Wykaz ROM-ów oraz opinie o nich

• 491 Odpowiedzi
  • 227064 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Tobas

• 19
Problem z wgraniem ROM-u
« Odpowiedź #300 dnia: Czerwiec 11, 2009, 21:01:25 »
Witam,
Wgrywałem już raz ROM do swojego fona, ale teraz mam z tym problem.
Po uruchomieniu programu DiamonCustomRUU.exe i przejściu przez proces akceptacji, wybraniu nowego ROM-u (chciałem wgrać ROM HTC 2.07.560.4 Standard EK9.7), na telefonie pojawia mi się 4-kolorowe tło i na nim napis m.in. SPL-1.40 OliNex, po czym komp rozłancza ActiveSyn i wyskakuje okienko windowsa że znaleznio nowy sprzęt "Qualcomm CDMA Technologies MSM" i chce do niego sterownik.
Gdzie mam u licha taki sterowni znaleźć? ;)

Wcześniej wgrywałem "ROM 2.03.412.1 by xcoom" i wszystko było OK.
Radio mam 1.00.25.05 gdyby to było potrzebne :)

Z góry dzięki za pomoc,
Tobas

*

Offline gadowsk

• 716
    • gadowsk
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond w PLAY
Odp: Wykaz ROM-ów oraz opinie o nich
« Odpowiedź #301 dnia: Czerwiec 11, 2009, 22:03:28 »
Instalacja ROMu do fona nie jest poprzez AS tylko poprzez bootloader fona więc AS i tak ci rozłączy się.
Wejdź w tryb bootloadera na fonie i podłącz go do kompa. Wtedy będzie mówił że znalazł nowy sprzęt i będzie go instalował więc poczekaj aż go zainstaluje a powinien pobrać do niego sam sterowniki z sieci. Innej możliwości chyba nie ma. Nie wiem czemu tak się stało skoro już kiedyś instalowałeś ROM z tego kompa.

Jeśli nie znajdzie do niego sterów to poczytaj na FAQ jak zainstalować ROM z poziomu Internal Storage.
Ja ostatnio tylko tak robię instalując ROM bo mniej zachodu a wynik taki sam.

Więc jak widzisz wcale nie ma potrzeby używać DiamonCustomRUU.exe by zainstalować ROM na fona.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2009, 22:05:31 wysłana przez gadowsk »
HTC Touch Diamond
ROM: Windows Phone Mystique Titanium 2.3
Radio: 1.17.25.09 + Rilphone 1.15.25.14

*

Offline Tobas

• 19
« Odpowiedź #302 dnia: Czerwiec 12, 2009, 01:06:14 »
gadowsk dzięki za podpowiedz :)
W trybie bootloadera co prawda nie pomogło, ale podłączenie telefonu do innego portu USB w kompie pomogło :)
Któż by zrozumiał Windowsa ;)

Wie ktoś może czy w ROM 2.07.560.4 Billy, da się włączyć na głównym ekranie w dolnym lewym rogu zamiast przycisku "MENU" przycisk "TELEFON" tak jak to było w "ROM 2.03.412.1 by xcoom". Tamto rozwiązanie znacznie bardziej przyadło mi do gustu, prościej gdzieś zadzwonić, a tutaj to bez rysika nie podchodz ;)

No i ta szybkość działania raczej rozwala niż powala... na starym ROMie działało to wszystko dużo szybciej... ale może jeszcze się dotrze... dam mu ze 2 dni czasu :)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2009, 01:23:32 wysłana przez Tobas »

*

Offline slammer

• 536
  • Sprzęt: Spica
« Odpowiedź #303 dnia: Czerwiec 21, 2009, 22:48:56 »
Gdybyście mieli wskazać najstabilniejszy, a jednocześnie szybki rom, to który byście wybrali? Obecnie korzystam z fire romu 8.3.2 i poza kilkoma bugami (dialer, opera) jest całkiem dobry.

