jak wymusić instalacje tych podanych przez Ciebie - ściągnąłem ale przy tak błachej operacji nie wiem jak je wymusić 
Tak wiec, jak podepniesz telefon do pc pokaze Ci sie ta chmurka jak 1 poscie, jesli nie wejdz do menadzera urzadzen (bez podlaczonego telefonu) i po prostu zobacz co sie zmienilo po podlaczeniu, lub sprawdz w Panelu sterowania>dodaj nowy sprzet i daj mu zeskanowac porty mozliwe ze to tez zadziala. Teraz jesli pokaze sie chmurka, zaznacz ze chcesz sam zainstalowac stery z wybranego katalogu, tam pokaze Ci sie opcja wybrania katalogu w ktorym ma znalezc sterowniki, i zapodasz mu ten katalog ktory Ci wyslalem, chodzi glownie o plik WpdRapi2.dll (ale nie bedziesz mogl go wybrac bo tam jest do wyboru tylko caly katalog bez wchodzenia na niego i wybierania poszczegolnych plikow), odznacz tez zeby wyszukal w necie czy w napedach niech szuka tylko w pokazanym przez Ciebie miejscu. W przypadku menadzera zobacz co sie zmienilo prawdopodobnie bedzie przy tym jakis wykrzyknik lub inny dziwny znaczek wejdziesz i na to i tam bedzie opcja zaktualizowania sterownikow i to samo jak w przypadku 1(chmurka), no i w przypadku Dodaj urzadzenie jak wynajdzie telefon tak samo naprowadz go recznie (nie automotaycznie) na ten folder. Niekiedy moze wygladac to inaczej bo nie mam juz xp od roku a Viste mam po angielsku i pisalem to z pamieci wiec wiesz jak jest

EDIT: Jesli te stery tez nie zadzialaja najprostrzym sposobem bedzie na twoim 3 kompie (tym na ktorym zadzialalo) zobaczyc w menadzerze urzadzen informacje o sterowniku, tam sie pokaze gdzie on sie znajduje skopiujesz go i metodami w/w zaladujesz na kompa z XP ten ode mnie powinien dzialac na obu, albo chociaz na Viscie