11:01:26 wysłana przez nothin »

*

Offline Gandi

• 22
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 05, 2008, 10:57:22 »
no a ja mówię o ppc 195 mhz z max 32 mb mem free. get real.
No niestety ja mówię o dzisiejszych standardach - 400mhz i ok 64mb free. W CF program do obsługi magazynu, łączenie się z bazą, w międzyczasie korzystanie z gps i monitorowanie - wszystko chodzi bez problemu.
Ja będę narzekać, że divx to gówno bo na moim P2 233 tną się filmy. To nie argument.

Ale to jest duża aplikacja i o takich mówię. Nie napisałbym w tym playera mp3 czy jakiegos pluginu do today. Mówię o PROGRAMACH a nie programikach. A chyba wszyscy mamy pieniądze w perspektywie a duże programy to dopiero są pieniądze.

P.S. Skoro nie jesteś programistą to dlaczego wypowiadasz się o optymalizacji i językach programowania?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2008, 11:10:18 wysłana przez Gandi »

*

Offline gieniek

• 19
  • Sprzęt: G1, Hermes, Charmer
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 05, 2008, 11:32:31 »
myślę, że po prostu trzeba się zastanowić co chce się pisać...
każdy język ma swoje zalety i nadaje się do czegoś innego

skoro te maszyny wirtualne są takie szybkie to napisz centralę telefoniczną w Javie :)
C/C++ to bardzo mocne języki i jeszcze długo nie znikną z rynku - przynajmniej w zastosowaniach gdzie liczy się każda milisekunda i możliwość dowolnego dobierania się do sprzętu
zajmuję się pisaniem w C/C++ od kilku lat - stworzyłem między innymi wspomnianą centralę i wiem, że C mógłbym zastąpić co najwyżej assemblerem
znając C też można mieć ciekawą pracę i nieźle zarobić... i pewnie jeszcze "parę" lat tak będzie
a od Javy jakoś mnie odpycha... napisałem sapera i ze dwa proste web service'y i o dziwo było to strasznie męczące zajęcie :P

co do nauki programowania - też zaczynałem od pascala jednak nie jest to konieczne... wybór języka to tak naprawdę problem wtórny - chodzi o to żeby umieć programować a nie o to żeby znać język programowania

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 05, 2008, 11:46:01 »
Nie chcę tutaj się kłócić nad wyższością jednych rozwiązań nad innymi, jednak niestety, to co pisze Gandi o przyszłości .Net, Java i podobnych to prawda. Jeżeli MS stawia teraz głównie na to to tak już musi być i koniec. Przecież już nie raz tutaj niektórzy chwalili MS za ich standardy a to teraz według MS jest nowy standard.

No niestety ja mówię o dzisiejszych standardach - 400mhz i ok 64mb free.
I to jest właśnie "piękne" w palmtopach. To co kilka lat temu było standardem dzisiaj dopiero zaczyna być standardem.

Ja będę narzekać, że divx to gówno bo na moim P2 233 tną się filmy. To nie argument.
Hmm... Ale tu bardziej chodzi o porównanie typu emulacja na Java i w C. Dla przykładu u mnie wszystkie emulatory napisane w Javie są niezdatne pod względem szybkości do użytku, natomiast pisane choćby w C, czy innych kompilowanych działają wyśmienicie.

Ale to jest duża aplikacja i o takich mówię. Nie napisałbym w tym playera mp3 czy jakiegos pluginu do today. Mówię o PROGRAMACH a nie programikach. A chyba wszyscy mamy pieniądze w perspektywie a duże programy to dopiero są pieniądze.
Ale my tu chyba mówimy o programikach :) Chyba, że KrzysztofBe chce pisać potężne aplikacje bazodanowe do zarządzania firmą :mrgreen:

*

Offline voyager

• **
  • 120
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 05, 2008, 12:27:04 »
Nie chcę tutaj się kłócić nad wyższością jednych rozwiązań nad innymi, jednak niestety, to co pisze Gandi o przyszłości .Net, Java i podobnych to prawda. Jeżeli MS stawia teraz głównie na to to tak już musi być i koniec. Przecież już nie raz tutaj niektórzy chwalili MS za ich standardy a to teraz według MS jest nowy standard.

Nie musi, tylko może, a to jest znaczna różnica. Co z tego, że taka czy inna firma próbuje wykreować taki czy inny 'standard'?
.NET jak pewnie niektórzy wiedzą jest kolejną nadbudową na tym co w OS marki MS było.
To czy dane rozwiązanie się przyjmie, czy nie, zależy tylko i wyłącznie od programistów.

BTW. Java ma większy rynek, w zasadzie .NET to tylko MS Windows (Mono sobie podarujmy, choć dużo tutaj zrobiono).

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 05, 2008, 14:39:13 »
MS może i to jest różnica.

PS. Może mi ktoś powiedzieć, czy na najnowszym, darmowym VS jest dostępny komilator dla pocketów?

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 05, 2008, 15:55:53 »

*

Offline Gandi

• 22
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 05, 2008, 16:23:36 »
VS w wersji express nie wspiera Compact Frameworka.

A co do off topa :
Nie mówię o małych programach bo wychodzę z założenia, że jeśli ktoś ma się zająć programowaniem to raczej profesjonalnie i wiązać z tym jakieś nadzieje na przyszłość. A wtedy budowa większych programów się bardzo przydaje.

"Standardy" się już raczej zacierają... wygrywa ten który da lepsze narzędzia dla developerów.

