ActiveSync i brak jakiejkolwiek łączności z HTC'kiem DT

• 18 Odpowiedzi
  • 7198 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline LaPlagne

• 28
  • Sprzęt: Motorola Photon Q
Problem tak jak powyżej w temacie.
Jestem świeżo upieczonym użytkownikiem zarówno tegoż tel. jak i samego WM (wcześniej sporo kombinacji na symbianie) - tak więc jakoś nadzwyczaj obyty z nim nie jestem. Do sedna. Zainstalowałem AS 4.5 na samym początku - zero odzewu a sam system wyrzuca następujący komunikat

myślałem że będą potrzebne jakieś sterowniki, ale od razu wydawało się to dziwne bo ani sam windows się o nie nie upominał, ani takowych na necie nie widać (na stronie HTC także niet). Wychodzi że AS posiada powyższe sterowniki. Dobra mniejsza o to. Później instalowałem kolejno AS 4.0 i 4.2 z myślą że to może z nim coś nie tak - a gdzie tam - jak nie było odzewu tak niema. W telefonie sporo przegrzebałem ale wydaje się że musi działać. Kabel na bank sprawny. Sys. to winda xp sp2 (wczesniej sp3) x84. Jutro idę do kumpla testować a w tym czasie chciałbym zaczerpnąć na tym forum rady kręcących się w temacie i zarazem przywitać z całą społecznością tego forum :ok: wydaje się że teraz po przesiadce z symbiana na WM 6.1 długo na tym forum miejsce zagrzeje :)

*

Offline kmaro

• 366
  • Używaj GOOGLE rece nie bedą bolały:P
  • Sprzęt: przejściowo SE W705
Odp: ActiveSync i brak jakiejkolwiek łączności z HTC'kiem DT
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 14, 2009, 00:04:28 »
Tez cię witam
Jedyne co mi przychodzi na myśl to, że możesz mieć wyłączona jakaś usługę systemową, albo uwalonego diamonda.
Jak u kumpla działać reż nie będzie to prawdopodobnie czeka cie wizyta w servisie

*

Offline LaPlagne

• 28
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 14, 2009, 00:30:25 »
Dobra to co mam wygrzebać, wyedytować w tym rejestrze? Jakie są opcje (kilka?) które ten stan rzeczy mogą powodować.

*

Offline yo

• 971
  • Sprzęt: fajny Leo, galaxy tab p1000
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 14, 2009, 16:57:38 »
a sprawdzałeś inne porty usb?

zainstalowany powinieneś mieć tylko as 4,5 - pozostałe wywal

jeśli masz bt to sprawdź jeszcze czy możesz połączyć kompa z tel (i zsynchronizować) w ten sposób. to Ci powinno wskazać czy problem jest AS czy gdzie indziej
end of fear
yo is here

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 20, 2009, 00:08:06 »
Wlasnie mam dokladnie ten sam problem. Rom udalo mi sie zmienic poprzez wprowadzenie diamonda w tryb bootloadera ale pozniej i tak sie nielaczy i mam ten sam komunikat tzn brak sterownikow i nieznane urzadzenie.

*

Offline KrissLodz

• 13
  • BMW Klub Łódź, MCKP - Mercedes Klub Polska
  • Sprzęt: Samsung i5700 SPICA, Samsung Galaxy SIII
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 20, 2009, 18:53:24 »
Wlasnie mam dokladnie ten sam problem. Rom udalo mi sie zmienic poprzez wprowadzenie diamonda w tryb bootloadera ale pozniej i tak sie nielaczy i mam ten sam komunikat tzn brak sterownikow i nieznane urzadzenie.

hmm.. proponuje odzanczyć w ustawieniach->system->usb do pc odznaczyć opcje zaawansowane usługi sieci u mnie pomagało na różnych sprzętach bo jesli rom wlazł to usb jest ok
Kriss_Lodz

*

Offline LaPlagne

• 28
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 21, 2009, 14:57:42 »
Że tak powiem - na razie ani jedna z sugerowanych metod rozwiązania problemu nie pomogła, a sam już nie mam pomysłu - dodatkowo jakby jeszcze tego było mało inni jak widać mają podobny problem.

*

Offline czeczek

• 319
  • Sprzęt: cztery es
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 21, 2009, 15:27:06 »
Zainstaluj Net Framework 3.5

*

Offline alien4

• **
  • 103
  • Sprzęt:
    HTC sense
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 21, 2009, 15:38:53 »

hmm.. proponuje odzanczyć w ustawieniach->system->usb do pc odznaczyć opcje zaawansowane usługi sieci u mnie pomagało na różnych sprzętach bo jesli rom wlazł to usb jest ok

