Wgrywanie ROM'u- a RadioROM

• 3 Odpowiedzi
  • 2140 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline wslQ

• 23
Wgrywanie ROM'u- a RadioROM
« dnia: Wrzesień 01, 2009, 09:03:40 »
Witam,

Dopiero od kilku dni "zaznajamiam" się z Diamencikiem. Posiadam oryginalny ROM Ery, który dość mocno ogranicza możliwości urządzenia. Coraz bardziej przekonują mnie wypowiedzi innych użytkowników w stylu - póki nie zmienisz romu nie poznasz prawdziwego HTC Diamond. Myślę więc nad zmianą romu. Obawiam się jednak utraty gwarancji i dość skomplikowanego procesu instalacji stąd moje pytania:

1. Czy wgranie ROM'u z internal storage ( sposób podany w Tips & Trick) jest równie skuteczny co wgrywanie ROM'u sposobem podanym w FAQ? - jeśli tak to po co skomplikowany proces instalacji podany w FAQ?
2. Czy ROM I Radio ROM mogą pochodzić od różnych kucharzy?
3. Czym tak naprawdę jest Radio ROM i czy niezbędne jest jego wgranie po instalacji nowego ROM'u? (czytałem FAQ ale nie bardzo zrozumiałem definicję Radio ROMu)
4. Czy jeśli telefon padnie w sposób nie pozwalający na powrót do oryginalnego ROMu ERY to w serwisie są w stanie wykryć, że w telefonie było grzebane no i niestety odebrać mi gwarancje?

To póki co tyle- dzięki z góry wszystkim za wyrozumiałość i odpowiedź ;)

PZDR

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
Odp: Wgrywanie ROM'u- a RadioROM
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 01, 2009, 09:10:17 »
Tematy niestety wałkowane na forum, ale się zlituję a potem zamknę.

Ad.1 Jak się zepsuje np. port USB to jak wgrasz ROM ?
Ad.2 tak, ale nie wszystkie są pod dany OS (niektóre Radia tylko dla WM 6.1)
Ad.3 Wszystko w FAQ - odpowiada za GSM, WiFi - zasięg i jakość rozmów. Prawdopodobnie też za GPS
Ad.4 Zależy jak padnie, ale zawsze jest ryzyko utraty gwarancji.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline wslQ

• 23
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 01, 2009, 10:35:28 »
Zanim nastąpi zamknięcie wątku uzupełniające pytanie, które nie znalazło odpowiedzi w Twoim poście

1. Czy KONIECZNE jest po wgraniu ROM'u załadowanie nowego Radio ROM?

*

Offline wojtekml

• 423
  • Sprzęt:HTC Buzz(Wildfire), LG GT540(Swift)
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 01, 2009, 11:11:32 »
Zazwyczaj po wgraniu nowego romu gotowanego jest tak, że stare radio które posiadałeś "zostaje" w telefonie. Radio możesz zmienić wtedy, gdy uznasz że diament np. ma słaby zasięg, słabo trzyma baterię, wifi nie działa jak należy, bluetooth przerywa połączenia itp itd. Wszystkie te rzeczy zależne są od danego radia.
Wszystko jest również zależne od romu. Na jednym romie dan e radio działa lepiej, na innym gorzej.
Jeśli będzie wszystko ok to po prostu pozostań tylko przy nowym romie, radia nie ruszaj.

Znowu radia są różne, oraz mają różne wymagania. Wszystko jest w temacie o radiach na forum.  :ok:
HTC Buzz (Wildfire) , Android 2.2.1 (2.22.405.1), radio 3.35.20.10
LG GT540 (Swift) , v20A Eclair 2.1