SpbMobileShell3.5

• 31 Odpowiedzi
  • 7219 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline zbych1

• **
  • 233
  • Sprzęt: Asus 639, HTC Diamond, laptop dell
SpbMobileShell3.5
« dnia: Październik 01, 2009, 17:30:13 »
Zainstalowałem coś takiego na próbe i nawet mi się spodobało ale co z tego jak bateria traci sie w oczach i całkowicie naładowana , wykonano jedno krótkie połączenie i wysłano 2 sms i baterii nie wystarcza na 8 godzin , bez tego SBP wytrzymywał około 2-3 dni , co się da zrobić aby bateria wytrzymywała przynajmniej 24 godziny i nie pozbywać się SBP , rom orginalny RUU_Diamond_HTC_WWE_EastEurope_2.03.479.2_Radio_Signed_Diamond_52.51.25.26_1.09.25.23_Ship, proszę o pomoc.

*

Offline maciek20038

• *
  • 52
  • Sprzęt: SPV M 3100 Htc Diamond
Odp: SpbMobileShell3.5
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 01, 2009, 17:54:30 »
HM .. ja jakos nie widze róznicy czy z SPB czy bez niego ,natomiast nigdy mi nie trzymała bateria 3 dni no chyba ze bez dzwonienia , ale wtedy nie ma frajdy z uzytkowania naszego diamonda:). Sprawdz ustawienia w  czy nie masz wi fi ciagle właczonego .

*

Offline zbych1

• **
  • 233
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 01, 2009, 18:05:23 »
No nie mam włączonego wifi mam tylko bluta załączonego ale on zawsze jest załączony bo jak wsiadam w auto to odrazu odruchowo zakładam słuchawke , mało dzwonie to i batria długo trzyma , zazwyczaj 30 zł na miesiąc mi wystarcza , częściej kożystam z nawigacji niż z dzwonienia, nic poza SPB i bluta nie mam uruchomione w tle .

*

Offline aope

• **
  • 235
  • Wiem, że nic nie wiem
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond, ROM: Gen.Y D2 R3 Radio: 1.13.25.24
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 01, 2009, 18:09:40 »
(...) co się da zrobić aby bateria wytrzymywała przynajmniej 24 godziny i nie pozbywać się SBP (...).

To BANALNIE proste i wałkowane tutaj MILIARD razy. Poszukaj. A na początek kup oryginalną, rozszerzoną baterię, np. z tego miejsca: http://allegro.pl/listing/search.php?sg=0&string=bp+e270.

ps. Na oryginalnej, dołączonej do telefonu baterii HTC 2-3 dni? Chyba z wyłączonym modułem telefonu. Ta bateria po kilku godzinach normalnego korzystania nadaje się do ładowania.
I znowu wydajemy pieniądze, których nie mamy, na rzeczy, których nie potrzebujemy, żeby imponować ludziom, których nie lubimy.

*

Offline zbych1

• **
  • 233
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 01, 2009, 18:35:52 »
(...) co się da zrobić aby bateria wytrzymywała przynajmniej 24 godziny i nie pozbywać się SBP (...).

To BANALNIE proste i wałkowane tutaj MILIARD razy. Poszukaj. A na początek kup oryginalną, rozszerzoną baterię, np. z tego miejsca: http://allegro.pl/listing/search.php?sg=0&string=bp+e270.

ps. Na oryginalnej, dołączonej do telefonu baterii HTC 2-3 dni? Chyba z wyłączonym modułem telefonu. Ta bateria po kilku godzinach normalnego korzystania nadaje się do ładowania.
Nie interesuje mnie większa bateria i grubsza tylnia obudowa bo wiąże się to z następnym zakupem czyli uchwyt samochodowy a mój jest przystosowany do fabrycznej obudowy , pozatym szukałem na forum i jak bym znalazł to bym nie pisał , a zamiast linka do baterii (reklama ) trzeba było dać /pomóc linka do odpowiedniego tematu, skoro taki istnieje

