Wykaz ROM-ów oraz opinie o nich

• 491 Odpowiedzi
  • 227211 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline gadowsk

• 716
    • gadowsk
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond w PLAY
Odp: Wykaz ROM-ów oraz opinie o nich
« Odpowiedź #270 dnia: Maj 26, 2009, 23:33:56 »
Chcesz oryginalny ROM czy gotowany bo to różnica.
HTC Touch Diamond
ROM: Windows Phone Mystique Titanium 2.3
Radio: 1.17.25.09 + Rilphone 1.15.25.14

*

Offline dominik1980

• **
  • 127
  • Sprzęt: MDA Compact IV
« Odpowiedź #271 dnia: Maj 27, 2009, 07:45:29 »
Witam jestem swiezo upieczonym uzytkownikiem diamonda(4 h:D) i od razu w pierwszym moim pytaniu ktos poradzil mi zmiane romu:) mam z orange, ale zdjetego simlocka bo korzystam z plusa, niestety problem z internetem itp. przeszukalem ten temat i pare innych i mam pytanie - ktory rom bedzie zawieral wszystko to co w oryginalnym diamondzie, tyle ze bez tych wszystkich wynalazkow orange typu gry orange itp, chodzi mi o taki ktory mialby touchflo3d i te inne bajery, moze byc nawet po ang, jezyk nie stanowi przeszkody, ale chcialbym zeby byl w pelni funkcjonalny - troche sie przerazilem czytajac o bledach itp a dopiero zaczynam zabawe z wm (aha, wersji wm 6,5 nie potrzebuje:)) ). Czy jest takowy jakis "czysty" originalny rom na ktorym by dzialal internet itp? pozdrawiam

Bez dwóch zdań - Dark Innovation 2 by Krzysiecw

pozdrawiam

*

Offline olsztyniak

• *
  • 67
  • Sprzęt: aktualnie -  HTC Desire Z, TG01
« Odpowiedź #272 dnia: Maj 27, 2009, 08:38:57 »
hmm sam nie wiem, ten dark innowation rzeczywiscie wyglada ok, ale chodzi mi przede wszystkim o to zeby nie bylo bledow nawet drobnych itp, bo nie za bardzo teraz mam czas bawic sie w dogrywanie kolejnych wersji, jakich programow .cab ktore by zmienialy bledy itp.. przesledze ten watek i zobacze opinie ludzi, ale na poczatku chyba jednak chcialbym jakis czysty oryginalny
gadowsk a jesli z oryginalnych to co polecasz?

*

Offline mike1986

• 1732
    • Windows Revolution
  • Sprzęt: HTC Magic
« Odpowiedź #273 dnia: Maj 27, 2009, 08:41:01 »
Z oryginalnych nie ma wyboru. Albo stary albo względnie najnowszy czyli 1.93 z tego co pamiętam

*

Offline olsztyniak

• *
  • 67
  • Sprzęt: aktualnie -  HTC Desire Z, TG01
« Odpowiedź #274 dnia: Maj 27, 2009, 08:50:59 »
ok dziekuje, podziele sie wrazeniami "nowego" jak juz wgram:)

*

Offline Rysiekm20

• 448
  • Sprzęt: HTC DIAMOND, HTC HERO
« Odpowiedź #275 dnia: Maj 27, 2009, 11:34:40 »
Najnowszy oryginalny to chyba 2.03
Rom Dark Innovation 2

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #276 dnia: Maj 27, 2009, 12:31:01 »
Hi.

Poniżej wyniki mojego testu ROM NATALY 2.5
Korzystam z tego ROM od 2 tygodni, i jestem bardzo zadowolony. Stabilny, żadnych zwiech, a co najważniejsze niezwykle szybki!. Kilka razy w tym okresie prowadziłem dokładne notatki dot. zużycia baterii. Poniżej wyniki.

