PocketBuilder Sybase i niedziałająca aplikacja

• 4 Odpowiedzi
  • 1043 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

PocketBuilder Sybase i niedziałająca aplikacja
« dnia: Maj 20, 2007, 22:51:37 »
Witam,
stworzyłem prosty programik - chcę pobawić się PB 2.0, ale niestety na smartfonie hp hw6915 program nie działa. Brak jest nawet głównego okna, widoczne jest menu - też nie działa. Programik wrzuciłem na www.ksi.pl/aplikacja.zip Proszę o pomoc, ewentualnie sprawdzenie działania na innych PDA.

Pozdrawiam

Odp: PocketBuilder Sybase i niedziałająca aplikacja
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 22, 2007, 09:44:08 »
Próbowałem ją odpalić na WM5.0, ale pojawia się tylko menu (nawet się rozwija). Po wybraniu pozycji menu nic się nie dzieje. Program chodzi w tle bo bez soft resetu nie da się go nawet wywalić.

Coś ci tu nie gra.
A co ta aplikacja miałaby robić? W jakim celu dodałeś plik konfiguracyjny bazy ASA, a samej bazy nie? A może baza jest (tylko gdzie)?

Napisz coś więcej o aplikacji, którą chciałeś napisać. Używasz PocketBuildera w pełnej wersji czy triala?

Mariaszek

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 22, 2007, 18:32:49 »
Próbowałem ją odpalić na WM5.0, ale pojawia się tylko menu (nawet się rozwija). Po wybraniu pozycji menu nic się nie dzieje. Program chodzi w tle bo bez soft resetu nie da się go nawet wywalić.

Coś ci tu nie gra.
A co ta aplikacja miałaby robić? W jakim celu dodałeś plik konfiguracyjny bazy ASA, a samej bazy nie? A może baza jest (tylko gdzie)?

Napisz coś więcej o aplikacji, którą chciałeś napisać. Używasz PocketBuildera w pełnej wersji czy triala?

Mariaszek

Dzięki za info, chciałem zrobić jakikolwiek program - "hello world", to jest przykład z triala pocketbuildera - chciałem sprawdzić na ile narzędzie jest efektywne - mam doświadczenie z powerbuilderem. Nie mam pojęcia co robię źle - może jakieś lipne biblioteki? Zainstalowałem triala, wskazałem na workspace "HelloWorld" i skompilowałem (może tu coś źle)?
Bazy danych nie ma - plik pojawił się ponieważ aby uruchomić to cudo skopiowałem niezbędne pliki z katalogu Shared PocketBuildera - widocznie za dużo...

Jak coś to większość dnia jestem na gg - 3565934

Dzięki

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 22, 2007, 22:08:06 »
Dzięki za info, chciałem zrobić jakikolwiek program - "hello world", to jest przykład z triala pocketbuildera - chciałem sprawdzić na ile narzędzie jest efektywne - mam doświadczenie z powerbuilderem.

PocketBuilder działa nieźle, prawie jak duży PowerBuilder.
Ja próbowałem skompilować dużą aplikację pod Pocketem i chodziła super (z małymi poprawkami). Niestety całość testowałem wtedy na jakimś emulatorze bo nie miałem wtedy jeszcze pocketa.
Z moich testów wynika, że wystarczy zrezygnować z pewnych typów obiektów i niektórych funkcji (wszystko jest wymienione w jednym miejscu helpa), i wszystko działa jak należy.

Chociaż ja też mam właściwie doświadczenie głównie z dużym PB. Siedzę w PB od wersji 5. A ty od której?

Mariaszek

PS Może to trochę OT, ale zapisałeś się do PSUG? Byłeś na Planecie Sybase?
Może lepiej przejdziemy na PW, bo to pewnie nie wszystkich interesuje. Z GG nie korzystam.

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 27, 2007, 22:01:01 »
Napisałem na PW i cisza, to pw to działa? Skoro nie korzystasz z gg to może jakiś inny komunikator.

PS.
Problem już rozwiązany - pomogła zamiana bibliotek (rada konsultantów Sybase)