Wgrałem HardSPL - nie mogę wystartować. POMOCY!!!

• 12 Odpowiedzi
  • 1048 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jQ

• 15
Wgrałem HardSPL - nie mogę wystartować. POMOCY!!!
« dnia: Październik 17, 2008, 20:48:38 »
Mam MDA Compact IV z ERY. Postępując zgodnie z tym, co jest w FAQ, pobrałem i wgrałem HardSPL. Po wgraniu wszedłem w tryb bootloader i wyświetliły mi się informacje

DIAM200  MFG 64M
SPL-1.40.OliNex
MicroP-Diam  (LED) v11

Następnie zrobiłem SoftReset, zaczął startować WM i po dłuższym czasie pojawił się komunikat:
"The device is unable to boot because either you have turned off the device incorrectly or tried to install an application from untrusted source. Press SEND to reset your device or press any other button to cancel. This operation will delete all your personal data and restore the device to its factory default settings."

Nie reaguje na naciskanie przycisków. Co mogłem spieprzyć? Co robić? Pomóżcie, please!
Napisane: Październik 17, 2008, 20:37:55
Na XDA developers znalazłem opis podobnego przypadku. Piszą, że jedyne wyjście, to hard reset. Ale czemu mi to wyskoczyło. Cos musiałem pochrzanić, czy ten HardSPL nie gra z moim sprzętem?

*

Offline woma1

• 444
Odp: Wgrałem HardSPL - nie mogę wystartować. POMOCY!!!
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 17, 2008, 20:54:14 »
Hi.

Poczekaj chwilkę. Zaraz postaram Ci się jakoś pomóc.

DUDUS
Napisane: Październik 17, 2008, 20:50:47
HardSPL masz Ok.

Ja myślę że skoro już zmieniłeś HardSPL, to trzeba abyś sobie wgrał jakiś nowy ROM. W końcu zapewne taki był cel Twoich działań  :proud:

DUDUS

*

Offline jQ

• 15
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 17, 2008, 20:56:13 »
No tak. Ale z tego co zrozumiałem, po wgraniu HardSPL odpalam w trybie bootLoader, sprawdzam czy ok, po czym zrobiłem reset i kiszka. A do wgrania ROM-u potrzebuję ActiveSync mieć włączone. No więc co mam zrobić inaczej?

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 17, 2008, 20:58:26 »
do wgrywania romu potrzebujesz sprawny BL tylko...
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 17, 2008, 21:00:00 »
Ano. Jest zatem problem. No to może faktycznie zrób HR. Tu masz link jak to zrobić. Napisz jak Ci poszło. Jestem cały czas.

http://www.hardreset.eu/htc_touch_diamond_hard_reset_soft_reset_en.html

DUDUS

*

Offline jQ

• 15
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 17, 2008, 21:01:26 »
Cytuję:
"Procedura wgrania jest następująca - podłączamy Diamonda do komputera, upewniamy się, że bateria jest naładowana przynajmniej w 75%, czekamy na synchronizację AS i uruchomiamy program DiamonCustomRUU.exe." No więc muszę mieć odpalone AS do wgrania ROM-u, czy nie? Bo znowu coś pokopię ;)

Hmmm. Zrobiłem hard reset, potem wszedłem do bootloadera i SPL-1.10.OliNex się pokazuje. Znaczy co, siedzi to już w ROM-ie i HR tego nie usuwa?
« Ostatnia zmiana: Październik 17, 2008, 21:05:12 wysłana przez jQ »

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 17, 2008, 21:04:20 »
Hi.

Jasne. Zapomniało mi się, że starczy sprawny BL

DUDUS
Napisane: Październik 17, 2008, 21:01:44
A co Ci szkodzi. HR możesz zawsze zrobić, bo do BL najwyraźniej możesz wejść jak coś.

DUDUS
Napisane: Październik 17, 2008, 21:03:06
Poza tym on z As i tak przejdzie do BL podczas wgrywania ROM. Tak się zawsze dzieje, że rozłącza sobie AS i wchodzi do BL

DUDUS

*

Offline jQ

• 15
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 17, 2008, 21:09:50 »
To może dopiszcie w faqu co robić, jak komuś coś takiego wyskoczy :) I wcale nie trzeba AS do wgrania ROM-u. Właśnie się wgrywa :)
Dzięki za pomoc

Yeeee! Diamond FullWypas 3.2a na pokładzie :)

« Ostatnia zmiana: Październik 17, 2008, 21:19:17 wysłana przez jQ »

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 17, 2008, 21:33:38 »
Hi.

No to się cieszę. Niepotrzebny stesik był? Nie ?  :proud:

Miłego wgrywania a przede wszystkim konfigurowania.

DUDUS
Napisane: Październik 17, 2008, 21:24:57
I jeszcze jedno.

Zanim zaczniesz sobie konfigurować nowy ROM, wgraj RADIO. Najlepiej 05 (chyba że to własnie masz) lub 07 a zali 08. Mówią bowiem że po wgraniu RADIA najlepiej zrobić HR

DUDUS

*

Offline jQ

• 15
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 17, 2008, 21:51:07 »

Zanim zaczniesz sobie konfigurować nowy ROM, wgraj RADIO. Najlepiej 05 (chyba że to własnie masz) lub 07 a zali 08. Mówią bowiem że po wgraniu RADIA najlepiej zrobić HR

DUDUS

Dzięki. Kompletnie bym zapomniał. Teraz mam 1.00.25.03. 05 jest lepsze od 07?

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 17, 2008, 22:17:09 »
Hi.

Bez wątpienia 03 jest do d..... Różne opinie są na temat 05,07,08, ale myślę że najlepsze będzie dla Ciebie 07. Ja korzystam z 08, ale piszą że 07 ma mniejsze zapotrzebowanie na energię. Poza tym mam od kliku dni problemy z 08 + Diamentowy LITE. Nagle bez żadnej przyczyny zanika mi całkowicie sygnał, mimo że jestem w miejscu o pełnym zasięgu. Muszę wyłączyć tel i włączyć ponownie. Może to wina ROM, a może RDIO. Nie wiem, ale zacznę od zmiany z 08 na 07.

DUDUS
Napisane: Październik 17, 2008, 22:10:56
aaaaa. Tak czytam i czytam i dochodzę do wniosku, że może jednak 05. Piszą że najmniejsza konsumpcja baterii i jest dość stabilne. GPS łapie FIX nieco dłużej niż 08, ale w końcu nie tak często się włącz AM czy TT.

DUDUS

*

Offline jQ

• 15
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 17, 2008, 23:05:44 »
z 03 udało mi się złapac sygnał jedynie na dworze. Próbowałem przetestować go w tramwaju i w pociągu. W obu przypadkach sygnału nie złapał, mimo, iż był wcześniej kalibrowany, i ustawienia satelit były aktualne

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 17, 2008, 23:14:24 »
Hi

jQ.U nas mówi się "Na polu" a nie "na dworze"  :proud: No ale ja mieszkam po prawej stronie Wisły, a dokładniej w Galicyji  :grin:

Nie oczekuj że złapiesz sygnał GPS w budynku tramwaju czy pociągu. W samochodzie masz odbiornik na podszybiu i sygnał przechodzi przez przednią szybę. Tak więc reasumując zainstaluj 05 lub 07. Nie wiem co Ci ostatecznie doradzić. HR w sumie nie musisz robić po wgraniu RADIO. Tego doczytałem się przed chwilą na XDA. Ja jutro zmieniam radio na 05, bo 08 zarzyna mi chyba baterię. Inna sprawa że bateria w Diamondzie to bieda straszna jest  :mad:

DUDUS