Zastąpić Javę w Windows Vista? A w ogóle jakakolwiek Java tam była od czasów MS Java? Nie sądzę, by zabronili instalowania JRE/JDK sunowskiego. Java jest w paru miejscach mocno do tyłu z "trendi" nowościami, jak web services i w ogóle porządna obsługa XML, strasznie boli ogrom przeróżnych bibliotek spełniających te same zadania, z których naprawdę wartościowych jest niewiele, a te jeszcze w ogóle trzeba znaleźć i nauczyć się obsługiwać przebijając się przez źródła, bo dokumentacji jak na lekarstwo (nie, Javadoc nie wystarcza jako "programmer's guide"). Wdarła się tam przez to bylejakość, godziny ślęczenia nad deskryptorami XML, gdzie każdy ma inną semantykę lub zabawa z xdocletami, a bardzo obiecujący JEE 5 dopiero raczkuje - może wreszcie się skończy dostosowywanie rozwiązań do technologii. Niestety póki co to C# z .NETem jest o wiele nowocześniejszy i cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Ja pracuję jako javowiec, od 1,5 roku nie daje się firmy przerzucić na coś nowszego, niż 1.4.2, mimo że sporo współpracowników bardzo ubolewa, że z 5.0 nie może pracować, nawet do aplikacji klienckich. A co dopiero przeskoczyć na JEE5, które jeszcze niedawno było projektem, teraz póki co tylko Glassfish jest pełną implementacją serwera aplikacji tej wersji. To musi się jeszcze wygrzać, co daje kolejny rok poznawania, testowania i sprawdzania, jak się zachowuje. Cząstkowe implementacje standardu w Jbossie niespecjalnie ratują sytuację, bo tracimy przenośność kodu i nie programujemy w JEE, ale pod JBossa. Gdzie tu przenośność i uniwersalność?
Jestem pewien, że Microsoft nikomu nie będzie zakazywał korzystania z Javy zarówno jako platformy klienckiej i serwerowej. .NET zyskuje sobie zwolenników nie tylko w środowisku Windows - Mono rośnie w siłę.

Widzę że jesteś po prostu uprzedzony do wytworów Microsoftu, węsząc na każdym kroku próbę monopolizowania rynku i spisek światowy. Tak jak ktoś Cię na 4programmers.net zapytał (sprawdziłem Cię

) - programowałeś w .NET? Wiesz jak się z tym przyjemnie pracuje? I jakie masz doświadczenia z J2EE? Nic o nich nie napisałeś, więc jestem ciekaw, skąd taka bezwzględna preferencja wobec Javy.
Z pewnością obie platformy mają swoje zalety i wady, dla mnie powszechna otwartość kodu bibliotek javowych nie jest zaletą, ale nie mówię też że pełna komercjalizacja bibliotek .NETowych jest dobra. Tutaj wybór jest o wiele prostszy, bo jest ich mniej, ale za to wiele bardziej dopracowanych rozwiązań. Co jednak najlepsze, wiele wiele bibliotek dodatkowych do JEE posiada swoje funkcjonalne odpowiedniki w samej .NET, bez instalowania żadnych dodatków, więc także sporo dostajemy za darmo.
Sprawdź sobie tylko, co oferuje .NET Framework 3.0.
p.s. swoją drogą. Mylisz się - IE7 będzie też dla XP SP2.