Wersja Hard Spl

• 13 Odpowiedzi
  • 1282 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wersja Hard Spl
« dnia: Sierpień 05, 2010, 16:43:28 »
Witajcie !
Po dwóch latach bezproblemowego użytkowania Diamonda z romem Diamentowym (dzięki qsga !!!) zastanawiam się nad zmianą romu na nowszy np. Etoy z nakładką Sense. Pytanie kieruję do często "flaszujących" - czy robicie to ze starym Hard
Spl 1.40 czy też niezbędna jest zmiana na nowszy 1.93 ? I pytanie drugie - jeśli konieczna jest zmiana czy ktoś robił ją przez przywrócenie telefonu do wersji brandowanej (np.ERY) a więc oryginalny rom i Spl a następnie wgrywanie Hard Spl 1.93 i czy odbyło się to bez problemów ?

*

Offline Skyglobe

• *
  • 56
  • Sprzęt: HTC Diamond, HTC HD2, Dell Axim x51v
Odp: Wersja Hard Spl
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 05, 2010, 18:44:04 »
Witam.
Nie ma potrzeby aktualizacji HSPL na nowszy. Jeżeli jednak miałbyś na to ochotę to nie musisz wykonywać akrobacji podanych przez Siebie. Procedura wyglądałaby nastepująca: jumspl.exe do katalogu głównego pamięci telefonu, następnie uruchamiasz go (w telefonie). Po przełączeniu się diamencika do bootloadera podłączasz do kompa i po chwili dokonujesz updatu.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 05, 2010, 18:58:23 »
Dziękuję za informacje i biorę się do pracy  :)

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 06, 2010, 12:41:00 »
Witam.
Nie ma potrzeby aktualizacji HSPL na nowszy. Jeżeli jednak miałbyś na to ochotę to nie musisz wykonywać akrobacji podanych przez Siebie. Procedura wyglądałaby nastepująca: jumspl.exe do katalogu głównego pamięci telefonu, następnie uruchamiasz go (w telefonie). Po przełączeniu się diamencika do bootloadera podłączasz do kompa i po chwili dokonujesz updatu.
Pozdrawiam

Hmm..kolega się myli.
Przy kolejnej zmianie ROM-u należy poczytać FAQ ROM-u.Zwykle kucharz ROM-u na który się "przesiadasz" sugeruje mniej lub bardziej zmianę HardSPL i podaje na jaki.
Przekonasz się sam jak zaczniesz poszukiwania ROM-u dla siebie.
Jeśli chodzi o HardSPL i jego znaczenie to polecam lekturę XDA Developers,to forum IMHO jest raczej ubogie w wiedzę z takich zagadnień.Otrzymasz raczej odpowiedz-nie bo...nie (jak powyżej )-i tyle  :E
Na przyszłość radzę poczekać na więcej odpowiedzi na zadane pytanie i korzystać z innych zródeł ,no chyba że zrobienie cegły z telefonu jest do przyjęcia.
Co do ROM-u pomyśl o tym http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=634013
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2010, 12:45:45 wysłana przez JohnMalk »
Doświadczenie spływa po ludziach ani ich nie oświecając, ani nie poprawiając.
Napoleon Bonaparte

*

Offline damkol

• 837
  • Tajne przez poufne.
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 06, 2010, 12:45:54 »
Bzdury piszesz.
Zacytuj xda-dev gdzie niby jesy wymóg zmiany HSPL przy zmianie romu z gotowanego na inny gotowany.
Lost in universe.

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 06, 2010, 12:52:30 »
Bzdury piszesz.
Zacytuj xda-dev gdzie niby jesy wymóg zmiany HSPL przy zmianie romu z gotowanego na inny gotowany.

Ehh..napisałem że kucharz sugeruje mniej lub bardziej zmianę -ale nie koniecznie!
Daje tym samym wskazówkę na jakim HardSPL testuje ROM-a to ważne!
Zapoznaj się z tym tematem http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=400402,dowiesz się czym różnią (lub tez nie) się kolejne wersje.
Pzdr! :grin:
Napoleon Bonaparte

*

Offline damkol

• 837
  • Tajne przez poufne.
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 06, 2010, 13:02:47 »
Sugeruje, właśnie.
Więc nie pisz bzdur, że mając nie zalecaną wersję HSPL zrobi sobie cegłę z telefonu.

Poza tym, na xda-dev można w wielu miejscach przeczytać, że nie ma dwóch takich samych Diamentów,
więc u jednego może się świetnie spisywać wersja ABC, a u innego QWE.
Podobnie jak wpływ radia i rilphone na zasięg/fixa/baterię/etc.

Nawet w linku do roma który podałeś wyżej autor nie wspomina o HardSPL.
Lost in universe.

