Lazarus - duży rozmiar pliku wykonywalnego

• 6 Odpowiedzi
  • 6201 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kao3991

• **
  • 157
  • Sprzęt: HTC BlueAngel, HTC Universal
Lazarus - duży rozmiar pliku wykonywalnego
« dnia: Luty 03, 2010, 03:47:23 »
Witam
ponownie podchodzę do programowania na PPC. i mam mały problem - próbuję pisać w Lazarusie, bo jest prosty i wystarcza do tego, co potrzebuję.
Ale pojawia się problem - pliki .exe generowanie przez niego mają zdecydowanie za duży rozmiar - moja aplikacja (prosty plan zajęć) zajmuje ponad 11MB, a co dziwniejsze - skompilowane puste okienko dokładnie tyle samo :/ To dość duża przeszkoda, bo taki exek bardzo długo się wczytuje i swoją część RAMu też zająć musi. czy ma ktoś na to jakąś prostą albo i mniej prostą radę? Proszę o pomoc :)

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
Odp: Lazarus - duży rozmiar pliku wykonywalnego
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 03, 2010, 12:57:49 »
Nie ma rady, używaj upx.
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 04, 2010, 23:13:41 »
To dość duża przeszkoda, bo taki exek bardzo długo się wczytuje i swoją część RAMu też zająć musi. czy ma ktoś na to jakąś prostą albo i mniej prostą radę? Proszę o pomoc :)

tak przesiasc sie na cos normalniejszego czytaj C++ ewentualnie C# .NET... IMHO Lazarus to okropny wynalazek i wlasnie zaczynasz to odczuwac :) Pisanie w .NET jest proste do tego pelno przykladow w sieci + MSDN... nie ma co na sile pchac sie w jakies wynalazki bez przyszlosci...

"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 20, 2010, 09:11:44 »
UPX to jedno ale zastosuj komponenty KOL. Wtedy pusty formularz bez pakowania UPXem zajmie kilka KB, po spakowaniu bedziesz miec jeszcze mniej. :)

Typowy prosty program w lazarusie ma wage okolo 20 do 30kB,a nie 11MB. Jesli nie korzystasz z KOL to po spakowaniu UPXem osiagniesz wage okolo 200kB.

*

Offline kao3991

• **
  • 157
  • Sprzęt: HTC BlueAngel, HTC Universal
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 20, 2010, 11:05:59 »
Dzięki wszystkim za odpowiedzi :)

UPX owszem, zmniejsza rozmiar pliku, ale w dalszym ciągu jest on zbyt duży. Kilka MB.

Przesiadka na coś  normalniejszego - nie bardzo, jedyny język programowania jaki zdołałem mniej-więcej przyswoić to Pascal. A potrzebowałem tylko prostej aplikacji, więc nauka .NET mi nie bardzo pasowała.

komponenty KOL - bardzo chętnie, szkoda widzę je wyłącznie pod Win32 :/ a ja pracuję na Linuksie, i tylko kompiluję na maszynie wirtualnej. Szkoda.

no nic, dzięki za zainteresowanie. i chyba jednak przeproszę się z C++

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 20, 2010, 13:40:32 »
Z C++ mozesz sie przeprosic :) dla zasady bo warto. Co do C# .NET to jest cholernie proste, sam w tym nie pisalem znalem tylko C, C++, tez Pascala bo od tego dawno dawno temu zaczynalem. Prawde mowiac .NET swietnie sie spisuje jak chcemy napisac cos na szybko bo wiekszosc spraw mamy dostepnych niemal na gotowo w framworku.
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 25, 2010, 23:27:09 »
W Lazarusie w munu: projekt | opcje kompilatora | łączenie | odpluskwianie odznacz wszystko a Twój exe'k zmaleje i to bardzo bardzo ;)