To ja jeszcze dorzucę jeszcze trzy grosze:
w PC-towym Outlooku dane, o których pisałeś są przechowywane w Kalendarzu i Kontaktach, które są swego rodzaju folderami. Możesz sobie stworzyć dowolną ilość takich folderów (np. Kontakty-archiwum, Kalendarz-archiwum) i dowolnie przenosić wpisy pomiędzy nimi (ja mam trzy foldery Kontakty, bo część danych to stare firmowe i prywatne zapiski, których na co dzień nie muszę mieć w palmtopie i telefonie komórkowym, który również synchronizuję z PC-tem). Można je również kopiować/eksportować do pliku, który służy za archiwum lub kopię zapasową. Niestety Active Sync pozwala na synchronizację tylko z tymi głównymi katalogami Outlooka.
W opisanym przez Ciebie przypadku można było zastosować dwa rozwiązania:
(1) wyeksportować do pliku pst foldery Kalendarz i Kontakty (mogą to być osobne pliki np. kalendarz.pst i kontakty.pst lub jeden plik np. archiwum.pst), następnie wyczyścić te foldery i dokonać synchronizacji.
(2) stworzyć nowe katalogi w Outlooku - np. Kontakty 2 i Kalendarz 2, przenieść do nich dane z głównych folderów, które następnie można wyczyścić i dokonać synchronizacji.
Po tych zabiegach PIM w palmtopie zostałby wyczyszczony i mógłbyś przekazać go klientowi. Po otrzymaniu go z powrotem wystarczyłoby zrobić operację odwrotną, czyli
(1) zaimportować do głównych katalogów Outlooka dane z plików pst lub
(2) przenieść dane z katalogów pomocniczych do głównych
i nastęnie dokonać synchronizacji, która przywróciłaby wszystkie zapiski do palmtopa.
Być może jest jeszcze trzeci wariant - w opcjach Active Sync-a wybieramy ustawienia synchronizacji wg kategorii, ale nie zaznaczamy żadnej kategorii - niestety nie wiem czy byłoby to skuteczne rozwiązanie, bo nigdy z niego nie korzystałem.
Wbrew pozorom MS Outlook jest potężnym narzędziem o wielu możliwościach, ale większość z nas (chyba) używa tylko tych podstawowych funkcji...