C++ umiera?...
Ja rozumiem, że aplikacje użytkowe, typu przytoczone tutaj bazodanowe aplikacje do obsługi firm, świetnie i rewelacyjnie wprost się pisze w C# czy Java, ale... w czym jest napisany system, na którym to biega, czy też maszyna wirtualna .NETa i Java?

C++ długo nie wyjdzie, zapewniam Cię. Oczywiście, coraz bardziej będą się różnicowały ich zastosowania, ale C++ na szczęście się rozwija i próbuje przejmować część nowych myśli technologicznych z języków wyższego poziomu bądź bardziej obiektowych...
I jeszcze drobna uwaga, na marginesie: padło tutaj stwierdzenie o asm... a ja akurat w moim głównym projekcie poza-pracowym używam asm bardzo intensywnie, i bez niego program działałby o kilkadziesiąt procent wolniej.... co przekłada się w tym programie na długie godziny. I tak pozostanie jeszcze długo - wszystko zależy od programu, który się pisze. BTW, program, o którym mówię, to Apophysis.
Napisane: Sierpień 07, 2008, 23:36:54
Acha... moje 3 grosze do "pytacza"

Faktycznie Pascal na początek. Jego składnia czyni go fantastycznym językiem do załapania, czym jest programowanie w ogóle. Potem proponuję uczyć się C++ i C#.
Napisane: Sierpień 07, 2008, 23:38:25
Jeszcze....

Skombinuj jakąś książkę o algorytmach i strukturach danych, będzie Ci potrzebna na początek.