Diamond - duży problem z zasięgiem

• 7 Odpowiedzi
  • 1549 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline gng

• 10
Diamond - duży problem z zasięgiem
« dnia: Styczeń 10, 2010, 18:51:33 »
Koledzy pomóżcie bo mnie już skończyły się pomysły. Problem wyglada tak: dopóki Diamondek ma zasięg wszystko jest ok nic się nie dzieje, niestety gdy na chwilę wyjdę poza obszar zasięgu, już się później nie połączy z siecią. Nie pomaga restartowanie, wyciaganie simki, próba ręcznego przyłączeni do sieci, co ciekawe nawet po zbootowaniu androida tam też nie ma zasięgu. Testowałem już 3 różne radia i dwa różne ROMy i ten sam efekt. Jedyne co pomaga to odpalenie simki w innym telefonie i zalogowanie się do sieci, po czym po przełożeniu sim do Diamonda łączy się od razu. Jeżeli to ma jakieś znaczenie to mam kartę w Play.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2010, 18:55:10 wysłana przez gng »

*

Offline xander122

• 514
  • Sprzęt: e52
Odp: Diamond - duży problem z zasięgiem
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 10, 2010, 20:22:51 »
W takim razie wychodzi na to ze jest to problem hardwarowy.Myślę ze nic sobie z tym nie zrobisz.Zanieś telefon do jakiegoś dobrego serwisu.

*

Offline zbych1

• **
  • 233
  • Sprzęt: Asus 639, HTC Diamond, laptop dell
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 10, 2010, 20:50:34 »
Dzieje się tak zapewne wyłącznie z kartami playa a to dlatego że sieć ta kożysta z nadajników i własnych i plusa ,  podobno ustawienie na sztywno jako sieć plus gsm rozwiązuje ten problem , nie ustawiać sieci play dlatego że tych nadajnikówj jest bardzo mało i jak wydzie z zasięgu to nic nie złapie.

*

Archangel

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 11, 2010, 13:43:38 »
a skąd zbychu masz takie info? jakby coś takiego się działo to Play nie miałby Diamonda w swojej ofercie, zresztą ja nie miałem z tym problemów, jednak za długo nie trzymałem karty Play w Diamondzie, jednak sytuacja powinna być analogiczna np. w TyTN II a tam, mój kumpel ma cały czas Play i nie narzeka... Wiec nie praw herezji :P ... no chyba, że masz czymś popartą teorię, to wtedy moje słowa są nieprawdziwe..
Dodatkowo ustawienie na sztywno Plusa ogranicza korzystanie z usług Play np. Tani Internet, gdzie masz 500mb za 15zł i tylko korzystając z nadajników Play możesz to wykorzystać... Łapanie na przemian sieci Play czy Plus nie powinno mieć znaczenia w żadnym telefonie bo jest to zwykły roaming krajowy...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 11, 2010, 14:01:13 wysłana przez Archangel »

*

Offline zbych1

• **
  • 233
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 11, 2010, 14:51:26 »
a skąd zbychu masz takie info? jakby coś takiego się działo to Play nie miałby Diamonda w swojej ofercie, zresztą ja nie miałem z tym problemów, jednak za długo nie trzymałem karty Play w Diamondzie, jednak sytuacja powinna być analogiczna np. w TyTN II a tam, mój kumpel ma cały czas Play i nie narzeka... Wiec nie praw herezji :P ... no chyba, że masz czymś popartą teorię, to wtedy moje słowa są nieprawdziwe..
Dodatkowo ustawienie na sztywno Plusa ogranicza korzystanie z usług Play np. Tani Internet, gdzie masz 500mb za 15zł i tylko korzystając z nadajników Play możesz to wykorzystać... Łapanie na przemian sieci Play czy Plus nie powinno mieć znaczenia w żadnym telefonie bo jest to zwykły roaming krajowy...
A co za róznica czy to roaming krajowy czy zagraniczny nie ma żadnej poprostu telefon musi "przelogować" się do innej sieci a z tym windows mobile zawsze miał jakieś tam drobniejsze lub większe problemy , nawet symbian przy logowaniu się do nowej sieci czasem sprawia problem żadziej jak windows ale jednak sprawia , to że play ma diamondy w ofercie to jeszcze nic nie świadczy , wcześniej też je miał a problem był z kartami playa 8 pinowymi minął rok zanim play przyznał się do tego oficjalnie , sam kiedyś uzywałem karte playa w diamondzie i co chwila były znią problemy typu "zanik sieci" , oczywiście że przypisanie sieci plus na sztywno nie rozwiązuje całkowicie problemu i dlatego zrezygnowałem z playa , o gubieniu sieci gdzieś czytałem już na forach jak znajde to dam linki.
Inne karty operatorów bezpośrednich działają bez problemów dlatego że nie muszą się logować co chwila to innych sieci , a play działa bez problemu również ale w dużych miastach gdzie  ma swoje nadajniki. można by też sprawdzić czy dzieje się też tak na opcji wyłacznie sieci GSM (umts wyłączony) możliwe że problem jest z przelogowaniem się na inną sieci a w dodatku jeżeli występuje również zmiana GSM na UMTS lub odwortnie. A co się dzieje jeżeli jedziemy samochodem i sobie gawożymy przez telefon i nastąpi "przelogowanie " do innej  sieci , porostu zostaniemy rozłączeni , uroki playa
« Ostatnia zmiana: Styczeń 11, 2010, 15:01:14 wysłana przez zbych1 »

