Zepsuta bateria ?

• 21 Odpowiedzi
  • 2853 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Dean

• *
  • 72
  • Avatar - reklama strony - REGULAMIN
    • Grafika Komputerowa
  • Sprzęt: iPhone 3G 16Gb, HP iPaq 316
Zepsuta bateria ?
« dnia: Listopad 10, 2008, 08:06:18 »
Witam, poczytałem trochę wątków o bateriach itp. Nie wiem czy ktoś miał ten sam problem co ja.
Na wstępie napisze, że posiadam soft od Duttygo 2.8 ten opisany jako "dłuższe życie baterii"
Problem polega oczywiście na żywotności mojej baterii. Kilka razy zdarzyło mi się zaspać przez to do pracy,
ponieważ bateria nie wytrzymała do rana.
Np. dziś kładąc się spać procent mojej baterii wynosił 47% !,  rano tel był wyłaczony, gdy go włączyłem pokazało 1% i się znów wyłączył.
Na szczęście jakoś intuicyjnie wstałem i nie zaspałem. Problem miałem już kilka razy wcześniej.
3G, WiFi są wyłączone. Jeśli chodzi o zasięg to mieszkam na Ursynowie w warszawie, więc tu z zasięgiem nie powinno być problemu.

Jak myślicie, bateria czy coś z softem nie tak.
Jeśli bateria to podlega to gwarancji ?

Pozdrawiam Dean

*

Offline !Novy

• 774
  • Sprzęt: HTC Diamond      ROM Dutty V3-Oh yeah!
Odp: Zepsuta bateria ?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 10, 2008, 08:24:02 »
Używałem tego softu i u mnie efekt był odwrotny ale zdarzyło się że budzik nie zadzwonił.Zmieniłem na 2.9 i jest ok.Zmień soft na jakikolwiek inny i zobacz jak się zachowuje tak najprościej...
Złodziejstwo jest wybaczalne – głupota nie.Napoleon Bonaparte

Mam bana na to forum :(

*

Offline Dean

• *
  • 72
    • Grafika Komputerowa
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 10, 2008, 09:12:34 »
Wcześniej właśnie też używałem romów od Duttego i pamietam, że też się tak działo. Efekt nie występuje tylko w nocy. Czasami jest tak, że  w środku dnia gdy biorę telefon do ręki żeby go odblokować, on zaczyna się włączać. Widzę tylko napis Touch Diamond i ekran wygasa. Pierwszy raz nie wiedziałem co się dzieje i zrobiłem przez to HR. Okazało się, że bateria była słaba, jak ostatni jest stan pamiętam jako ponad 50%. Po zaledwie 2 godzinach bateria była na 0%. Spróbuję z tym nowym softem od Duttego, zobaczymy. Jeśli problem będzie się powtarzał spróbuję powrócić do oryginalnego.

*

Offline !Novy

• 774
  • Sprzęt: HTC Diamond      ROM Dutty V3-Oh yeah!
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 10, 2008, 09:18:48 »
Wcześniej właśnie też używałem romów od Duttego i pamietam, że też się tak działo. Efekt nie występuje tylko w nocy. Czasami jest tak, że  w środku dnia gdy biorę telefon do ręki żeby go odblokować, on zaczyna się włączać. Widzę tylko napis Touch Diamond i ekran wygasa. Pierwszy raz nie wiedziałem co się dzieje i zrobiłem przez to HR. Okazało się, że bateria była słaba, jak ostatni jest stan pamiętam jako ponad 50%. Po zaledwie 2 godzinach bateria była na 0%. Spróbuję z tym nowym softem od Duttego, zobaczymy. Jeśli problem będzie się powtarzał spróbuję powrócić do oryginalnego.

To raczej nie wina ROM-u...Nigdy nie miałem podobnych zdarzeń na ROM-ach o których piszesz.Przyczyn może być wiele,szukałbym raczej problemów z innym zainstalowanym softem lub błędu w backupie który wrzucasz do każdego nowego ROM-u..Pozdrawiam!
Złodziejstwo jest wybaczalne – głupota nie.Napoleon Bonaparte

Mam bana na to forum :(

*

Offline Dean

• *
  • 72
    • Grafika Komputerowa
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 10, 2008, 09:40:44 »

To raczej nie wina ROM-u...Nigdy nie miałem podobnych zdarzeń na ROM-ach o których piszesz.Przyczyn może być wiele,szukałbym raczej problemów z innym zainstalowanym softem lub błędu w backupie który wrzucasz do każdego nowego ROM-u..Pozdrawiam!