ROM: NATALY 2.5
RADIO: 1.11.25.1
PROGRMY: SPB Mobile Shell 3, TouchLockPro
WiFi, BT: off
PASMO: GSM (3G off)
TF3D: off

Średnio dziennie:
Wysyłanych SMS : 5
Przyjętych SMS : 10
Przypomnień : 10
Nowych wpisów (notatki, terminy) : 5
Inne czynności związane z włączonym monitorem: 10 min
Rozmowy telefoniczne: jak poniżej

Wynik:
Czuwanie: 216 godzin
Rozmowy: 139 minut
Zużycie baterii: 237 %

Średnie zużycie baterii:
Czuwanie : 0.77 %/godzinę
Rozmowa : 0.50 %/minutę

DUDUS

PS.
Jedynym mankamentem jest powolny ale systematyczny spadek dostępnej pamięci Program.
Zaraz po Soft Reset jest 50% (wolne 55 M)
Po pięciu dniach jest 75% zajętości (wolne 29 M)
Nie wiem jednak co pożera pamięć. System? SPB? A może TouchLockPro?
« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2009, 16:18:43 wysłana przez woma1 »

*

Offline wozny87

• 298
  • Istniejemy, póki ktoś o nas pamięta.
  • Sprzęt: HTC HD2 (Leoś)
« Odpowiedź #277 dnia: Maj 28, 2009, 10:40:34 »
PS.
Jedynym mankamentem jest powolny ale systematyczny spadek dostępnej pamięci Program.

Dziwna sprawa, używam TF3D w tym świetnym ROMie i po SR ma ok 45-46% zajętości RAMu. Ostatnio nie robiłem SR przez ok tydzień i dochodziło max do 70%. Ale od tamtej pory codziennie wieczorem używam CleanRAMu który czyści do 50% ;)
ROM: HyperDroidGBX v9
RADIO: 2.15.50.14
OPERATOR: PLAY

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #278 dnia: Maj 28, 2009, 11:33:12 »
PS.

Dziwna sprawa, używam TF3D w tym świetnym ROMie i po SR ma ok 45-46% zajętości RAMu. Ostatnio nie robiłem SR przez ok tydzień i dochodziło max do 70%. Ale od tamtej pory codziennie wieczorem używam CleanRAMu który czyści do 50% ;)

Hi.

A zatem już wiadomo. To nie wymienione aplikacje, ale sam system powoli pożera pamięć.

DUDUS

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #279 dnia: Czerwiec 01, 2009, 21:45:37 »
Hi

Widzę że zainteresowanie ROM'ami innymi niż polskojęzyczne jest praktycznie żadne. Tak więc chyba zaprzestanę testowania i publikowania informacji na ich temat. :(

DUDUS

*

Offline mireek

• 26
  • Sprzęt: 3gs 16gb
« Odpowiedź #280 dnia: Czerwiec 02, 2009, 00:00:04 »
Witam myślę że nie jest tak zle i sporo ludzi używa ROMY niekoniecznie polskojęzyczne ,ja sam choć dopiero zaczynam zabawę z htc to wgałem parę romów tylko po angielsku i myślę że nie jest to tylko moje zdanie :D pozdrawiam

*

Offline Turtle

• **
  • 122
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #281 dnia: Czerwiec 02, 2009, 00:07:51 »
ja nie korzystam z polskich ROMów.
woma1 - testowales juz najnowszego BsB?

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #282 dnia: Czerwiec 02, 2009, 10:21:08 »
Hi

Właśnie jestem w trakcie testów BsB G. Czekam jednak zawsze kilka dni po załadowania na ustabilizowanie się ROM. Dokładny test zaczynam od dziś. Niestety, pierwsze wrażenia negatywne. Niezwykle szybki spadek dostępnej pamięci Program. Poza tym bardzo mi brakuje Dialera HTC. Musiałem tez doinstalować dużo więcej softu niż w przypadku Nataly. Z plusów to ROM bardzo stabilny i szybki. Wyniki testu opublikuję za kilka dni. Myślę jednak że po teście wrócę do "boskego" Nataly.