*

Offline wozny87

• 298
  • Istniejemy, póki ktoś o nas pamięta.
  • Sprzęt: HTC HD2 (Leoś)
« Odpowiedź #304 dnia: Czerwiec 21, 2009, 23:25:07 »
dla mnie NATALY
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=459854
po prostu mistrz, już pisałem o tym ROMie. Wkrótce nowa wersja 2.7 beta  :grin:
ROM: HyperDroidGBX v9
RADIO: 2.15.50.14
OPERATOR: PLAY

*

Offline gadowsk

• 716
    • gadowsk
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond w PLAY
« Odpowiedź #305 dnia: Czerwiec 22, 2009, 00:27:58 »
gadowsk dzięki za podpowiedz :)
W trybie bootloadera co prawda nie pomogło, ale podłączenie telefonu do innego portu USB w kompie pomogło :)
Któż by zrozumiał Windowsa ;)

Wie ktoś może czy w ROM 2.07.560.4 Billy, da się włączyć na głównym ekranie w dolnym lewym rogu zamiast przycisku "MENU" przycisk "TELEFON" tak jak to było w "ROM 2.03.412.1 by xcoom". Tamto rozwiązanie znacznie bardziej przyadło mi do gustu, prościej gdzieś zadzwonić, a tutaj to bez rysika nie podchodz ;)

No i ta szybkość działania raczej rozwala niż powala... na starym ROMie działało to wszystko dużo szybciej... ale może jeszcze się dotrze... dam mu ze 2 dni czasu :)
Do zmiany SoftKeyów możesz użyć programu Diamond Tweak lub ACT. Zmieniają wpisy w rejestrze a przy tym są ładnie i czytelnie zrobione. Możesz podstawić co tylko zechcesz pod przyciski na głównym ekranie. Poza tym możesz dzwonić bez rysika naciskając zieloną słuchawkę pod ekranem więc nie potrzebujesz mieć opcji telefon na ekranie a możesz dodać coś innego tam ale to twoja decyzja.
HTC Touch Diamond
ROM: Windows Phone Mystique Titanium 2.3
Radio: 1.17.25.09 + Rilphone 1.15.25.14

*

Offline BartyL

• *
  • 79
« Odpowiedź #306 dnia: Czerwiec 22, 2009, 21:40:41 »
Po kilku miesiacach uzytkowania Diamonda postanawiam troche sie nim pobawic, aby troche go unowoczesnic i sprawic aby byl bardziej przyjazny dla mnie i bardziej intuicyjny  :)
Mam obecnie Diamonda od Orange (z firmowym romem i radiem, nic nie zmienialem). Chce zmienic rom i radio teraz.
Radio chyba juz wybralem - 1.15.25.14 - wszyscy polecacie wlasnie to najnowsze.
A co do Romu z WMobile 6.5 i TouchFlow 2 który polecacie???
(moze byc angielska lub polska wersja byle byla lepsza, szybsza?)

Pozdrawiam

*

Offline alkohol

• 4
  • Sprzęt: MDA Compact IV
« Odpowiedź #307 dnia: Czerwiec 23, 2009, 13:35:11 »
Osobiście polecam roma Dark Innovation 2 by Krzysiecw.

Ale nic nie zastąpi przeprowadzenie własnego śledztwa, szperania i czytania na temat innych romów  :)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 23, 2009, 13:40:50 wysłana przez alkohol »
MDA Compact IV
ROM: Dark Innovation 2 by Krzysiecw
RADIO: 1.11.25.01

*

Offline BartyL

• *
  • 79
« Odpowiedź #308 dnia: Czerwiec 23, 2009, 15:13:31 »
Ten ROM jest z WMobile 6.1

*

Offline dominik146

• *
  • 65
  • Sprzęt: HD2
« Odpowiedź #309 dnia: Czerwiec 23, 2009, 16:00:56 »
Witam.
A ja polecam  xcoom Diamond FireRom v.8.4.1 Full + radyjko 1.15.25.14.
Próbowałem już różnych romów ale zawsze wracam do tego- kolorystyka, ilość programów, niezawodność - sam miód.

*

Offline BartyL

• *
  • 79
« Odpowiedź #310 dnia: Czerwiec 24, 2009, 21:39:42 »
Witam!
Poniewaz mam juz kilka miesiecy Diamonda,ale nie znam sie na tym dobrze, chce teraz zmienic orangowski rom i prosze o pare pytan:
1.Co polecacie? Windows 6.1 czy 6.5?
2. TF3D2 czy SPB Shell?
3. Jaki rom? Moze byc polski lub angielski

Co potrzebuje : chce zeby byl szybki i stabilny, uzywam glownie do dzwonienia,smsow, Automapa, kalkulator, jakis fajny kalendatrz z terminami.

Rozumiem ze mozna zainstalowac nawet jakis ubogi rom a potem powgrywac swoje programy i co kto potrzebuje tak?

Czy przy kazdej zmianie romu tracone sa wszystkie informacje na telefonie - tak jakby byl to format dysku?
I trzeba wszystko od nowa wgrywac ustawiac?

Dzieki za odpowiedzi!
Pozdrawiam!

