Wykaz ROM-ów oraz opinie o nich

• 491 Odpowiedzi
  • 227160 Wyświetleń

Odp: Wykaz ROM-ów oraz opinie o nich
« Odpowiedź #180 dnia: Luty 06, 2009, 16:37:00 »
mam pytanko... czemu na polskiej stronie htc nie ma zadnych aktualizacji romu, jestem zarejestrowany w e-club'ie i na polskiej stronie nic nie ma a z obcojezycznych nie moge pobrac... :mad:

« Odpowiedź #181 dnia: Luty 06, 2009, 22:25:10 »
kabel standartowy usb=>miniusb wystarcza ja osobiscie urzwam najprostrzego bez zadnych ferrytow 

obecnie dzialam na ROM 2.03.456.2 PLK xcoom po3 dobie po instalacji stwierdzam ze jest najdluzej trzymajacym od czasu instalcji nieladowalem bateri i dalej trzyma. era lite4 wytrzymaywal 48h max

niezmienialem radia, hspl 1,40olinex
bez klopotu przebiegla zmiana softu

polecam soft

« Odpowiedź #182 dnia: Luty 12, 2009, 15:59:40 »
-problem z pobraniem aktualizacji pogody przy połączeniu za pomocą wi-fi. Przez kabel chodzi bez problemu.
(...)
W najbliższym tygodniu planuje zmiane ROMu więc będe mógł napisać coś więcej.

Ad 1) Przez jaki kabel, ActiveSync? W jaki sposób można to zrobić przez kompa?

Ad 2) No ja przesiadłem się z tego samego romu ery na xcooma 8.1 i radio 1.09.25.23, przejrzyj wątek dotyczący romu i spróbuj, warto.

Przez kabel dołączony do telefonu USB-miniUSB.

Przetestowałem słuchawkę BT i na oryginalnym ROMie ERY działa bez zarzutów.

*

Offline ilidan

• **
  • 174
  • Sprzęt: MDA VARIO 4 <-- htc diamond
« Odpowiedź #183 dnia: Luty 18, 2009, 19:53:23 »
Jaki rom jest najlepszy? Aktualnie mam Roma z ery i nie wiem, dlaczego strasznie mam zamulony telefon. Nawet po hard resecie nie działał płynnie. Koledze, który ma spv m650 działa telefon dużo szybciej i płynniej niż mi. Dlaczego tak? Jak można to zmienić?
ROM: poszukiwany
RadioROM: jeszcze bardziej poszukiwany

*

Offline Rickson

• 26
  • Pain is temporary PRIDE lasts forever
Pain is temporary PRIDE lasts forever

*

Offline koven

• 325
« Odpowiedź #185 dnia: Luty 19, 2009, 09:33:04 »
Już niedługo Manila z Touch pro 2 na diamenciku :D http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=470164
This is a story about memory,
and that's what can be
remembered...

*

Offline Tigro

• **
  • 129
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #186 dnia: Luty 22, 2009, 15:23:09 »
Aktualnie mam Diamentowy ROM v3.2a FULL WYPAS - czy jest jakiś ROM, na który Waszym zdaniem warto byłoby go zamienić? Prosiłbym też o napisanie dlaczego (tzn. jakie są poprawki względem ww. - bo nie chciałbym zmieniać tylko dla wyższego numerka softu).

« Odpowiedź #187 dnia: Luty 23, 2009, 11:42:02 »
Tigro nie musisz zmieniać Twój jest OK a inny wiele pozawizualnymi poprawkami i paroma programami więcej lub mniej za dużo nie wniesie...
Ja używam romu czystego na najnowszym, Windows mobile 6.5.02 i oprócz nowego interfejsu menu nic ciekawego sobą nie reprezentuje jest dość szybki stabilny porównywalny do innych dobrych romów...

*

Offline Skulek

• 25
  • Sprzęt: HTC Diamond ;)
« Odpowiedź #188 dnia: Marzec 01, 2009, 22:00:17 »
Nataly 2.0.1 Świetny ... Bardzo fajnie stabilnie chodzi ... Polecam.

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #189 dnia: Marzec 01, 2009, 22:20:09 »
poprzednia wersja nataly byla lepsza ta z lekka dostaje zadyszki.
Gdyby nie mms to dalej bym uzywal tego starego romu

*

Offline koven

• 325
« Odpowiedź #190 dnia: Marzec 03, 2009, 08:41:23 »
Nowy ROM uDK oparty na ROM'ie Diamonda 2. Kilka drobnych błędów ale ogólnie miodzio:)
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=438313
and that's what can be
remembered...