DUDUS

*

Offline siwy05

• **
  • 236
    • wytaczanie, roztaczanie, tulejowanie otworów, szczecin, dojazd do klienta
  • Sprzęt: MDA Compact IV runing on WM 6.5.1 by Makeveral
« Odpowiedź #283 dnia: Czerwiec 02, 2009, 10:56:50 »
jest juz bsb6.5H, ja tez nie bylem zadowolony z wersji F i G (E najbardziej chyba mi podpasowala), co do H to narazie nie mam jakis wiekszych zastrzezen, ale ma go dopiero od niedzieli wiec za wiele go nie meczylem, jeden minus jaki jest u mnie od wersji F to strefa czasowa ustawia sie na azory, co jakis czas, o dziwo jest to nie do konca chyba zwiazane z romem, bo mialem 2 razy wersje g i przy pierwszym razie bylo tak samo, przy drugim juz nie
MDA Compact IV
HP dv2535ea

*

Offline Turtle

• **
  • 122
« Odpowiedź #284 dnia: Czerwiec 02, 2009, 10:57:10 »
Ja od 10h mam już BSB I. Po zainstalowaniu SPB 3.0 ~54MB wolnej pamieci RAM /na G było ~52 z SPB/.
Lag przy odbieraniu tel. jakby zniknął.. ale to może najnowsze radio..
Poprawił także problemy z wyciekającym RAMem /m.in. Opera/.
Z minusów - zbędne programy, które jak ktoś na prawdę potrzebuje moze doinstalować :-] /google maps, facebook, pogoda/, no i mógłby dać
możliwość usunięcia Opery w normalny sposób.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 02, 2009, 11:00:05 wysłana przez Turtle »

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #285 dnia: Czerwiec 04, 2009, 16:07:17 »
Hi.

Poniżej wyniki mojego testu ROM BsB 6.5 G
Korzystam z tego ROM przez kilka. Stabilny, żadnych zwiech, dość szybki!.
Minusem jest bardzo szybki spadek dostępnej pamięci Program. Po miękkim restarcie miałem wolne 57 MB. 2 dni użytkowania i zostaje 29M.
Nagminnie zdarza się brak powiadomienia o SMS przychodzącym. Dopiero wejście w Inbox powoduje pojawienie się informacji i komunikatu.
Poza tym ROM mi się nie podoba. Układ 6.1 jest dla mnie zdecydowanie lepszy. Brakuje mi dialera i powiadomień HTC.
GPS działa bez problemów. Fiks (przy aktualnej informacji w QuickGps) kilkanaście sekund.
Poniżej wyniki testu

ROM:BsB 6.5 G
RADIO: 1.11.25.1
WiFi, BT: off
PASMO: GSM (3G off)
Windows Default: off

Średnie zużycie baterii:
Czuwanie : 0.8 %/godzinę
Rozmowa : 0.8 %/minutę

Wracam do NATALY.

DUDUS

*

Offline mike1986

• 1732
    • Windows Revolution
« Odpowiedź #286 dnia: Czerwiec 04, 2009, 16:29:22 »
Czyli makerval między bajki może sobie włożyć 62MB wolnego RAM'u na starcie  :grin:

*

Offline Turtle

• **
  • 122
« Odpowiedź #287 dnia: Czerwiec 04, 2009, 19:33:41 »
57MB? Ja na G miałem ~62 a teraz _na czystym_ I po starcie jest ~64 - dac screena?:P

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #288 dnia: Czerwiec 04, 2009, 23:04:51 »
Hi.

Ja nie podawałem danych o zajętości pamięci dla czystego ROM. Zwróć proszę uwagę na moją wypowiedź:

TLP może i nie zajmuje zbyt wiele pamięci, ale SPB to na pewno!