*

Offline aope

• **
  • 235
  • Wiem, że nic nie wiem
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 01, 2009, 18:40:12 »
Nie interesuje mnie większa bateria i grubsza tylnia obudowa bo wiąże się to z następnym zakupem czyli uchwyt samochodowy a mój jest przystosowany do fabrycznej obudowy , pozatym szukałem na forum i jak bym znalazł to bym nie pisał , a zamiast linka do baterii (reklama ) trzeba było dać /pomóc linka do odpowiedniego tematu, skoro taki istnieje

Do którego tematu? Jest ich chyba ze sto. Albo i więcej. Co chwilę ktoś pytał swego czasu o baterię. Ja podałem Ci jedyne dobre rozwiązanie - nową, powiększoną baterię. Możesz kombinować z romami/radiami, o czym było nie raz, ale to tylko prowizorka. Chcesz, żeby Diamond działał dłużej? Kup większą baterię. Cudów nie ma. Nie chcesz kupować powiększonej? Nie spodziewaj się dłuższego czasu działania.
I znowu wydajemy pieniądze, których nie mamy, na rzeczy, których nie potrzebujemy, żeby imponować ludziom, których nie lubimy.

*

Offline zbych1

• **
  • 233
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 01, 2009, 18:53:34 »

Do którego tematu? Jest ich chyba ze sto. Albo i więcej. Co chwilę ktoś pytał swego czasu o baterię. Ja podałem Ci jedyne dobre rozwiązanie - nową, powiększoną baterię. Możesz kombinować z romami/radiami, o czym było nie raz, ale to tylko prowizorka. Chcesz, żeby Diamond działał dłużej? Kup większą baterię. Cudów nie ma. Nie chcesz kupować powiększonej? Nie spodziewaj się dłuższego czasu działania.
Ale nie czytasz dokładnie zwłaszcza pierwszego mojego posta , problem z baterią powstał wyłącznie po zainstalowaniu SpbMobileShell3.5 , bez tego "upiększenia" bateria trzyma przyzwoicie tak jak napisałem 2-3 dni oczywiście przy intensywnym używaniu tela to trzeba ładować nawet dziennie , ale po zainstalowaniu SpbMobileShell3.5 wogóle nie musze tela uzywać , ekran wyłaczony a bateria jest zużywana jak przy załączonym ekranie i to wszystko po zainstalowaniu SpbMobileShell3.5 więc licze że to problem w ustawieniach tego programu ale sam nie mogę dojśc do tego co jest nie tak i proszę o pomoc

*

Offline aope

• **
  • 235
  • Wiem, że nic nie wiem
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 01, 2009, 19:03:30 »
A że tak zapytam - wyłączyłeś TF3D?

*

Offline zbych1

• **
  • 233
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 01, 2009, 19:14:42 »
A że tak zapytam - wyłączyłeś TF3D?
Tak , po instalacji SpbMobileShell3.5 , TF3D automatycznie sam się wyłącza. Ciekawe jest to że bateria tak jakby etapami się rozładowywuje czasem potrafi przez 2 godziny utracić 1 procent a czasami w 5 minut straci 30% i to wszystko na wyłączonym ekranie , porostu sprawdzam stan baterii jest 98% po upływie 2 godzin sprawdzam jest 96% po 2 godzinach znowu sprawdzam i jest już 30% , potem znowu trzyma długo a w koncu w momęcie informuje że "po baterii"
« Ostatnia zmiana: Październik 01, 2009, 19:19:22 wysłana przez zbych1 »

*

Offline aope

• **
  • 235
  • Wiem, że nic nie wiem
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 01, 2009, 19:19:59 »
Tak , po instalacji SpbMobileShell3.5 , TF3D automatycznie sam się wyłącza.

No to widocznie SPB MS 3.5 już tak ma, że potrzebuje więcej energii. Tym bardziej nic poza zmianą baterii nie pomoże. Możesz ew. zmienić radio na bardziej oszczędne (tylko nie rób tego bez hard spl ;) ), ale to wiele nie pomoże. Ogólnie - większa bateria to dobry wybór i prędzej czy później tego wyboru dokonasz :)
« Ostatnia zmiana: Październik 01, 2009, 19:23:37 wysłana przez aope »

*

Offline xtr

• 15
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 01, 2009, 19:26:58 »
jeszcze nie instalowałem  spb 3.5 ale na Twoim miejscu zmienił bym na poczatek radyjko moze na 1.15.25.14 mi pomogło

*

Offline yetisize

• 19
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 01, 2009, 22:14:38 »
Witam!
Używam diamond'a z SPB w wersji 3.0, rom i radio jak niżej, bateryjka standardowa wytrzymuje mi bez problemu 2 dni, czasami po trzech sobie o naładowaniu przypomnę, ale wtedy to już na oparach ciągnie.

