Równanie ekranu dotykowego-problem.

• 8 Odpowiedzi
  • 2116 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Równanie ekranu dotykowego-problem.
« dnia: Marzec 08, 2011, 13:16:05 »
Witam.
Jestem tu nowy i mam problem. Chciałem wgrać na Diamonda nowy ROM i Radio. Wszystko robiłem zgodnie z instrukcją jeżeli chodzi o HardSPL. Diamond grzecznie się zresetował, uruchomił ponownie już na świeżo i oczywiście trzeba było klikać w krzyżyk odnośnie wyrównania ekranu dotykowego. Otóż tak zrobiłem, tylko problem polega na tym, iż w krzyżyk klikam już 20 minut a telefon nie chce tego zaakceptować i przejść w dalsze uruchamianie się. Spotkał już się ktoś z takim problemem? Czy to oznacza, że telefon się schrzanił? Oczywiście zaznaczam, iż klikam prosto w krzyżyk, a nie gdzieś obok:P
Prosiłbym o szybką odpowiedź. Z góry dziękuję i pozdrawiam VrednyGonz.

Edit: Zapomniałem dodać, że problem już mi się pojawił nawet przed ingerencją w oprogramowanie. Był czas, gdy chciałem sobie wyrównać ekran i klikałem podobnie, zawsze kończyło się na resecie telefonu, bo mogłem klikać nawet godzinę i tego nie akceptowało.
« Ostatnia zmiana: Marzec 08, 2011, 13:18:07 wysłana przez VrednyGonz »

Odp: Równanie ekranu dotykowego-problem.
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 09, 2011, 20:34:57 »
Zrób HR jak nie pomoże to może padła wrasta dotykowa  :tongue:

*

Offline 123marecki

• **
  • 161
  • Sprzęt: motorola c200, DELL Axim x5, Acer n35,Toshiba g900
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 10, 2011, 08:45:45 »
Według mnie padł ekran dotykowy, ale spróbuj jeszcze wrócić do starego romu i sprawdź czy dzieje sie to samo.

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 12, 2011, 01:19:42 »
Wróciłem do oryginalnego ROMu i było to samo, dałem dla znajomego by wgrał mi nowe radio i ROM bo myślałem, że zrobiłem coś źle, ale problem z kalibracją nadal występował. Padł digitizer, ale na spontana klikając w krzyżyki załapało mi i telefon działa, co jednak nie zmienia faktu, że czeka mnie wymiana digitizera. Dzięki za pomoc i temat można zamknąć:-)

*

Offline Piotrekk992

• **
  • 170
  • Nigdy nie rezygnuj z marzeń
  • Sprzęt: RAZR, HD2, 3G 8GB, 6650f
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 12, 2011, 20:54:26 »
Jeżeli tylko z kalibracją był problem a telefon sam w sobie da się używać (tzn. nie ogranicza go zbytnio) to z wielkim zapałem na wymianę digitizera bym się nie zbierał bo po raz jest to nieopłacalne a dwa często wymiana digi wymusza również wymianę wyświetlacza przez co osiągniesz koszt naprawy równy kosztowi sprawnego modelu z allegro.

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 14, 2011, 10:04:55 »
Jeszcze wracając do tematu. Telefon fakt faktem daje radę z aktualnym digitizerem, nie jest za mocno rozkalibrowany, a nawet jeżeli to już mam swoje sposoby i wiem w którym miejscu dotykać palcem, by załapało na owy przycisk. Patrząc na allegro odnośnie digitizerów, to można już je dostać od 30zł. Pytanie tylko powstaje, czy to oby są na pewno oryginalne digitizery? W punkcie z telefonami pytałem ile by kosztował takowy digitizer razem z wymianą, to cena mnie przerosła, bo życzyli sobie 150zł. Znajomy dla którego oddawałem telefon by wgrał ROM i radio, powiedział, że także może być taka możliwość, iż wystarczy rozebrać telefon i złożyć go na nowo bo może gdzieś digitizer się nie stykać. Ale sam już nie wiem co robić. Rozważałem kupno owego digitizera z allegro i danie telefonu dla znajomego który zajmuje się odrobinę telefonami, rozbiórką i składaniem, tylko skoro twierdzisz, iż często bywa tak, że trzeba także wymienić wyświetlacz to już sam nie wiem...

*

Offline Piotrekk992

• **
  • 170
  • Nigdy nie rezygnuj z marzeń
  • Sprzęt: RAZR, HD2, 3G 8GB, 6650f
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 14, 2011, 15:16:25 »
Jak to się często mówi - bez ryzyka nie ma zabawy. Jak przejrzysz trochę wątków w dziale Diamonda to zobaczysz, że naprawdę jest trudno z wymianą digi. Niektórym szczęście sprzyja i łatwo odchodzi od wyświetlacza i mogą go złożyć na nowo, niestety drugim nie przez co są zmuszeni do kupna sprawnego wyświetlacza. Przemyśl koszt wymiany (czy Ci nie będzie żal pieniędzy na niego) a nóż niedługo trochę dozbierasz do czegoś nowego, bo jakby nie patrzeć, za dość rozsądną kwotę naprawdę teraz można kupić dobry sprzęt. Co do "znajomego" to zastanów się czy naprawdę ma "złote rączki" i niczego za przeproszeniem nie (ładnie mówiąc) zepsuje.

*

Offline pold77

• **
  • 143
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 16, 2011, 10:09:47 »
niektórzy mogą mnie tu posądzić o nie profesjonalizm :) ale...pisałem już o tym w jakimś podobnym do tego wątku...miałem to samo, wymiana romów nic nie pomagała, też myślałem że jest uwalony digitizer i całkowicie się poddałem, spisałem telefon na straty. No ale po paru dniach...dokładnie okoliczności nie pamiętam ale sformatowałem storage card zainstalowałem nowy rom i problem jak się nagle pojawił tak nagle zniknął. Sprawdź, wiele to nie będzie cię kosztować...chwilę przy kompie a może będziesz skończy się tak jak u mnie. ja robiłem format z komputera i mtty jeszcze. popróbuj u mnie od tamtej pory wszystko działa jak należy a objawy miałem identyczne do Twoich a czasami nawet gorsze bo w ogóle nic się nie dało "wstukać" na ekranie.
pozdrawiam

*

Offline zikiub

• 19
  • Sprzęt: HTC TD, Samsung GS2
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 31, 2011, 22:45:38 »
w moim przypadku pomaga odłączenie od akumulatora tz pozbawienie całkowite zasilania na 15-20 min.