Programowanie C (głównie)

• 7 Odpowiedzi
  • 2385 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Czerwiec 09, 2006, 10:46:00 »
Witam,

słowem wstępu: szukałem, nie ukrywam na tym forum odpowiedzi, ale jak wiele wątków, tak każdy (a było ich chyba 5 czy 6) w zasadzie się przeradza w kłótnie albo paplaninę (urażonych przepraszam) i słowne przepychanki. Pytania, które sam chce zadać, a które już zdążyły paść na tym forum niestety pozostały bez odpowiedzi (albo jej nie znalazłem).

Otóż wraz z nabyciem klawiatury do PPC chciałem wykorzystać sprzęt do programowania na poziomie raczej edukacyjnym.

Wyszperając na tym forum informacje zainstalowałem dwa kompilatory:

a) pcsharp-full

Odpaliłem, udało mi się napisać jakiś kod ale problem - jak ten kod skompilować? Przy odpaleniu CMD wyskakuje komunikat, że jest za dużo otwartych okien konsolowych (żadne o ile mi wiadomo nie były otwarte). O co chodzi? Dodałem nowy plik i chciałem go skompilować - jak tego dokonać?

b) pgcc-native

Tego to nawet nie odpaliłem. Bo nie wiem jak :) Z CMD jest podobnie jak wyżej.

Czy ktoś mi jest w stanie pomóc?

Pytanie ogólne: Czy ew. coś poza powyżej wymienionymi ktoś poleciłby mi może co innego? Zestaw np. edytor + kompilator? Jedyne co robię to podstawowe ćwiczenia, do których najbardziej skomplikowanych należą różne typy sortowań tablic i list. Fajnie by było gdyby była np. możliwość sprawdzenia także działania CGI.

Uprzejmie jeszcze raz proszę o pomoc.

Pozdrawiam,
Regdorn

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 09, 2006, 10:48:14 »
a szukałeś w dziale - Programowanie - Windiows CE/Pocket PC (dev) :?:
może tam znajdziesz coś na ten temat :?

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 09, 2006, 10:52:27 »
Rzeczywiście, z działem chybiłem, jeśli chodzi o pytanie. Z działem przez Ciebie podanym miałem stycznośc przez wyszukiwarkę. Nie jestem pierwszy, który ma takie pytanie ale też nie jestem pierwszy, który konkretnej odpowiedzi na nie nie dostał.

Porszę o przeniesienie tego wątku do stosownego działu - mój błąd, przepraszam, ale proszę też o spróbowanie mi odpowiedzieć na pytanie :) Z góry dziękuję :)

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 09, 2006, 10:54:29 »
nic nie szkodzi, nie ma za co przepraszać
ale z odpowiedzią pewnie łatwo nie będzie, z tego co czytałem w tym dziale, bardzo niewiele osób zajmuje sie programowaniem :(

*

silentjob

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 09, 2006, 10:57:08 »
Już przerzucam :).

*

Offline cheesus

• *
  • 74
    • www.mobico.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 09, 2006, 15:28:39 »
skladnia dla pocket c#:

cscc -DPLATFORM_COMPACTFRAMEWORK -o plik_wyjsciowy.exe -winforms -l jakas_dodatkowa_biblioteka.dll jakies_zrodlo1.cs jakies_zrodlo2.cs

najwygodniej jest zrobic sobie plik make.bat

dla gcc juz nie pamietam bo ostatnio pisze glownie w c#

*

Offline stach

• *
  • 77
  • Sprzęt: Palm Vx, IIIc, iPaq h2210
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 09, 2006, 15:54:30 »
W katalogu instalacyjnym pgc-native jest podkatalog "samp" z przykładową aplikacją. W katalogu tym znajdziesz plik "menu.bat" w którym można podglądnąć składnię wywołania kompilatara gcc.
Parametry linii poleceń poszczególnych narzędzi (kompilator, linker itp) możesz wyświelić za np pomocą komendy "polecenie -help".
Niestety pgc-native nie oferuje żadnego gui więc programy trzeba pisać w dowolnym edytorze, a do kompilacji podobnie jak w C# najlepiej napisać sobie plik bat.

Odp: Programowanie C (głównie)
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 15, 2007, 23:41:22 »
To ja sie podlacze pod wypowiedz kolegi. Udalo mi sie zainstalowac pcsharp, udalo mi sie napisac kod zrodlowy i go zapisac. Jednak gdy probuje go kompilowac, to w Compiler Output wyskakuje blad "Cannot execute csant.exe" i nic sie nie dzieje. Szukalem pomocy w googlach, na tym forum, ale nie znalazlem nic co pomogloby mi naprawic istniejaca sytuacje. Gdyby ktorys (ktoras) z forumowiczow (forumowiczek) mi pomogl bylo super.
P.S. Szkoda tego programu bo bardzo czytelnie podswietla skladnie, ale jesli macie jakies inne darmowe kompilatory do C to prosze o podanie linkow.
Pozdrawiam