*

Offline gato

• *
  • 53
  • Sprzęt: HTC Diamond ROM: Gen.Y D2 R4.3 RADIO: 1.15.25.14
« Odpowiedź #311 dnia: Czerwiec 25, 2009, 14:58:29 »
Witam!
Poniewaz mam juz kilka miesiecy Diamonda,ale nie znam sie na tym dobrze, chce teraz zmienic orangowski rom i prosze o pare pytan:
1.Co polecacie? Windows 6.1 czy 6.5?
2. TF3D2 czy SPB Shell?
3. Jaki rom? Moze byc polski lub angielski

Co potrzebuje : chce zeby byl szybki i stabilny, uzywam glownie do dzwonienia,smsow, Automapa, kalkulator, jakis fajny kalendatrz z terminami.

Rozumiem ze mozna zainstalowac nawet jakis ubogi rom a potem powgrywac swoje programy i co kto potrzebuje tak?

Czy przy kazdej zmianie romu tracone sa wszystkie informacje na telefonie - tak jakby byl to format dysku?
I trzeba wszystko od nowa wgrywac ustawiac?

Dzieki za odpowiedzi!
Pozdrawiam!

1. 6.1
2. Stabilniejsza jest manila1 aczkolwiek wydaje mi sie (mialem takie odczucie) ze manila2 jest szybsza
3. Na to chyba nie ma przepisu, kazdemu pasuje cos innego. Mozesz sprobowac romy Krzysiecw, Billy'ego czy xcoom'a z polskich
Born to frag

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #312 dnia: Czerwiec 25, 2009, 18:16:07 »
Witam

Od dłuższego czasu korzystam z Nataly 2.6+SPB, i niestety muszę zmienić ROM. Ciągle bowiem zmniejsza mi mi się głośność rozmowy na minimum. Bez żadnej uzasadnionej przyczyny! Ustawiam na max podczas rozmowy, i przy którejś następnej (nie ma reguły) znowu mam głośność na min. To jest niestety mocno denerwujące.
SPB jest niby fajny, ale jakoś w praktycznym użytkowaniu mi nie odpowiada. Szukam zatem jakiegoś fajnego ROM koniecznie 6.1 z TF3D2. Raczej angielskiego. Chodzi mi o szybki i nieprzeładowany aplikacjami ROM. Możecie coś polecić z własnego doświadczenia?

DUDUS

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #313 dnia: Czerwiec 25, 2009, 18:57:39 »
ja nie mam takich problemow na nataly
tylko ze ja korzystam z yota phone. Glosnosc wraca do pozycji poczatkowej tylko przy resecie

na szczescie modilv udostepnia kuchnie.
Wystarczy sobie ugotowac rom i ustawic sobie Initvol w rejestrze: HKCU\Control Panel\SoundCategories\InCall

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #314 dnia: Czerwiec 26, 2009, 09:21:32 »
Hi

Tak czy siak, szukam jakiegoś ROM 6.1 z TF3D2. Może ktoś zaproponuje?

DUDUS

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #315 dnia: Czerwiec 26, 2009, 09:48:13 »
tutaj jest rom z tf3d2 http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=525947

gdyby ten dialer lepiej dzialal to moze bym sie zainteresowal, ale tak to nie ma sensu.

Narazie nic nie przebija yoty, trza jeszcze looknac na te dialery z iconsoftu

*

Offline scorpio

• *
  • 95
  • Sprzęt: HTC DESIRE, SAMSUNG OMNIA II, HTC DIAMOND
« Odpowiedź #316 dnia: Czerwiec 26, 2009, 12:51:28 »
Ja korzystam od 12 dni z  [ROM][WWE-GER-NLD-ITA-FRA][13/06]Gen.Y D2 R1.25[WM6.1 B21051][TF3D2].
Oparty jest na kuchni modilva NATALY v2.6.

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=521941

Jest stabilny i jest sporo wolnej pamięci.

*

Offline HaTeCe

• *
  • 73
  • kalla_fiore
  • Sprzęt: HTC Diamond (ROM: Dark Innovation 2 Manila 2.1, Radio: 1.15.25.14)
« Odpowiedź #317 dnia: Czerwiec 26, 2009, 14:21:13 »
Gdybyście mieli wskazać najstabilniejszy, a jednocześnie szybki rom, to który byście wybrali? Obecnie korzystam z fire romu 8.3.2 i poza kilkoma bugami (dialer, opera) jest całkiem dobry.

a co jest dokładnie z tym bugiem dialera i opery ? Myślę nad przejściem na ten ROM... obecnie korzystam z Dark Innovation ale chciałbym zobaczyć jak się zachowuje na innym
Lepiej stracić minutę z życia niż życie w minutę...