*

Offline Maarcin

• 297
  • Sprzęt: LG G2
« Odpowiedź #191 dnia: Marzec 03, 2009, 10:46:48 »
Szanowny Kovenie , mógłbyś "cósik" więcej o tym ROMie skrobnąć . Zamierzam go dziś zainstalować . Jakie błędy zauważyłeś ?

Pozdrowienia .

*

Offline koven

• 325
« Odpowiedź #192 dnia: Marzec 04, 2009, 08:29:34 »
Z błędów zauważyłem w zasadzie takie jak wszyscy: nie można zmienić dzwonka na inny niż fabryczne (chyba, że jest już przypisany do konkretnego kontaktu), chmurki z powiadomieniami są zbyt duże więc nie mieszczą się na ekranie. Poza tym wszystko działa ok.,a po dodaniu standardowych tweaków śmiga jak mało który rom
and that's what can be
remembered...

*

Offline marcel

• 829
  • Sprzęt: x800
« Odpowiedź #193 dnia: Marzec 07, 2009, 12:39:34 »
Z błędów zauważyłem w zasadzie takie jak wszyscy: nie można zmienić dzwonka na inny niż fabryczne (chyba, że jest już przypisany do konkretnego kontaktu), chmurki z powiadomieniami są zbyt duże więc nie mieszczą się na ekranie. Poza tym wszystko działa ok.,a po dodaniu standardowych tweaków śmiga jak mało który rom

na czym polega obcięcie komunikatu ,m da się go przeczytać ? przeszkadza ?

czy ten rom ma office's ? a konkretnie one note mobile ?

pytam bo mam rom dute'go i gdy doinstalowalem one nota recznie to działał ale nie chciał mi się synchronizować poprzez AS z vistą .......

*

Offline kaamien

• 314
  • Sprzęt: TyTN, Diamond, Milestone
« Odpowiedź #194 dnia: Marzec 09, 2009, 19:55:53 »
Panowie, czy jest jakiś ROM na Diamonda porównywalny do CRC w przypadku TyN? Tzn chodzi mi o to, aby ROM był malutki, lekki i szybki oraz żeby miał coś w stylu "device update". Wiem że device update można sobie dograć, ale czy wszystkie tweaki do Diamonda znajdę w device update? Szukam już 3 dzień czegoś odpowiedniego dla mnie i normalnie mnie trafia... Albo wersja FULL, która jest ok ale z miejsca wywaliłbym 3/4 aplikacji, albo wersja lite która ma z kolei obcięte te rzeczy, które ceniłem w FULL. Oszaleć idzie. Obracanie ekranu, kurtyna, połowa aplikacji moim zdaniem chodzi bardzo chaotycznie. Testowałem chyba 5 lub 6 ROMów, wszystkie polskie. Nie zalezy mi na PL, moze być ENG. Już prawie znalazłem idealny ROM to się okazało, że klawiatura w trybie "Phone" wypisuje tylko litery. Noszzz... Niech mi ktoś powie w jakim ROMie znajdę "spokój"?  :wink:

*

Offline czeczek

• 319
  • Sprzęt: cztery es
« Odpowiedź #195 dnia: Marzec 09, 2009, 23:38:12 »
Nie zalezy mi na PL, moze być ENG. Już prawie znalazłem idealny ROM to się okazało, że klawiatura w trybie "Phone" wypisuje tylko litery. Noszzz... Niech mi ktoś powie w jakim ROMie znajdę "spokój"?  :wink:

A jakby do niego doinstalować klawiaturę?
Polecam caba z klawiaturą z Topaza, działa w obu położeniach http://czeczek.republika.pl/Diamond.cab

« Odpowiedź #196 dnia: Marzec 10, 2009, 17:17:11 »
Robiłem testy naprawde wielu romów. Starałem się znaleźć najlepszą kombinacje romu i radia. To do czego ja doszedłem to najlepsza jest ostatnia wersja softu od Dutty V4 Change Log for Duttys Diamond 5.2.20764.1.4.3 [2.03] z radiem 1.09.25.23. Wystarczy sobie ściągnąć HomeScreen++ właczyć pobór prądu i jak widać, że Dutty czasami bierze tylko 7 mAh a średnio inne romy biorą po 90 do 160mAh. Oczywiście ta wartość spada po wygaszeniu światła ale ja taką prawidłowość zauważyłem. Nawet to Radio 25.23 z romami takimi jak xcoom Diamond FireRom v.8.4.1 nie poprawia efektu prądożerności. Zresztą tego roma próbowałem z wieloma radiami i na żadnym nie osiągnąłem takich wyników jak na Dutty V4. Dlatego teraz już nie szukam bo chyba nie ma nic lepszego na ten moment na rynku. A czy znaleźliście jakieś inne oszczędne i stabilne konfiguracje romu i radia ?

