Pomocy !!! MySQL i Visual Studio 2005

• 17 Odpowiedzi
  • 3525 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Wrzesień 15, 2005, 01:28:05 »
Witam !!! Rece opadaja czy ktoś mógłby pomóc mi i napisać jak zrealizowac połaczenie z baza danych MySQL. Pokolei New project -> Visual C# -> Smart Device - > PocketPC 2003 ... Device Aplication. Po wielu probach z ustawieniami Data Source Configuration Wizard z uporem maniaka ( mimo ze test połączenia przebiega poprawnie ) wyskakuje " The new connection uses a data provider that is not supported ". hmmm zainstalowany MySQL ODBC 3.51 Driver. baza danych MySQL 3.23.

Dziękuję z pomoc

Bartek

*

Offline MacBirdie

• 1943
  • I znów Poznań ;)
    • macbirdie.net
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB | iPad 3G 64GB | iPhone 3G 8GB
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 15, 2005, 09:33:49 »
Masz zainstalowany MySQL ODBC dla Pocket PC?
Jeszcze w tych obszarach się nie poruszałem, ale to nie ADOCE jest główną metodą dostępu do baz danych z Windows Mobile?

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 15, 2005, 13:51:46 »
hmm mam zainstalowane MySQL ODBC dla Pocket PC :( i niestety nic z tego. Jesli mial bys jakis inny pomysl na inny program w jakim mozna by aplikacje napisac z dostepem do mysql to sie przestawie chetnie bo visual studio 2005 mnie skutecznie zniecheca na kazdym kroku :)

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 15, 2005, 13:57:11 »
a skad takowe Mysql ODBC wziasc ?
i cz mozna pisac sobie w c++ z wykorzystaniem tego?

[Dodano: 2005-09-15 13:57:59]
aha zapomnial bym dopisac iz pisze w eVC++

*

Offline MacBirdie

• 1943
  • I znów Poznań ;)
    • macbirdie.net

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 15, 2005, 14:35:52 »
dzieki wielkie za szybka reakcje :)
lecz musze pomarudzic i to pierwsze to niestety nie ma plikow pod linkami z downloadami
a to 2gie to to nie tez jakos szukalem tego sqlclient i lipa
chyba ze to jest jako komponent do .NET a teg oto ja nie chcem znac :)
i tak mialem rubika czy brac sie za pisanie pod winde gdyz odzawsze chcialem tego uniknac, i od zawsze pisalem w C pod linucha :)

alez czego sie nie zrobi dla nowej zabawki :)
mozna sie poswiecic i pisac pod windy :)
lecz jak juz pisac to cos co sie podlacza do bazy :)
lecz tu jjest maly problem :)
to pierwsze wyglada na okej tylko sciagnoac tego nie moge bo nie ma plikow pod linkami :(
okej nie rozpisuje sie wiecej pozdrawiam

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 15, 2005, 20:26:57 »
Rąk opadania ciąg dalszy, pokombinowalem troche i kuna jak chodzi o łączenie z MS SQL srever  nie ma problemu, problem nadal jest przy łączeniu z MySQL mimo driverów. No narazie sie nie poddaje chociaz mialem juz kryzys ;)

Pozdrawiam i dziekuje wszystkim za zainteresowanie i pomoc :D  

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 16, 2005, 10:33:18 »
hi borek007 mozesz napisac skad wzioles tego ihookbd?
bo mnie krew zalewa jak mozna na stronie umieszczac linka do instalek i nie podpinac tych instalek
wogole nic nie ma w dziale files do sciagniecia co za papraki z australii lepiej zeby biegali za tymi swoimi kangurami a nie jakies ... ehh szkoda gadac

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 16, 2005, 12:17:37 »
Ehhh Kornikson mnie krew zalala rece i cycki opadly ... nie ma tego pod tymi linkami :( polaczenie zrealizowalem w visual studio ale z MS sql serverem a nie MySQL na czym mi najbardziej zalezy :( prubuje dalej ale ogulnie to straszna lipa i mozna nie skutecznie zniechecic ...