Tak czy siak, dziś wróciłem do NATALY, i przy tym ROM pozostanę. Odpowiada mi najbardziej ze wszystkich które dotychczas miałem na pokładzie. Jedyny problem z wersją 2.6 to neuDynamicClock który blokuje mi urządzenie. Musiałem go natychmiast wyłączyć w rejestrze i wszystko jest Ok.

A tak na marginesie. Skąd można ściągnąć pewny Security Unlock? Praktycznie wszystkie linki króre dziś odnalazłem są nieaktywne. Chciałem bowiem załadować zalecane dla NATALY 2.6 radio 1.14.25.05(SU). Ale do tego muszę odblokować urządzenie.

DUDUS

*

Offline gadowsk

• 716
    • gadowsk
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond w PLAY
« Odpowiedź #289 dnia: Czerwiec 05, 2009, 00:41:49 »
(...)
A tak na marginesie. Skąd można ściągnąć pewny Security Unlock? Praktycznie wszystkie linki króre dziś odnalazłem są nieaktywne. Chciałem bowiem załadować zalecane dla NATALY 2.6 radio 1.14.25.05(SU). Ale do tego muszę odblokować urządzenie.

DUDUS
Tu masz Diamond Unlocker czyli program do ściągania SIM-Locka oraz Security Unlock wraz z instrukcją obsługi.
Ja nim zrobiłem Security Unlock oraz SIM-Unlock więc zapewniam ze działa. Postępuj jak w instrukcji to ci się uda. Technika jest taka sama do ściągnięcia blokady Security jak i SIM.
/pokaz/3313900---ff92.html]http://[serwis zabroniony]/pokaz/3313900---ff92.html
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2009, 00:44:30 wysłana przez gadowsk »
HTC Touch Diamond
ROM: Windows Phone Mystique Titanium 2.3
Radio: 1.17.25.09 + Rilphone 1.15.25.14

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #290 dnia: Czerwiec 05, 2009, 07:39:11 »
a ja moge dodac ze trza celowac w to pole gdzie sa zera (pole CID) wtedy program sie nie zamknie

*

Offline Turtle

• **
  • 122
« Odpowiedź #291 dnia: Czerwiec 05, 2009, 08:47:33 »
Hi.

Ja nie podawałem danych o zajętości pamięci dla czystego ROM. Zwróć proszę uwagę na moją wypowiedź:

BsB podawał i tyle jest, więc "nie między bajki" :P

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #292 dnia: Czerwiec 05, 2009, 11:30:34 »
(...)

DUDUS
Tu masz Diamond Unlocker czyli program do ściągania SIM-Locka oraz Security Unlock wraz z instrukcją obsługi.
Ja nim zrobiłem Security Unlock oraz SIM-Unlock więc zapewniam ze działa. Postępuj jak w instrukcji to ci się uda. Technika jest taka sama do ściągnięcia blokady Security jak i SIM.
/pokaz/3313900---ff92.html]http://[serwis zabroniony]/pokaz/3313900---ff92.html

Dzięki piękne Gadowsk. Zaraz zabiorę się do zdejmowania SU.

Czy ktoś z Kolegów korzysta z RADIO 1.14.25.05(SU)? Ja od dawna mam 1.11.25.1 i jestem bardzo zadowolony. NATALY pisze jednak że zaleca 1.14.25.05(SU). Jakies opinie na temat tego RADYJKA?

DUDUS 

« Odpowiedź #293 dnia: Czerwiec 05, 2009, 20:31:08 »
Przed chwila odblokowalem tel tym sposobem,  udalo mi sie trafic po 4 razie...! ale wazne z radiem 1.11.25.1 wywalilo  mi error 2 razy,
Poszlo dopiero jak wgralem stare radio 1.00.25.05

Tez korzystam z Nataly romow,w moim przypadku jest to jeszcze 2.5 (mimo slabej znajomosci angielskiego-uwazam ,ze sa najlepsze jakie mialem wgrane)
Potwierdzam -duzo pamieci   , stabilny i szybki.bez zbednych dla mnie programow>A te ktore potrzebuje wgrywam pozniej,przewaznie  na Internal Storage

wh

« Odpowiedź #294 dnia: Czerwiec 11, 2009, 02:35:26 »
Witam

Właśnie kupilem HTC Diamonda w wersji ROM-a 1.93.479.3 WWE (jestem nowym użytkownikiem). Niestety menu mam w jezyku angielskim a raczej powinien to być polski. Czy jest to gdzieś do zmiany? Telefon kupiony w sieci Play

Czekam na info.

