Zabezpieczenie diamonda przd kradzieżą

• 20 Odpowiedzi
  • 6631 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Digital

• *
  • 68
  • Sprzęt: HTC TOUCH DIAMOND / Omnia II
Zabezpieczenie diamonda przd kradzieżą
« dnia: Wrzesień 09, 2008, 23:32:03 »
Czy istnieje jakiś program / sposób na zabezpieczenie diamonda przed kradzieżą albo chociaż spore utrudnienie ? Np. który pracuje w tle i automatycznie wysyła SMS na zadany wcześniej numer po każdej zmianie karty sim?

PS.
Diamonda skradziono mi w niedzielę wieczorem w Krakowie, jeżeli ktoś gdzieś trafi na 'luźną' sztukę z IMEI 357559010729279, to niech przypier...niczy tej osobie ile pary w rękach lub niech chociaż da znać...

*

Offline RafalPL

• **
  • 112
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond
Odp: Zabezpieczenie diamonda przd kradzieżą
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 10, 2008, 04:07:13 »
czy istnieje taki sposob hmm raczej nie trzeba sie miec na bacznosci i tyle

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 10, 2008, 06:47:17 »
Jak nie istnieje ?
MobileJustice
Ultimate Theft Alert
itd.
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

*

Offline meeron

• **
  • 106
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 10, 2008, 07:20:25 »
w jakich okolicznosciach zapie...przyli ci diamenta?
htc diamond made in era

*

Offline Digital

• *
  • 68
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 10, 2008, 10:02:54 »
Jak nie istnieje ?
MobileJustice
Ultimate Theft Alert
itd.

Dzięki, zaraz będę testował !

Najgorsze jest to, że najprawdopodobniej telefon ukradła mi z auta zaufana osoba... Tylko jak nie złapiesz za rękę to nie udowodnisz - tym bardziej że znamy się szmat czasu i to dość bliska znajomość. Zawsze istnieje te 5% że było inaczej, a ciężko się kogoś posądza...

Tak czy inaczej udało mi się zakupić nowego (tak, tak - pozostaję przy Diamencie :) ) nawet dość szybko i za bardzo dobrą cenę. Polak mądry po szkodzie - oby nikogo to nie spotkało, ale zabezpieczyć się trzeba !!

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 10, 2008, 15:10:06 »
Najgorsze jest to, że najprawdopodobniej telefon ukradła mi z auta zaufana osoba... Tylko jak nie złapiesz za rękę to nie udowodnisz - tym bardziej że znamy się szmat czasu i to dość bliska znajomość. Zawsze istnieje te 5% że było inaczej, a ciężko się kogoś posądza...

Wybadaj ta osobe. Zacznij przy niej mowic o tym jak ktos Ci ukradl Diamonda i obserwuj jak sie ta osoba zachowuje... Wiem jak to jest jak ktos wydawaloby sie zaufany cos Ci ukradnie :(

Pozdrawiam

*

Offline conneXion

• **
  • 182
  • Sprzęt: sgs , akg k420
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 10, 2008, 15:25:08 »
ale troszke slabe bo jezeli fon niema gps-u jak np hermes , kaiser etc.
to co wtedy ? bedzie przyslylas ( program ) smsy na podany przez cibie numer ...
ale co dalej ? w sumie nic to nam nie daje ( chyba ze mamy zapisany numer telefonu tej osobu co go ukradla )

co o tym myslicie ?

*

Offline vqsoft

• **
  • 123
  • Sprzęt: HTC DIAMOND
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 10, 2008, 21:29:10 »
ale troszke slabe bo jezeli fon niema gps-u jak np hermes , kaiser etc.
to co wtedy ? bedzie przyslylas ( program ) smsy na podany przez cibie numer ...
ale co dalej ? w sumie nic to nam nie daje ( chyba ze mamy zapisany numer telefonu tej osobu co go ukradla )

co o tym myslicie ?

slabe ?
idziesz na policje zgłaszasz kradzież i mówisz ze masz taki program który powiadomi Cie kiedy ktoś włoży do tego tel inna karte sim - dostajesz sms masz nr gościa z którego karta lezy w środku - jeśli to nie prepaid to masz\ duze szanse ze policja go znajdzie :)

*

Offline Digital

• *
  • 68
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 10, 2008, 22:24:56 »
No właśnie ciekawe czy ktoś kiedyś miał już taką sytuację... I jak na to zareaguje policja, wiem że mają możliwość namierzenia telefonu po numerze IMSI karty lub numerze IMEI telefonu, ale robią to bardzo rzadko i niechętnie...

Dzisiaj jeszcze testuję soft i jutro myślę że wrzucę tu opis / screenshot`y i moje własne odczucia.