Tez mialem problem z polaczeniem to musialem to zaznaczyc/odznaczyc w Ustwieniach>(zakładka) Połączenia>PC to USB i tam ta opcje zwiazana z siecia odznaczyc, lub zaznaczyc. A sprawdzales na innym systemie operacyjnym np Vista... sprawdz u kolegi czy u kogos kto ma, ona jest bardziej kompatybilna i sciagnij sobie (do visty) Windows Mobile Device Center 6.1 (Działa tylko na Viscie tak przynajmniej pisze na stronie Windowsa)
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2009, 15:46:26 wysłana przez alien4 »
HTC Touch Diamond 2 | WM 6.5 | 23547.5.5.0 | Manilia 2.5.20121225 | Philips SCE4430/12 (2000mAh)

*

Offline LaPlagne

• 28
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 21, 2009, 17:19:20 »
No więc taka jest historia moich kombinacji:

- Re-instalowałem sterowniki USB 2.0, restartowałem kompa pare/-naście razy wraz z różnymi kolejnościami podpięć Diamenta + Instalacja ActiveSync przy podpiętym w/w diamencie oraz bez;
- Instalowałem ActiveSync 4.5, 4.2 oraz 4.0 na Windows XP Pro SP3 PL x32;
- Instalowałem ActiveSync 4.5, 4.2 oraz 4.0 na Windows XP Pro SP2 PL x32;
- Instalowałem odpowiednik AS na Viscie Home Premium SP1 PL x32;
- Kopałem w opcjach bios'u dot. samego interfejsu USB;
- Sprawdzałem u kumpla;

wszystko to nic.

Jeżeli ktoś ma jeszcze jakąś sugestie, to chwała mu za to, że jest w stanie jeszcze coś sensownego wymyślić (pomagając mi i koledze powyżej także).

Proszę o jakieś sugestie (ta z NET Framework'iem 3.5 jest niezbyt trafna bo aktualnie pracuje na Windows'ie XP z SP3 - gdzie ten posiada już zaaplikowaną tą funkcje/aplikacje od początku - ale dzięki za chęć pomocy).
Podobnie sprawa się ma z odznaczeniem opcji zaawansowanych usług w ustawieniach USB to PC.
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2009, 17:21:43 wysłana przez LaPlagne »

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 21, 2009, 17:30:42 »
Odinstaluj wszystkie śmieci które pozostały Ci z instalacji AS.
Wyczysć wszystki możliwe sterowniki USB na jednym z portów.
Zainstaluj wyłącznie  AS 4.5  i podłącz do portu oczyszczonego ze sterowników. Wyłącz ( pozwól ) w firewalu na działanie AS
potrzebna zgoda

*

Offline alien4

• **
  • 103
  • Sprzęt:
    HTC sense
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 21, 2009, 18:09:09 »
A sprawdzales na innym kablu USB??
Sprawdz tez czy stan blaszek w HTC (w porcie usb) jest do uzytku
Jak podlaczysz fona do PC zobacz w menadżerze urzadzen jaki sterownik jest odpowiedzialny za połączenie, wywal stare stery i zapodaj mu to http://www.4shared.com/file/88803356/d944150d/UMDF.html, jak bedzie chcial jeszcze jakies pliki podczas instalacji napisz na GG (5848764) Zacznij od pliku WpdRapi2.dll.
Jak zainstaluje te stery i nadal bedzie lipa, to zobacz na nowych w trybie awaryjnym, a pozniej na starych w trybie awaryjnym.
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2009, 18:48:21 wysłana przez alien4 »
HTC Touch Diamond 2 | WM 6.5 | 23547.5.5.0 | Manilia 2.5.20121225 | Philips SCE4430/12 (2000mAh)

*

Offline czeczek

• 319
  • Sprzęt: cztery es
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 21, 2009, 18:21:52 »

Proszę o jakieś sugestie (ta z NET Framework'iem 3.5 jest niezbyt trafna bo aktualnie pracuje na Windows'ie XP z SP3 - gdzie ten posiada już zaaplikowaną tą funkcje/aplikacje od początku - ale dzięki za chęć pomocy).

Pozornie. Miałem sytuację z komputerem gdzie był SP3 i dopiero reinstalacja Net Framework pozwoliła prawidłowo widzieć PDA przez Activesync.

*

Offline LaPlagne

• 28
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 21, 2009, 18:55:51 »
Odinstaluj wszystkie śmieci które pozostały Ci z instalacji AS.
Wyczysć wszystki możliwe sterowniki USB na jednym z portów.
Zainstaluj wyłącznie  AS 4.5  i podłącz do portu oczyszczonego ze sterowników. Wyłącz ( pozwól ) w firewalu na działanie AS

W sumie taką operacje poniekąd wykonywałem przy instalacji Visty i XP'ka (standardowo siedze na XP'eku) - dwa razy formatowałem cały dysk (w dwie strony instalacja - z XP -> Vista -> XP spwrotem), lecz łudząc się tym razem ponowiłem takową czynność z wynikiem negatywnym :-|

Pozornie. Miałem sytuację z komputerem gdzie był SP3 i dopiero reinstalacja Net Framework pozwoliła prawidłowo widzieć PDA przez Activesync.