Edit: Właśnie wrzuciłem na próbę 3.5, jutro opowiem o doświadczeniach.
« Ostatnia zmiana: Październik 01, 2009, 22:26:31 wysłana przez yetisize »
xcoom FireROM8.4.1 Lite + sbp shell
RADIO 1.15.25.14

*

Offline maciek20038

• *
  • 52
  • Sprzęt: SPV M 3100 Htc Diamond
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 02, 2009, 09:56:29 »
W SPB 3.5 w ustawieniach pogody jest ze co 4 godziny pobiera dane moze to jest przyczyna, moze łaczy sie z netem i pobiera dane , .Zainstaluj na probe SPB 3.0.1 i zobacz czy tez masz podobnie.A moze masz wlaczona usluge 3 G , przy słabym zasiegu non stop bedzie szukal nowej sieci lub sie przelaczal.Nie wiem czy nowe radio cos zmieni .Wiec jak nic nie pomoze to tylko powrot do Manili

« Odpowiedź #13 dnia: Październik 02, 2009, 10:18:16 »
mozna ustawic na 24h

*

Offline pepe64

• 665
  • Szczerość to najpiękniejsza forma głupoty.
  • Sprzęt: BB 9700 (do pracy) HTC HD2 (do..zabawy)
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 02, 2009, 10:18:31 »
Bawie się SPB 3.5. I tak:
- wersję trial mozna zarejestrować na kody z 3.0/3.0.1
- troche dłuzej sie ładuje niż 3.0.1
- wolniejszy w działaniu niż 3.0.1 (nawet, gdy uzywałem nakładki Sence la Révolution V2 robiącej Hero z Diamonda)
- widgety bardziej przemyslane i ładniejsze. Wreszcie dodana "nazwa operatora" (do tej pory trzeba było posiłkowac się nakładkami), w pogodzie wyswietla oprócz temperatury kierunek wiatru, jego predkosc, cisnienie atm. i wilgotność. Mozna wybrac swoje "ulubione jednostki". Dziwna rzecz z pogodą - w zakładce prognoza pogody pokazuje mi dla Wrocławia 12st.C i opady ale przy przejsciu do szczegółów nazywa sie to juz "Current Conditions" (nie przetłumaczyli chłopaki), wyświetlane sa Strachowice - lotnisko pod Wrocławiem i pogoda słoneczna z temp. 9st.C. stan na godz. 10:15. Ciekawe...;)
Generalnie - powłoka bardziej ugadżetowiona. Momentami troche jedzie festynem :wink:, np. wejscie w tryb "karuzela" i szybkie przewijanie powoduje, ze całość obrazka jakby oddala się. Rozumiem, ze to na skutek siło odśrodkowej :D. Ale ładne i bede korzystał, przynajmniej na razie.
Ostatnio próbowałem wrócić do TF3D, mutacji 2.0, 2.1, 2.5 ale z Diamondem to DRAMAT :P Zasoby sa wziete w 70%, slimaczy się a i tak funkcjonalnośc niewielka. Dla mnie z dodatków wazne sa: kalendarz i pogoda. W SPB działaja bez zarzutów (aha, w wersji 3.5 mozna ustalić interwał, co jaki pododa bedzie automatycznie pobierana, miłe), kalendarz to marzenie. A w kazdej wersji TF3D po paru dniach widze pogode z defaulta ta, która była w momencie pobierania aktualizacji. Mrok..
Andro:        MIUI 2.4.13 PL
Kernel:       tytungR14
Radio:        2.15.50.14
Karta:        8 GB Class 10