*

Archangel

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 11, 2010, 15:09:56 »
nie, no nie ma co się unosić, po prostu nie słyszałem o takiej teorii, zresztą jak mówię, kolega nie ma z tym żadnych problemów i wcale nie siedzi cały czas na tyłku w Wawie ale jeździ po mieścinach i na pewno łapie coraz to Plusa. I na swoim TyTN II ma Win 6.1. A idąc tym tokiem można stwierdzić, że powinna być analogia w Diamondzie, który też jest na Windowsie, więc jesli jest to problem systemowy to powinien dalej istnieć prawda? Jednak nie ma problemu. Co by oznaczało, że nie jest to problemem systemowym.. Zresztą idąc dalej jeśli występują błędy i to na tak dużą skalę w systemie i przeszkadzałoby to w użytkowaniu telefonów opartych o dany system to bug powinien być dawno usunięty. Bo inaczej traci się klientów. Skoro na javie nie ma tego problemu to nie powinno być i tutaj, choć zdarzają się wyjątki...

*

Offline zbych1

• **
  • 233
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 11, 2010, 15:29:24 »
nie, no nie ma co się unosić, po prostu nie słyszałem o takiej teorii, zresztą jak mówię, kolega nie ma z tym żadnych problemów i wcale nie siedzi cały czas na tyłku w Wawie ale jeździ po mieścinach i na pewno łapie coraz to Plusa. I na swoim TyTN II ma Win 6.1. A idąc tym tokiem można stwierdzić, że powinna być analogia w Diamondzie, który też jest na Windowsie, więc jesli jest to problem systemowy to powinien dalej istnieć prawda? Jednak nie ma problemu. Co by oznaczało, że nie jest to problemem systemowym.. Zresztą idąc dalej jeśli występują błędy i to na tak dużą skalę w systemie i przeszkadzałoby to w użytkowaniu telefonów opartych o dany system to bug powinien być dawno usunięty. Bo inaczej traci się klientów. Skoro na javie nie ma tego problemu to nie powinno być i tutaj, choć zdarzają się wyjątki...
Co prawda to prawda więc może jednak szukajmy błędów systemowych a co za tym idzie nalezało by poeksperymentować z radioromami może w koncu trafi się odpowiedni , a jaka wersja to najlepiej aby podał ktoś to bezporoblemowo używa karty play. Ja mam orginalny od HTC 6.1 zawierający radio ale z tego co zauważyłem to też nie jest rewelacja jeżeli chodzi o roaming (plusgsm) często jadę polska-niemcy-holandia i też czasem zdazyło sie że aby diamond zaskoczył na inną sieć po przekraczaniu granicy to musiałem go zrestartować. nieraz przejechałem pół niemiec do pierwszego postoju i dalej się nie przęłaczył ale restart zawsze pomagał.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 11, 2010, 15:34:53 wysłana przez zbych1 »

*

Offline gng

• 10
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 14, 2010, 14:39:41 »
U mnie problem jest o tyle dziwny, że jak chce ręcznie ustawić na plusa, to w ogóle mi się nie chce połączyć i dzieje się dokładnie to co napisałem. Tymczasowo pomogło ustawienie na sztywno PLAY. Rzeczywiście jeżeli ktoś ma play i nie ma problemu z zasięgiem niech się wypowie jakiego Radio Romu używa. U mnie póki co jest 1.15.25.14