Komunikacja z urządzeniem poprzez RS-232

• 5 Odpowiedzi
  • 1538 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Kwiecień 23, 2006, 19:57:43 »
Witam.
Posiadam urządzenie z portem RS-232, chciałbym stworzyć program na PDA pozwalający mi na współpracę z nim. Jeszcze nie posiadam konkretnego PDA (dopiero noszę się z zakupem), ale z tego co się zorientowałem większość jest wyposażona w port USB.

Może ktoś z was pisał coś podobego lub natkął się na jakieś przykłady takich aplikacji w sieci ?
Jakie PDA do tego celu będzie najodpowiedniejsze (w rozsądnej cenie oczywiście)?

Jestem zainteresowany wszelkimi mogącymi mi pomóc informacjami.
Z góry dzięki za pomoc

*

Offline cheesus

• *
  • 74
    • www.mobico.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 26, 2006, 15:16:33 »
zazwyczaj na zlaczu masz wyprowadzone i usb i rs232. ja wlasnie pisze taki soft i testuje go na mda2

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 26, 2006, 16:27:47 »
cheesus: a moglbys zdradzic troszke wiecej szczegolow tego co robisz i ewentualnie zaprezentowac owoce pracy :)
I mi chodzi po glowie pewien pomysl komunikacji PDA z urzadzeniami zewnetrznymi przez eReSkę lub USB ale nie mam konceptu jak to ugryzc  :))

*

Offline processor

• 691
    • Radio i telewizja w Małopolsce
  • Sprzęt: XDA Exec, iPAQ 3870
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 26, 2006, 16:59:42 »
Ja też byłbym wdzięczny o jakieś dokumenty lub inną pomoc. Kombinuję nad myszą.

*

Offline cheesus

• *
  • 74
    • www.mobico.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 26, 2006, 23:56:07 »
owocow pracy nie przedstawie bo to komercyjne projekty na indywidualne zlecenia klientow ale pogooglajcie troche - bez problemu znajdziecie opisy z przykladami w roznych jezykach :)

sam port obsluguje sie dziecinnie prosto ;) pozostaje tylko kwestia zrobienia odpowiedniego kabla (mam mda2 wiec zdobycie opisu wyprowadzen takze nie stanowi problemu) :)

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 04, 2007, 22:35:10 »
Witam ponownie.
Już znalazłem odpowiedzi na postawione kiedyś pytania - w sumie po paru poszukiwaniach w sieci problem okazał sie nie taki straszny.
To co moge podpowiedzieć nie godząc w niczyje interesy bo projekty również były komercyjne:
 - mój wybór padł na HP 1710 i HP1920 (najtańsze, mają wszystko co mi było potrzebne),
- można kupić kabelki z wyprowadzonym złączem komunikacji RS (również do innych modeli),
- oprogramowanie powstało w C++, (najpierw eVC4, potem VC2005),
- port RS obsługujemy niemal identycznie jak w zwykłym WinApi,
- godna polecenia jest biblioteka RAPI - do komunikacji PC<-->PDA,
A przykładów w sieci można faktycznie  od groma.