Pozdrawiam

*

Offline Rysiekm20

• 448
« Odpowiedź #295 dnia: Czerwiec 11, 2009, 10:09:46 »
W ustawienia>system> powinna być nakładka sunnysoft interwrite. Trzeba w nią wejść i włączyć lokalizacje systemu ale dodam że nie bedziesz miał wszystkich opcji np: w sms i nie wszystko bedzie spolszczone a na dodatek zamuli diamonda więc i tak najlepiej zmienić rom. Polecam ten [ROM][2.07][WM6.1 PLK]Dark Innovation 2 (v4.0) [build 21046].
Rom Dark Innovation 2

« Odpowiedź #296 dnia: Czerwiec 11, 2009, 12:23:59 »
Witam

Dzięki za odp. Niestety nie posiadam tej zakładki, wiec pozostaje mi raczej zmiana ROM. W zasadzie angielski nie stanowi problemu, ale jednak ojczysty to ojczysty. Czy ten ROM o którym wspomniałeś jest ok (wszystko działa poprawnie i szybko)? Mam jeszcze pytanie co do zmiany ROM aby nie utracić gwarancji. W jaki sposób to zrobić i gdzie znajdę wspomniany ROM.

Pozdro

*

Offline Rysiekm20

• 448
« Odpowiedź #297 dnia: Czerwiec 11, 2009, 15:28:00 »
Witam

Dzięki za odp. Niestety nie posiadam tej zakładki, wiec pozostaje mi raczej zmiana ROM. W zasadzie angielski nie stanowi problemu, ale jednak ojczysty to ojczysty. Czy ten ROM o którym wspomniałeś jest ok (wszystko działa poprawnie i szybko)? Mam jeszcze pytanie co do zmiany ROM aby nie utracić gwarancji. W jaki sposób to zrobić i gdzie znajdę wspomniany ROM.

Pozdro
Kolego jak zmienisz rom to raczej stracisz gwarancje, ale rom ktory teraz masz można zreknstruowac w razie problemowz diamencikiem. Rom który ci polecam dział naprwde fajnie http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=132916.0, wszystko o swoim diamencie znajdziesz na stronie na której zakładałeś swój temat , jest tak wszystko opisane że nic ni powinnieneś popsuć jeśli bedziesz robił wedle instrukcji. No i troche dziwne że z polskiej sieci i niema tej nakładki :O
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2009, 15:32:10 wysłana przez Rysiekm20 »
Rom Dark Innovation 2

*

Offline mike1986

• 1732
    • Windows Revolution
« Odpowiedź #298 dnia: Czerwiec 11, 2009, 15:41:29 »
Kolego jak zmienisz rom to raczej stracisz gwarancje,

Kolega bzdury pisze. Niech kolega lepiej poczyta warunki gwarancji  :]

Wgranie nowego ROMu nie powoduje utraty gwarancji a jedynie ograniczenie gwarancji.

*

Offline Rysiekm20

• 448
« Odpowiedź #299 dnia: Czerwiec 11, 2009, 15:49:03 »
Kolego jak zmienisz rom to raczej stracisz gwarancje,

Kolega bzdury pisze. Niech kolega lepiej poczyta warunki gwarancji  :]

Wgranie nowego ROMu nie powoduje utraty gwarancji a jedynie ograniczenie gwarancji.

To dlatego napisałem że raczej, bo pewny nie byłem jak jest ze zmiana romu. Dziekuje za poprawienie. :ok:
Rom Dark Innovation 2