*

Offline zygzag

• 808
  • Sprzęt: HTC Polaris>OMNIA II i8000>Wave II S8530>SGS II
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 10, 2008, 22:41:01 »
Czy istnieje jakiś program / sposób na zabezpieczenie diamonda przed kradzieżą albo chociaż spore utrudnienie ? Np. który pracuje w tle i automatycznie wysyła SMS na zadany wcześniej numer po każdej zmianie karty sim?

Ja - bedąc użytkownikiem HTC - update'owałem sobie to: http://www.spritesoftware.com/?page_id=282  i uważam, że za niecałe 20$ warto było. Program - szczególnie tutaj chodzi o TERMINATOR'a - bryka jak ta lala. Próbnie "szukałem" swojego Polariska i wskazał współrzedne z dokładnością  - mozna powiedzieć - co do metra. Problemem jednak może być np. mieszkanie w wielopietrowym budynku ;-) Kolejnym problemem jest HR, ktory usunie cały program i możliwość namierzenia ale - jak juz powiedziałem - 20$ za SpriteBackup i SpriteTerminator to nie wszystkie pieniądze a zawsze jest szansa, że uda się namierzyć sprzet i "kradzioka" tym bardziej, że namierzanie działa praktycznie niezauważalnie dla "nowego" posiadacza - po prostu na chwilkę zabłyśnie dioda GPS a po namierzeniu współrzednych wszystko wraca do stanu poprzedniego, działa nawet w stanie uśpienia a na ekranie nic sie nie wyświetla.

*

Offline TD74

• **
  • 169
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 11, 2008, 08:03:47 »
ciekawy ten Terminator  :ok:

ale mając Sprite Backup darmowy, interesowałoby mnie zakupienie Terminatora za powiedzmy 10$ :P

*

Offline meeron

• **
  • 106
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 11, 2008, 08:43:51 »

Wybadaj ta osobe. Zacznij przy niej mowic o tym jak ktos Ci ukradl Diamonda i obserwuj jak sie ta osoba zachowuje... Wiem jak to jest jak ktos wydawaloby sie zaufany cos Ci ukradnie :(

Pozdrawiam
dokladnie, spotkaj sie z ta osoba i powiedz ze zglosiles sprawe na policje, ze miales zainstalowany program o ktorym tu piszemy itd
htc diamond made in era

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 11, 2008, 09:32:18 »
trzeba bylo pisac na pw - moze ta osoba tez czyta to forum ;)

*

Offline TD74

• **
  • 169
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 11, 2008, 10:26:13 »
i robi Hard Reset :P

*

Offline vqsoft

• **
  • 123
  • Sprzęt: HTC DIAMOND
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 11, 2008, 13:09:11 »
a moze by zaszyc taki progrmaik w romie ?

*

Offline DS.

• **
  • 227
  • Sprzęt: Diamond + Rikaline6033[SPARE PART]
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 11, 2008, 15:45:17 »
a moze by zaszyc taki progrmaik w romie ?
i właśnie wgrywa nowy rom :P
może jest jakiś fajny programik co zmienia IMEI  :ohreally:

*

Offline Malikpa

• *
  • 50
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 11, 2008, 15:50:22 »
digital, przetestowales sprzet? Jak sie sprawuje?
O rly?

*

Offline Digital

• *
  • 68
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 12, 2008, 12:16:56 »
No więc tak jak obiecałem przetestowałem sobie kilka programów, przyznam że bardziej interesowały mnie te darmowe, chociaż nie zamieżam oszczędzać na zabezpieczeniu. Sprawdziłem:

* Mobile Justice ( http://www.sourceforge.net/projects/mjustice ) DARMOWY
* RTConfig ( http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=226254 ) DARMOWY
* Ultimate Theft Alert ( http://www.pocketpc-live.com/pocketpc-softwares/ultimate-theft-alert-v3-for-pocket-pcs.html ) cena 17,99$
* Sprite Terminator  ( http://www.spritesoftware.com/?page_id=280 ) cena 14,95$
* WIMP ( http://www.wimp-software.co.uk ) cena 9,9L

Po dwóch dniach testów i pięciu hard resetach już miałem napisać, że wybrałem Mobile Justice, kiedy... tak o z ciekawości postanowiłem po raz kolejny sprawdzić jego działanie. Wyłączam telefon, zmieniam kartę na inną, włączam, czekam na sms... minuta dwie i nic... Sprawdziłem kilka razy i sms mimo wszystko nie przyszedł, choć dzień wcześniej wszystko było jak należy. No cóż nie mogę polegać na programie, który może nie zadziałać w najważniejszym momencie.