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 06, 2010, 13:24:43 »
Pytanie dotyczy konieczności zmiany lub tez nie -więc należy sobie zadać pytanie czy po flashu nowego ROM-u czy występują problemy których nie ma u innych użytkowników z tym samym softem co się zdarza często.I taka tez była moja sugestia ...
Tak więc pierwsza odpowiedz na post była nie do końca poprawna.
Nie straszę uszkodzeniem Diamonda a jedynie namawiam do zagłębienia się w temat przed zmianą softu-który może telefon uszkodzić.
Natomiast Twoje wypowiedzi typu "nie pisz bzdur" są jak obrona krzyża przed pałacem prezydenckim-agresywne,proste i nie prowadzące do niczego...
Poniżej cytat co do zmiany HardSPL i przy jakich problemach należałoby "spróbować" zmienić na nowszy,jeśli nie ma problemów nie należy tego robić-co oznacza iż samo założenie że nie należy tego robić jest błędne-i tak to napisałem.
........if someone's diamond came with 1.93 SPL originally, maybe this HardSPL based on 1.93 will work better than the olders. I have a report that someone has black screen with older SPL's.
but even if your diamond didn't come with 1.93 stock, but 1.37/1.38 doesn't fix screen problems (fuzzy screen, flickering, etc.), it is recommended to try this 1.93 HardSPL.
if your diamond works fine with original HardSPL, no need to flash this one.

:mrgreen:

.....
Napoleon Bonaparte

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 06, 2010, 13:27:53 »
damkol ma rację, kucharz może tylko zasugerować Hard. Każdy musi znaleźć dla siebie najlepszą konfigurację.

CUT
Na przyszłość radzę poczekać na więcej odpowiedzi na zadane pytanie i korzystać z innych zródeł ,no chyba że zrobienie cegły z telefonu jest do przyjęcia.
CUT
A ty JohnMalik zasugerowałeś wręcz, że może zrobić cegłę - bzdury piszesz.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 06, 2010, 13:30:09 »
damkol ma rację, kucharz może tylko zasugerować Hard. Każdy musi znaleźć dla siebie najlepszą konfigurację. A ty JohnMalik zasugerowałeś wręcz, że może zrobić cegłę - bzdury piszesz.

Oto co napisałem ;

"Na przyszłość radzę poczekać na więcej odpowiedzi na zadane pytanie i korzystać z innych zródeł ,no chyba że zrobienie cegły z telefonu jest do przyjęcia.

Co oznacza zatem -zasugerowałeś wręcz???
Napoleon Bonaparte

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 06, 2010, 13:33:32 »
Dokładnie tak napisałeś, a jest to w temacie i wywodzie na temat HardSPL - więc o czym pisałeś? O tym, że na forum wprowadzamy w błąd, że się nie znamy czy co? Więc sobie na spokojnie przeczytaj CAŁY post czytając go po kolei od pierwszego postu.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 06, 2010, 16:22:52 »
Moderator docenia wypowiedzi typu "bzdury piszesz" -sam ich używa...
tomaszkap-zajrzyj na wypowiedzi kolegi damkola i tego co one wnoszą do tego forum.
Nie twierdzę że na tym forum nikt się nie zna ale coraz więcej odpowiedzi typu -nie bo nie itd.
Cytuje kilka wspomnianego kolegi damkola,nie wnoszących nic do tematu-pełna arogancja i buta.
http://pdaclub.pl/forum/diamond/dziwny-problem-z-bluetooth/
cyt: Bzdury piszesz. Marnujesz mój i innych czas.

http://pdaclub.pl/forum/diamond/%28rom-eto-y-1-2-%28wm6-1-21056-sense-2-5-19212012%29-pl-niebawem!/120/
cyt:Sio czytać faq.
itd.
Rozumiem sarkazm,małą złośliwość -sam lubię ale to zalatuje zlekka chamówą i tyle.
Gdzie tu wiedza,uff a gdzie związek z tematem???
Taka tu teraz moda na wspieranie takich kolesi?Odpowiedziałem w tym poście rzeczowo i na temat,nikogo nie straszyłem i nie obraziłem-podałem linki dla sprawdzenia czy pisze prawdę.
Kto i jak opatrznie to zrozumiał mnie nie obchodzi-koleś dostał info jakie go interesowało a co z tym zrobi to jego sprawa,przynajmniej ma świadomość co się z czym je.

Nie pozdrawiam! :evil:
Napoleon Bonaparte

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 06, 2010, 17:12:03 »
Ale ja nie neguje Twojej chęci pomocy,  dobrze napisałeś oprócz tego stwierdzenia o uwaleniu pda. Przez to wprowadziles niepotrzebny zamęt,  twierdzisz,  że Cię to nie obchodzi a powinno. EOT. Dla mnie to koniec tematu,  jak co to pisz na PW

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 06, 2010, 17:58:09 »
Oj,nie spodziewałem się wprowadzenia takiego zamętu .Gwoli wyjaśnienia - pytanie zadałem po przestudiowaniu forum tak Pda jak Xda gdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi co do konieczności zmiany hardspl.Zależało mi zatem bardziej na odpowiedziach wynikających z doświadczeń
empirycznych Szanownych Forumowiczów. Zaryzykowałem zmianę romu na Eto.X 2.1 przy hspl 1.40 (bez procedury MTTY)  i ... udało się bez żadnych problemów a Diamond póki co sprawuje się dzielnie.
Dziękuję wszystkim za odzew na postawiony problem.