nie wiem jak te oryginalne piloty HTC, bo ich nie uzywalem. najlepiej jakbys mogl pojsc do jakiegos salonu i porownal na tych samych sluchawkach dzwiek przez oryginalny kabel HTC i przez przejsciowke (groszowe sprawy).
jesli nie zauwazysz roznicy to nie warto przeplacac, lepiej ta stowke przeznaczyc na sluchawki i kupic cos lepszego niz Creative.
ogolnie EP'ki to chlam (przynajmniej 630, bo te leza i sie kurza u mnie w domu).
wg mnie nie warto wydawac tez pieniedzy na EP 830. jakoscia zapewne zblizone do Aurvana, ktore byly totalnym niewypalem (niby high-end).
EP 630 za swoja cene sa jeszcze ok, chociaz przygotuj sie na 'stukot' (przy kazdym poruszeniu kabla - o tym wlasnie pisze 'diamond1': te odglosy naprawde wkurzaja i one sie rozchodza po kablu sluchawek), 'gumowe' przewody latwo sie skrecajace/rozciagajace, za mocne basy (chyba ze tego oczekujesz), slabe wysokie tony, slabo wokal slychac, etc..
w tej klasie cenowej wg mnie o wiele lepiej brzmia Koss Spark Plug. troszke inna konstrukcja, ktora nie kazdemu moze pasowac, jednak dzwiek o kilka klas wyzej.
jesli nie kupisz pilota HTC i bedziesz chcial dobre sluchawki to polecam
JBL Reference 220to juz calkiem rozsadne sluchawki za 'znosna' cene. naprawde brzmienie dzwieku o niebo lepiej niz na Creative, nawet na Koss'ach. porownywalne z Bose TriPort.

ogolnie niewazne, ktore sluchawki kupisz - zawsze wystrzegaj sie wersji OEM. zarowno Creative jak i JBL sa podrabiane w Chinach i sprzedawane jako OEMy prosto z hurtowni. oczywiscie jest to kompletna strata pieniedzy i nie warto nawet sobie nimi zawracac glowy...
osobiscie wolalbym kupic w idealnym stanie uzywane, niz oem'y.

-----
konkluzja: kup dobre sluchawki, jesli chcesz miec dobra jakosc dzwieku (chociaz tej ostatniej nie gwarantuje Ci na Diamondzie, bo nie sprawdzalem go jeszcze ze swoimi JBL).