mio + nb0 + splash screen

• 2 Odpowiedzi
  • 1092 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline stg

• 2
mio + nb0 + splash screen
« dnia: Sierpień 08, 2007, 12:26:28 »
Witam

- mamy image rom'u ( w formacie nb0 dla mio 550 )
                - po zaflashowaniu pojawia się splash screen

Problem:
                - tak zmodyfikować nb0 żeby nie było splash screenu, ewentualnie podmienić na inny spash screen ( to wydaje się być prostsze rozwiązanie )

przekopałem się przez xda developers and stuff ale trochę mam mętlik z powodu nadmiaru informacji ;-)

przeskanowałem plik nb0 ale nie bardzo wiem czego szukać potrafię wypruć jpgi ( zakładając że spash jest jpgiem jeśli jest bmp to też nie problem )  ale
 nie potrafię ich wyświetlić ( pisze, że albo plik jest corrupted, albo wyświetla się kawałek ) wymyśliłem że problem może być z byte order'em bo nb0 jest pod power pc ale wtedy chyba wszystkie dane miały by inny byte order ( nagłówek jpg'a, stringi ) a nie tylko dane liczbowe.

proszę o wskazówki, czy dobrze kombinuję i przede wszystkim, czy da się wywalić/podmienić splash screen bezpośrednio modyfikując nb0

dzięki i pozdrawiam
stg

*

Offline fp

• **
  • 113
    • http://pdaclub.pl/forum/index.php?action=search
Odp: mio + nb0 + splash screen
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 19, 2007, 00:02:20 »
wymyśliłem że problem może być z byte order'em bo nb0 jest pod power pc ale wtedy chyba wszystkie dane miały by inny byte order ( nagłówek jpg'a, stringi ) a nie tylko dane liczbowe....

intuicja podpowiada mi, że nie tędy droga. nie po to wpakowali tam JPG czy BMP, aby format liczb był z zamienionym byteorderem.

*

Offline stg

• 2
Odp: mio + nb0 + splash screen
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 23, 2007, 09:03:07 »

tak, to nie problem z byte orderem, mając "oryginalny" obrazek i wyrypany z nb0 doszedłem do czegoś takiego, że ten z nb0 ma:

początek + śmieci + reszta obrazka

po wywaleniu śmieci i połączeniu "początku" z "resztą" obrazek wyświetla się poprawnie.