Ps. jak dotre do ihookbd to dam znac

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 19, 2005, 14:08:06 »
okej thx :)
na allegro znalazlem 2 plytki CD z materialami o programowianu na PDA aukcja juz jest zakonczona ale pewnie koles moze jeszcze wystawic dla zainteresowanych nr aukcji 63297236
pozdrawiam

*

Offline Wicked

• 829
  • Sprzęt: Acer n311 sd 2GB + toshiba g900 + nokia 5530 4GB
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 19, 2005, 14:57:56 »
Ciekawa rzecz, chętnie bym kupił, bo cena nie jest wygórowana. Mam nadzieję, że część materiałów jest w języku polskim, bo w angielskim bez problemu można znaleźć.

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 20, 2005, 13:34:21 »
no chyba raczej po polskiemu bo to byla praca mgr. :)

*

Offline MacBirdie

• 1943
  • I znów Poznań ;)
    • macbirdie.net
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 20, 2005, 13:41:33 »
Właśnie - gdybym zdobył wszystkie prace magisterskie i dyplomowe na temat programowania urządzeń mobilnych i nich samych, w których wspomagałem autorów materiałami i swoimi artykułami, to by się też nieco nazbierało. :D Być może ten z Allegro to też ktoś mi znajomy. :)

*

Offline jachu

• [OpenBSD rulez]
  • 3596
    • http://www.pdaclub.pl
  • Sprzęt: Galaxy NOTE
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 20, 2005, 13:45:32 »
Mac to napisz tutorial nt probgamowania urzadzen mobilnych :P, wystawimy w dziale FAQ :)
Beda wszyscy zachwyceni
pozdrawiam
Jachu

*

silentjob

« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 20, 2005, 13:47:34 »
A ja się przy okazje jeszcze czegoś nauczę:P;):P.

« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 21, 2005, 10:06:57 »
świetny pomysł z tym tutorialem nt programowania urządzeń mobilnych
:)
jestem jak najbardziej za:)

a autor niech se tam wstawi
paypala
ja z przyjemnością coś zadatkuje :)

hehe ok wracam do pisania pracy :) bo musze w piatek oddac a wczoraj zaczolem :)
pozdro :)

*

Offline MacBirdie

• 1943
  • I znów Poznań ;)
    • macbirdie.net
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 21, 2005, 10:45:35 »
Cytat: kornikson
zaczolem
Koniecznie pamiętaj o korekcie ortograficznej w tej pracy. ;)

Tutorial może i bym napisał, ale na co by miał się składać? Raczej nie byłoby sensu wykładać samego programowania pod Win32, a przynajmniej podstaw, ponieważ zostało to opisane w wieeeeeeeeeelu różnorakich książkach i tutorialach (np. w Megatutorialu), najwyżej możnaby się skupić na specyficznych dla platformy Windows Mobile zagadnieniach, jak "zamrażanie" aplikacji, obsługa SIPa, ogólnie kwestie innego interfejsu, specyficzne kontrolki, przechwytywanie klawiszy sprzętowych, zarządzanie połączeniami itd.
A na pewno przede wszystkim jak się za to zabrać, czyli jakie środowiska dla jakich wersji systemów pobierać i co powinno się wiedzieć. Jeśli chodzi o Windows Mobile, mnie interesuje właściwie wyłącznie programowanie w C lub nawet w C++, albo w czystym API, albo z pomocą biblioteki WTL, która też dla Pocket PC i Smartphone została przystosowana w ostatnich wersjach. Na różnych dziwnych dewiacjach typu ForwardPass się nie znam i nie będę się za to po prostu zabierał (bo też ich nie uznaję, bo to jak mówienie że PHP to poważny język programowania :D ).
Ktoś kiedyś obiecywał tutorial tworzenia aplikacj mobilnych pod .NET Compact Framework, ale się na obietnicy skończyło. Rozumiem go doskonale, bo mógł się wolny czas skurczyć, ale może po prostu zapomniał. :) A taki tutorialik tworzenia w C# by był naprawdę ciekawy.

« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 22, 2005, 09:38:00 »
hehe no ja tez mysle tylko w c lub c++ tak więc czekam na tutorialik :)
mile widziane bylo by podczepienie jeszcze zagadnienia podlaczen do roznych baz danych.