Bluetooth

• 14 Odpowiedzi
  • 6359 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bluetooth
« dnia: Czerwiec 07, 2005, 19:59:48 »
Hej

Wiecie moze gdzie mozna znalesc jakies ciekawe info na temat bluetootha. Najlepiej praktyczne przyklady aplikacji dzialajacych na BT. Im prostrze tym lepsze :D. No i najlepiej w C#.

Odp: Bluetooth
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 17, 2007, 04:06:23 »
dołączam sie do prośby, szukałem szukałem i nic nie znalazłem

jeśli już coś było to skomplikowane i nie przejżyste

*

Offline fp

• **
  • 113
    • http://pdaclub.pl/forum/index.php?action=search
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 19, 2007, 00:07:38 »
ale co chcecie z tym bluetoothem zrobić??

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 31, 2007, 12:42:20 »
no np napisać aplikacje która będzie sie komunikować przez Bluetooth   np z komputerem  :mrgreen:

*

Offline kartam

• 285
  • Master of Pocket PC & Smartphone ;]
    • MediaDrain (w budowie ;))
  • Sprzęt: HTC TyTN II
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 01, 2007, 18:08:18 »
Polecam:
www.InTheHand.com a konkretnie projekt 32feet.net - DUUUŻO o Bluetooth i jego komunikacji. No i naturalnie Brecham.OBEX.dll - to do wysyłania OBEX'ów.

Natomiast do komunikacji z komputerem może wystarczyć emulowany port szeregowy w Bluetooth. To da się ustawić w każdym sofcie Bluetoothowym na PC i PDA.

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 22, 2007, 11:22:00 »
no dobra, a teraz taki koncept:

omowienie problemu:
mam telefon w orange'u (samsung i600) i dopiero wczoraj dowiedzialem sie ze nie mozna uzywac hsdpa jednoczesnie z rozmowami glosowymi (tzn nie rozlaczy Ci hsdpa czy tam gprs gdy ktos do Ciebie dzwoni albo Ty chcesz zadzwonic do kogos). tak wiec do bezprzewodowego netu przydaloby sie osobne urzadzenie a do rozmow glosowych drugie. szkoda jednak sprzedawac fajny telefon tylko po to zeby kupic karte za 500 pln + jakis dziadowski telefon.

pomysł:
wymyśliłem coś takiego: kupuję dowolny telefon z BT, który będę w stanie kontrolować przez Samsunga (udawałbym nim np. zestaw słuchawkowy przez BT). wkładam kartę Orange do tego "dowolnego" telefonu, potrzebna aplikacja w Javie, która coś takiego obsłuży albo w ogóle będzie potrafiła zadzwonić pod dany numer i przekierować głos przez BT. do i600 wkładam kartę iPlusa czy czegoś innego, służy jako modem hsdpa i centrum dowodzenia ;) a internet udostepniam poprzez Wifi :) strasznie zagmatwane co :) ?

pytanie:
czy to jest teoretycznie wykonalne? bo praktycznie to sporo programowania by mnie czekało :) co o tym sądzicie?

*

Offline kartam

• 285
  • Master of Pocket PC & Smartphone ;]
    • MediaDrain (w budowie ;))
  • Sprzęt: HTC TyTN II
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 27, 2007, 15:19:34 »
Niestety muszę Cię rozczarować java nie posiada takich możliwości, chyba że miałbyś drugi telefon z WM ale to wymagałoby za dużo programowania, zdecydowanie
Poza tym tel z Java i Bluetooth Stack jest drogi (np w przypadku marki SE dopiero K750i wzwyż obsługuje Java Bluetooth, czyli to jest koszt ok. 300 zł) więc to się nie opłaca zbytnio

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 24, 2010, 18:46:04 »
istnieje aplikacja w javie robiąca z komórki zestaw HF dla drugiej komorki.
o ile pamietam, widziałem ją na portalu : forum.mobione.pl
poszukaj, jest napewno i ludzie piszą że działa.

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 08, 2010, 22:11:54 »
Witam,

Mam pytanie też w podobnej kwestii, dlatego nie zakładam nowego wątku. Jestem początkującym w tej dziedzinie, toteż proszę o wyrozumiałość ;)

Chciałbym napisać aplikację w C# obsługującą połączenie Bluetooth z urządzeniem po porcie szeregowym (urządzenie udostępnia komunikację w ten sposób, że odbiera polecenia po takim porcie przez bluetooth). Jednak nie wiem jak się do tego zabrać.

1) Na początek interesuje mnie, czy to ma szansę działać na HP iPaq 214.  Próbowałem uruchomić aplikacje z WM6 SDK dla bluetooth na moim pocketPC, ale cały czas dostaję Socket errory i nie wiem czy to wina sprzętu, aplikacji, czy ja coś robię nie tak. Czy istnieje sposób żeby te aplikacje wytestować, czy lepiej dać sobie spokój i spróbować czegoś innego?

2) Czy link podany wyżej do 32feet.NET będzie się nadawał do tego rozwiązania?

3) Jakie macie rady dla początkującego w tej dziedzinie?

Dziękuję i pozdrawiam

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 08, 2010, 22:14:50 »
1. Masz bluetooth stack firmy widcomm.
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 08, 2010, 22:38:59 »
Nie jest to odpowiedź wprost na moje pytanie, ale rozumiem, że jest to znacząca przeszkoda. W jakim stopniu? Gdzieś na tym forum mi się rzuciło w oczy, że takowa firma ma swoje osobne SDK pod ten stack za ileś $$, więc raczej odpada. Czy można to obejść? Jak? Będę wdzięczny za każdą pomoc.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 08, 2010, 23:13:32 »
W jakim stopniu?
Kiedyś czytałem artykuł na ten temat, jak znajde to podesle
Czy można to obejść? Jak?
W teorii można go wywalić z ROM, bo nadal siedzi obok ten od MS.

paypal

« Odpowiedź #12 dnia: Maj 08, 2010, 23:23:36 »
Dzięki wielkie!
Byłbym bardzo wdzięczny za takie informacje, także jak to wywalić z ROM'a (nota bene przed chwilą czytałem na forum i iPaq 214 o zmianie ROM na 6.5 i zastanawiam się, czy to by nie pomogło, bo i tak planuję ew. się tym zająć?)

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 09, 2010, 12:13:31 »
http://www.mobiledeveloper.pl/zmagania-z-bluetooth-nie-tylko-w-j2me-163.html?page=0%2C2
Jeśli chodzi o rom to mogę spróbować przygotować wersję z MS Bluetooth stack, ale to dopiero po 22-23 maja (jeszcze muszę zaliczyć maturę i juwenalia)

paypal

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 09, 2010, 18:47:45 »
Dalej stoję w miejscu. Pobrałem SDK Widcomma oraz wrapper dla C# i choć mi wykrywa urzadzenia, to nie mogę się połączyć. Przy otwieraniu portu wywala się, że nie może utworzyć wirtualnego portu szeregowego. Może to być związane z tym, że nie działa wtedy (chyba) w ogóle parowanie?

@globalbus, dasz radę zrobić ten WM z MS Bluetooth stack?