pzdr
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2009, 17:18:54 wysłana przez lecterro »

*

Offline Looke83

• 16
« Odpowiedź #197 dnia: Marzec 11, 2009, 16:53:50 »
Nowy ROM uDK oparty na ROM'ie Diamonda 2. Kilka drobnych błędów ale ogólnie miodzio:)
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=438313

Witam.
Testowałem ten rom 2 dni temu i niestety po godzinie musiałem usunąć...powielił mi się ten sam błąd który jest wyszczególniony na forum - hardresety diamond'a...szczególnie wkurzające, że człowiek zdążył już wszystko przywrócić i poustawiać...nadmienię że hardspl mam na 1.93 olinex'a...teraz przesiadłem się na Xcoom'a najnowszy [wcześniej dutty 5.2]. Chyba jeszcze przyjdzie chwilę poczekać na stabilny port tf3d z diamond'a 2 - można jeszcze spróbować edycji wm na buildzie powyżej 21000 [np. Dia Duit i wtedy efekty przypomnienia i fingerfriendly menu są dostępne za pomocą dwóch cab'ow ze strony PDA.
Osobiście nie zmieniam co chwile rom'u gdyż telefon służy mi do pracy a nie zabawy, aczkolwiek pewnie z czasem przesiądę się na jakiś rom z diamond'a 2 [stabilny]. Na chwilę obecną szczerze polecam xcoom'a - radio w/g upodobań - ja osobiście używam 1.09.25.23 i jestem zadowolony.
Pozdrawiam
HTC Diamond
ROM : [WM6.1 PLK] Dark Innovation 2 (v3.0) [Manila2]
Radio : v1.09.25.23

« Odpowiedź #198 dnia: Marzec 14, 2009, 23:02:45 »
Wgralem Rom ugotowany w kuchni Nataly 2.1  ubogi w programy.  Ale wlasnie takiego szukalem > Wolnej pamieci ok 140mb, zajetej ram 49%
dogralem klawiature fingkeyb,Yota Kontakty PL, tt7,igo, kurtynke i slidera, ikonlki sprint , procentowa baterie i kilka jeszcze programow - mam ponad 110 mb rom i ok 50% ram
Fajny programik-Refresh Ram -bez soft resetu czysci pamiec  w 10sek
Testuje od 3 dni i mimo slabej znajomosci angielskiego i uzywania wczesniej spolszczonych romow ten mi najbardziej pasuje.
Chcialem miec rom sprawny "pamieciowo" ,do dzwonienia ,nawigacji, internetu i jak do tej pory (3 dni) ten sprawuje sie super
szybki i pozbawiony bledow
uzywam radia 1.11.25.1
-pytanie -czy trudno byloby spolszczyc taki rom ?

*

Offline Tigro

• **
  • 129
« Odpowiedź #199 dnia: Marzec 15, 2009, 10:41:57 »
Aktualnie mam Diamentowy ROM Full Wypas v3.2a - co polecilibyście, żeby go zastąpić? Nie chcę jakichś okrojonych ROMów - bardzo pasują mi programy wgrane w ww. ROMie i jedyne co bym chciał, to jakiś ROM który rzadziej zaliczałby zwisy, no i miał wgrane najnowsze wersje programów. To który polecacie?

*

Offline kendi

• 257
  • Sprzęt: G1 s5330
« Odpowiedź #200 dnia: Marzec 19, 2009, 20:42:42 »
Szukam jakiegos szybkiego i oszczednego dla baterii ROMu, najlepiej aby był bez TF3D, chce wgrac HOME SCREEN aby zaoszczedzic na wydajnosci.
Macie jakies sugestie?