*

Offline zbych1

• **
  • 233
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 02, 2009, 12:31:12 »
Panowie a bateria bo to mój główny problem , wczoraj naładowana do pełna około 23 godziny ,rano wstaje diamond całkowicie zgaszony zero bateri , sieć 3G wyłączona , usługa łaczenia z internetem całkowicie wyłączona więc nie może pobierać "pogody" ze wszystkich co może być włączone to tylko modół telefonu i blut , dobra narazie zdeinstalowane SpbMobileShell3.5 , bateria z rana naładowana na full i do teraz trzyma z 2% ubytkiem , czekam na odpowiedzi co w SpbMobileShell3.5 zrzera energie tak gwałtownie , na radio raczej bym nie zwalał winy bo bez SpbMobileShell3.5 bateria w diamondzie trzyma przyzwoicie. A ogólnie podoba mi się SpbMobileShell3.5 i chce to mieć tylko żebyśmy uporali się z utratą energi.
« Ostatnia zmiana: Październik 02, 2009, 12:35:41 wysłana przez zbych1 »

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 02, 2009, 12:44:08 »
Hi.

Zbych1. Ja tez kiedyś podejrzewałem SPB (w wersji 3.1) o zżeranie baterii, ale po dłuższych testach wykluczyłem go jako winowajcę. No ale kto wie co zmieniono w wersji 3.5? Czekam zatem na Twoje (i innych) testy, gdyż sam jestem zainteresowany przejściem na tą wersję.

A tak na marginesie, ze słabą baterią w Diamondzie trzeba sę pogodzić. Jedyne co mogę zasugerować to przejście na radio 1.15.25.14 i oczywiście wgranie stosownego dlań rilphone.dll. I w moim przypadku kupno powiększonej baterii to problem, bo wtedy Diamond nie wejdzie ani do samochodowego zestawu głośnomówiącego alni do ładowarki biurkowej.

DUDUS

*

Offline AcePolska

• *
  • 62
  • Sprzęt: MDA COMPACT IV
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 02, 2009, 17:02:12 »
ja nie zauważyłem większego zapotrzebowania na energię podczas uzywania spb 3.5
radio 1.15.25.14 i wgrane do niego rilphone.dll
Regulamin !!

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 02, 2009, 17:05:45 »
A na jakim ROM gonisz?

DUDUS

*

Offline yetisize

• 19
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 02, 2009, 19:36:11 »
Witam!
Zgodnie z zapowiedzią pierwsze wrażenia. O 23.00 odłączyłem telefon naładowany w 100%, w związku z tym że  MS3TogglerSetup który był zainstalowany troszkę mieszał wyrzuciłem go, odinstalowałem i ponownie zainstalowałem SPB, po każdej czynności reset, pobawiłem się trochę w sumie gdzieś dwie godziny telefon pracował bez przerwy, dziś trochę w pracy bo nie kryję że mi się podoba, parę SMS, około 20 min GPS, 10 min rozmów. Na tą chwilę pozostało mi jeszcze 52% baterii.
Co do samej nakładki, nie ma wiele zmian w stosunku do 3.0,  fajniejsza karuzela menu G-sensor, ciekawsze widgety , ogólnie ładniejszy graficznie.
RADIO 1.15.25.14

*

Offline gbbsoft

• 1539
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 02, 2009, 20:01:13 »
Co do samej nakładki, nie ma wiele zmian w stosunku do 3.0,  fajniejsza karuzela menu G-sensor, ciekawsze widgety , ogólnie ładniejszy graficznie.
No nie... Możliwość przedefiniowania ekranu profesjonalnego, to jest jednak coś!
Fajniejsza prognoza pogody, szczególnie dla tych, co nie mają SPB Weather

Co do minusów: działa troszkę wolniej niż 3.0.1

*

Offline yetisize

• 19
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 02, 2009, 20:12:09 »
Co do mnie to akurat nie było mi przedefiniowanie potrzebne, a z tym że działa wolniej niestety muszę się zgodzić, zwłaszcza widać to gdy przychodzi nowy SMS, a mamy włączony 3D viewer, potrzeba kilku sekund żeby telefon przeszedł do klienta poczty.
Przeszedłem z układu profesjonalnego na styl, z włączonym czarnym tłem, styl w 3.0 jakoś mi nie pasował, teraz jest świetnie.
RADIO 1.15.25.14

*

Offline zbych1

• **
  • 233
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 02, 2009, 22:59:25 »
Zainstalowałem wersje 3.1 i jakoś bardziej przypadła mi do gustu , jest stylowo umiarkowana , nie posiada w nadmierze bajerów i jest w sam raz , zobaczymy czy do rana wytrzymie bateria , a to ciekawe że innym bateria na wersji 3.5 trzyma normalnie a u mnie pada po kilku godzinach (około 5-6 godzin) na wyłaczonym ekranie.