*

Offline utak3r

• Ekspert WM
  • 1516
    • Wirtualne Zacisze utak3ra
  • Sprzęt: Samsung Ace, Raphael, Hermes, Universal i inne
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 07, 2008, 23:39:35 »
C++ umiera?...
Ja rozumiem, że aplikacje użytkowe, typu przytoczone tutaj bazodanowe aplikacje do obsługi firm, świetnie i rewelacyjnie wprost się pisze w C# czy Java, ale... w czym jest napisany system, na którym to biega, czy też maszyna wirtualna .NETa i Java? ;)
C++ długo nie wyjdzie, zapewniam Cię. Oczywiście, coraz bardziej będą się różnicowały ich zastosowania, ale C++ na szczęście się rozwija i próbuje przejmować część nowych myśli technologicznych z języków wyższego poziomu bądź bardziej obiektowych...

I jeszcze drobna uwaga, na marginesie: padło tutaj stwierdzenie o asm... a ja akurat w moim głównym projekcie poza-pracowym używam asm bardzo intensywnie, i bez niego program działałby o kilkadziesiąt procent wolniej.... co przekłada się w tym programie na długie godziny. I tak pozostanie jeszcze długo - wszystko zależy od programu, który się pisze. BTW, program, o którym mówię, to Apophysis.
Napisane: Sierpień 07, 2008, 23:36:54
Acha... moje 3 grosze do "pytacza" ;)
Faktycznie Pascal na początek. Jego składnia czyni go fantastycznym językiem do załapania, czym jest programowanie w ogóle. Potem proponuję uczyć się C++ i C#.
Napisane: Sierpień 07, 2008, 23:38:25
Jeszcze.... ;)
Skombinuj jakąś książkę o algorytmach i strukturach danych, będzie Ci potrzebna na początek.

*

Offline adex1234

• **
  • 183
  • Sprzęt: Asus P525, MDA Compact II, MDA Compact IV, Qtek 9000, WiBrain B1LE
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 14, 2008, 09:17:10 »
Jeśli naprawdę chce się zacząć programowanie, najpierw powinno się zrozumieć "jak to wszystko działa" i rozpocząć na bramkach logicznych, licznikach, rejestrach, pamięciach i innych ustrojstwach cyfrowych, następnie przejść na prosty assembler (najlepiej 8bitowy - '51), później C potem rozszerzenie obiektowe C++ na koniec można zostawić sobie .NET ew. Jave. Pascala proponuje sobie odpuścić oraz Basica omijać z daleka.

Kolega który pisał co do przyszłości .NET i Javy ma racje, ponieważ pisanie aplikacji na tej "platformie" jest szybsze i znacznie tańsze niżeli na C/C++, może nie koniecznie jest szybsze - ale C++ też nie jest szybszy od Assemblera. Szybkość i jakość aplikacji i tak w głównej mierze zależy od programisty, nie zaś od języka programowania. Dlatego też .NET i Java są przyszłością - oczywiście nie na całym rynku, ponieważ są takie strefy rynku na którym ciągle króluje Assembler oraz C czy C++ lub inne mniej lub więcej znane języki programowania.

...a i jescze za C przemawia bardzo podobny język PHP, który w dzisiejszych czasach jest bardzo przydatny ;D
« Ostatnia zmiana: Sierpień 14, 2008, 09:19:20 wysłana przez adex1234 »

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 14, 2008, 16:35:32 »
Podsumowując: naukę programowania zacznij od napisania jakiejś zaawansowanej aplikacji bazodanowej w asemblerze... :-?

*

Offline utak3r

• Ekspert WM
  • 1516
    • Wirtualne Zacisze utak3ra
  • Sprzęt: Samsung Ace, Raphael, Hermes, Universal i inne
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 14, 2008, 17:07:59 »
Nie, Poklik.... naukę należy rozpocząć od studiowania struktury krzemu i budowy tranzystora.

Oczywiście, że programista musi znać logikę i jeszcze wiele innych pokrewnych nauk, w zasadzie programista ma chyba najszerszą wiedzę ze wszystkich zawodów ;) a to z tego prostego powodu, że pisząc np. program księgowy, trzeba wiedzieć, na czym polega księgowanie dwustronne i jak się bilansuje dekret.... ech  :O

Nie mniej, kolega, który chce się trochę pobawić i nie będzie tego wykonywał zawodowo i nie zaprojektuje systemu zarządzającego elektrownią atomową, może pewne etapy pominąć na starcie i sięgać po nie w miarę wynikającej konieczności.

*

Offline adex1234

• **
  • 183
  • Sprzęt: Asus P525, MDA Compact II, MDA Compact IV, Qtek 9000, WiBrain B1LE
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 18, 2008, 08:14:33 »
No po przeanalizowaniu bramki NAND TTL można się dużo dowiedzieć.
Dzisiejsze języki programowania to już tylko układanie klocków (vide .NET, Java).
« Ostatnia zmiana: Sierpień 18, 2008, 08:17:05 wysłana przez adex1234 »

*

Offline voyager

• **
  • 120
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 18, 2008, 18:57:09 »
No po przeanalizowaniu bramki NAND TTL można się dużo dowiedzieć.
Dzisiejsze języki programowania to już tylko układanie klocków (vide .NET, Java).

Taaa... dodaj do tego układy FPGA, żeby mógł sobie zbudować procesor swoich marzeń :)
Bo dlaczego ma być udupiony tylko na jednej platformie  :E Jak szaleć to szaleć.