*

Offline kaciek

• *
  • 98
  • Sprzęt: Xperia ARC S / HTC HD2 Android/Windows
« Odpowiedź #201 dnia: Marzec 19, 2009, 22:53:29 »
Polecam gołego Windowsa (całkowicie bez dodatków HTC) produkcji xcoom-a: FireROM8.2_Clean_PP12. (jest na jego chomiku) Nie ma w nim nic co zżerałoby baterię, wgrywasz tylko to co używasz, a wolnej pamięci po restarcie masz 130Mb i 70Mb, nic nie zmula po prostu klikasz i już jest otwarte. Ja teraz testuję Radio 1.11.25.01 i przy moim użytkowaniu (odbiór ok 20 sms-ów, jako powiadomień ze skrzynki mail (sam rzadko piszę sms-y) ok 5-10 min rozmów dziennie i powiedzmy średnio 15 minut zabawy aplikacjami) bateria trzyma 2,5 - 3,5 dnia
« Ostatnia zmiana: Marzec 19, 2009, 22:57:22 wysłana przez kaciek »
--------------------------------------Nie piję, nie palę, nie przeklinam... K....wa papieros wpadł mi do piwa ---------------------------------------

« Odpowiedź #202 dnia: Marzec 20, 2009, 00:03:11 »
Witam !
Zaglądam tu od kilku dni. Kupiłem ze 3 tygodnie temu HTC Diamonda i jestem w szoku. Tyle tego wszystkiego - radia, ROMy itd. Ale do rzeczy. Mam pytanko. Na codzień do rozmów mam SonyEricssona K770 i, a HTC to mój dodatkowy telefon, który służy w 95 % do śledzenia Giełdy Papierów Wartościowych w programie Statica Notowania Mobilne oraz do Internetu poprzez Operę Mini. Czasem sobie sprawdzę pogodę, czasem zagram w grę i tyle. Używam połączeń HSDPA, 3G i GPRS w zależności co jest w zasięgu. W miejscach gdzie się da używam WiFi. Oczywiście to wszystko poza domem, gdy muszę mieć wgląd w giełdę, bo w domu używam notebooka. Pytanie jest takie - jakie mam wgrać radio i jaki ROM, żeby uzyskać następujące rzeczy - szybkość łączenia z Internetem poprzez GPRS/EDGE/3G/HSDPA oraz Wifi a przede wszystkim żywotność baterii. GPS-u w HTC nie używam, bo mam TomToma odbiornik GPS z Naviexpertem na SE K770i. Jeszcze pytanie - co w nim tak zjada baterię - WiFi, czy programy czy 3G czy wyświetlacz, bo bateria trzyma 1 dzień i to teź nie cały. A poza tym po jakimś czasie bezczynności po odblokowaniu wyświetlacza mam komunikat "Błąd powiadomienia. Nie można uruchomić \Windows\RSSHubWakeUp.exe. Czyżby zniknął plik do kanałów RSS. Dla informacji - telefon z Orange ROM 1.93.69.3 PLK, radio 1.00.25.05. Z tego co poczytałem na forum, to radio jest chyba dobre, ale nie znam się czy w zestawieniu z tym ROMem jest to OK. Będę czekał na odpowiedzi co zastosować w moim HTC. Z góry wielkie wielkie wielkie dzięki !

*

Offline ilidan

• **
  • 174
  • Sprzęt: MDA VARIO 4 <-- htc diamond
« Odpowiedź #203 dnia: Marzec 21, 2009, 15:54:10 »
Kiedyś miałem taki sam komunikat. Zlokalizuj ten plik i wykasuj. Mi to pomogło. Jeśli chodzi o baterie to możesz kupić mocniejsza. Jeśli chodzi o romy to sam musisz przetestować każdy i w tedy ocenisz który jest dla Ciebie najlepszy. Na pewno zainstaluj cos lepszego bo rom z orange jest nie najleprzy. Radio 1.09.25.23 jest bardzo dobre. Mi wifi na nim lapie bardzo dobrze.
ROM: poszukiwany
RadioROM: jeszcze bardziej poszukiwany

*

Offline timo

• 33
« Odpowiedź #204 dnia: Marzec 22, 2009, 19:59:40 »
Już niedługo Manila z Touch pro 2 na diamenciku :D http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=470164

wyszła dzisiaj beta  :P
HTC Diamond, ROM: Macadam V1.2

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #205 dnia: Marzec 23, 2009, 14:27:08 »
Witam.