Jako kryterium postawiłem, że program ma wysyłać SMS do trzech minut od włączenia telefonu z inną kartą sim. Niezależnie od tego czy załapie sygnał GPS, czy nie - nie mogę liczyć, że złodziej włoży kartę na otwartej przestrzeni, a nie w swoim mieszkaniu gdzie zapewne sygnału gps nie będzie. Program też powinien być niewidoczny dla 'złodzieja' i pracować całkowicie w tle. Usunięcie programu przynajmniej bez podana hasła nie powinno być możliwe.

I tak:

* Mobile Justice - fajny programik, malutki, stale rozwijany i przede wszystkim DARMOWY. Sms`a wysłał od razu, dane z satelity mogłem otrzymać po wysłaniu specjalnego sms`a na 'nowy' numer. Niestety usunięcie programu z systemu nie sprawia najmniejszych problemów. Choć zapewne bym przy nim pozostał, gdyby nie fakt iż na drugi dzień odmówił posłuszeństwa...

* RTConfig - również darmowy, jednakże sms`a nie wysłał w ogóle :(

* Ultimate Theft Alert - rozbudowany program, spore możliwości konfiguracji. Jako jedyny posiada funkcję MONITOR która pozwala na przekazywanie całej korespondencji i wykonanych/odebranych połączeń na zdefiniowany numer. Program można kupić za 17,99$, natomiast funkcję GPS oraz MONITOR można dokupić osobno jako plug-in`y - w sumie więc program staje się prawie dwa razy droższy. W wersji testowej nie wysyła sms`a, tylko wyświetla komunikat na ekranie. Wszystko działało jak powinno. Najtrudniejszy do usunięcia i najmniej widoczny w systemie.

* Sprite Terminator - ładnie wyglądający, i stosunkowo tani program (szczególnie w pakiecie z Sprite Backup). Ale w budynku (brak sygnału gps) sms nie doszedł po 3 minutach. Nawet po 10. Usunięcie programu wymaga podania hasła przy deinstalacji.

* WIMP - kolejny płatny program, w większości spełnił moje oczekiwania. Sms idealnie po trzech minutach (czas można ustawić) jak nie załapie sygnału GPS, współrzędne podaje dokładnie, działa w tle i jest niewidoczny. Niestety usunięcie programu nie sprawiło najmniejszych kłopotów.

Wniosek nasunął mi się prosty - jeżeli chcesz zabezpieczyć telefon i mieć pewność, że zabezpieczenie zadziała - musisz zapłacić :) Osobiście postawiłem na Ultimate Theft Alert - fakt, jest drogi, ale mój telefon jest znacznie droższy. Mądry polak po szkodzie- straciłem telefon za kupę kasy i teraz nie zamierzam oszczędzać na zabezpieczeniu. Mając numer telefonu złodzieja, możliwość wglądu w jego korespondencję i telefony, oraz przybliżoną pozycją GPS (oczywiście nie w każdych warunkach), szanse na odzyskanie telefonu są znacznie większe.

*

Offline radian

• **
  • 111
  • Sprzęt: HTC Desire (HTC Diamond, HTC Cruise, HP hw6515)
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 12, 2008, 12:27:02 »
A ktoś z Was próbował zrobić sobie ROM z wgranym Ultimate Theft Alert (tak jak opisano na stronie/forum producenta) ?
W domyśle: czy komuś się udało?

*

Offline Digital

• *
  • 68
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 12, 2008, 16:34:31 »
A ktoś z Was próbował zrobić sobie ROM z wgranym Ultimate Theft Alert (tak jak opisano na stronie/forum producenta) ?
W domyśle: czy komuś się udało?
A mógłbyś podać linka do tego opisu ?

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 12, 2008, 17:19:26 »
http://pocketpc-live.com/help-and-support/1575-install-uta-on-ext-rom-htc-devices.html
Choć w Diamondzie zamiast .cab lepiej zrobić OEM z tych plików. 1-Diamond nie ma EXT_ROMu, 2-Gdyby miał, EXT_ROM można pominąć po HR a OEMa się nie da ;)

Czyli:

Step 1:

-install UTA on device
-register it
-add all your SIMs and the numbers to send sms to.
-Save and Exit
-copy the relevant files to desktop
-use WinCe Cab Manager to build your customized UTA (name this CUTA.cab) zrób OEMa
-Make sure to uncheck the option "Allow user to uninstall this Application"
-Uninstall UTA on your device.
-Install CUTA.cab and confirm it is working perfectly by changing sim card. skpiuj pliki z OEMa w odpowiednie miejsca w telefonie i sprawdź czy UTA działa właściwie.
-make sure UTA is not listed in Remove Programmes
ALL this is very important if you want UTA to work perfectly after hard reset.

Step 2:
Ugotuj ROM zaznaczając na liście OEMów Twój OEM z UTA
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2008, 17:36:32 wysłana przez may »
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu