Witam.
Jako, że mój MDA lezy i się kurzy, postanowiłem go trochę pomęczyć różnymi ROMami i radiami. Po wrzuceniu wszystkich ROMów dostępnych na tym forum i kilkunastu z XDA wróciłem do FireROMu xcooma, który dalej uważam po prostu za najlepszy. Ale nie w tym rzecz.
Główną sprawą, która denerwowała mnie w Diamondzie była żywotność baterii. Długo używałem radia 1.09.25.23, które cechowało się umiarkowanym zapotrzebowaniem na energię, dobrą jakością rozmów, WiFi i bezproblemowym GPSem.
Obecnie na co dzień używam Touch HD, z radiem 1.13.25.24. Jako, że w w HDku te radio spisuje się rewelacyjnie, wrzuciłem je również do do mojego Compacta.
TEST STANDBYSprawa wygląda tak:
MDA Compact IV z Ery, bateria rozszerzona 1340mAh, FireROM 8.4.1 Full, radio 1.13.25.24. ROM czysty, nic nie instalowane, nie dodawane, nie tweakowane, TF3D uruchomione. Bateria doładowana do pełna o godzinie 00.00 w środę (w nocy z wtorku na środę). W telefonie karta Playa, pracuje w trybie HSDPA (ikonka H), zasięg 2 kreski. Nie dzwonię, nie smsuję, nie bawię się telefonem- samo czuwanie.
Stan baterii:
24.06.2009 godz. 00.00- 100%
25.06.2009 godz. 00.00- 91%
26.06.2009 godz. 00.00- 81%
27.06.2009 godz. 00:50- 67%
28.06.2009 godz. 07.30- 53%
29.06.2009 godz. 00.00- 40%
30.06.2009 godz. 10.00- 26%
01.07.2009 godz. 00.20- 19%
Będę dodawał poszczególne dni aż do śmierci baterii. Dzisiaj o północny pewnie nie sprawdzę, bo mnie nie będzie, więc podam dane rano.
Mam zamiar potem zrobić testy z uruchomionym WiFi, GPSem, rozmową do wyczerpania baterii, odtwarzaniem mp3 i... no właśnie, jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to proszę pisać.
Chciałbym potestować i inne radia, ale obawiam się, że szybciej sprzedam Compacta

Na razie mamy 3 pełne doby i dalej 67% baterii- nieźle.
Edit:
Jeśli dotrwa do północy (a wszystko na to wskazuje) to będziemy mieć pełny tydzień w standby. Niezły wynik.
Edit2:
Diamond przetrwał tydzień (7 dób) i ma jeszcze 19%. Całkiem niezły wg mnie wynik. Cały czas był w zasięgu 3G, przez ten tydzień przyszły 3SMSy, zero rozmów, raz- dwa razy na dobę sprawdzanie stanu baterii.
Kończę i ładuję go do pełna, jutro przetestuję czas pracy na WiFi i reszcie.
TEST WiFiUstawienia WiFi- najlepsza wydajność. Podłączenie do routera Linksysa- zasięg idealny (router 1m obok

)
Nie używam telefonu, WiFi jest tylko włączone i nie transmituje danych.
Ekran- cały czas włączony, podświetlenie 6/10 (wychodzę z założenia, że jeśli ktoś używa WiFi, to po to, żeby przeglądać internet

)
Bateria- 100%
Czas pracy na baterii:
równe 3h (11.40-14.40). Bateria rozładowana do 1%. W tym czasie przyszedł 1 SMS, zero rozmów, kilka minut grzebania w telefonie.
Wynik jak na mój gust przyzwoity, Podejrzewam, że gdyby zmienić ustawienia WiFi na większą oszczędność baterii oraz zmniejszyć podświetlenie ekranu, to czas mógłby być w okolicach 4h.
Jutro test z włączonym GPSem.
Dodam jeszcze, że w czasie testu MDA rozgrzał się strasznie- blaszka trzymająca kartę SIM prawie parzy w ręce. Można coś usmażyć na nim