jak skasowac kontakty i kalendarz w PPC2003 (AUSUS)?

• 6 Odpowiedzi
  • 1767 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Marzec 30, 2004, 09:54:32 »
Mam Aussa A620BT. Chce wyczysciec lub usunac z niego kontakty  i kaledarz. Bezposrednie usuwanie baz nie dziala, jak wiadomo. Co czynic?

pozdr
Marek

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 30, 2004, 13:13:41 »
A może wyczyść kontakty i kalendarz w swoim Outlooku (np. przenosząc te dane do innych folderów) dzięki czemu po synchronizacji Asusa z PC-tem ulegną wyczyszczeniu również bazy w pocketowym Outlooku.
Pozdrawiam,
biblo

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 31, 2004, 19:05:03 »
Za trudne i klopotliwe. Pozostal mi twardy reset wszytkiego i ponowan instalacja bo aplikacja do archiwizacji na Asusie nie ma mozliwosci pomijania danych PIM. Tak jak to ma miejsce np w iPAQ'u.

mrek

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 31, 2004, 19:21:45 »
Z tym 'za trudno' to troszke przesadziles. Stajesz w outlocku na 1 kontakcie, zaznaczasz pozostale do konca  i ... DEL.
Podczas synchronizacj Activesyncem (jesli kontakty sa zaznaczone) znikna Ci na Pda. Twardy reset z tego powodu jest szybciej ale tylko wtedy gdy nic poza standardem na nim nie miales.

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 31, 2004, 20:09:25 »
Firmowa aplikacja do backupu w Pocket LOOX-ie też ma opcję wybiórczego archiwizowania/dearchiwizowania m.in. kontaktów i kalendarza, ale ja podobnie jak perla uważam, że przenosząc/kasując wpisy w PC-towym Outlooku, a następnie synchronizując PC-ta z palmtopem mogę dużo szybciej zrobić porządki w palmtopie.
Pozdrawiam,
biblo

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 01, 2004, 01:45:14 »
No wiec uscisle: chodzi o wyzerowanie PDA, ktore idzie do klienta na pare dni, a nie o palenie mostow za soba ;)
Ze znajomymi nie chce tracic "kontaktow".
Chcialem zachowac inne elemety zainstalowane na PDA, ale trudno. Nie dalo sie inaczej z nim pogadac.
Swoja droga aplikacja do archiwizacji w ASUS jes troszke dziwna (nie pisze o tej Smart Asus zrzucajacej obraz systemu przed wyczerpaniem sie akumulatora). Dziwna inaczej, bo owszem, jest opacja archiwizuj "all data" lub "PIM data" ale zabraklo, w kazdym razie mnie, opcji "nie archiwizuj danych PIM". Co bez problemu mozna zrobic na iPAQ'ach.

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 01, 2004, 10:43:47 »
To ja jeszcze dorzucę jeszcze trzy grosze:

w PC-towym Outlooku dane, o których pisałeś są przechowywane w Kalendarzu i Kontaktach, które są swego rodzaju folderami. Możesz sobie stworzyć dowolną ilość takich folderów (np. Kontakty-archiwum, Kalendarz-archiwum) i dowolnie przenosić wpisy pomiędzy nimi (ja mam trzy foldery Kontakty, bo część danych to stare firmowe i prywatne zapiski, których na co dzień nie muszę mieć w palmtopie i telefonie komórkowym, który również synchronizuję z PC-tem). Można je również kopiować/eksportować do pliku, który służy za archiwum lub kopię zapasową. Niestety Active Sync pozwala na synchronizację tylko z tymi głównymi katalogami Outlooka.

W opisanym przez Ciebie przypadku można było zastosować dwa rozwiązania:

(1) wyeksportować do pliku pst foldery Kalendarz i Kontakty (mogą to być osobne pliki np. kalendarz.pst i kontakty.pst lub jeden plik np. archiwum.pst), następnie wyczyścić te foldery i dokonać synchronizacji.

(2) stworzyć nowe katalogi w Outlooku - np. Kontakty 2 i Kalendarz 2, przenieść do nich dane z głównych folderów, które następnie można wyczyścić i dokonać synchronizacji.

Po tych zabiegach PIM w palmtopie zostałby wyczyszczony i mógłbyś przekazać go klientowi. Po otrzymaniu go z powrotem wystarczyłoby zrobić operację odwrotną, czyli

(1) zaimportować do głównych katalogów Outlooka dane z plików pst lub
(2) przenieść dane z katalogów pomocniczych do głównych

i nastęnie dokonać synchronizacji, która przywróciłaby wszystkie zapiski do palmtopa.

Być może jest jeszcze trzeci wariant - w opcjach Active Sync-a wybieramy ustawienia synchronizacji wg kategorii, ale nie zaznaczamy żadnej kategorii - niestety nie wiem czy byłoby to skuteczne rozwiązanie, bo nigdy z niego nie korzystałem.

Wbrew pozorom MS Outlook jest potężnym narzędziem o wielu możliwościach, ale większość z nas (chyba) używa tylko tych podstawowych funkcji...
Pozdrawiam,
biblo