*

Offline wozny87

• 298
« Odpowiedź #318 dnia: Czerwiec 28, 2009, 09:37:36 »
wyszła ostatnia wersja romu NATALY 2.7
Autor napisał:
Highly recommend to put cleanram script (Windows\cleanram.mscr) in to scheduler as daily event.
I didn't it as default: preferred time is different for everybody.

może ktoś powiedzieć o co chodzi? ;)

link do ściągnięcia:
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2009, 09:45:51 wysłana przez wozny87 »

« Odpowiedź #319 dnia: Czerwiec 28, 2009, 11:09:16 »
a najszybszy i najstabilniejszy rom w wersji pl?? co byscie polecili??

*

Offline siwy05

• **
  • 236
    • wytaczanie, roztaczanie, tulejowanie otworów, szczecin, dojazd do klienta
  • Sprzęt: MDA Compact IV runing on WM 6.5.1 by Makeveral
« Odpowiedź #320 dnia: Czerwiec 28, 2009, 11:09:30 »
Autor napisał:
Highly recommend to put cleanram script (Windows\cleanram.mscr) in to scheduler as daily event.

link do ściągnięcia:
chodzi o wrzucenie skryptu do czyszczenia ramu do zadan, jako codzienne zdarzenie, zeby sie oczyszczal co jakis czas, oczywiscie czas kiedy ma byc wykonany skrypt dowolny dla kazdego :)
MDA Compact IV
HP dv2535ea

« Odpowiedź #321 dnia: Czerwiec 28, 2009, 11:11:01 »
a najszybszy i najstabilniejsze rom w wersji PL... Co byscie polecili??

*

Offline wozny87

• 298
« Odpowiedź #322 dnia: Czerwiec 28, 2009, 11:36:55 »
Autor napisał:

link do ściągnięcia:
chodzi o wrzucenie skryptu do czyszczenia ramu do zadan, jako codzienne zdarzenie, zeby sie oczyszczal co jakis czas, oczywiscie czas kiedy ma byc wykonany skrypt dowolny dla kazdego :)
tak, dzięki ale skąd wziąść ten skrypt i gdzie i jak go wrzucić do tego schedulera? ;)

*

Offline siwy05

• **
  • 236
    • wytaczanie, roztaczanie, tulejowanie otworów, szczecin, dojazd do klienta
  • Sprzęt: MDA Compact IV runing on WM 6.5.1 by Makeveral
« Odpowiedź #323 dnia: Czerwiec 28, 2009, 12:34:49 »
Autor napisał:

link do ściągnięcia:
tak, dzięki ale skąd wziąść ten skrypt i gdzie i jak go wrzucić do tego schedulera? ;)
skrypt jest w windows\cleanram.mscr  a jak to zrobic to juz nie wiem
MDA Compact IV
HP dv2535ea

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #324 dnia: Czerwiec 28, 2009, 14:41:32 »

odpal scchedulera, znajduje sie on w start menu -> tools a potem dodaj sobie program cleanram i dodaj ze ma uruchamiac codziennie o jaakies porze. Wg. mnie nie musisz tego robic, w tym robie nie ma wyciekow pamieci u mnie pamiec najwieccej osiaga 68% w wlaczonym yota dialerem

*

Offline wozny87

• 298
« Odpowiedź #325 dnia: Czerwiec 29, 2009, 15:00:26 »
dzięki wielkie ;)

mam takie pytanie, głownie do użykowników Nataly 2.7 Final.
Za każdym razem jak do kogoś dzwonię i w chwili nazwiązania połączenia, mam ustawioną głośność na najniszym poziomie. Muszę za każdym razme zgłaśniać. W wersji 2.5 nie miałem tego poważnego problemu  :(

*

Offline Krzysiecw

• Ekspert HTC Magic
  • 2415
  • HTC
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Diamond
« Odpowiedź #326 dnia: Czerwiec 29, 2009, 15:13:09 »
dzięki wielkie ;)

mam takie pytanie, głownie do użykowników Nataly 2.7 Final.
Za każdym razem jak do kogoś dzwonię i w chwili nazwiązania połączenia, mam ustawioną głośność na najniszym poziomie. Muszę za każdym razme zgłaśniać. W wersji 2.5 nie miałem tego poważnego problemu  :(

Zapewne Tworca zamiescił jakis najnowszy VolumeControl z którymi własnie dzieją się takie cyrki ...