Być może powoduje to jakaś dodatkowa aplikacja bo jeśli chodzi o backup to takowych nie robię, nowy ROM, wszystko instaluje od nowa, zapisane są tylko kontakty, połączenia itp. Być może to wina S2U2 1.33 ? Jeśli nie ma w tym jednak winy, wychodzi na to że bateria :/
Szczerze jestem trochę zawiedziony kupnem tego tel. Wydać kasę na nowy też nie wchodzi w gre ... bez sensu

*

Offline mihus708

• 46
  • Sprzęt: 3310->k510i->benq-siemens s88->nokia 5300 ->n95-1->htc diamond>
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 10, 2008, 10:01:10 »
to wejdz sprawdzć w task menagerze jakie masz uruchomione procesy jestem głeboko przekonany że tu trzeba szukać winowajcy wszystkie procesy który korzystają z comm manager lub z gps lub wogole z sieci to je poprostu usuń  :ok:

*

Offline Rome

• 267
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S  TRAK GPS-430 + AM 6.6 PL
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 10, 2008, 11:11:50 »

Być może powoduje to jakaś dodatkowa aplikacja bo jeśli chodzi o backup to takowych nie robię, nowy ROM, wszystko instaluje od nowa, zapisane są tylko kontakty, połączenia itp. Być może to wina S2U2 1.33 ? Jeśli nie ma w tym jednak winy, wychodzi na to że bateria :/
Szczerze jestem trochę zawiedziony kupnem tego tel. Wydać kasę na nowy też nie wchodzi w gre ... bez sensu

Wywal na początek S2U2 i zobacz jak będzie się zachowywał Diamond bez tej aplikacji. Aplikacja jest prądorzerna.

Ja mam w tej chwili Dutty's 2.9 RTM i po nocy z baterii schodzi mi max 3-5%
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2008, 11:14:43 wysłana przez Rome »
Pozdrawiam
Rome

*

Offline Dean

• *
  • 72
    • Grafika Komputerowa
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 10, 2008, 14:20:53 »
No ok, to że S2U2 to pożeracz baterii i ramu to wiadomo od zawsze. Ale ja go używam także już od dawna i wcześniej nie miałem takiego problemu.
No i czy możliwe jest aby taki program zżarł 50 % baterii przez noc ? Zrozumiałbym jeśli byłoby to ok 20%, ale ponad 50 ? Zainstalowałem ROM Duttego 2.9. Do blokady używam jedynie AnswerKeys Disabler oraz standardowej blokady ekranu. Zobaczymy jak to przyjmie mój Diamond.

Ps: a może Klaxon ma coś z tym wspólnego ? Lub może po korzystaniu z nawigacji nie zamyka portu ?

*

Offline Dean

• *
  • 72
    • Grafika Komputerowa
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 10, 2008, 15:32:23 »
A może być też tak, że system po prostu źle wskazuje stan baterii ? Pokazując mi np. że jest 47% tak naprawdę jest mniej. Możliwe ?

*

Offline Rome

• 267
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 10, 2008, 15:37:47 »
Dean

Klaxon'a używam i ja imimo to bateria spokojnie starcza mi na 24h o ile nie korzystam z navi (a raczej nie korzystam bo do tego mam osobne urządzenie)

z tą navi u Ciebie może być tak jak mówisz że nie zamyka się tylko pracuje gdzieś w tle co powoduje zużycie baterii.

Ja chcąc sprawdzić baterie na Twoim miejscu wrzucił bym jakiś sprawdzony ROM (może być Dutty 2.8 lub 2.9) bez instalacji żadnych dodatkowych aplikacji i wtedy dopiero obserwował stan baterii.
Napisane: Listopad 10, 2008, 15:36:47
A może być też tak, że system po prostu źle wskazuje stan baterii ? Pokazując mi np. że jest 47% tak naprawdę jest mniej. Możliwe ?

a czym sprawdzasz poziom baterii ?
Pozdrawiam
Rome

*

Offline Dean

• *
  • 72
    • Grafika Komputerowa
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 10, 2008, 16:03:02 »
Zainstalowany mam "FInixNOver VGA Battery". Używam go od dłuższego czasu i nie miałem nigdy z nim problemów. Cała sytuacja dzieje, że się od jakiegoś czasu, aczkolwiek zauważyłem teraz, że stan baterii wynosił 88 %. Trzymał się tak bardzo długo, gdy zacząłem bawić tel i spadło do 75% (kilka minut zabawy). Teraz trzyma ten sam stan już dłuższy czas, nawet procent nie ubywa. Po restarcie jest o jeden procent więcej. Sam już nie wiem co to za fatum ...

*

Offline JaJ0s

• 19
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 10, 2008, 17:38:28 »
Mam podobnie u siebie, ale zakupiłem większą baterie i mam po kłopocie. standardowa 900 po jakimś czasie trzymała mi jakieś 10 h a wykonywałem może ze 4 rozmowy i tyle. wszystko zaczęło się z nią sypać jak włączyłem wi-fi i zjechałem z baterią do zera(na wykładzie siedziałem). jak tylko zobaczyłem wątek na forum to podładowałem 900 żeby zobaczyć czy po hard resecie będzie to samo(robiłem przedwczoraj po instalacji manila hd...). niestety jest to samo. zastanawiam się czy nie oddać tej baterii na gwarancji. btw. ta większa bateria to 1340mAh i trzyma dużo dłużej jak ta standardowa w czasach swojej świetności.

