Zmiana ROM-u, a programy i ustawienia

• 10 Odpowiedzi
  • 1185 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline marekpriv

• 24
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond
Zmiana ROM-u, a programy i ustawienia
« dnia: Styczeń 29, 2009, 12:18:20 »
Zastanawia mnie w jaki sposób zmieniacie ROM po kilka razy. Przecież każdy oprócz ROM-u ma zainstalowane inne programy z indywidualnymi ustawieniami. Nie chce mi się wierzyć że za każdym razem po zmianie ROM-u instalujecie znowu dodatkowe programu i od początku je ustawiacie.
Czy można zrobić backup zainstalowanych programów wraz z ich indywidualnymi ustawieniami i po zmianie ROM-u je przywrócić?
A przy okazji czym można też zrobić backup całego zainstalowanego Rom-u wraz z programami, ustawieniami, kontaktami?
Czytałem różne tematy na temat backup-ów ale nie znalazłem takiej procedury.
ROM: Diamond FireROM 8.1; RADIO: 1.09.25.23

Odp: Zmiana ROM-u, a programy i ustawienia
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 29, 2009, 12:34:28 »
polecam program: Spb Backup lub PPCPimBackup
« Ostatnia zmiana: Styczeń 29, 2009, 12:41:04 wysłana przez Mafioz »

*

Offline yavo

• 288
  • Sprzęt: MDA 4, ROM DI2 7.0, radio 1.09.25.23
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 29, 2009, 12:42:47 »
Zastanawia mnie w jaki sposób zmieniacie ROM po kilka razy. Przecież każdy oprócz ROM-u ma zainstalowane inne programy z indywidualnymi ustawieniami. Nie chce mi się wierzyć że za każdym razem po zmianie ROM-u instalujecie znowu dodatkowe programu i od początku je ustawiacie.

Ha, a jednak:)

PIM backup jest dobry do kontaktów, połączeń, poczty i sms, ale uwaga, nie archiwizuje załączników mms.

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 29, 2009, 12:44:56 »
Jedno ale - przywracanie pełnego backapu na innym ROMie zazwyczaj źle się kończy.
Mówię oczywiście o backupach z SPB Backup, Sprite Backup, czyli takich pełnych.
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

*

Offline marekpriv

• 24
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 29, 2009, 12:52:18 »
Wniosek z tego że jak się zmienia ROM na inny to programy trzeba od nowa instalować i ustawiać do swoich potrzeb  :worried: Można jedynie odtworzyć PIM.

*

Offline yavo

• 288
  • Sprzęt: MDA 4, ROM DI2 7.0, radio 1.09.25.23
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 29, 2009, 13:18:43 »
Tak, ale dobrze jest znaleźć dobry ugotowany rom i ewentualnie sobie coś DOinstalować. Ja do romu xcooma doinstalowałem dosłownie 5-6 programów.

*

Offline marekpriv

• 24
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 29, 2009, 13:28:54 »
Doinstalować to nie problem tylko potem ustawić ich parametry np: gyrator, s2u2, itp

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 29, 2009, 13:30:59 »
Wniosek z tego że jak się zmienia ROM na inny to programy trzeba od nowa instalować i ustawiać do swoich potrzeb  :worried: Można jedynie odtworzyć PIM.

Niestety ale tak. To tak jak format na PC. Nie ma lekko  :)
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 29, 2009, 16:18:02 »
ja większość programów i gier w tym Auto Mapa i TomTom zainstalowanych ma na karcie pamięci i po zmianie romu bez problemu prawidłowo funkcjonują bez ponownego instalowania, lecz nie wszystkie np skype i pare innych musze instalowac ponownie. wszystkie skróty do programów zainstalowanych na karcie mam w osobnym katalogu po zmianie romu kopiuje wszystkie do katalogu windows/menu start i wszystkie skóty widnieją w programach cała operacja zajmuje mi ok 2 do 3 minut

*

Offline ciopik

• 348
  • HTC Touch HD, Diamond
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 29, 2009, 17:32:42 »
ja większość programów i gier w tym Auto Mapa i TomTom zainstalowanych ma na karcie pamięci i po zmianie romu bez problemu prawidłowo funkcjonują bez ponownego instalowania, lecz nie wszystkie np skype i pare innych musze instalowac ponownie. wszystkie skróty do programów zainstalowanych na karcie mam w osobnym katalogu po zmianie romu kopiuje wszystkie do katalogu windows/menu start i wszystkie skóty widnieją w programach cała operacja zajmuje mi ok 2 do 3 minut
robię dokładnie tak samo, dodatkowo mam katalog rings i SPB Backup w którym odhaczam ostatnią zakładkę tzn. pliki systemowe, po paru minutach mam tel gotowy do pracy, dozucam do tego tylko Manila Control i Agende

*

Offline billyj80

• Expert HTC Topaz
  • 1939
  • Sprzęt: HTC D2 Topaz
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 29, 2009, 18:37:19 »
Doinstalować to nie problem tylko potem ustawić ich parametry np: gyrator, s2u2, itp

panowie proponuje sobie zrobic, tez backup rejestrów, potem tylko dodac do rejestru i ustawienia do programow wracaja
TD1ROM TD2ROM  Nie masz zgody na paypal!