*

Offline Rafi1980

• **
  • 143
  • HTC Sensation
  • Sprzęt: HTC Sensation
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 02, 2009, 23:35:57 »
Przeszedlem z 3.1 na 3.5 i bateria trzyma tak jak trzymala max 2 dni. Owszem bateria znikla w 4h jak sie bawilem i konfigurowalem pod siebie ustawienia. Teraz wszystko OK, BT nonstop wlaczony bo MDA  laczy sie z autem, pobieranie pogody co 4h, co dzien pare telefonow no i oczywisci troche neta chodzby teraz ;). Rom erowski 1.37 nic nie zmieniane od nowosci i smiga:)

*

Offline zbych1

• **
  • 233
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 03, 2009, 09:00:10 »
No i na 3.1 wytrzymał do rana , wczoraj po zdeinstalowaniu wersji 3.5 i zainstalowaniu 3.1 stan bateri o godzinie 23*30  37% . rano godzina 8*30 stan bateri 36% więc nie zrzera energi , coś z wersją 3.5 jest nie tak i zapewne odnosi się to do wersji mojego romu lub radia a nie chcę zmieniać ani romu bo jest dość szybki ani radia  bo na nim wszystko (wifi , gps , tel, blut) działa dobrze , jak dla mnie 50 letniego dziadka wersja 3.1 jest wersją stonowną , bez zbędnych bajerów np. karuzeli i wystarczającą do uiększenia diamonda. Rafi , na wersji 3.5 po zainstalowaniu i nawet nie modyfikowaniu jej energia w 5-6 godzin traciła się całkowicie na wyłączonym ekranie (diamond na czówaniu) ale tak jak napisałem widocznie ta wersja nie polubiła mojego diamonda.

Godzina 16*10 stan baterii po wykonaniu jednej rozmowy i wysłaniu smsa nadal 36% więc napewno wersja 3.5 nie dopasowała się do mojego diamonda
« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2009, 16:11:21 wysłana przez zbych1 »

« Odpowiedź #25 dnia: Październik 03, 2009, 14:41:52 »
obecnie używam sbp w wersji 3.0 jestem z nej zadowolony
ale mam pytanie czy jest jakiś program do przeglądania zdięć taki jak TF3D gdzie zoom fotografi obsługiwany jest przez kółko ( bardzo mi tego brakuje )

*

Offline yetisize

• 19
« Odpowiedź #26 dnia: Październik 03, 2009, 17:33:07 »
obecnie używam sbp w wersji 3.0 jestem z nej zadowolony
ale mam pytanie czy jest jakiś program do przeglądania zdięć taki jak TF3D gdzie zoom fotografi obsługiwany jest przez kółko ( bardzo mi tego brakuje )
Dlaczego brakuje? Przecież nie ma problemu z obsługą zoom'u kółkiem?
RADIO 1.15.25.14

« Odpowiedź #27 dnia: Październik 03, 2009, 19:16:52 »
Dlaczego brakuje? Przecież nie ma problemu z obsługą zoom'u kółkiem?
jakim programie lub w której wersji sbp?

*

Offline Rafi1980

• **
  • 143
  • HTC Sensation
  • Sprzęt: HTC Sensation
« Odpowiedź #28 dnia: Październik 03, 2009, 19:35:55 »
Ja do tej pory nie widzialem takiej opcji w spb aby kolkiem zoomowac?

*

Offline yetisize

• 19
« Odpowiedź #29 dnia: Październik 03, 2009, 22:37:56 »
A to nie o to chodzi?
100 3001
RADIO 1.15.25.14