Po tym poście wykonałem tą operację i znów efekt nijaki...

A sprawdzales na innym kablu USB??
Sprawdz tez czy stan blaszek w HTC (w porcie usb) jest do uzytku
Jak podlaczysz fona do PC zobacz w menadżerze urzadzen jaki sterownik jest odpowiedzialny za połączenie, wywal stare stery i zapodaj mu to http://www.4shared.com/file/88803356/d944150d/UMDF.html, jak bedzie chcial jeszcze jakies pliki podczas instalacji napisz na GG (5848764)
Jak zainstaluje te stery i nadal bedzie lipa, to zobacz na nowych w trybie awaryjnym, a pozniej na starych w trybie awaryjnym.

No tu już sprawa ma się ciekawiej - sprawdziłem przed chwilą kabel na jeszcze innym kompie i zadziałał... (WTF?).
Teraz wracając do kwestii sterowników (już jestem w 95% pewien że to jest wina po stronie kompa, tylko dziwne że na moim i kumpla nie działa [u mnie na ani jednym z dwóch testowanych systemów...] natomiast na 3 kompie działa [pod XP Pro SP3]) - jak wymusić instalacje tych podanych przez Ciebie - ściągnąłem ale przy tak błachej operacji nie wiem jak je wymusić :E

*

Offline alien4

• **
  • 103
  • Sprzęt:
    HTC sense
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 21, 2009, 19:09:27 »
jak wymusić instalacje tych podanych przez Ciebie - ściągnąłem ale przy tak błachej operacji nie wiem jak je wymusić :E

Tak wiec, jak podepniesz telefon do pc pokaze Ci sie ta chmurka jak 1 poscie, jesli nie wejdz do menadzera urzadzen (bez podlaczonego telefonu) i po prostu zobacz co sie zmienilo po podlaczeniu, lub sprawdz w Panelu sterowania>dodaj nowy sprzet i daj mu zeskanowac porty mozliwe ze to tez zadziala. Teraz jesli pokaze sie chmurka, zaznacz ze chcesz sam zainstalowac stery z wybranego katalogu, tam pokaze Ci sie opcja wybrania katalogu w ktorym ma znalezc sterowniki, i zapodasz mu ten katalog ktory Ci wyslalem, chodzi glownie o plik WpdRapi2.dll (ale nie bedziesz mogl go wybrac bo tam jest do wyboru tylko caly katalog bez wchodzenia na niego i wybierania poszczegolnych plikow), odznacz tez zeby wyszukal w necie czy w napedach niech szuka tylko w pokazanym przez Ciebie miejscu. W przypadku menadzera zobacz co sie zmienilo prawdopodobnie bedzie przy tym jakis wykrzyknik lub inny dziwny znaczek wejdziesz i na to i tam bedzie opcja zaktualizowania sterownikow i to samo jak w przypadku 1(chmurka), no i w przypadku Dodaj urzadzenie jak wynajdzie telefon tak samo naprowadz go recznie (nie automotaycznie) na ten folder. Niekiedy moze wygladac to inaczej bo nie mam juz xp od roku a Viste mam po angielsku i pisalem to z pamieci wiec wiesz jak jest :P

EDIT: Jesli te stery tez nie zadzialaja najprostrzym sposobem bedzie na twoim 3 kompie (tym na ktorym zadzialalo) zobaczyc w menadzerze urzadzen informacje o sterowniku, tam sie pokaze gdzie on sie znajduje skopiujesz go i metodami w/w zaladujesz na kompa z XP ten ode mnie powinien dzialac na obu, albo chociaz na Viscie
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2009, 19:14:02 wysłana przez alien4 »

*

Offline LaPlagne

• 28
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 21, 2009, 19:21:47 »
Ja już zgłupiałem zupełnie - jak zaznaczam jakikolwiek folder z tej paczki od Ciebie to pole 'OK' zaciemnia się nie dając mi kontynuować (zresztą tyczy się to też innych przypadkowych folderów na dysku)... kurde

« Odpowiedź #16 dnia: Luty 22, 2009, 01:03:44 »
U mnie problem rozwiazany, wystarczyla zmiana kabla :D

*

Offline alien4

• **
  • 103
  • Sprzęt:
    HTC sense
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 22, 2009, 16:20:47 »
LaPlagne to sprawdz na sterach z tegi kompa na ktorym dzialalo...

*

Offline LaPlagne

• 28
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 14, 2009, 10:02:18 »
Dla potomnych (którzy mogą mieć w przyszłości podobny problem) powiem że EWIDENTNIE wina była kabla.
NIC z powyższych rad, i moich starań nie pomogło staremu kablowi (nawet go podpinałem do MP3/aparatu i próbowałem się komunikować z komputerem), zakupiłem nowy kabel i śmiga jak powinien.

Trochę późno ale dzięki za rady i chęć pomocy ;)