A ja polecam wszystkim rom CT's Version 6.4 HD  zarówno w wersji Full jak i Lite:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?s=cae17f831f257d3f6975b8a47d1cab68&t=460832
Wbudowane TF3D z HD. Śmiga aż miło! W połączeniu z radio 1.09.25.23 osiągnąłem najmniejsze jak dotąd zużycie baterii. W stanie czuwania (włączony tylko moduł tel) przez noc (sygnał GMS 3-4, włączone tylko pasmo GSM) mniej niż 1%/godzinę (ale raczej bliżej 0.5 %). Jedyny mankament (ale nie dla mnie) tego romu to fakt, że jest wyłącznie w wersji angielskiej (TF3D też). Po przetestowaniu wielu różnych romów (minimum kilka dni każdy) ten wypada zdecydowanie najlepiej (zarówno pod względem szybkości jak i zużycia baterii oraz funkcjonalności).

DUDUS

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #206 dnia: Marzec 23, 2009, 15:54:24 »
kurde nie wiem co niektorzy maja z tym "przez noc 1% baterii". Ja w nocy spie a nie gadam przez telefon. Wg. moich obliczen skoro 1% przez 8 godzin (bo pewno tyle spisz ) to jakies 800 godzin. Super ten rom skoro na baterii 900 telefon trzyma 33 dni :D   Bardziej ludzi interesuje ile w calosci wyciagnie na zwyklej baterii. Mialem takie romy ze nieraz przez dnia dni mialem 64% a nastepnego dnia spadalo mi do 4 % baterii. Tez moglem pisac ze super rom 0% przez 2 dni :)

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #207 dnia: Marzec 23, 2009, 16:01:54 »
Hi.

Bieski! Czytaj uważnie! Napisałem 1%/godzinę, a nie na całą noc! To robi sporą różnicę! Przynajmniej dla mnie.

Jeśli nie chcesz czytać opinii innych użytkowników na temat różnych ROM'ów, to Twoja sprawa. Ten wątek służy właśnie do tego.

I to by było na tyle w tej kwestii  :ok:

DUDUS
Napisane: Marzec 23, 2009, 15:58:28
PS.

Ostatnio odezwać się na tym forum to narazić się na jakieś nieprzyjemne uwagi! Chyba zaprzestanę wyrażania jakichkolwiek opinii oraz przesyłania własnych spostrzeżeń. Pozostawię je dla siebie.

DUDUS

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #208 dnia: Marzec 23, 2009, 16:07:29 »
Hi.
 To robi sporą różnicę! Przynajmniej dla mnie.

Dla mnie tez. Nied doczytalem tego. Aczkolwiek nie uwazasz ze podawanie ile procent baterii spada w ciagu nocy to tak troche na wyrost jest.
Lepiej jest napisac ile w calosci czasu ci wytrzymuje. Wydaje mi ze takie urzadzenia kupuje sie po to zeby ich uzywac

DUDUS
Napisane: Marzec 23, 2009, 15:58:28
PS.

Ostatnio odezwać się na tym forum to narazić się na jakieś nieprzyjemne uwagi! Chyba zaprzestanę wyrażania jakichkolwiek opinii oraz przesyłania własnych spostrzeżeń. Pozostawię je dla siebie.

DUDUS

Strasznie obrazalski jestes. Ja tylko napisalem ze dla mnie pisanie ile tam % spada przez jakis czas jest malo dokladne. Wolabym czas dzialania urzadzenia od jednego ladowania do drugiego.

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #209 dnia: Marzec 23, 2009, 16:19:36 »
Hi.

Nie ma o co się spierać.

Spadek procentowy w stanie czuwania odzwierciedla dość dobrze "bateriożerność" rom'u. Bo za zużycie energii podczas rozmowy odpowiada głównie radio. Dlatego też podałem ten parametr. Dla przykładu w tej chwili mam 38%, a wczoraj wieczorem o 20:00 było 46%. Fakt, niewiele dziś rozmawiałem. Klika minut raptem. Poza tym parę wpisów do kalendarza. Ale i tak uważam że pod tym względem rom jest świetny.

Czas od rozładowania do rozładowania byłby dobrym wyznacznikiem, gdyby można było zanotować w tym okresie:
całkowity czas włączenia ekranu
całkowity czas rozmów tel (to się oczywiście da)
całkowity czas działania WiFi
całkowity czas działania BT
Ale to ciężkie jest do uchwycenia.

Czy ktoś z "forumowiczów" używa też tego romu? Ja zainstalowałem wersję Full

DUDUS