UMTS w Diamondzie - jak poprawić zasięg ?

• 8 Odpowiedzi
  • 1431 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

UMTS w Diamondzie - jak poprawić zasięg ?
« dnia: Listopad 04, 2008, 19:05:56 »
A więc chciałbym używać Diamonda jako modemu w laptopie , problem w tym że sygnał UMTS mogę złapać w domu tylko przy pomocy anteny panelowej zamontowanej na zewnątrz .
:(
Każdy z dotychczasowych telefonów jakie posiadałem miał wejście na wtyk FME , a w Diamondzie go nigdzie nie widzę , czyżby HTC popełniło taką gafę ?
;)
W takim razie nasuwa się pytanie czy jest jakikolwiek sposób żeby wzmocnić sygnał do niego docierający , może przez USB ?

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
  • Sprzęt: Wystarczający by zadowolić każdą kobietę ;D
Odp: UMTS w Diamondzie - jak poprawić zasięg ?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 04, 2008, 19:09:35 »
Za sygnał odpowiedzialna jest antena więc nie wiem co tu USB ma do tego... Potestuj radia, może któeś będzie miało lepszego fixa na 3G.
What we do in life echoes in eternity...

*

Offline Alwarez

• **
  • 239
  • iPhone 4S
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 04, 2008, 19:42:30 »
rzecież widziałeś co kupujesz, może to ty popełniłeś gafę ???

*

Offline Maarcin

• 297
  • Sprzęt: LG G2
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 04, 2008, 20:03:16 »
Za sygnał odpowiedzialna jest antena więc nie wiem co tu USB ma do tego... Potestuj radia, może któeś będzie miało lepszego fixa na 3G.

To prawda ! Sprawdź .08 , .BS14 lub ostatnie .16 . W nich fix-y , są zauważalnie szybkie . :ok: Osobiście , używam Diamonda jako modemu i działa .
... pytanie , jaki masz faktyczny zasię HSDPA ? ( nie wszędzie jest najlepszy , czy w ogóle dostępny  :(  ).

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 04, 2008, 20:19:04 »
No właśnie problem w tym że 500m dalej mam dobry , ale w domu to telefon sam mi się nawet na niego nie przełączy bo sygnał czasami tylko zaskoczy na 106 dbm .
Zastanawiam się czy jest chociaż jakiś program który wymusi chociaż połączenie z danym nadajnikiem .
Jak kupowałem Diamonda to nawet nie myślałem że będę go używał jako modem .

*

Offline najman

• 488
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 04, 2008, 20:32:25 »
W ogole to zacznijmy od tego: ustawilem sobie w opcji Telefon->Psamo WCDMA czy masz auto? jak nie to ustaw na WCDMA to wymusi ci siec 3G, nie bedziesz sie przelaczal pomiedzy GSM a 3G

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 04, 2008, 20:53:49 »
Ale problem w tym że te 3G to w domu mi zaskoczy może raz na pół godziny przy dobrych wiatrach .
Więc pozostaje tylko wzmocnienie sygnału , ale chyba nic z tym nie zrobię .

*

Offline bogas

• 15
  • Sprzęt: MDA IVC, FSn560
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 04, 2008, 21:05:53 »
A więc chciałbym używać Diamonda jako modemu w laptopie , problem w tym że sygnał UMTS mogę złapać w domu tylko przy pomocy anteny panelowej zamontowanej na zewnątrz .
Każdy z dotychczasowych telefonów jakie posiadałem miał wejście na wtyk FME , a w Diamondzie go nigdzie nie widzę , czyżby HTC popełniło taką gafę ?
;)
W takim razie nasuwa się pytanie czy jest jakikolwiek sposób żeby wzmocnić sygnał do niego docierający , może przez USB ?

Ponieważ masz antene panelową na zewnątrz to w twoim przypadku proponowałbym do końca kabla antenowego, który masz w mieszkaniu podłączyć drugą antenę (najlepiej kierunkową, pracujacą oczywiście w paśmie UMTS ok. 2 GHZ), która bedzie pracowała jako "nadawcza". Jeśli sygnał na zewnatrz jest dość mocny, a kabel krótki i małostratny to jest szansa, że twój HTC w pobliżu anteny nadawczej odbierze dobry sygnał. Trzeba poeksperymentować. Powodzenia!

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 04, 2008, 21:10:53 »
To już tak zwany przerost formy nad treścią .
:P
Trzeba będzie jednak dalej ciągnąć po modemie .