*

Offline zlotekmic

• 19
« Odpowiedź #327 dnia: Lipiec 06, 2009, 13:15:50 »
Witam! tak sobie czytam posty które sięgają zeszłego roku i tak się zastanawiam.. Zastanawiam się bo szukam czegoś do mojego Diamonda (z Orange). Wymyśliłem sobie że to coś będzie świeże, szybkie, oszczędne. Osobiście posiadam Diamonda który posiada następujące parametry:
-----------------------------------------------
wersja operatora: 30.193.9.693
wersja pamięci rom: 1.93.69.3 PLK
data pamięci rom: 08/06/08
wersja radia: 1.00.25.05
wersja protokołu: 52.29.25.12h
-----------------------------------------------
Pomyślałem sobie że mógłbym sam coś wybrać - w końcu każdy ma subiektywny punkt widzenia oparty o własne potrzeby....lecz z drugiej strony mam mały mętlik w głowie od napływu informacji. Dlatego proponuje - szczególnie prośba skierowana do przedstawicieli szanownego doświadczonego grona Clubowiczów aby uszeregowali ROMki (stworzyli swoisty ranking) ze względu na:

1) ROM Polski, WM 6.1 - szybkie, intuicyjne i oszczędne (czyli subiektywnie oceniana: zajętość pamięci, łatwość obsługi, długość trzymania baterii).
2) ROM AN WM 6.1 - szybkie, intuicyjne i oszczędne (czyli subiektywnie oceniana: zajętość pamięci, łatwość obsługi, długość trzymania baterii).

a teraz bardzo ważne: zawężamy granice czasowe do 3 miesięcy (maj czerwiec lipiec) (przy nazwe ROMka proszę wpisywać daty, choćby orientacyjne) :)

myślę że to nie głupi pomysł tym bardziej że dużo tego wszystkiego :)

pozdr!

HTC DIAMOND
ROM: FireROM 8.4.1 Full PLK 8MB PP
RadioRom: 1.15.25.14

« Odpowiedź #328 dnia: Lipiec 06, 2009, 14:23:24 »
hi everybody :D
myślę, że zacny pomysł zlotekmic trzeba kultywować
subiektywnie patrząc, poproszę o Wasze opinie na temat żywotności baterii w poszczególnych romach. Ja mam FireRom8.4.1. by xcoom i radio 1.13.25.24 i ogólnie porażka z baterią, a dość intensywnie go używam. żeby tak chociaż do 19:45 wytrzymywał...

pozdr 4@all

*

Offline Piron

• **
  • 124
  • Sprzęt: LG KS20, HTC WildFire
« Odpowiedź #329 dnia: Lipiec 17, 2009, 22:32:37 »
Jak dla mnie problemy Fire ROM 8.4.1, to nie wina oprogramowania, ale twórców Diamonda i nie tylko. Małe gabaryty nie pozwalają na zastosowanie baterii o większych pojemnościach (oczywiście piszę tu o standardowej baterii). Problem ten dotyka większości urządzeń z systemem i możliwością dzwonienia. Kiedy używa się urządzenia jako telefonu, a więc sms i połączenia jest ok. Kiedy używa się urządzenia jako samego PDA jest całkiem nieźle, problemy zaczynają się kiedy próbujemy połączyć obie funkcje. W Diamondzie mamy jeszcze trzecią GPS. Bateryjka w tym wypadku to "masakra jakaś jest" :). Ja swoją przygodę rozpocząłem (kilka miesięcy temu)  od Fire ROMu i muszę stwierdzić, że jest to jeden z najlepiej dopracowanych systemów wyprodukowanych przez polskich kucharzy. Wprawdzie nie szalałem zbytnio, bo potrzebuję działającego urządzenia a nie poletka doświadczalnego, ale próby pracy na innych ROMach zniechęcały mnie walką z większymi lub mniejszymi błędami.
Dzisiaj mam zainstalowaną wersję Fire ROM 8.4.1 Lite i jest dobrze oczywiście warunkiem jest, żę z góry założymy do czego i kiedy Diamond ma być nam przydatny. Próba zastosowania i wykorzystania jego możliwości w jednym czasie mija się z celem. Osobiście polecam Fire ROM 8.4.1. Wprawdzie xcoom przerwał pracę nad jego rozwijaniem, ale nie widzę osobiście potrzeby kombinowania z nowymi "builidami" i systemami skoro jego praca owocuje stabilnym i bezproblemowym działaniem Diamonda. Sztuka nie polega na tworzeniu wciąż nowych "zbugowanych" ROMów, ale na stworzeniu jednego jak najbardziej zbliżonego do tego idealnego. :)

« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2009, 22:46:02 wysłana przez Piron »
LG KS20 KiS ROM 20.4 (spocky12)
HTC WildFire (Android 2.1)