XDA IGNITO TomTom AutoMapa Active Sync

• 5 Odpowiedzi
  • 1839 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline popaS

• *
  • 73
  • Sprzęt: HTC M9
XDA IGNITO TomTom AutoMapa Active Sync
« dnia: Październik 09, 2008, 20:19:25 »
Czesc !

Posiadam XDA IGNITO z O2 UK
ROM 1.93.479.3 WWE
RADIO ROM 1.00.25.05
XP SP3
MicroSoft Active Sync 4.5

Miał to byc nowy, pierwszy "fajny" telefon z Windows Mobile ...
Tymczasem szlag mnie juz trafia i nie mam pojecia co robie nie tak, ze dzieja sie nastepujace rzeczy.
Pierwsza z nich jaka mnie doprowadza do szewskiej pasji to .... po zainstalowaniu Microsoft Active Sync wszystko pieknie ladnie, polaczenie itd. jesli tylko zrestartuje komputer to moge sie pozegnac z synchronizacja XDA - Active Sync nie chce sie polaczyc z tym szajsem. Pomaga tylko odinstalowanie calkowite Active Synca i wywalenie wszelkich z nim zwiazanych danych z partycji systemowej w komp. Nie mam pojecia co z tym zrobic.

Druga rzecz dotyczy GPS w XDA Ignito.
Po zainstalowaniu TT 7 program nie wykrywa satelit i wyswietla komunkat, ze slaby sygnal GPS.
Probowalem wszystkiego - uzywalem wewnetrznego GPS, probowalem ustawien z odbiornikiem GPS NMEA zmienialem porty COM - dostepne w programie TT7 sa tylko COM4 i COM7, predkosc transmisji.
Uzywalem aplikacji Quick GPS, Soft Resetowalem i nie wiem co jeszcze i wszystko na darmo.
Rece opadaja ...

Pomyslalem, ze przetestuje inna aplikacje i zamontowalem AutoMape 5.0.5 .... tak ! to samo Brak sygnalu GPS

Pozatym jest problem z polaczeniami Internet przez siec GSM - ten cudowny sprzecik za ktory ludzie na Alledrogo wolaja 1400 PLN nie che sie laczyc z siecia - probowalem wszystkiego, ustawien automatycznych, ktore sa dostepne w telefonie, kopiowania CABow ze strony mobione, ktore maja ponoc automatycznie skonfigurowac urzadzenie do pracy MMS,GPRS - nic z tego po zamontowaniu CABow nie moglem wyslac zwyklego smsa ...

Moja uwaga co do pierwszego uruchomienia po  wgraniu oryginalnego ROMu HTC ze strony na tym forum pierwsze wyslanie MMS trwalo 5 godzin ! ! ?
Odbior pierwszego testowaego MMSa rowniez tyle ... teraz to ida normalnie.

Nie wiem co jeszcze moglbym zrobic odnosnie tego nieszczesnego GPSu i internetu przez GSM - dlatego prosze was o pomoc.

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
  • Sprzęt: Wystarczający by zadowolić każdą kobietę ;D
Odp: XDA IGNITO TomTom AutoMapa Active Sync
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 09, 2008, 21:33:27 »
Proponuję wgrać ROM 3.2a FULL WYPAS lub LITE z postu o ROMAch. Do tego najnowsze Radio, jeśli to nie pomoże to już coś hardware'owo musi być zrąbane.
What we do in life echoes in eternity...

*

Offline popaS

• *
  • 73
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 10, 2008, 15:08:53 »
Takkk .... ten rom Lite 3.2a mialem juz wgrany i tak samo byly problemy z GPSem i nie tylko. Wgralem wiec ten oryginalny z postu o rekonstrukcji HTC PL.
Radio Romu jeszcze nie zmienialem, zrobie kolejny Hard Reset i podmienie ten radio rom - moze to cos zmieni.

Jest jeszcze jedna sprawa ... nie wiem dokladnie na czym polega wgranie nowego ROMu, jesli ta operacja usuwa wszystkie dane z urzadzenia to powinien tak samo byc usuniety ekran powitalny ?
Dwa razy zmienilem rom, a ekran powitalny z O2 Welcome zostal ... ? i wyswietla sie za kazdym razem kiedy uruchamiam XDA.

P.s. problem z Active Sync chyba rozwiazany - odznaczylem opcje " WLACZ ZAWANSOWANE FUNKCJE PRACY W SIECI" w ustawieniach w XDA w polaczeniu USB.

*

Offline xcoom

• 544
  • Linux registered user 480923
    • http://www.mydiamond.prv.pl - Soft dla HTC Touch Diamond
  • Sprzęt: Samsung Galaxy SII
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 10, 2008, 17:07:21 »
m polega wgranie nowego ROMu, jesli ta operacja usuwa wszystkie dane z urzadzenia to powinien tak samo byc usuniety ekran powitalny ?
Dwa razy zmienilem rom, a ekran powitalny z O2 Welcome zostal ... ? i wyswietla sie za kazdym razem kiedy uruchamiam XDA.
W modowanych romach przeważnie nie ma splashscreena i dlatego nadal masz ten ekran powitalny O2.
Jeżeli chcesz się go pozbyć musisz wgrać inny splashscreen. Wgrywa się go identycznie jak normalny rom.
Jednak zanim wgrasz inny splash proponuję najpierw poszukać (i gdzieś zapisać) swój splash na wypadek naprawy gwarancyjnej (jak oddasz z innym niż oryginalny od razu serwis dojdzie że coś mieszałeś)
W moim chomiku znajdziesz oryginalny SplashScreen taki jak jest w niebrandowanym Diamondzie

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
  • Sprzęt: Wystarczający by zadowolić każdą kobietę ;D
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 10, 2008, 17:12:20 »
Dokładnie. Podmień pliki splashscreena to będzie on zmieniony.
What we do in life echoes in eternity...

*

Offline popaS

• *
  • 73
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 11, 2008, 15:35:28 »
Cze !
Dzieki za pomoc !

Wymienilem ROM na ten - Diamentowy ROM v 3.2a wersja 1.93 - FULL WYPAS.
Uruchomilem TT 7 - nie widzi satelit
Uruchomilem VisualGPSce - wykryl satelity - wylaczylem.
Uruchomilem TT 7 - dziala, wykrywa satelity ... ?!
(Automapa tez dziala)

Nie rozumiem tylko dlaczego TT7 nie moze sam wykryc satelit nawet przy wczesniejszym uzyciu Quick GPS ?
VisualGPSce to jest "rozrusznik" dla GPS w XDA ?
Np. w MDA nie potrzebne sa zadne programy zeby "rozruszac" GPS

MMS, SMS, e-mail, Internet via GSM dziala, WiFi dziala - ale jakby troche wolniej
Natomiast jesli chodzi o ten ekran startowy - to niech sobie zyje - nie przeszkadza mi on ... wlacza sie tylko przy starcie urzadzenia - tak czy inaczej dzieki za wyjasnienie !