*

Offline Maarcin

• 297
  • Sprzęt: LG G2
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 10, 2008, 21:15:06 »
Abstrachując od wszystkich wypowiedzi , nowa bateria , kosztuje 39 ,-   :D  . Kupcie Se Nową  :grin:

*

Offline Dean

• *
  • 72
    • Grafika Komputerowa
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 10, 2008, 22:30:22 »
Abstrachując od wszystkich wypowiedzi , nowa bateria , kosztuje 39 ,-   :D  . Kupcie Se Nową  :grin:

Oryginalna ?

*

Offline dziadek7

• 745
  • Sprzęt: Mot. V3 , Mio p550 , HTC Diamond , Omnia2
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 11, 2008, 05:21:00 »

Oryginalna ?

Myślę że tak .......zobacz np. tu  http://www.allegro.pl:80/show_item.php?item=474999397
"Wnuczku jak się nazywa ten Niemiec
który mi ciągle coś chowa ?
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline Dean

• *
  • 72
    • Grafika Komputerowa
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 11, 2008, 10:55:34 »
Ojj myślę jednak, że to nie jest oryginał.

Wracając do testu nocnego baterii.
Zainstalowany wczoraj ROM 2.9 Duttego, bez S2U2, kładąc się spać bateria miała 52%, budzę się rano bateria ma 52% ! Restart telefonu i bateria ma 55%, teraz ma 54%.
Dziwnee to bardzo, czuje że spadnie do ok 47% i następnym razem jak wezmę tel do ręki to będzie wyłączony z padnięta baterią.

Jeszcze takie pytanie o program, którym można zmierzyć pobór energii, wszystko pokazane jest na wykresie. Gdzie tu na forum była o nim mowa, ale wczoraj coś ciężko mi było go znaleźć. Pozdrawiam

*

Offline Rome

• 267
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 11, 2008, 11:01:50 »
Jeżeli chodzi o wzrost poziomu baterii po resecie to raczej normalne zjawisko

Sprawdziłem przed chwilą.
Przed resetem 73%
Po resecie 76%

Tak więc tym bym się nie przejmował.

Ciekawi mnie tylko czy znów przy 47% tel Ci padnie.
Pozdrawiam
Rome

*

Offline Dean

• *
  • 72
    • Grafika Komputerowa
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 11, 2008, 13:43:42 »
Telefon ładowany wczoraj rano, instalowany nowy soft, instalowane programy, czyli mnóstwo zabawy oraz kilkanaście rozmów ... stan baterii 50%
Dziwne

*

Offline Dean

• *
  • 72
    • Grafika Komputerowa
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 11, 2008, 16:06:15 »
Jak to możliwe jest, wczoraj rano naładowany tel a d teraz bateria trzymała się na 50%, restart fona i jest 52 i tak się trzyma i nie spada. Zapewne do końca dnia będzie tyle procent lub może spadnie z 1 lub 2.  Jak w to uwierzyć, że po dwóch dniach bateria rozładowała się do połowy ?
Nie zdziwię się, jak jutro obudzę się a tel będzie wyłączony ... standard :/

*

Offline Dean

• *
  • 72
    • Grafika Komputerowa
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 11, 2008, 21:39:46 »
Chyba już wiem w czym tkwi problem. System który pokazuje mi stan baterii nie do dobrze odświeża jej stan. Gdy nie bawię się telefonem potrafi pokazać jeden stan nawet przez cały dzień (tak jak dziś 50%). Wykonałem krótkie połączenie i od razu pokazało 30%. Teraz ten stan trzyma się już dłuższy czas ... Stąd też rozładowanie baterii skoro nie odświeża mi na bieżąco i kładąc się spać widzę, że jest np 47% a tak naprawdę pozostało mi jedynie ok 15% baterii. Wcześniej nie miałem tego problemu :/

*

Offline oster

• 29
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 12, 2008, 04:37:15 »
Całe szczęście że znalazłeś rozwiązanie bo 11 Twoich postów na temat tej baterii za kilkanaście złoty to ponad miarę  :mad:

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 12, 2008, 07:46:16 »
Całe szczęście że znalazłeś rozwiązanie bo 11 Twoich postów na temat tej baterii za kilkanaście złoty to ponad miarę  :mad:

Ty jakas zliczarka postow jestes, czy jak?
Chyba po to jest forum, zeby rozwiazywac problemy, a oryginalna bateria nie kosztuje kilkanascie zloty.