Kompilator asm do ppc

• 3 Odpowiedzi
  • 1509 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline czmoku

• 27
  • Mrs. Ufo
  • Sprzęt: HTC BA -> HTC Uni -> Samsung i900 8gb
Kompilator asm do ppc
« dnia: Maj 14, 2009, 21:19:52 »
Witam.
Czy znacie jakas ksiazke na temat  programowania w windows ce czystym asemblerem bez zadnych wstawek do c++. Najlepiej jesli ksiazka jest po polsku. (bledy poniewaz pisze z uni :)

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
Odp: Kompilator asm do ppc
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 14, 2009, 21:31:20 »
Nie przypominam sobie żeby po polsku było coś o programowaniu pod ARM. :(
Ciekawe tylo jak chciałbyś po windy w tym asm-ie programować. Spróbuj pod XP korzystając z ASM-a MS + tool-sy ( masz tam dodatki ulatwiające pisanie funkcji okienkowych i inne rzeczy ) a przekonasz się, że to prawdziwa masakra. Chyba, że coś prostego się pisze.

*

Offline czmoku

• 27
  • Mrs. Ufo
  • Sprzęt: HTC BA -> HTC Uni -> Samsung i900 8gb
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 14, 2009, 21:49:29 »
wiem ze jest to masakra ale mam duzo czasu na nauke oraz pisanie takich programow. Tylko pomysl ile zyska sie na wydajnosci piszac program w czystej PRZEMYSLANEJ skladni. Chodzi mi glownie o predkosc a pda chociaz coraz szybsze i tak nie wyrabiaja z np. java. Jesli ktos zna nawet jakis kurs pisania byl bym wdzieczny :)

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 14, 2009, 22:08:45 »
Nie przyśpieszysz programu pisząc go w całości w asemblerze. Faktycznie każdy program ma obszary najczęściej wywoływane ( krytyczne pętle ) i tu wystarczy zastosować wstawki w asm-ie Choć powiem, że dobry kompilator nie jest łatwo pobić. W asm-ie 86/386 ( szczególnie 16 bitowym ) jeszcze nie jest tak źle, bo architektura ta jest troche porypana z punktu widzenia metod optymalizacji w kompilatorach ale arm to już nowoczesna architektura ze stosunkowo dużą liczbą rejestrów.
Mam na dysku jakąś książkę do arm - autor udostępnia ją obecnie za darmo. Mogę podesłać namiary. Ale to nie jest pod kątem WM pisane, tylko ogólnie o programowaniu ARM-a. Do tego potrzebujesz jeszcze wiedzy o architakturze pamięci pod WM ( niespecjalnie głąbokiej czy tż obszernej) + zorganizować środowisko - translator + linker + kod startup do Twoich programów oraz jakiś wygodny w miarę edytor. Trochę to karkołomne na mój gust. :)